ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Κυβερνητικά μέτρα - εμπαιγμός για τους σεισμόπληκτους

Τα συνήθη μέτρα που έχουν κριθεί αναποτελεσματικά από άλλες σεισμόπληκτες περιοχές, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών

Καταστροφές στο λιμάνι της Λυγιάς
Καταστροφές στο λιμάνι της Λυγιάς
Τα συνήθη «μέτρα - ασπιρίνες» που παίρνει η κυβέρνηση κάθε φορά που ο σεισμός χτυπά μια περιοχή, ανακοίνωσε χτες στη Λευκάδα ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης. Πρόκειται για ένα νέο εμπαιγμό, αυτή τη φορά σε βάρος των σεισμόπληκτων Λευκαδιτών, οι οποίοι αν δεν παλέψουν διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα, θα αντιμετωπίζουν για χρόνια τις συνέπειες του σεισμού της 14ης Αυγούστου.

Μια βδομάδα πέρασε από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 και, εν μέσω συχνών μετασεισμικών δονήσεων, υπουργικών επισκέψεων και εξαγγελιών, η Λευκάδα μετρά τις πληγές της, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες.

Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν ελεγχθεί 1.100 κτίρια, από τα οποία τα 750 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Μόνο στους Σφακιώτες, από τα 480 σπίτια που ελέγχθηκαν, τα 260 κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι αιτήσεις για ελέγχους είναι πάνω από 2.000, ενώ από σήμερα ξεκινά ο δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Χτες, συνεχίστηκε επίσης το μπαράζ των απολύσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ετσι, 30 ξενοδοχοϋπάλληλοι, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ της Λευκάδας, απολύθηκαν από τις δουλιές τους, κυρίως από την τουριστική περιοχή του Αγ. Νικήτα και προστέθηκαν στους 40 απολυμένους συναδέλφους τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, που επισκέφθηκε χτες το νησί, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη και Οικονομίας Χρ. Πάχτα, ανακοίνωσε ότι:

  • Η κυβέρνηση θα διαθέσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ «για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές», όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν χρειαστούν και άλλα ποσά θα διατεθούν.

Δηλαδή, για την αποκατάσταση της μαρίνας, του νοσοκομείου, των οδικών αξόνων και των λιμανιών της Λυγιάς και της Βασιλικής, θα διατεθούν τόσα χρήματα όσα δόθηκαν για την κατασκευή μόνο της μαρίνας, η οποία και ...βούλιαξε μετά τον σεισμό!

  • Θα χορηγηθούν 288.000 ευρώ στη Νομαρχία, 250.000 ευρώ στους Δήμους, ενώ όπως εξήγγειλε, θα χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ύψους των 600.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών αναγκών.

Και αυτά, την ώρα που ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λευκάδας Μ. Μελλάς, ζήτησε από τον υπουργό 2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών.

  • Θα δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ στις πληγείσες οικογένειες και των 6.000 ευρώ (2 εκατ. δρχ.) για τις οικοσκευές.
  • Η επιδότηση ενοικίου θα κυμαίνεται από 235 έως 355 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Θα ισχύσει για 6 μήνες για όσους νοίκιαζαν διαμερίσματα πριν το σεισμό και για δύο χρόνια για όσους ήταν ιδιοκτήτες.
Για ανακατασκευές και επισκευές
  • Για τις ανακατασκευές των κατοικιών που έχουν καταρρεύσει ή κρίνονται επικίνδυνες να καταρρεύσουν, θα χορηγηθεί ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 410 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), και μέχρι τα 120 τ.μ.. Ποσό το οποίο θα χορηγείται ως δάνειο δωρεάν κατά το 1/3, ενώ το υπόλοιπο θα είναι άτοκο 15ετούς διάρκειας.

Που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100 τ.μ. το συνολικό ποσό θα ανέρχεται σε 41.000 ευρώ (δηλαδή περίπου 14 εκατ. δραχμές), όταν σήμερα στη Λευκάδα η κατασκευή ενός τέτοιου σπιτιού κοστίζει τουλάχιστον 30 εκατ. δραχμές, όπως είπε στον υπουργό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γεράσιμος Λιβιτσάνος.

  • Για τις επισκευές κατοικιών που έχουν υποστεί βλάβες, αλλά κρίνονται επισκευάσιμες,, θα χορηγείται ποσό μέχρι των 240 ευρώ ανά τ.μ., ως δάνειο κατά το 1/3 δωρεάν και το υπόλοιπο 15ετούς διάρκειας και άτοκο, επίσης μέχρι 120 τ.μ..
Για τους εργαζόμενους

Τουλάχιστον ως κοροϊδίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες του νησιού. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως «σε περίπτωση που η λειτουργία μιας επιχείρησης ανεστάλη ή διεκόπη, εξαιτίας του σεισμού, στους ανέργους - πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης, θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νησιού δεν πρόκειται ούτε να αναστείλουν ούτε να διακόψουν τις εργασίες τους. Αντιθέτως, θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού, κύρια στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν τη δυνατότητα να βγουν στην ανεργία τον ερχόμενο χειμώνα, εφόσον δε θα έχουν συμπληρώσει τα 101 ένσημα που απαιτούνται. Το ζήτημα αυτό έθεσε στον υπουργό ο Γερ. Λιβιτσάνος, που όμως ως απάντηση πήρε ότι «το ζήτημα θα το εξετάσουμε μετά το τέλος της σεζόν»!

Για την ίδια κατηγορία εργαζομένων, το ποσό θα αυξηθεί στα 1.470 ευρώ, σε περίπτωση που το σπίτι στο οποίο διέμεναν κριθεί ακατοίκητο.

Για τους ανέργους που ήταν δικαιούχοι τακτικής επιδότησης και «χτυπήθηκαν» από το σεισμό, θα δοθεί ενίσχυση 440 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους που επλήγησαν επίσης, θα δοθούν 355 ευρώ.

Για τους επαγγελματοβιοτέχνες

Για τους ΕΒΕ, που αποτελούν και μια από τις πλέον πληγείσες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες του νησιού μετά το σεισμό, η κυβέρνηση θα καλύψει μόλις «το 30% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημιάς από τις αρμόδιες επιτροπές».

Ωστόσο, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Τ. Φέτσης, το ποσό είναι ελάχιστο και αρκετοί έμποροι ωθούνται αντικειμενικά σε τοκογλυφικά δάνεια προκειμένου να καλύψουν το χαμένο εμπόρευμα και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Τέλος παρατείνονται μέχρι 31/12/2003 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και οι πληρωμές των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Επίσης ρυθμίζονται τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη των σεισμοπαθών σε 48 μηνιαίες δόσεις.

ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ
Μεγάλα τα προβλήματα

Ακόμη και σε χωριά που δε «χτυπήθηκαν» άμεσα από τον καταστροφικό σεισμό υπάρχουν καταστροφές

Μεγάλα είναι τα προβλήματα των κατοίκων της Λευκάδας, ακόμη και σε χωριά που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις δε χτυπήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Πέμπτης. Αυτό διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Θοδ. Γουλή, μέλος της ΚΕ, που επισκέφτηκε προχτές βράδυ το χωριό Τσουκάλαδες, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Το κλιμάκιο συζήτησε με τους κατοίκους στα καφενεία του χωριού και παραβρέθηκε στη σύσκεψη του Τοπικού Συμβουλίου. «Με μια βροχή θα έχουμε τεράστια προβλήματα, αφού έχουν φύγει όλα τα κεραμίδια», έλεγαν οι κάτοικοι, εκφράζοντας φόβους για αύξηση του κόστους επισκευών. Κατήγγειλαν επίσης ότι καθυστερούν οι έλεγχοι των κτιρίων. Ο Πάνος Ροντογιάννης, ξυλουργός και κάτοικος του χωριού, έλεγε πως αν και έχει κάνει αίτηση για να ελέγξουν το σπίτι του, εντούτοις «ακόμη δεν ήρθε κανείς». Το σπίτι του έχει εκτεταμένες ρωγμές.

Οι κάτοικοι σε όλους τους τόνους επισήμαναν πως ο αποκλεισμός του δρόμου προς τον Αγ. Νικήτα είχε σημαντικές συνέπειες για τη ζωή του χωριού. «Είμαστε σαν αποκλεισμένοι» εξηγούσαν, σημειώνοντας πως η κίνηση του χωριού οφειλόταν στους τουρίστες που κατευθύνονταν στον Αγ. Νικήτα - το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Στο Τοπικό Συμβούλιο έγινε φανερή η διάθεση για αγωνιστικές διεκδικήσεις. «Πρέπει να οργανωθείτε, να διεκδικήσετε μαζικά, μέσα από Επιτροπές Αγώνα, όλα όσα σας ανήκουν», προέτρεψε τους κατοίκους ο Θοδ. Γουλής. Από την πλευρά τους, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου συμφώνησαν και ανέπτυξαν προβληματισμούς για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας.

Πρόθεση των κατοίκων είναι να προχωρήσουν σε συντονισμό των ενεργειών τους, ώστε να διεκδικήσουν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, όχι απλά για να επαναφέρουν τα σπίτια τους στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά για να αντέξουν στην περίπτωση νέου ενδεχόμενου σεισμού.

ΝΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στους Λευκαδίτες να διεκδικήσουν λύσεις

Ανακοίνωση για τα κυβερνητικά μέτρα - εμπαιγμό

«Οι εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη για την ενίσχυση και ανακούφιση των σεισμόπληκτων Λευκαδιτών, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων αλλά σε μερικές περιπτώσεις αποτελούν και εμπαιγμό». Αυτό υπογραμμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, στην ουσία, ανέσυρε από το συρτάρι τις γνωστές από παλιά πενιχρές εξαγγελίες και οι οποίες ούτε καν υλοποιήθηκαν σε προηγούμενους σεισμούς».

Συγκεκριμένα, η ΝΕ Λευκάδας σημειώνει ότι:

1. Κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

2. Το ποσό των 10 δισ. δρχ. για τις υποδομές υπολείπεται κατά πολύ των τεράστιων ζημιών που υπάρχουν, αφού σχεδόν όλα τα δημόσια έργα στραπατσαρίστηκαν «στραπατσάροντας» μαζί και τη «Λευκάδα της ανάπτυξης».

3. Η χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ ανέρχεται στο ποσό των 387.323.500 δρχ.!

4. Η έκτακτη οικονομική βοήθεια στους αστέγους δεν αντιμετωπίζει ούτε τις πρώτες ανάγκες.

5. Το όριο δανειοδότησης των 410 ευρώ ανά τ.μ. για ανοικοδόμηση οικοδομών που θα κριθούν κατεδαφιστέες είναι κάτω από το μισό του πραγματικού κόστους. Επιπλέον, η δωρεάν κρατική αρωγή, το 33% του συνολικού ποσού, «θα δοθεί» από το ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα ίδια ισχύουν και για τις επισκευάσιμες οικοδομές.

6. Καμιά αναφορά δε γίνεται για τους απολυμένους και τους υπό απόλυση εργαζόμενους, όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυσή τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη στα 101 ημερομίσθια.

7. Αποτελεί εμπαιγμό προς τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού που καταστράφηκαν η αποζημίωση στο ύψος του 30% της ζημιάς, χωρίς να λογαριάσουμε την τεράστια απώλεια των μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών και ιδιαίτερα των επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων.

«Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δε βοηθούν να ανακάμψει η οικονομία του νομού, αλλά προδιαγράφουν μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Ωθούν αντικειμενικά σε πρόχειρες κατασκευές και "μπαλώματα" τόσο των δημόσιων έργων, όσο και των ιδιωτικών», τονίζει η ΝΕ Λευκάδας.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «χρειάζονται οι συντονισμένες ενέργειες φορέων και πολιτών για ουσιαστική οικονομική βοήθεια και όχι ελεημοσύνες» και καλεί όλους τους Λευκαδίτες «να παλέψουν διεκδικώντας την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός, να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους».

«Διευκολύνσεις» από την Εθνική

Παρατάσεις στην καταβολή των δόσεων δανείων και τόκων σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Λευκάδα, αλλά και όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια, αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2004 η καταβολή δόσεων πάσης φύσης δανειακής οφειλής, με λήξη από 14/8/2003 μέχρι 31/12/2003. Παρέχεται η δυνατότητα να εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/2003 και 30/6/2004 αντίστοιχα, οι τόκοι που λογίστηκαν στις 30/6/2003, καθώς και αυτοί που θα υπολογιστούν στις 31/12/2003. Οσες οφειλές βρίσκονταν στην προσωρινή καθυστέρηση στις 14/8/2003, παρατείνονται μέχρι 31/8/2004 και θα εκτοκίζονται από 15/8/2003 με ενήμερο επιτόκιο. Τέλος, όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο και έχουν πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό, μπορούν να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων για ένα χρόνο (μέχρι τις 31/8/2004).

Προϋπόθεση για τις παραπάνω διευκολύνσεις είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Καταστροφές στα έργα υποδομής

Ρήγματα μήκους δεκάδων μέτρων και βάθους πάνω από 50 εκατοστά παρουσιάζονται στην προβλήτα της μαρίνας («Μαρίνα Λευκάδας ΑΕ»), ενώ σε πολλά σημεία είναι εμφανές ότι η κατασκευή «έχει κάτσει». Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών, θα χρηματοδοτηθεί και αυτό το έργο, ενώ το εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρία «Κυριακούλης Μεντιτεράνιαν ΑΕ»...

Η κατασκευή της μαρίνας, του «μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου» του νησιού, είχε προϋπολογισμό 9 δισ. δραχμές και δόθηκε για εκμετάλλευση στον εν λόγω ιδιώτη. Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ έχει καταγγείλει την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας και έχει καλέσει το λαό της Λευκάδας να αγωνιστούν για μία ανάπτυξη με έργα παραγωγικά, σε όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όχι του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στο λιμάνι της Λυγιάς, όπου ένα τεράστιο κομμάτι της προκυμαίας αποκολλήθηκε και βούλιαξε - κυριολεκτικά - στη θάλασσα. Το λιμάνι της Λυγιάς είναι, μετά την Πάτρα, η δεύτερη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα σε όγκο αλιευμάτων στο Ιόνιο. Ηταν από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού που διαφοροποιούνταν από τον τουρισμό...

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα αύριο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λευκάδα αύριο Παρασκευή 22 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

- Στις 11.30 περιοδεία στον καταυλισμό των σεισμοπαθών στην πόλη της Λευκάδας.

- Στις 13.00 περιοδεία στο Νοσοκομείο.

- Στις 18.00 σύσκεψη με ΟΤΑ και μαζικούς φορείς.

- Στις 20.00 επίσκεψη και συζήτηση στα Λαζαράτα (Δήμος Σφακιωτών).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ