ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στα τέλη Αυγούστου οι αποζημιώσεις «ειδικού σκοπού» ... του Ιούνη!

«Απαιτούμε να πληρώνονται μέσα στην πρώτη βδομάδα κάθε μήνα όλες οι ειδικές αποζημιώσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ

Την καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης «ειδικού σκοπού» για τον μήνα Ιούνη περιμένουν ακόμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους. Κυνική ομολογία για το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως στον Τουρισμό και σε συναφείς κλάδους, περιμένουν για μήνες τα ψίχουλα των 534 ευρώ, αποτελεί η προχτεσινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως σήμερα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του Ιούνη!

«Να ποια είναι τα "νέα μέτρα" της κυβέρνησης: Πληρώνει τώρα στους εργαζόμενους τις ειδικές αποζημιώσεις του Ιουνίου!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και απαιτεί να καταβάλλεται το επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, κατά την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Με νέα Υπουργική Απόφαση ο γνωστός υπουργός που σιχαίνεται την εργατική τάξη ανακοίνωσε ότι από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πληρωθούν τα ψίχουλα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή ή εργάζονται με το άθλιο καθεστώς της "Συν-Εργασίας" από τον Ιούνη!

  • Δεν μας είπε πώς ζουν εδώ και μήνες όσοι θα πληρωθούν αύριο.
  • Δεν μας είπε πότε θα πληρωθούν τα επόμενα.
  • Δεν μας είπε τι θα γίνει με τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, που συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι είναι χωρίς κανένα εισόδημα.
  • Δεν λέει ούτε και τώρα τι θα κάνει με τα επιδόματα ανεργίας μετά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
  • Δεν μας είπε βέβαια ποτέ τι θα γίνει με όσους είναι έξω από κάθε μέτρο στήριξης και είναι χιλιάδες.

Φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί με το να ανακοινώνει παροχές προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να ξέρει όμως ότι τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους δεν πρόκειται να τους εξαντλήσει, ό,τι κι αν σκαρφιστεί.

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, τη στήριξη που απλόχερα παρέχει σε ξενοδόχους, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής τους κυβέρνηση και εργοδοσία.

Απαιτούμε να πληρώνονται μέσα στην πρώτη βδομάδα κάθε μήνα όλες οι ειδικές αποζημιώσεις».

Δίνουν ψίχουλα μετά από μήνες αναμονής στους εργαζόμενους

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, σήμερα Παρασκευή θα καταβληθούν αποζημιώσεις «ειδικού σκοπού» σε 55.092 δικαιούχους. Από αυτούς, οι 46.629 είναι εποχικοί εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις τους καθώς οι επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία) παρέμεναν κλειστές και θα λάβουν αποζημιώσεις «ειδικού σκοπού» για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη. Σε 8.463 δικαιούχους, που είχαν τεθεί από τους εργοδότες τους σε αναστολή, θα καταβληθεί η αποζημίωση που αντιστοιχεί στον Ιούνη.

Τέλος, το υπουργείο θα καταβάλει σήμερα την αποζημίωση μέρους της μισθοδοσίας σε 1.366 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για το χρονικό διάστημα 15/6/2020 - 30/6/2020.

Οι πιστώσεις που αναλογούν στις παραπάνω αποζημιώσεις ανέρχονται σε 23.806.372 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει επιδοτήσεις και «ρευστότητα» πολλών δισ. ευρώ στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με τα μέτρα που τους λύνουν τα χέρια να ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μόλις που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δελτίο του υπουργείου, μαζί με την αναμενόμενη σημερινή πληρωμή, «το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί για τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, ανέρχεται σε 1.569.589.168 ευρώ, το οποίο αφορά αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί ενημέρωση για τα κρούσματα και τεστ για όλους τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Το «κουκούλωμα» των στοιχείων που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού σε μεγάλες τουριστικές περιοχές και στην Αττική, πρακτική που ανταποκρίνεται και στις αξιώσεις των ξενοδόχων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Είναι προκλητικό να ζητάει επίσημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων το κουκούλωμα, την απόκρυψη των στοιχείων στο όνομα της προστασίας του τουρισμού, την ίδια ώρα που από την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως και κατά την περίοδο της καραντίνας, με τις πλάτες της κυβέρνησης έκαναν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτο», τονίζει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, το προσωπικό είναι ελάχιστο και αναγκάζεται να δουλεύει σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες. Ετσι, ακυρώνεται στην πράξη κάθε μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών.

Οσον αφορά την Αττική, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε πελάτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, «με τους εργαζόμενους να είναι εκτεθειμένοι». Παράλληλα, «γνωστό 5άστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας», στο οποίο δεν έχει καταγραφεί κρούσμα, λειτουργεί ως «ντίλερ ιδιωτικής κλινικής» και προτείνει στους εργαζόμενους «να πληρώσουν από την τσέπη τους το τεστ». Οι ίδιοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, αφού βρέθηκαν για μήνες «στον πάγο» της αναστολής

«Οι μεθοδεύσεις που έχουν στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της Υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δεν θα περάσουν», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και απαιτεί: Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα πραγματικά στοιχεία των κρουσμάτων σε περιοχές και επιχειρήσεις. Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας. Να πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Το Συνδικάτο προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής του Διοίκησης τη Δευτέρα 24/8, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος), με θέματα την οργάνωση κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό των αρχαιρεσιών του.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στην τσέπη επιβατών και εργαζομένων επαφίεται η διενέργεια τεστ

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Στην «ατομική ευθύνη» επιβατών και εργαζομένων και στις αντοχές της ...τσέπης τους επαφίεται η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Από τις αρχές Αυγούστου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» έχουν ....συμπράξει «προκειμένου να προσφέρουν στο επιβατικό κοινό, αλλά και στην κοινότητα εργαζομένων του αεροδρομίου, τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου, Μοριακής Ανίχνευσης (rRT-PCR)» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο αεροδρόμιο. Η υλοποίηση της ...δυνατότητας αυτής έχει κόστος 70 ευρώ, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να σημειώνουν πως «η τιμή για την εξέταση είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική».

Την ίδια στιγμή, εκτός από τα πληρώματα των αεροσκαφών, στους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, στα επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα, στο προσωπικό καθαριότητας, δεν γίνονται διαγνωστικά τεστ. Μάλιστα, οι οδηγίες που έχει δώσει εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο προσωπικό της συνιστούν «σε περίπτωση αμφιβολίας» για την κατάσταση της υγείας τους να απευθύνονται στα νοσοκομεία αναφοράς και να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους.

«Η "ατομική ευθύνη" έχει την "τιμή" της στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών», σχολιάζει σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. «Πράγματι, πρόκειται για στρατηγική συνεργασία, όχι όμως για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά για τα κέρδη» του επιχειρηματικού ομίλου, σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «καθώς επιβάτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να δουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό».

Κόντρα στην τακτική της κυβέρνησης να «ενοχοποιεί τους εργαζόμενους και το λαό για τη νέα επέλαση του κορονοϊού στην χώρα μας από τα δικά της ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο αεροδρόμιο διεκδικούν «δωρεάν παροχή Μέσων Προστασίας για όλους, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, και μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, με επιβάρυνση της εργοδοσίας».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Εφαρμόζουν το πρωτόκολλο της... απόκρυψης

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στα πολυκαταστήματα «Attica» να αποκρύψει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού καταγγέλλει η ΔΑΣ. Συγκεκριμένα, εργαζόμενος στην καθαριότητα του καταστήματος στην οδό Σταδίου βρέθηκε θετικός στον ιό, πριν από 10 περίπου μέρες, όμως η εταιρεία «αντί να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ (...) κράτησε κρυφό το γεγονός». Πέρα από το προσωπικό της καθαριότητας κανένας άλλος εργαζόμενος δεν ενημερώθηκε, ούτε υποβλήθηκε σε τεστ, παρά το γεγονός ότι δουλεύουν στον ίδιο χώρο και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

«Την ίδια στιγμή που μας κουνάνε το δάχτυλο περί ατομικής ευθύνης, σε έναν χώρο με παραπάνω από 1.000 εργαζόμενους από όλη την Αττική, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορεί να γίνει τεράστιο σημείο διασποράς του ιού, κρατήσανε νεκρική σιγή!», σημειώνει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. Το κατάστημα δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μέρα ενώ η ΔΑΣ σχολιάζει πως πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση που «επιβεβαιώνει την συνολικότερη προσπάθεια απόκρυψης κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς προκειμένου να προστατέψουν την "ομαλή λειτουργία" και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Τα μέλη της ΔΑΣ στα πολυκαταστήματα «Attica», μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προχώρησαν στις 19/8 σε παρέμβαση στην εργοδοσία, απαιτώντας να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της επιχείρησης, να γίνει απολύμανση στους χώρους του καταστήματος και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Κινητοποίηση την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας

Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 26/8, στις 5 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας να μπει τέρμα στις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας τους.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να πληρωθεί άμεσα η αποζημίωση «ειδικού σκοπού», να σταματήσει η κοροϊδία! Αμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στον μηχανισμό στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ