ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το φονικό συνεχίζεται

Αριστερά: Μικρή Παλαιστίνια στα συντρίμμια του σπιτιού της, που κατεδάφισε ο ισραηλινός στρατός. Την Κυριακή έγινε νέα μεγάλη εισβολή

Associated Press

Αριστερά: Μικρή Παλαιστίνια στα συντρίμμια του σπιτιού της, που κατεδάφισε ο ισραηλινός στρατός. Την Κυριακή έγινε νέα μεγάλη εισβολή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΦΑ-ΚΑΪΡΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Χαμάς προειδοποιούσε χτες ότι «θα εκδικηθεί» το θάνατο ενός Παλαιστινίου ακτιβιστή και των δυο ανήλικων παιδιών του την Κυριακή - που η ισραηλινή πλευρά αρχικά απέδωσε σε παλαιστινιακό όλμο ο οποίος έπληξε κατά λάθος το σπίτι του και στη συνέχεια σε έκρηξη βόμβας που ετοίμαζε ο ίδιος, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά απέδωσε σε ισραηλινό πύραυλο.

Ο Ιζ ελ-Ντιν αλ-Κουασάμ, μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, είπε χτες στην κηδεία του Σελίμ Αμπού Ζεΐντ και των δύο παιδιών του, του 6χρονου γιου του Σουλιμάν και της 8χρονης κόρης του Ινάς, ότι «έχουμε μουτζαχεντίν μέσα στο σιωνιστικό έδαφος που περιμένουν το σύνθημα να εκραγούν σαν σεισμός και να κάνουν τους Σιωνιστές κομμάτια». Ο θάνατος των τριών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Χα' αρέτζ, προήλθε από έκρηξη δύο πυραύλων που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός στο σπίτι του στη Ράφα. Εννέα άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη, ορισμένοι σοβαρά, κατά την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τους θανάτους, καθώς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε εκρηκτικό μηχανισμό που «ετοίμαζε» ο Αμπού Ζεΐντ, ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος του Παλαιστινιακού Κινήματος Λαϊκής Αντίστασης. Νωρίτερα, γραπτή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι ο πατέρας και τα δυο παιδιά του επλήγησαν από πυρά όλμου που έχασαν το επιδιωκόμενο στόχο τους, μια βάση του ισραηλινού στρατού, και έπληξαν το σπίτι του. Φυσικά είναι αδύνατο να εξακριβωθεί επακριβώς τι συνέβη, ωστόσο οι συνεχείς και αλληλοαντικρουόμενοι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού προκαλούν, αν μη τι άλλο, υποψίες.

Για «εκδίκηση» μίλησε εκπρόσωπος της Χαμάς στην κηδεία του Σελίμ Αμπού Ζεΐντ και των δύο ανήλικων παιδιών του χτες

Associated Press

Για «εκδίκηση» μίλησε εκπρόσωπος της Χαμάς στην κηδεία του Σελίμ Αμπού Ζεΐντ και των δύο ανήλικων παιδιών του χτες
Η Χαμάς δε φαίνεται να αμφιβάλλει για το τι συνέβη και μιλά για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας - η τελευταία ήταν την 9η του Αυγούστου στην κεντρική Ιερουσαλήμ με 15 Ισραηλινούς πολίτες και τον βομβιστή αυτοκτονίας νεκρούς.

Οι τρεις νεκροί του επεισοδίου στη Ράφα δεν ήταν οι μόνες παλαιστινιακές απώλειες της Κυριακής, αφού άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι - εκ των οποίων ο ένας ήταν ένα 13χρονο παιδί που έπαιζε με φίλους του (!), ο Μουχαμάντ Αμπού -Αράρ - βρήκαν το θάνατο. Επλήγησαν από ισραηλινά πυρά, καθώς ο ισραηλινός στρατός έκανε τη μεγαλύτερη εισβολή των τελευταίων ημερών στη Δυτική Οχθη την Κυριακή. Οι απώλειες από πλευράς Ισραήλ ήταν δύο τραυματίες, ένας αξιωματικός του στρατού και ένας έποικος.

«Θα συνεχίσουμε»

Η πολιτική των δολοφονιών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Σαρόν φαίνεται πως συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η δήλωση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Μπινιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, ότι ο στρατός «θ' απαντά σε κάθε παλαιστινιακό πυρ» με «κορύφωση των επιθέσεων εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής» (ναι!), και αυτό παρά τις επιφυλάξεις των... Ισραηλινών στρατιωτικών (!), όσο και οι κομπασμοί του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, ότι «εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ» με τις δολοφονίες Παλαιστινίων (!), αποτελούν την επιβεβαίωση της συνέχισης του άνισου πολέμου.

Ισραηλινός στρατιώτης σημαδεύει μέσα από τη διόπτρα του. Η ισραηλινή πολιτική των «επιλεκτικών δολοφονιών» συνεχίζεται

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης σημαδεύει μέσα από τη διόπτρα του. Η ισραηλινή πολιτική των «επιλεκτικών δολοφονιών» συνεχίζεται
Ο Σαρόν δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «με τις επιχειρήσεις των κομάντος που δεν είναι όλες γνωστές έχει βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα ασφαλείας του» - πράγμα για το οποίο, όπως αναφέρει σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Μα' αρίβ, το 70% των Ισραηλινών δεν τον πιστεύει ούτε γι' αστείο...

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμη και η γνωστή και μη εξαιρετέα εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς φιλοξενούσε χτες δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σύμφωνα με τις οποίες θεωρεί τις «επιλεκτικές δολοφονίες» ως «μια κατάφωρη προσβολή του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα των νόμων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των γενικών αρχών του Δικαίου» και καλεί το Ισραήλ να «τις σταματήσει αμέσως»...

«Σχέδιο σταδιακής εκεχειρίας»

Στα ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ μεγάλο βάρος δινόταν χτες στην εκδηλωθείσα πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, για να του προτείνει «σχέδιο σταδιακής εκεχειρίας». Με το σχέδιο αυτό φάνηκε να ταυτίζεται και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή - χτες βρισκόταν στο Κάιρο και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Πέρες και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά ίσως και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Φίσερ ζήτησε σε κοινή συνέντευξή του με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, να «συμμορφωθούν οι δύο πλευρές προς τις συστάσεις της έκθεσης Μίτσελ» και να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της βίας. Η άποψή του, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις του Ρόιτερς και του Γερμανικού Πρακτορείου, είναι πως μια «ειρήνη» στην περιοχή θα «εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα των Ισραηλινών, όσο και των Παλαιστίνιων καθώς και τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κρατών» (αξιοσημείωτη η - κυνική μεν, αλλά - ειλικρίνεια...). Σύμφωνα με το CNN ο Φίσερ ενδέχεται να «μεταφέρει» το αίτημα του Πέρες στον Αραφάτ.

Πάντως, η Χανάν Ασράουι, η γνωστή Παλαιστίνια βουλευτής, εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την προοπτική μιας τέτοιας συνάντησης: «Κάθε φορά που συναντιόμαστε, ο κ. Πέρες μας δηλώνει ότι δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση και ότι ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική του Ισραήλ»...

ΣΕΡΒΙΑ
Καταγγελίες για διαφθορά και από τον πρώην υπουργό Υγείας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέο λάδι στη φωτιά των - επίσημα πλέον... - διαταραγμένων σχέσεων ανάμεσα στο «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς έριξε χτες ο - προ λίγων ημερών - παραιτηθείς υπουργός Υγείας της Σερβίας, Ομπρεν Γιοξίμοβιτς.

Ο Γιοξίμοβιτς, ανώτερο στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας», εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής να σημάνει την κατάρρευση της σερβικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών «σε κάθε επίπεδο».

«Προσεύχομαι να πέσει η κυβέρνηση της Σερβίας στην επόμενη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Αμέσως μετά αφότου πέσει, αναμένω γενικές εκλογές όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και σε κάθε επίπεδο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας» είπε ο πρώην υπουργός Υγείας, προσάπτοντας και αυτός (μετά τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα...) στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Σερβίας τις κατηγορίες της «διαφθοράς και αδυναμίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος».

Σερβικά ΜΜΕ προέβλεπαν ως κρίσιμη την επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο και το Σέρβο πρωθυπουργό (ενδέχεται να γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του πρώτου από το θέρετρο όπου παραθερίζει), θεωρώντας πως εκεί θα αποφασιστεί εάν κατά την έναρξη των εργασιών της Σερβικής Βουλής, το φθινόπωρο, θα τεθεί τελικά ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Σερβίας...

Νέες απειλές από τον «πρώην» «UCPMB»!

Πρώην στέλεχος των Αλβανών αυτονομιστών του υποτίθεται διαλυμένου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς», που δρούσε προ μηνών στη Νότια Σερβία, εκτόξευσε χτες απειλές για ανάφλεξη των συγκρούσεων στην περιοχή και κατηγορίες για μη εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας»...

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Τζεμαΐλι, εάν στο προσεχές μέλλον δε βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Αλβανών του Πρέσεβο, τότε οι άνδρες της οργάνωσής του θα «ξαναπάρουν τα όπλα». «Αν δεν εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία και δε βελτιωθεί η κατάσταση, τότε εμείς δε θα αφήσουμε σε ησυχία τους Σέρβους, θα πάρουμε ξανά τα όπλα» κατέληξε ο Τζεμαΐλι, δίχως να προχωρήσει σε άλλες λεπτομέρειες...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στρατός και ακροδεξιοί σε «παράλληλες» επιχειρήσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Χιλιάδες άνδρες του στρατού της Κολομβίας πραγματοποιούσαν από την Κυριακή γιγαντιαία επιχείρηση εναντίον της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), και σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Κάρλος Αλμπέρτο Φρασίκα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά στις μάχες που έγιναν σκοτώθηκαν 20 αντάρτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Ουρίας Κουεγιάρ - το όνομα αυτό είναι το ψευδώνυμο του ηγετικού στελέχους των FARC Οκτάβιο Σαλαμάνκα.

Επιχαίροντας ο στρατηγός Φρασίκα είπε ότι ο Σαλαμάνκα«είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία μας και στο στρατό μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φερόμενος ως νεκρός ηγέτης των FARC επρόκειτο να αναχθεί σε στρατιωτική διοικητή της επαναστατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες όσο και του Γαλλικού Πρακτορείου ο στρατός της Κολομβίας έχει στείλει περίπου 3.000-4.000 στρατιώτες, με την υποστήριξη 24 ελικοπτέρων Μπλάκχοκ και μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και τεθωρακισμένων, στη ζούγκλα της περιοχής Σαν Χοσέ ντελ Γκουαβιάρε, ανάμεσα στις επαρχίας Μέτα και Γκουαβιάρε της νοτιοανατολικής Κολομβίας, εναντίον περίπου 1.000 ανδρών των FARC. Οι αντάρτες είχαν 20 απώλειες και ο στρατός τρεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι το Σάββατο η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας (AUC) πραγματοποίησε έφοδο στο χωριό Σάντο Τομάς, τους κατοίκους του οποίου κατηγορούσε για «σχέσεις με τις FARC» και σφαγίασε 12 εξ αυτών. Η Αστυνομία ανέφερε ότι οι άνδρες της AUC κατηγόρησαν τους 12 ότι ήταν μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και εν συνεχεία τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Παιχνίδι κόστισε το θάνατο 62χρονης

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-

Ενα παιδικό αυτοκινητάκι αποδείχτηκε μοιραίο για τη ζωή μιας 62χρονης γυναίκας, ενώ ένα παιδί 16 μηνών που έπαιζε με αυτό έχει τραυματιστεί σοβαρά και το αδελφάκι του λιγότερο σοβαρά, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία χτες.

Αρχικά η Αστυνομία απέδωσε το θάνατο και τον τραυματισμό σε έκρηξη βόμβας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για ενέργεια της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης, ΕΤΑ. Ωστόσο αργότερα οι αρχές ανασκεύασαν την εκδοχή των γεγονότων, καθώς η σήμανση δε βρήκε ίχνη εκρηκτικών στο παιδικό παιγνίδι. Το πιο πιθανό είναι ότι το υγρό καύσιμο με το οποίο το αυτοκινητάκι κινούνταν προκάλεσε την έκρηξη, είπε αστυνομικός της Σήμανσης στο Ασοσιέιτεντ Πρες υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Θα απολυθούν χιλιάδες και από τη «Φουτζίτσου»...

ΤΟΚΙΟ.-

Και ο ιαπωνικός κολοσσός «Φουτζίτσου» μπήκε χτες στη σχεδόν παγκόσμια «χορωδία» της αναγγελίας απολύσεων, ανακοινώνοντας πως μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη θα έχει απολύσει το 10% του εργατικού δυναμικού που απασχολεί παγκοσμίως, ήτοι τουλάχιστον 15.000 άτομα!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιαπωνικών εφημερίδων «Νιχόν Κεϊζάι» και «Γιομιούρι», η «Φουτζίτσου» θα κλείσει βιομηχανικές μονάδες παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ μόνο στην Ιαπωνία αναμένεται να απολυθούν περί τα 3.000 άτομα. Τον περασμένο μήνα η «Φουτζίτσου» ανακοίνωσε πως οι απώλειές της, μέσα σε ένα χρόνο, τετραπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 460.600.000 δολάρια, προσθέτοντας πως επεξεργάζεται σχέδιο «αναδιάρθρωσης»...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Επανεξελέγη πρωθυπουργός ο Μέτα

Σκληρές δηλώσεις Φάτος Νάνο σε βάρος του

ΤΙΡΑΝΑ.-

Η χτεσινή σύνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα Τίρανα επιβεβαίωσε την επανεκλογή του Ιλίρ Μέτα - ο οποίος φέρεται να απολαμβάνει της στήριξης της Δύσης - στην πρωθυπουργία της χώρας, ωστόσο ο πάλαι ποτέ μέντοράς του και νυν άσπονδος αντίπαλός του Φάτος Νάνο προέβη σε σκληρές δηλώσεις εναντίον του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νάνο κατηγόρησε τον Μέτα πως είχε σχηματίσει κυβέρνηση «από το κλαμπ των φίλων του, χωρίς να διορίσει υπουργούς από το Κόμμα», προκαλώντας την αντίδραση του νεαρού πρωθυπουργού ο οποίος αντιπαρήλθε την κατηγορία: «Δεν υπήρξα πρωθυπουργός καμιάς συμμορίας ούτε και του κλαμπ των φίλων μου», είπε. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να σχηματίσει κυβέρνηση «του Σοσιαλιστικού Κόμματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ