ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αποκλείει μαζικά υποψηφίους η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

INTIME NEWS

Εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης οδηγεί χιλιάδες υποψηφίους η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, όπως επιβεβαιώνεται και μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, των ΕΒΕ που διαμορφώνονται για κάθε σχολή ή τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και με τη διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού να είναι σε εξέλιξη.

Με βάση τα παραπάνω, προδιαγράφεται πως ένας μεγάλος αριθμών υποψηφίων δεν θα μπορέσει να επιλέξει καν στο μηχανογραφικό τις σχολές προτίμησής του στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να εμφανίζει την απαράδεκτη ρύθμιση, που από την πρώτη στιγμή απέρριψαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ούτε λίγο ούτε πολύ... προς όφελος των υποψηφίων.

Μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, απέναντι στις εκτιμήσεις για χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ και μάλιστα σε μία χρονιά με τεράστιες δυσκολίες στην προετοιμασία τους, δήλωνε πως «πλέον μπήκαν ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο». «Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζουμε τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ «γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν». Παρέπεμψε για μια ακόμα φορά στο παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσια ΙΕΚ, μιλώντας για επαγγέλματα με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά τμήμα δείχνει πως αποκλείονται μαθητές με βαθμολογίες που απέχουν πολύ από τη «λευκή κόλλα» και τις βαθμολογίες 2 και 3, τις οποίες επικαλούνταν υποκριτικά η κυβέρνηση για να προωθήσει μέσα στην πανδημία το μέτρο. «Εμείς θέλουμε αποφοίτους, όχι εισαχθέντες», δήλωσε, έχοντας θεσπίσει ήδη νέους φραγμούς για την ολοκλήρωση των σπουδών όσων καταφέρουν να εισαχθούν.

Το υπουργείο Παιδείας υποκριτικά επικαλείται ακαδημαϊκά κριτήρια, επιμένει να μην αναφέρεται στο τι φταίει για τις χαμηλές επιδόσεις στις εξετάσεις, στην πτώση του μορφωτικού επιπέδου που έρχεται να επιδεινώσει η υποκατάσταση της γνώσης από δεξιότητες που προωθούνται μέσα στο «νέο σχολείο». Στους πραγματικούς παράγοντες που οδηγούν τους φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, στις ελλείψεις μέτρων στήριξης στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων ώστε απρόσκοπτα να μπορέσουν να ανταποκριθούν, στην ανεπάρκεια της φοιτητικής μέριμνας, ζητήματα που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία με τα πανεπιστήμια κλειστά για ενάμιση χρόνο.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Κοκορομαχία στο έδαφος της «σφαγής» χιλιάδων υποψηφίων

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική για το πόσο μοιάζουν στρατηγικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Ο Αλ. Τσίπρας, πατώντας στην αγωνία των κοντά 30 χιλιάδων παιδιών των λαϊκών οικογενειών που αποκλείονται από τα αμφιθέατρα των ΑΕΙ με τον κυβερνητικό «κόφτη» της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, επιχείρησε να σηκώσει τους τόνους προκειμένου στο διά ταύτα να αναδείξει ότι «λύση» είναι η ...«προοδευτική κυβερνητική εναλλαγή».

Εκανε έτσι λόγο για τη «μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων που γίνεται στη χώρα από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1837. Και την κάνετε εσείς», γιατί «ντιλάρατε, κυρία Κεραμέως - και θα σας το πω ευθέως - με τους ιδιοκτήτες κολεγίων» κ.ο.κ., διευκρινίζοντας ωστόσο πως «θέλω σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάτι με τα κολέγια». Ξεκάθαρα δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας παριστάνει τον θιγμένο, από τη στιγμή που όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τα κολέγια, που όσο υπάρχουν τόσο θα πιέζουν για «πελάτες», τόσο θα λειτουργούν ως άλλος ένας πόλος αφαίμαξης των λαϊκών οικογενειών που ψάχνουν να βρουν διέξοδο εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.

Η Ν. Κεραμέως τού απάντησε: «Εμείς ντιλάραμε; Μάλιστα! Υπουργική Απόφαση 11 Ιουλίου 2006. Κυβέρνηση ποιος ήταν; ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός ποιος; Νικόλαος Φίλης. Για πρώτη φορά στην Ιστορία απόφοιτοι κολεγίων μπορούν να μπουν στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Και καλά κάνατε, γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση. Αλλά το κάνατε εσείς. Οταν λοιπόν μιλάτε για ντιλάρισμα, προσέξτε λίγο το σπίτι του κρεμασμένου».

Από την κοκορομαχία τους αναδεικνύεται ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην κοινή στρατηγική για σχολείο - εξεταστικό κέντρο, ενώ στον πυρήνα της πολιτικής τους βρίσκεται η εμπορευματοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «παρακολουθήσαμε τη γνωστή κοκορομαχία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «διαμόρφωσαν λύκειο εξεταστήριο, πανεπιστήμια με πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν επαγγελματικά δικαιώματα, την ισοτιμία των πτυχίων των διαφόρων κολεγίων, ως επιλογή στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, στην απόκτηση από τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων ορισμένων δεξιοτήτων για να είναι αναλώσιμοι εργαζόμενοι και χωρίς δικαιώματα. Αυτόν τον σχεδιασμό υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις και υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση. Και αυτή η κοκορομαχία αναπτύχθηκε, δυστυχώς, στο έδαφος της "σφαγής" περίπου 30 χιλιάδων παιδιών και στον αποκλεισμό τους από τα ΑΕΙ».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Ενισχύεται το σχολείο που μας κοιτά στην τσέπη»

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν λύνει το πρόβλημα του να γίνει καλύτερο το σχολείο, δεν κάνει την Παιδεία καλύτερη», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που από την πρώτη στιγμή ζήτησε την απόρριψη του μέτρου, τονίζοντας πως ενισχύει το «σχολείο εξεταστικό κέντρο για όποιον αντέχει», το σχολείο «που μας κοιτά στην τσέπη».

«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δώσαμε μάχη για να μην περάσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Να μην ισχύσει έστω φέτος που η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη και η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές έγινε μέσα από μια οθόνη. Οταν δεν πήρατε κανένα μέτρο για να είναι τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή. Ούτε ένα μέτρο για να εξασφαλιστεί για όλους τους μαθητές ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Ο καθένας ήταν μόνος του... και ό,τι καταφέρει...».

Οι μαθητές απαντούν στα επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση έφερε την ΕΒΕ, σημειώνοντας:

«Μας φλομώσατε ψέματα. Οτι με αυτό το μέτρο βοηθιούνται δήθεν οι καλοί μαθητές. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι μόνο αυτό δεν εξυπηρετεί, αφού μαθητές που γράφουν 20.000 μόρια μένουν εκτός των σχολών που θέλουν να σπουδάσουν!

Οτι σκοπός είναι να μην μπαίνουν στο πανεπιστήμιο μαθητές του 3 και του 4. Αλλά έτσι έγραψαν χιλιάδες μαθητές στις Πανελλαδικές, κάτι που δείχνει πως το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο. Το σχολείο που έχετε φτιάξει όλοι σας εκεί οδηγεί. Και τελικά δεν είναι αυτοί που μένουν απέξω από τα Πανεπιστήμια μόνο, αλλά δίπλα σε αυτούς μένουν και χιλιάδες άλλα παιδιά που έκαναν την προσπάθειά τους και έγραψαν τελικά 11, 12, 13».

Καταλήγοντας οι μαθητές δηλώνουν: «Το μέλλον είναι δικό μας και το κρατάμε στα χέρια μας! Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας στερεί τα όνειρά μας! Να μας εμποδίζει να ζούμε όπως μας αξίζει. Ξέρουμε ότι όλοι οι μαθητές δώσαμε τιτάνια μάχη, ειδικά φέτος, και είμαστε νικητές! Ψηλά το κεφάλι και ο αγώνας συνεχίζεται όπου και αν είναι ο καθένας μας του χρόνου!».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΣΟΕΕ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κατάθεση στεφανιού στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα

Φέτος συμπληρώνονται 56 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα στις 21 Ιούλη του 1965. Στη μνήμη του, η ΚΟΒ και η ΤΟ ΑΣΟΕΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταθέτουν σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στεφάνι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανασταλεί η απαράδεκτη ρύθμιση της ΕΒΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη δημοσιοποίηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής

Να ανασταλεί έστω την τελευταία στιγμή η απαράδεκτη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να στηριχτούν ουσιαστικά όλα τα ΑΕΙ της χώρας, για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για πρόσβαση σε αναβαθμισμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ζητά το ΚΚΕ. Αναλυτικά σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη δημοσιοποίηση των ΕΒΕ τονίζει τα εξής:

«Η δημοσιοποίηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής δείχνει ότι χιλιάδες παιδιά θα αποκλειστούν ακόμα και από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για την είσοδο στα ΑΕΙ, εξαιτίας του απαράδεκτου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ετσι καταλαβαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ την αναβάθμιση της Παιδείας. Με νέους φραγμούς και εμπόδια στις νέες και στους νέους για την πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ήταν και είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους μαθητές που μπαίνουν στα ΑΕΙ με "λευκή κόλλα", αφού πολλά παιδιά κατέγραψαν υψηλές βαθμολογίες, αλλά αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα να δηλώσουν τα τμήματα και τις σχολές της επιλογής τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ "κλείνει το μάτι" στην αγορά της κατάρτισης που βρίσκει νέο πεδίο κερδοφορίας, πατώντας πάνω στην ανάγκη της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της, να πάρει τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον.

Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια των αλλεπάλληλων αρνητικών αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί από τη ΝΔ και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μετατρέψει το Λύκειο σε ένα ψυχοφθόρο εξεταστικό κέντρο που εξοντώνει το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας.

Το ΚΚΕ απαιτεί έστω την τελευταία στιγμή να ανασταλεί η απαράδεκτη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να στηριχτούν ουσιαστικά όλα τα ΑΕΙ της χώρας, για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για πρόσβαση σε αναβαθμισμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org