ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
Τα κεφάλια πάνω

Σε δύσκολη κατάσταση τα μέλη της κυβέρνησης. Δουλεύουν σαν τα σκυλιά για να ολοκληρώσουν το πακέτο μέτρων, αλλά δεν θα πάρουν ούτε επίδομα ειδικών συνθηκών καθώς όλα τα επιδόματα καταργούνται.

***

Οφείλουμε πάντως να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι εξαιρετικά λιτό το κουστουμάκι που ετοίμασαν: δέκα χιλιάρικα μείωση στο ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, 700 ευρώ το όριο για τις συντάξεις, έρχονται να δέσουν αρμονικά με τα 511 ευρώ μισθό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, μέτρο που ήδη συμπιέζει προς τα κάτω και τους μισθούς των ήδη εργαζομένων.

***

Η κυβέρνηση έχει βάλει πλάνο να περάσει στην Ιστορία.

Το θέμα είναι να μην περάσουν με τον ίδιο τρόπο στην Ιστορία και οι εργαζόμενοι. Και για να μη συμβεί αυτό, μια από τις προϋποθέσεις είναι να διαβάζουν αντίστροφα την κυβερνητική προπαγάνδα. Στο σύνολο της αστικής αρθρογραφίας τα πράγματα παρουσιάζονται χωρίς το όνομά τους.

***

Απορούν, για παράδειγμα, ορισμένοι γιατί ενώ μειώνονται οι μισθοί δεν μειώνονται και οι τιμές στα προϊόντα. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Ποτέ δεν ήταν υπεύθυνοι οι μισθοί για τον πληθωρισμό. Οι τιμές δεν θα πέσουν, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του. Κι αυτό το σύστημα έχει όνομα: καπιταλισμός. Η μείωση των μισθών δε φέρνει μειώσεις στις τιμές, μπορεί να φέρει και αυξήσεις, όπως τώρα. Πουλάνε λιγότερα κομμάτια αλλά βγάζουν το ίδιο κέρδος.

Πλαστή είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν για τη φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση κυνηγάει τα σουβλατζίδικα γιατί νόμιμα φοροαπαλλάσσει τους καπιταλιστές. Μιλάει για κατάλυση του κράτους γιατί θέλει το κράτος να λειτουργεί άψογα για τους καπιταλιστές. Κι αυτό σημαίνει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ότι είναι νόμιμο αυτοί να χάνουν για να κερδίζουν οι καπιταλιστές. Από τη σκοπιά της αλήθεια λέει. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη μάζα εργαζομένων που αποδέχεται τη λογική της κυβέρνησης. Για να φτάσει, όμως, σ' αυτό το σημείο αποτελεσματικότητας η κυβερνητική προπαγάνδα προηγήθηκε εκπαίδευση του πληθυσμού με όλα εκείνα τα ρεπορτάζ για την «παραβατικότητα» και την «ανομία».

***

Στην ίδια γραμμή και τα περί δικαιοσύνης στα μέτρα. Εκπαιδεύουν σήμερα τα παιδιά να κυνηγάνε τους γονιούς τους σαν υψηλόμισθους και τους παππούδες σαν καταχραστές δημόσιου χρήματος.

***

Τα παράπονα για τα γερμανικά έντυπα θυμίζουν αυτούς που θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Παρουσιάζουν τους Γερμανούς σαν τον δράκο του παραμυθιού για να τρώνε τα παιδιά το φαΐ τους, στο προκείμενο για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τα μέτρα της βαρβαρότητας. Ομως η χρεοκοπία του λαού είναι πραγματική. Αυτοί που διαμαρτύρονται για τα γερμανικά έντυπα ισχυρίζονται ότι μια άλλη διαχείριση θα έχει άλλο αποτέλεσμα. Το μόνο διαφορετικό είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Η προτροπή «κάντο όπως οι Αμερικάνοι», είναι αποκαλυπτική για τη σύγκρουση αυτών των συμφερόντων.

***

Για το λαό δεν πρέπει να υπάρχει θέμα επιλογής καπιταλιστή. Με όποιο «παράδειγμα», οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι. Ο δικός τους δρόμος προϋποθέτει να χάσουν οι καπιταλιστές. Προσφέρουν κακή υπηρεσία όσοι επιμένουν ότι απέναντι στην ΕΕ που υπάρχει σήμερα, μπορεί να υπάρχει μια ΕΕ με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο καπιταλισμός σε κάθε φάση της ύπαρξής του βασίζεται στη βαρβαρότητα.

Καθώς τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι προσωρινά, το κρίσιμο στοιχείο για τις εξελίξεις παραμένει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Κάθε καθυστέρηση στην ανασύνταξη των δυνάμεών του, κάνει πιο σφιχτή τη θηλιά στο λαιμό των εργατών. Το θέμα σήμερα δεν είναι οι τυφλές «κοινωνικές εκρήξεις» που η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει σαν απειλή, αλλά η οργανωμένη στοχοπροσηλωμένη δράση του εργατικού κινήματος που θα συσπειρώνει - κινητοποιεί τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν ευθέως τον αντίπαλό τους, στερώντας του τα εργαλεία της εκμετάλλευσης και την εξουσία.

Στην προτροπή διαφόρων «τα κεφάλια μέσα», η απάντηση είναι: «τα κεφάλια πάνω».


ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ: «Μπορεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια να συρρικνώθηκε κατά 17,4% και η κατανάλωση να περιορίστηκε κατά 17% αλλά στο ίδιο διάστημα οι τιμές βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 10% (...) Το παράδοξο αυτό της εγχώριας οικονομίας (...) επιδεινώνει την ήδη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΠΛΑΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ: «Το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής μαστίζει την ελληνική οικονομία (...) Από όπου κι αν προέρχεται αυτή η φοροδιαφυγή, όποια και αν είναι η πηγή της, θα πρέπει να ελεγχθεί και να παταχθεί άμεσα και παραδειγματικά (...) Η κυβέρνηση (...) έχει καθήκον και υποχρέωση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις αντιδράσεις των όποιων επιτήδειων (...) Η κατάλυση του κράτους δεν θα γίνει ανεκτή» (από δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου / στα ΝΕΑ).

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΛΟΘΙ: «Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επώδυνα (...) Προφανώς είναι αναγκαία (...) Σε ομαλές περιόδους καμία κυβέρνηση δεν διανοείται να επιβαρύνει με τέτοιες αποφάσεις τους πολίτες (...) Ομως η σημερινή συγκυρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "ομαλή περίοδος" (...) Η κυβέρνηση που ζητεί τόσες και τέτοιες θυσίες έχει υποχρέωση να δημιουργήσει αίσθηση δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΔΡΑΚΟΣ: «Ωμή, ανελέητη η ετυμηγορία του γερμανικού περιοδικού "Σπίγκελ" για το άμεσο μέλλον της χώρας μας: "Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει"! Εχει προηγηθεί με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της και η σοβαρή, συντηρητική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", η οποία εκφράζει τις απόψεις του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου της Γερμανίας» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΔΙΕΞΟΔΑ: «Τα πολιτικά συστήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δοκιμάζονται, οι κυβερνήσεις τους κλονίζονται, οι κοινωνίες επίσης συσσωρεύουν ένταση και οργή, το κακό θα γίνει αν δεν υπάρξουν γρήγορες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι φυγόκεντρες τάσεις θα πολλαπλασιασθούν, οι κοινωνίες κάποια στιγμή θα σκάσουν και θα απαιτήσουν μαζικά επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Και στην περίπτωση αυτή κανείς δεν θα γλιτώσει (...) Η Ευρώπη θα βυθισθεί τουλάχιστον για δέκα χρόνια σε ύφεση και παρακμή (...) Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτών είναι γιατί δεν αλλάζει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γιατί δεν κάνει ό,τι κάνουν οι κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιαπωνίας; (...) Η Ευρώπη, έτσι όπως είναι σήμερα, δεν έχει καμία τύχη. 'Η θα αλλάξει ή θα πεθάνει» (από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ και μαρίνας να μην περάσει

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Το στοίχημα Σαμαρά

REALNEWS: «Θα πάρω τα μέτρα και ας πέσω»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το σχέδιο μείωσης των μισθών

Η ΕΛΛΑΔΑ: Οριζόντιες περικοπές στο 80%

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αρχίζει μια κρίσιμη εβδομάδα

ΤΑ ΝΕΑ: Εξω Μέρκελ μέσα Υδρα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 1.727 έβγαλαν έξω από 500.000 και πάνω χωρίς να 'χουν δηλωθεί

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στο «καλάθι» της ύφεσης χάνονται μέτρα 8 δισ. Ευρώ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Να μείνουμε ζωντανοί κάτω από την ομπρέλα»

Η ΑΥΓΗ: Περιοδεία χρεωκοπίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανταρσία βουλευτών ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, οι νέες ρυθμίσεις

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μεγάλο «ψάρι» της τρομοκρατίας

ΕΘΝΟΣ: Τρομοκράτες πίσω από το φονικό της Πάρου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αίμα και χρήμα για την τρομοκρατία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μόνιμα πλήγματα

«Ανακινήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες το θέμα της διετούς "επιμήκυνσης" του ελληνικού προγράμματος λιτότητας και περικοπών μέχρι το 2016 (...) Συγκυβέρνηση και ΕΕ έχουν ήδη δρομολογήσει τη χρεοκοπία του ελληνικού λαού. Οι περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία και τα πάνω από τα 4 δισ. ευρώ που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού για να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού του 2012, θα επιφέρουν μόνιμα και μη αναστρέψιμα πλήγματα σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων (...) Η κυβερνητική προπαγάνδα, περί "επιμήκυνσης" για την εφαρμογή του μνημονίου ώστε να γίνει με δήθεν "πιο ήπιους όρους η δημοσιονομική προσαρμογή", αποτελεί μια φενάκη ολκής. Η "επιμήκυνση", αν γίνει, προϋποθέτει (σύμφωνα με τους κυβερνώντες και τους Ευρωπαίους εταίρους) την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου μνημονίου. Ακόμη και αν δοθεί χρονική παράταση για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, αυτή θα συνδεθεί με νέα "συμφωνία" - δηλαδή νέο μνημόνιο - και θα συνοδευτεί από καινούρια σκληρά μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2016.

Επιμήκυνση της εκμετάλλευσης

(...) Το διάστημα που θα ακολουθήσει, ο ελληνικός λαός θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα για την "ανάγκη" της εφαρμογής των μέτρων που δήθεν θα διασφαλίσουν τη "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους. Θα εκβιαστεί με στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις (...) Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα κρύβεται ότι το χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα συνεχίσουν να διογκώνονται από τις συνεχόμενες παροχές προς το κεφάλαιο, τη στήριξη των τραπεζών και τις προκλητικές φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες (...) Η περιβόητη "ανάκαμψη" της ελληνικής οικονομίας, όταν και αν κλείσει ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης, θα βρει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και με μισθούς πείνας, να μετατρέπονται ξανά σε ακόμα "φτηνότερο και αναλώσιμο" υλικό για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες. Οσο για την επιμήκυνση, αυτή θα σημαίνει την παράταση χωρίς κανένα χρονικό όριο του μαρτυρίου για το σύνολο του ελληνικού λαού (...) Για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η ευημερία και η ανάκαμψη θα έρθουν μόνο μέσα από τη σύγκρουση με αυτή την ταξική πολιτική, με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ