ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
Μια μικρή περιήγηση στους θεματικούς χώρους του Φεστιβάλ

Εκθέσεις
Εκθέσεις
Μια μικρή μόνο γεύση από το τι πρόκειται να δούμε στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα ανοίξει τις πύλες του στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον...

Οι Επιτροπές του Κεντρικού Συμβουλίου, τα Οργανα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να μεταμορφώσουν το χώρο του Πάρκου, να του δώσουν ζωή, να υποδεχτούν τους χιλιάδες νέους και νέες που προβληματίζονται, που ασφυκτιούν στα όρια αυτού του συστήματος, που βλέπουν τα όνειρά τους να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν, που η ζωή και το μέλλον τους δεν είναι έτσι όπως τα έχουν ονειρευτεί. Να συζητήσουν μαζί τους πώς θα γίνει πράξη το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα", τον Σοσιαλισμό».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πέρα από τις μεγάλες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις τέσσερις μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική, Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων) από δεκάδες καλλιτέχνες, στο Πάρκο θα λειτουργούν διάφοροι θεματικοί χώροι, που με ζωντάνια και πληρότητα θα δίνουν πλευρές του περιεχομένου του Φεστιβάλ. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί και το πρόγραμμα των συζητήσεων - εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλο το 3ήμερο των εκδηλώσεων.

Ειδικός χώρος για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου
Ειδικός χώρος για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου
Ας περιηγηθούμε...

Η κεντρική έκθεση θα δεσπόζει στο χώρο του Φεστιβάλ

Η φετινή έκθεση με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» διαμορφώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μέσα από ταμπλό, σύγχρονες οπτικές μορφές, φωτογραφίες, κατασκευές και πολύτιμα ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία, με ζωντανό τρόπο, να μάθουν για μεγάλες στιγμές αυτής της πορείας, καθώς και της «προϊστορίας» της, αλλά κυρίως να αποτελέσει πηγή συμπερασμάτων για το σήμερα.

Οι μαθητές θα έχουν το δικό τους Στέκι

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Μαθητικού Στεκιού ξεχωρίζει η διαδραστική έκθεση για μαθητές, με θέμα «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... Αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της», που είναι φέτος αφιερωμένη στις επαναστάσεις που σημάδεψαν την ιστορία του κόσμου. Μέσα από πρωτότυπες κατασκευές, ερωτήματα και κουίζ, αλλά και ψηφιακά μέσα, θα έρθουν σε επαφή με τις επαναστάσεις του παρελθόντος. Θα γνωρίσουν την εξέγερση του Σπάρτακου, τη Γαλλική Επανάσταση, την Παρισινή Κομμούνα αλλά και τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Αντίστοιχα, θα μάθουν για την επανάσταση στη Γερμανία του 1918 και λίγο αργότερα στην Αυστρία.

Νέοι καλλιτέχνες βρίσκουν το δικό τους στέκι
Νέοι καλλιτέχνες βρίσκουν το δικό τους στέκι
Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίου με ένα πρωτότυπο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και για μαθητές ΕΠΑΛ για το 4ο έτος μαθητείας. Ξεχωριστή θα είναι και φέτος η γωνιά της ΚΝΕ με τίτλο: «Δυνατή ΚΝΕ σημαίνει δυνατοί και μαχητικοί μαθητικοί αγώνες».

Σκηνή φοιτητών και νέων εργαζομένων

Η Σκηνή των φοιτητών και των νέων εργαζομένων, που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πέρυσι, αναμένεται για φέτος ακόμα πιο αναβαθμισμένη με τη συμμετοχή γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς, κατάρτισης και στα Πανεπιστήμια προετοιμάζουν το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες, τις συζητήσεις, το περιεχόμενο του χώρου τους.

Στο χώρο θα συναντηθούν νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι που μόλις γύρισαν από σεζόν, νέοι που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά, όρθωσαν ανάστημα στο χώρο δουλειάς τους. Νέοι που προβληματίζονται, εκτιμούν τη δράση της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς και κατάρτισης και θέλουν να μάθουν ακόμα περισσότερα. Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα, για την ανάγκη να μπουν μπροστά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από οπτικοακουστικά μέσα, διαδραστικές δραστηριότητες, θα γνωρίσουν τη δράση της ΚΝΕ. Θα υπάρχει χώρος όπου θα μπορούν να γνωρίσουν και να γραφτούν στα συνδικάτα, να συζητήσουν με συνδικαλιστές, να μάθουν για τα δικαιώματά τους. Τον δικό τους χώρο θα έχουν επίσης οι νέοι από τις Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Συζητήσεις
Συζητήσεις
Στο χώρο των φοιτητών θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους πρωτοετείς φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα: Θα κυκλοφορεί εμπλουτισμένη και βελτιωμένη η έκδοση της ΚΝΕ με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματά σου - πάλεψε γι' αυτά». Πρόκειται για μια ειδική έκδοση που ενημερώνει τους νέους φοιτητές για τα δικαιώματά τους, τους συλλόγους τους, τις διαδικασίες των συλλογικών οργάνων των φοιτητών. Παράλληλα, θα λειτουργεί ειδικός χώρος ηλεκτρονικής ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν τη σχολή τους, τη δράση των φοιτητικών συλλόγων των σχολών όπου έχουν εισαχθεί καθώς και τη δράση του ΜΑΣ. Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί δραστηριότητα με τον τίτλο «Εμείς που ερευνούμε για να αλλάξουμε τον κόσμο!». Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές ή και διδακτορικούς ερευνητές για να παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ τμήμα ή ολόκληρες εργασίες, διπλωματικές ή άλλες ερευνητικές δημοσιεύσεις. Στο χώρο θα κυκλοφορεί και έκδοση με προτάσεις βιβλίων, με τίτλο «Διάβασε κι αυτό...!».

Ο χώρος του Πολιτισμού στο θεατράκι

Ο χώρος μέσα και έξω από το θεατράκι του Πάρκου θα σφύζει από πολιτισμό. Θεατρική παράσταση, παράσταση χορού, συναυλίες με έργα κλασικής μουσικής και πιο σύγχρονα από νέους μουσικούς, εικαστική έκθεση...

Οι κοινότητες δίνουν το δικό τους «παρών» στο Φεστιβάλ
Οι κοινότητες δίνουν το δικό τους «παρών» στο Φεστιβάλ
Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια αποτελεί κυψέλη δημιουργίας και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Μουσικά και χορευτικά σύνολα του Στεκιού, πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, αλλά και νέα σχήματα που έχουν βρει έναν φιλόξενο χώρο για τις πρόβες τους, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Θα παρουσιαστεί ακόμα η παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, «Τα ντουφέκια της κυρα - Καράρ» του Μπ. Μπρεχτ. Τη δεύτερη μέρα νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα του συνθέτη Χανς Αϊσλερ και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση γύρω από το μεταμοντέρνο. Το Σάββατο κουαρτέτο εγχόρδων θα παρουσιάσει έργα του Μότσαρτ. Και τις τρεις μέρες έξω από το θεατράκι Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με έργα του αξέχαστου συντρόφου μας Γιάννη Σκαρπερού.

Το δικαίωμα στον αθλητισμό

Μια βδομάδα πριν, από τις 14 Σεπτέμβρη έως και τις 20 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί για 8η συνεχόμενη χρονιά το Αθλητικό Camp. Στόχος του camp είναι να αναδειχθούν η σημασία και η αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού για τη ζωή και την αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων. Νέοι να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες και να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην άθληση.

Συναυλίες
Συναυλίες
Στις 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί ο λαϊκός αγώνας δρόμου 4 χλμ. και 8 χλμ. στις 10 π.μ. στο χώρο του Πάρκου «Α. Τρίτσης».

Το τριήμερο του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων (πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία), ξιφασκίας, γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου και παρουσίαση afrofitness, τουρνουά σκακιού (μπλιτζ, σιμουλτανέ), τουρνουά πινγκ πονγκ, έκθεση για τον Αθλητισμό.

Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Οι επισκέπτες στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την ειδική έκδοση με τίτλο «Ψάξε την πραγματική ουσία - Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη μαζί με τον «Οδηγητή», και να γνωρίσουν σε βάθος τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά μέσα από την ψηφιακή έκθεση και το οπτικοακουστικό υλικό που ετοιμάζει η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών.

Ολο το τριήμερο θα λειτουργεί στο χώρο ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή με θεματικές συζητήσεις, συνεντεύξεις, δρώμενα και πολλούς ξεχωριστούς καλεσμένους.

Το «παρών» θα δώσουν πλήθος στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, συλλόγων οικογένειας και κέντρων πρόληψης, που θα παρουσιάσουν το έργο τους με ποικίλους τρόπους.

Και οι μικρότεροι φίλοι της ΚΝΕ θα έχουν τον δικό τους χώρο


Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα έχουν τον δικό τους χώρο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργαστήρια και παραστάσεις!

Και τις τρεις μέρες θα υπάρχουν «5 γωνιές» δραστηριοτήτων που είναι βασισμένες στη θεματολογία του περιοδικού «Κόκκινου Αερόστατου», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα. Οι Γωνιές είναι: Γωνιά «Κόκκινου Αερόστατου» και παιδικής κατασκήνωσης με τίτλο «Ελα κι εσύ στην παρέα μας!», Γωνιά με τίτλο «Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει...», βασισμένη σε παιχνίδια φυσικών επιστημών, Γωνιά του Αθλητισμού, Γωνιά με τίτλο «Για έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο για όλα τα παιδιά», Γωνιά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τους υπολογιστές. Οι «γωνιές» θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., ενώ τα προγράμματά τους θα είναι μικρής διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις ώρες.

Το Σάββατο θα ανέβει η παράσταση «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ Θερβάντες από την παιδική θεατρική ομάδα που λειτουργεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.


Καλοκαιρινή προφεστιβαλική δραστηριότητα

Μέσα από μία πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα απλώνεται στη χώρα το Φεστιβάλ, το οποίο ολοκληρώνει το ταξίδι του με εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών και κορύφωση το κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα. Αθλητικά τουρνουά, προβολές, παρουσιάσεις, εκθέσεις, ιστορικοί περίπατοι, συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε νησιά και πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παρουσίαση εργασίας από μαθητές του Λυκείου Βάμου με θέμα «Το σχολείο των αναγκών μας», σε αντιπαράθεση με το σημερινό σχολείο, όπου αναδείχθηκε η δυνατότητα να υπάρξει ένα σχολείο το οποίο πραγματικά θα μορφώνει τους μαθητές, θα καλλιεργεί τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, σε αντιπαράθεση με το σημερινό σχολείο - εξεταστικό κέντρο που δίνει σκόρπιες δεξιότητες στους μαθητές. Στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Στράτο Κουτρουλάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, και έγινε προβολή ταινίας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα η εκδήλωση στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας μπροστά στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η οποία ήταν αφιερωμένη στον αθλητισμό. Η ομιλία έγινε από την Χαρά Αραπογιάννη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, και στη συνέχεια το πρόγραμμα είχε συναυλία από το ροκ συγκρότημα «The Dying Worms», ενώ η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Σήμερα στην Κω

Στην Κέφαλο, στο Δημοτικό Γήπεδο Μπάσκετ, στις 6 το απόγευμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ 3on3 για νέους εργαζόμενους και συζήτηση για τον τουρισμό με θέμα «#flashback στις κατακτήσεις του παρελθόντος, #fast_forward στους αγώνες του μέλλοντος», με τον Δημήτρη Σκοπελίτη, εργαζόμενο στον τουρισμό και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Στο Καστέλι Κισσάμου

Στο Καστέλι Κισσάμου θα κάνει στάση το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 23 Αυγούστου, με εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία Τζανακάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και προβολή ταινίας.

Στην Ιεράπετρα

Στο νομό Λασιθίου η πρώτη στάση του 45ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα με τις διήμερες εκδηλώσεις στις 23 και 24 Αυγούστου στην παραλιακή πλατεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. με παιχνίδι Quizdom ενάντια στα ναρκωτικά, προβολή ταινίας και πάρτι. Το Σάββατο το πρόγραμμα ξεκινά στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνει αφιέρωμα με τίτλο «Ο πόλεμός τους γεννιέται από την ειρήνη τους, καθώς ο γιος από την μάνα» (Μπ. Μπρεχτ), προβολή ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τραγούδια και ποιήματα ενάντια στον πόλεμο, ομιλία από τον Βάγια Βάγια, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι.


Νέα ιστοσελίδα για το Φεστιβάλ

Με υλικό που ανανεώνεται καθημερινά ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα ιστοσελίδα της ΚΝΕ για το Φεστιβάλ της, στον ιστότοπο http://festival.kne.gr/.

Στο δρόμο προς την κορύφωση του 45ου Φεστιβάλ στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με ένα ρολόι να μετρά αντίστροφα μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουν οι πύλες του, στην ιστοσελίδα μπορεί κανείς να διαβάσει το πρόγραμμα και να «περιηγηθεί» στους χώρους που θα λειτουργήσουν φέτος.

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται επίσης οι δραστηριότητες στις σκηνές που θα λειτουργούν στη διάρκεια του κεντρικού τριημέρου του Φεστιβάλ: Κεντρική, Μαθητικό Στέκι, Σκηνή φοιτητών και νέων εργαζομένων, Λαϊκή Σκηνή, Στέκι Πολιτισμού, με τις πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, αφιερώματα και συναυλίες που θα φιλοξενήσουν. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα προγράμματα των Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, και την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα βρει πληροφορίες για την πρόσβαση και το χώρο που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις, το πάρκο «Α. Τρίτσης», για το οποίο η ΚΝΕ διεκδικεί να μείνει ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οπως σημειώνεται, «η διεξαγωγή του Φεστιβάλ μας στο Πάρκο είναι συμβολή στον αγώνα για την προστασία του, την ανάδειξή του, τη διεκδίκηση να αναβαθμιστεί με σύγχρονες υποδομές, ενάντια στην απαξίωση και την υποβάθμισή του από την πολιτική των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης».

Τέλος, φιλοξενείται αφιέρωμα στην ιστορία των Φεστιβάλ, σε μία ιστορική αναδρομή που εμπλουτίζεται καθημερινά στην πορεία προς τις τριήμερες εκδηλώσεις της Αθήνας με πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ