ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας
  • Την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των «Ελληνικών Πετρελαίων» προβλέπει νομοσχέδιο που συζητείται από χτες
  • Π. Κοσιώνης: Η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο

Πρεμιέρα με νομοσχέδιο που ξεπουλάει τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και παραδίνει στους ιδιώτες την πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της Ελλάδας, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), έκανε χτες η Βουλή στην πρώτη συνεδρίαση του Β` Θερινού Τμήματος μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

«Το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή ακολουθείται λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη στην ΟΝΕ και τη διατήρηση του προγράμματος σταθερότητας. Μάλιστα, υπογράμμισε, η κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά όχι γιατί δήθεν πιέζεται, αλλά γιατί ιδεολογικά είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, όπως φαίνεται και από τα εύσημα που της έχει αποδώσει τελευταία ο ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατήγγειλε ότι ο ιδιώτης στον οποίο θα παραδοθούν θα τα πάρει καθαρά από χρέη και με λιγότερο προσωπικό, προκειμένου να αποκομίζει περισσότερα κέρδη. Κανείς δεν ξέρει ούτε το τίμημα, είπε, αν και κανείς δε διέψευσε το ευτελές ποσό του 1,5 δισ. δρχ. και τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για την αποχώρηση των εργαζομένων αποτελούν δόλωμα. Με την καταστροφή θέσεων εργασίας υποθηκεύεται το μέλλον και των ίδιων, αλλά και των παιδιών τους.

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία των ναυπηγείων, ο Π. Κοσιώνης είπε ότι αγοράστηκαν από τον Νιάρχο για 130 εκατομμύρια δολάρια και έκτοτε άρχισε η υπονόμευσή τους από το κράτος, με απώτερο σκοπό το ξεπούλημά τους. Ακόμα και η λύση του 51% στην ΕΤΒΑ και 49% στου εργαζόμενους ήταν έμμεση ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη να δίνεται το ναυπηγείο στους ιδιώτες καθαρισμένο από χρέη και με 600 εργαζόμενους λιγότερους, τους οποίους είναι σίγουρο ότι ο καινούριος εργοδότης θα τους κάνει λιγότερους για να πάρει στη συνέχεια στη θέση τους «απασχολήσιμους».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι την τακτική του «καθαρίσματος» από χρέη κρατικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεπουληθούν στους ιδιώτες, την ακολούθησε και η κυβέρνηση της ΝΔ για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Γι' αυτό, υπογράμμισε, και σήμερα η ΝΔ έχει δυσκολία στο να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, αφού ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει απόλυτη ταύτιση για την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και για επιχειρήσεις όπως η «Πειραϊκή - Πατραϊκή» και ο «Λαδόπουλος» που καθαρίστηκαν από χρέη και ξεπουλήθηκαν για ψίχουλα.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι οι παραγγελίες στο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά ανέρχονται στο 1,1 τρισ. δρχ. και η επιχείρηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και την πιο αποδοτική της Μεσογείου. Είναι στην κυριολεξία ένα φιλέτο που παραδίνεται στους ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο περιέχονται οι διατάξεις για το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά, ρυθμίζει θέματα για την ίδρυση εταιριών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τοποθετούμενος για το θέμα, ο Π. Κοσιώνης είπε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ αυτών των πηγών ενέργειας, αλλά διαφωνεί στο να παραδοθούν αυτές στους ιδιώτες. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι να υπάρχει ένας κρατικός φορέας, ο οποίος και θα κάνει το γενικότερο προγραμματισμό και όχι να κάνουν ό,τι θέλουν οι ιδιώτες.

Για το άρθρο που προβλέπει την εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ακόμα και μέσα σε δάση, κατατέθηκε ένταση αντισυνταγματικότητας από τη ΝΔ, την οποία υποστήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος. Τόνισε ότι προβλέπεται η εγκατάστασή τους μέσα στα δάση χωρίς καν περιβαλλοντολική μελέτη, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή των δασών.

Σύμφωνοι επί της ουσίας με τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσαν οι ομιλητές της ΝΔ, διαφωνώντας σε διαδικαστικά θέματα και σε διαδικασίες «διαφάνειας». «Η ΝΔ συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις, λέει όμως όχι στην αδιαφάνεια και το ξεπούλημα» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Καραμπίνας. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, με βάση τις «φιλελεύθερες πολιτικές», ενώ για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ είπε απλώς ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα, γιατί δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες στο χρηματιστήριο.

Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε και ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Αμπατζόγλου, λέγοντας ότι διαφωνεί με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και το ξεπούλημα βασικών κλάδων της εθνικής οικονομίας και μάλιστα με σκανδαλώδεις οικονομικούς όρους.

Προκλητικός ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόταση «ανάπτυξης και προοπτικής», που ανοίγει προοπτικές για το μέλλον αφού οι αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίος μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη. Η αποκρατικοποίηση του Σκαραμαγκά είπε είναι αναγκαία γιατί είναι ελλειμματικά και μόνο έτσι θα αποφύγει η Ελλάδα τον έλεγχο της ΕΕ. Το ξεπούλημά τους, κατά τον υπουργό, συνοδεύεται από γενναία μέτρα κοινωνικής στήριξης των εργαζομένων και όπως προκλητικά είπε, όποιος αντιτίθεται στρέφεται κατά των εργαζομένων. Οσο για τα «Ελληνικά Πετρέλαια» είπε απλώς ότι τέτοια διαδικασία (μετοχοποίησης) ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «απαγορεύεται η λιανική πώληση εμπορευμάτων σε τιμές κάτω του κόστους αγοράς, όταν αυτή θέτει υπό διακινδύνευση ορισμένη αγορά ή θίγει κατά τρόπο ουσιώδη τις αρχές του ανταγωνισμού και τα συμφέροντα των καταναλωτών».
Τα... γνωστά

«Ο καλός χριστιανός δεν κάνει διάλογο με τον άπιστο, αλλά του καρφώνει το ξίφος στην κοιλιά όσο πιο βαθιά μπορεί». Bernard Gui (ιεροεξεταστής). Από το βιβλίο του Β. Ρασσιά «Μια... ιστορία αγάπης»

Εχει γραφτεί πολλές φορές ότι η Αστυνομία έχει εκπαιδευτεί να κυνηγά το λαό που αγωνίζεται για τη ζωή του και όχι τους εγκληματίες και τους κακοποιούς. Κι αυτό γιατί πέρα από τα ΜΑΤ, που αντιμετωπίζουν με βία ειρηνικές πορείες, έχουμε και τα μεμονωμένα επεισόδια τραμπουκισμού και κατάχρησης εξουσίας, με παράνομες συλλήψεις, κατά προτίμηση αλλοδαπών, συνδικαλιστών, κομμουνιστών και νέων, ιδιαίτερα της ΚΝΕ. Ακόμα πολλοί αστυνομικοί παρενοχλούν με τηλεφωνήματα συνδικαλιστικές και κομματικές οργανώσεις. Στις επίσημες διαμαρτυρίες των οργανώσεων, οι διοικητές και ανώτεροι υπεύθυνοι της Αστυνομίας δηλώνουν ότι αυτές οι ενέργειες γίνονται εν αγνοία της διοίκησης, ότι θα γίνουν έρευνες και ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Βέβαια, κανείς δεν πιστεύει ότι θα γίνονταν τέτοιες ενέργειες, αν τα όργανα δεν είχαν, αν όχι συγκεκριμένη εντολή, τουλάχιστον την ανοχή της διοίκησης και του υπουργείου. Αυτό το γεγονός είναι γνωστό και στον τελευταίο Ελληνα. «Τότε γιατί τα γράφεις;», θα με ρωτούσε ο Αποστόλης, μόνο και μόνο για να με κουρντίσει. Ευτυχώς λείπει κι έτσι μπορώ να τελειώσω το γράψιμό μου, χωρίς διακοπές. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ, κάποια στιγμή, έκανα στον εαυτό μου την ίδια ερώτηση. Γιατί να γράψω για πράγματα τόσο γνωστά. Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα ήρθε πολύ απλή, Αποστόλη, και θα τη διαβάσεις σίγουρα στο «Ριζοσπάστη», γιατί δε ζεις ούτε μέρα χωρίς αυτόν. Λοιπόν, Αποστόλη, εκτός από τον Ιωάννη που έγραψε την Αποκάλυψη, τον Ιούλιο Βερν, με τη θαυμαστή φαντασία του και μερικούς... σεισμολόγους, δεν μπορώ να θυμηθώ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, κανέναν άλλο που να γράφει για πράγματα άγνωστα στον ίδιο και στους άλλους. Γι' αυτά τα γνωστά λοιπόν γράφουμε κι αυτά τα γνωστά είναι τα επικίνδυνα. Αυτά τα γνωστά που όσο παραμένουν και συνεχίζονται, γίνονται παραδοχή και συνηθίζουμε να ζούμε με αυτά. Κάθε φορά που χαλαρώνουμε τον αγώνα γεννιούνται και νέα γνωστά.

Αυτά τα γνωστά, στα οποία αναφέρομαι, έχουν πολλές συνώνυμες λέξεις όπως, π.χ., Βία της Αστυνομίας, Κατάχρηση Εξουσίας, Παρενόχληση Πολιτών, Τρομοκράτηση Πολιτών. Οπως πριν από κάποιους μήνες, που ο γνωστός πρωταγωνιστής του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης κ. Νικηφόρος Νανέρης κατέβαινε με το αυτοκίνητό του την οδό Καλλιδρομίου που είναι μονόδρομος. Ομως, κάποιο αυτοκίνητο της Αστυνομίας... ανέβαινε εκείνη τη στιγμή την οδό Καλλιδρομίου παράνομα. Οταν τα δυο αυτοκίνητα φτάσανε στο ίδιο ύψος και ο κ. Νανέρης τούς έκανε την παρατήρηση... τον συλλάβανε και τον οδηγήσανε στο τμήμα όπου τον ταλαιπωρήσανε ένα ολόκληρο απόγευμα. Αυτά είναι γεγονότα που καμιά εφημερίδα και κανένα «παράθυρο» δεν τα αμφισβητεί. Πολλοί, όμως, τα δικαιολογούν και πολλοί... χαριτολογούν. Αναφέρουν μερικές πράξεις σαν «αστυνομική κτηνωδία» αλλά τη δέχονται... αφού υπάρχει!

Ισως κάποιοι απ' αυτούς που κρίνουν τους αστυνομικούς να ευχαριστιούνται που αυτοί είναι πολιτισμένοι και οι αστυνομικοί δεν είναι. «Εμείς και τα κτήνη». Ομως είναι έτσι; Είναι κτήνη οι αστυνομικοί; Είναι μια άλλη ράτσα; Ετσι γεννιούνται; Οταν η μαμή ξεγεννά αγόρια αναγνωρίζει μόλις τα πιάσει στα χέρια της ποιος είναι αστυνομικός και ποιος δεν είναι;

Αστυνομικός είναι ένα επάγγελμα όπως όλα. Και ξέρουμε ότι οι νέοι που έχουν ανάγκη από μεροκάματο δε βρίσκουν πάντα τη δουλιά της αρεσκείας τους. Μπορεί να γίνανε αστυνομικοί γιατί βρήκαν όλες τις άλλες πόρτες κλειστές. Η πλύση εγκεφάλου αρχίζει με το ντύσιμο, με τη στολή.

Οταν τα ΜΜΕ παίζουν τόσο ανοιχτά το παιχνίδι των κυβερνήσεων, μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται μέσα στην Αστυνομία. Οταν τόσο ξετσίπωτα η επίσημη και ιδιωτική τηλεόραση αποκλείουν το ΚΚΕ από κάθε επαφή με το κοινό, εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς τι ακούνε οι αστυνομικοί, για το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές. Πιστεύω ότι αν μπορούσε να υπάρξει επαφή με τους αστυφύλακες και καταλαβαίνανε τι ζητά το ΚΚΕ, θα προτιμούσαν να είναι με το λαό στον οποίο ανήκουν και όχι με τον εχθρό του λαού που είναι και δικός τους χειρότερος εχθρός. Ενας εχθρός που τους εμποδίζει να εξελιχθούν σαν άνθρωποι. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να το καταλάβουν.

Η «νέα τάξη», με τα φανερά και τα μασκαρεμένα καθάρματα που την υπηρετούν, οργανώνει μια παγκόσμια δικτατορία που την υποστηρίζει με τους Γενίτσαρους που δημιουργεί. Καταστρέφει τον πολιτισμό, τον Ανθρωπο και τη Φύση για το χρήμα των ολίγων. Η Αντίσταση είναι μονόδρομος. Το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο είναι το μετερίζι κάθε ελεύθερου ανθρώπου.

Αντε γεια.


Του
΄Τίτου ΒΑΝΔΗ

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Απεργία ενάντια στο ξεπούλημα

Πάγωσε από χτες η παραγωγή σε όλες τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και στις θυγατρικές της

Συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου
Συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου
Με την καθολική συμμετοχή και των περίπου 3.000 εργαζόμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) και τις θυγατρικές της και το πάγωμα της παραγωγής, συνεχίζεται από χτες η εξαήμερη απεργία ενάντια στο ξεπούλημα της στρατηγικής σημασίας εταιρίας από την κυβέρνηση. Μετά το σταμάτημα των μονάδων παραγωγής των ΕΛ.ΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο, χτες, ξεκίνησαν την απεργία και οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ, ΑΣΠΡΟΦΩΣ). Στο μεταξύ, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και της διοίκησης της Ομοσπονδίας για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από την πύλη δηλώνοντας ότι πρέπει αποφασιστικά και ενωμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ΕΛ.ΠΕ 100% στο δημόσιο. Μάλιστα, σημείωναν, ότι ακόμα και αν ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης (μέχρι τις 23 Αυγούστου) με την οποία μετοχοποιείται επιπλέον 30% της εταιρείας - εκτός από το ήδη μετοχοποιημένο 49% - οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν με διάφορες μορφές ώστε να μην ισχύσει στην πράξη.

Αυτό πάντως που τονιζόταν από συνδικαλιστές, ήταν ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθεί η τροπολογία, καθώς αν πάει στη Βουλή είναι δεδομένο ότι θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αρκούνται μέχρι σήμερα να δηλώνουν τη συμπαράσταση τους και αυτό λόγω των πιέσεων που δέχονται από τους εργαζόμενους. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνει πίσω σε καμία αντιλαϊκή απόφαση και θα υποταχθεί πλήρως στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ξεπουλώντας και αυτή τη δημόσια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Μ. Περάκης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και της «Ταξικής Αγωνιστικής Κίνησης» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ): «Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να κλιμακωθεί και να γίνει υπόθεση όλης της ελληνικής κοινωνίας με αίτημα όχι απλώς τη διατήρηση των ΕΛ.ΠΕ 100% στο δημόσιο αλλά και τη σύσταση ενός Εθνικού Φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί προς το συμφέρον του λαού. Ακόμα και αν ψηφιστεί η τροπολογία πρέπει όλοι μαζί να την καταστήσουμε ανενεργή καθώς η εμπειρία μας δείχνει ότι όποτε ξεπουλήθηκε δημόσια επιχείρηση μετατράπηκε σε παλιοσίδερα. Γι' αυτό ζητάμε και τη συμπαράσταση όλων των σωματείων, Ομοσπονδιών και της ΓΣΕΕ για να δώσουμε ένα κοινό αγώνα».

Συμπαράσταση από τη «Θεσσαλονίκη - αντεπίθεση τώρα»

Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων της Θεσσαλονίκης, ενώ από χτες συμμετείχαν στην απεργία όλοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ ΑΕ διενεργήθηκε πρόσφατα δημοψήφισμα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχαν 394 εργαζόμενοι της εταιρίας. Το 90,36% των εργαζομένων αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ και μόλις το 9,46% βλέπει θετικά την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Η διοίκηση του ΕΚΘ που επισκέφθηκε τους απεργούς για να εκφράσει την αλληλεγγύη του Κέντρου στον αγώνα τους, καλεί με ανακοίνωσή της το υπουργείο Ανάπτυξης να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία που στην ουσία προωθεί τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας σε ιδιώτες και συνεχίζει έτσι το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Κλιμάκιο της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα» με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Αγάπιο Σαχίνη, περιόδευσε στους χώρους των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ιωνία. Ο Απ. Σαχίνης αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής παράταξης προς τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τόνισε πως όλοι μας πρέπει να βάλουμε φρένο στο ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ και προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα». Ακόμη, είναι ανάγκη να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους στο Λιμάνι, στη ΔΕΘ, στην ΕΥΑΘ καθώς και αυτοί οι Οργανισμοί σήμερα έχουν πάρει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. «Πιστεύουμε ότι σήμερα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, υπογράμμισε. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο για την αποτροπή της παραπέρα αποβιομηχάνισης της περιοχής, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εμείς οραματιζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι σαν έναν καλό διαχειριστή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά συμπαραστάτη των δημοτών, των εργαζομένων στους αγώνες τους για μια καλύτερη ζωή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ