ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η κυβέρνηση ικανοποιεί ακραίες αξιώσεις του κεφαλαίου

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει, με χτεσινή ανακοίνωση, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στο σχέδιο της κυβέρνησης να προσφέρει τζάμπα εργάτες στους βιομήχανους. Η συγκεκριμένη πρόταση διατυπώθηκε προχτές από τον υπουργό Εργασίας στη διάρκεια της συνάντησής του με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας. Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου «ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις, λαμβάνοντας το επίδομα ανεργίας και οι επιχειρήσεις να καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές»!

Καλύπτοντας, δηλαδή, οι εργοδότες μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων - άνεργων για όσο ακριβώς διάστημα τους απασχολήσουν θα εκμεταλλεύονται τζάμπα εργατική δύναμη, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Από την άλλη, οι άνεργοι - εργαζόμενοι πλέον θα πρέπει να ζουν μόνο με το πενιχρό επίδομα ανεργίας, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται.

Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης «μια ακόμη ακραία πολιτική ενέργεια που το μεγάλο κεφάλαιο απαίτησε για ακόμη πιο φθηνή εργασία για την αύξηση των κερδών του». Τονίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παραδώσει «τζάμπα» εργάτες στους βιομήχανους, εκμεταλλευόμενη την ανεργία που η ίδια η πολιτική της γεννάει. Με την πρόθεσή της αυτή, σημειώνει, η κυβέρνηση δεν αφήνει καμία αμφιβολία, ότι δεν έχει κανένα δισταγμό στην υλοποίηση των πιο ακραίων απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, επισημαίνει, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή - αντεργατική της πολιτική εντείνει παραπέρα την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, δίνοντας τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες από τη μια να απολύουν και από την άλλη να προσλαμβάνουν αυτούς που απέλυσαν χωρίς να πληρώνουν μισθό. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της προεκλογικής της εκστρατείας και των προεκλογικών της ψεύτικων υποσχέσεων για την εξασφάλιση ψήφων, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με τον πιο αισχρό τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής.

«Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει τη στήριξη της ΝΔ, είναι υπεύθυνη για την ανεργία και τη φτώχεια», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και τους πολιτικούς υπαλλήλους του κεφαλαίου. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, να δυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα μαζί με τα άλλα στρώματα την μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες για την καταδίκη και ανατροπή αυτών των πολιτικών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τους άνοιξε την όρεξη η πρόταση για τζάμπα εργάτες

Απόλυτη ασυδοσία στις εργασιακές σχέσεις και νέες πρόσθετες επιδοτήσεις, πέρα από την ικανοποιητική, όπως τη χαρακτήρισαν, προσφορά τζάμπα εργατών από τη δεξαμενή των επιδοτούμενων ανέργων, ζητούν οι βιομήχανοι της βόρειας Ελλάδας. Αυτό έκανε καθαρό χτες ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ. Συμεωνίδης στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε προχτές ο σύνδεσμος με κυβερνητικά στελέχη.

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που τροποποιεί τον αναπτυξιακό νόμο έτσι που να περιέχει περισσότερα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, ο ΣΒΒΕ εκτιμά ότι αυτό δεν είναι ικανό να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ δήλωσε ότι, αν και το «κέντρο βάρους» του νέου νόμου τοποθετείται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο στόχος αυτός καταδικάζεται σε αποτυχία, λόγω ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδίου. Κατά τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, η επίδραση των νέων ρυθμίσεων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι ουδέτερη έως και αρνητική, στο βαθμό που η ενισχυόμενη απασχόληση συνδέεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υποστήριξε ότι η μεθοδολογία υλοποίησης του συγκεκριμένου στόχου που συνδέει την επιχορήγηση με τις θέσεις απασχόλησης καθώς και η διατήρησή τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταφέρει όλο το βάρος της υλοποίησης του στόχου στην πλευρά του επενδυτή ο οποίος είναι δεδομένο ότι με το υφιστάμενο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο δεν πρόκειται να αποδεχτεί. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει δυνατότητα πρόσθετης ενίσχυσης των θέσεων εργασίας.

Ο Δ. Συμεωνίδης για μια ακόμη φορά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του ΣΒΒΕ με τον υπουργό Εργασίας, ενώ παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις, λαμβάνοντας το επίδομα ανεργίας και οι επιχειρήσεις να καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, όπως γίνεται φανερό και από την παραπάνω συνέντευξη, οι βιομήχανοι δε φαίνεται να σταματούν τις απαιτήσεις τους. Δε φτάνει που τους προμηθεύει η κυβέρνηση τζάμπα εργάτες, όπως θα συμβεί με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης του υπουργείου. Θα πρέπει, λένε, να υπάρξει και πρόσθετη ενίσχυση των θέσεων εργασίας πέρα από τα άλλα «αναπτυξιακά κίνητρα» που τους δίδονται. Συγκεκριμένα την προοπτική αυτή τη βλέπουν να εξυπηρετείται με την παροχή πρόσθετης επιχορήγησης για επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης θέτουν πάλι επί τάπητος και την παραπέρα αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων.

ΣΟΦΤΕΞ
Με κυβερνητικές πλάτες οι απολύσεις και οι διώξεις

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, για τις συνεχείς αναβολές από το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας των προγραμματισμένων τριμερών συναντήσεων που αφορούν ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών (απόλυση του Οργανωτικού γραμματέα της Ομοσπονδίας) από τη διοίκηση της πολυεθνικής ΣΟΦΤΕΞ.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι πρόσχημα αυτών των αναβολών είναι ότι η εταιρία είναι κλειστή για διακοπές και δίνει ραντεβού για το Σεπτέμβρη... που θα έρθουν και οι διευθύνοντες. Αυτό όμως δεν μπαίνει εμπόδιο στο να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών.

«Οι κύριοι, του υπουργείου Εργασίας και της Επιθεώρησης Εργασίας, φαίνεται κατανοούν το πρόβλημα της επιχείρησης, αφού συναινούν με τις συνεχείς αναβολές, διευκολύνοντας τις παράνομες και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες της εργοδοσίας. Δεν κατανοούν όμως το πρόβλημα των εργαζομένων, παρατείνοντας την αγωνία και την ανασφάλειά τους» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Καταλήγοντας, δηλώνει ότι το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου θα δώσει την απάντησή του στη συμπαιγνία της κυβερνητικής πολιτικής και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τρομοκράτησης, εκβιασμού, ανασφάλειας και φόβου που θέλουν να περάσουν στους εργαζόμενους.

«ΚΡΙΣ - ΠΑΝ»
Κάλεσμα για αλληλεγγύη

Σε ευρεία σύσκεψη καλούν μαζικούς φορείς και συνδικάτα τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στο Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι 51 απλήρωτοι, εδώ και τρεις μήνες, εργαζόμενοι της βιομηχανίας πλαστικών «ΚΡΙΣ - ΠΑΝ» που ο ιδιοκτήτης της Χρ. Παναγιωτόπουλος την οδηγεί σε κλείσιμο.

Οι εργαζόμενοι με σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση έχουν καλέσει σε συμμετοχή στη σύσκεψη το δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, συνδικάτα, σωματεία και όλους τους μαζικούς φορείς του Δήμου Περιστερίου για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, γιατί - όπως τονίζουν - το πρόβλημα της ανεργίας είναι πρόβλημα ολόκληρης της εργατικής τάξης.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, σημειώνουν ειδικότερα στην ανακοίνωση οι 51 εργαζόμενοι, δουλεύουμε κάτω από απάνθρωπες και αντεργατικές συνθήκες, με καθημερινή τρομοκρατία και την απειλή του εργοδότη "εγώ έτσι πληρώνω, όποιος θέλει μένει, όποιος θέλει φεύγει". Αφού, λοιπόν, μας ξεζούμισε κλέβοντας τον ιδρώτα μας, μεγαλώνοντας τα κέρδη του, τώρα μας πετάει στο δρόμο άνεργους και χρωστώντας τα δεδουλευμένα μας αρκετών μηνών, τα οποία αρνείται να καταβάλει. Οταν μιλούσε για το συμφέρον της επιχείρησης ο Χ. Παναγιωτόπουλος, εννοούσε το συμφέρον το δικό του, να μεγαλώνει τα κέρδη του».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμα την Επιθεώρηση Εργασίας, τις δικαστικές αρχές και το υπουργείο Εργασίας, γιατί με τη στάση τους στηρίζουν την εργοδοσία, παρά τις καταγγελίες και τα διαβήματα που έχουν κάνει.

Οι εργαζόμενοι της «ΚΡΙΣ - ΠΑΝ» απαιτούν: Να μην κλείσει το εργοστάσιο. Καμιά απόλυση εργαζομένου. Δουλιά και όχι ανεργία. Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα τους.

Σακατεύτηκαν δύο εργάτες

Δύο νέα εργατικά ατυχήματα με σακατεμένους εργαζόμενους έγιναν γνωστά χτες, αναδεικνύοντας και πάλι την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων, καθώς το ένα από τα δύο έγινε γνωστό στην Επιθεώρηση Εργασίας την περασμένη Δευτέρα μετά από... 16 ημέρες.

Συγκεκριμένα, το πρώτο ατύχημα έγινε στις 2 Αυγούστου στην οδό Αριστομένους 121 στην Αθήνα, όταν ο Αλβανός εργάτης Πάπα Ιλαζάρ, 33 χρόνων, έπεσε μέσα στο φωταγωγό πολυκατοικίας. Ο εργάτης δούλευε ουσιαστικά στο κενό. Ηταν υποχρεωμένος να δουλεύει πατώντας σε προχειροστημένες τάβλες χωρίς κανένα προστατευτικό. Αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στον φωταγωγό της πολυκατοικίας. Μετά την πτώση μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλεύεται ακόμα στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη μηχανή του κιμά σακατεύτηκε το αριστερό χέρι του 28χρονου Ναμπί Νουρούν Μοσταφά από το Μπαγκλαντές. Ο 28χρονος εργαζόταν ως υπάλληλος στο κατάστημα εμπορίας κρεάτων του Ν. Γύπαρη στην οδό Αριστογείτονος στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια συναρμολόγησης της μηχανής του κιμά αυτή πήρε μπροστά με αποτέλεσμα να του λιώσει τα τέσσερα δάχτυλα του αριστερού χεριού του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ