ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο

Αγκυρα και ψευδοκράτος προχωρούν με το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου για μπίζνες. Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Λονδίνο ανησυχούν για «εντάσεις» που θα δυσκολέψουν το παζάρεμα των διχοτομικών σχεδίων

Οι ηγέτες Τουρκίας και ψευδοκράτους στη χτεσινή προκλητική παρέλαση για την εισβολή του 1974

Copyright 2021 The Associated

Οι ηγέτες Τουρκίας και ψευδοκράτους στη χτεσινή προκλητική παρέλαση για την εισβολή του 1974
Βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας αποτελούν οι ανακοινώσεις που έκαναν Αγκυρα και ψευδοκράτος από την κατεχόμενη Αμμόχωστο της Κύπρου χτες, στην επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, με τον «αέρα στα πανιά» που τους δίνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σημειώνοντας διαρκώς τη σημασία της «ΝΑΤΟικής συνοχής» και του «κρίσιμου ρόλου» της «συμμάχου Τουρκίας» στην περιοχή.

Αφού παρακολούθησαν την προκλητική στρατιωτική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την «ειρηνευτική επιχείρηση» - όπως αποκαλείται η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο - ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν ότι «το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι». Ακόμα, εγκαινίασαν σειρά νέων υποδομών, στο πλαίσιο κινήσεων που ξεκίνησαν το φθινόπωρο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκφράσει διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, μεταξύ άλλων και ελληνοκυπριακοί.

Ερντογάν και Τατάρ διαμήνυσαν ότι «το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης και του αδιεξόδου, θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου», επιλέγοντας να τονίσουν ότι θα υπάρξει «σεβασμός» στα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα» και μιλώντας για «τμηματικό άνοιγμα» της Αμμοχώστου, κάτι που ισχυρίστηκαν ότι δείχνει πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το ζήτημα.

Κατά τ' άλλα ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «θα υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος το δίκιο μας, μέχρι να εξασφαλιστούν και οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και ότι «δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε σε μοντέλα (σ.σ. για λύση του Κυπριακού) που αποδείχθηκε ότι είναι άκυρα». Κατηγόρησε πάλι την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι «έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα, επιμένει σε μαξιμαλιστικές και ανειλικρινείς προσεγγίσεις» και καθόλου τυχαία υπενθύμισε την «επιθυμία» της Αγκυρας «η περιοχή να αναφέρεται ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας», εξ ου και τις προτάσεις της για περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για να προχωρήσει η συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες (χωρίς λύση του Κυπριακού), επικρίνοντας ως «μονομερείς ενέργειες» τις γεωτρήσεις που εξαγγέλθηκε ότι θα συνεχιστούν το φθινόπωρο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ ανήγγειλε επίσης «κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε», λέγοντας ότι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που έχουν συγκροτήσει οι κατοχικές αρχές «οποιοσδήποτε Ελληνοκύπριος θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή της περιουσίας τους» και καταλήγοντας ότι ήδη πολλοί έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις.

ΕΕ - ΗΠΑ δεν θέλουν «μονομερείς ενέργειες»

Αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διάλεξε να μιλήσει για τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη «συμβιβαστική επιστροφή στις συνομιλίες με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού» και τόνισε «την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες (...) οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί». Δεν παρέλειψε ακόμα να επαναλάβει τα περί ευρωπαϊκών δεσμεύσεων σε «συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», με τις τρεις τελευταίες λέξεις να έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε κάθε τοποθέτηση των Βρυξελλών, επιβεβαιώνοντας την αναβάθμιση του παζαριού για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε προχτές στη «βαθιά ανησυχία» που η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει από την έναρξη του «ανοίγματος» της Αμμοχώστου το περασμένο φθινόπωρο, μιλώντας για κίνηση «ασυμβίβαστη» με παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαρακτηρίζοντας ξανά «αντιπαραγωγικά» τέτοια βήματα.

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε και η Βρετανία, καλώντας «όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τη χτεσινή επέτειο από την τουρκική εισβολή οργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, με τη συμβολή και της ελληνοκυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας στο εξωτερικό, όπου κυριάρχησαν εκκλήσεις για πιο αποφασιστικά παζάρια με την Τουρκία. Ξεχώρισε η συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάριζε ότι «θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ η οποία να μοιράζεται τις κοινές αξίες μας». Οι σχετικές συζητήσεις στάθηκαν μεταξύ άλλων στους κινδύνους που οι τουρκικές ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν σε όσα «έχει πετύχει» η διεθνής κοινότητα μετά από «δουλειά δεκαετιών» στην Κύπρο και στην περιοχή, εκφράζοντας δηλαδή ξανά την ανησυχία για τους όρους της μοιρασιάς και το αν η συνεργασία με την Τουρκία θα εξυπηρετεί αποφασιστικά και τα συμφέροντα των άλλων πλευρών.

Παρεμβαίνοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε σε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, καθώς «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας επεκτείνεται κατά τρόπο που επίσης υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα».

Εκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο

Μετά τις εξαγγελίες από τα Κατεχόμενα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε εκτάκτως για σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου (συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας), προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο Κύπριος ηγέτης είχε μεταξύ άλλων τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, για τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών των δύο χωρών.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μια σειρά από διπλωματικές επαφές, ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένη να εξετάσει την εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση στην Κύπρο και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θυμίζουμε ότι η τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ (την οποία θα συζητήσει και το ΣΑ) δίνει νέα ώθηση στα διχοτομικά παζάρια, αναφέροντας για πρώτη φορά ότι «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα έμφυτα δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία».

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μικέγιεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να παραδώσει δεύτερη παρτίδα συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων «S-400» στην Τουρκία, καθώς επίσης ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν τους επόμενους μήνες το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο κράτος - δολοφόνο

Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του Yair Lapid, ενισχύοντας και παραπέρα τις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο.

Επισήμως, «στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε όλους τους τομείς, τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Εξάλλου, στην ενίσχυση άλλων ΝΑΤΟικής κοπής αξόνων, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Γεωργίας Ντ. Ντοντούα, με τον οποίο συζήτησαν «για τη διμερή συνεργασία, τις σχέσεις Ελλάδας - Γεωργίας και τις εξελίξεις στην περιοχή του N. Καυκάσου».

Σημειωτέον την Κυριακή ο Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιθουανό ομόλογό του Γκ. Λάντσμπεργκις, με τον οποίο συζήτησε «για την εμβάθυνση των σχέσεων και την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού», θέμα που οι Ευρωατλαντικοί κρατάνε ψηλά στην ατζέντα το τελευταίο διάστημα εντείνοντας την επίθεση στη Λευκορωσία, ότι αφήνει τάχα σκόπιμα κύματα μεταναστών να περάσουν τα σύνορά της προς Ουκρανία και Λιθουανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ αναπαρήγαγε στο ιστολόγιό του τη συνάντηση της ηγεσίας του αμερικανικού ΥΠΕΞ με την εμφανιζόμενη ως ηγέτιδα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που το προηγούμενο διάστημα είχε επισκεφτεί και την Αθήνα προσκεκλημένη του Δένδια.

Μηνύματα για το Κυπριακό και επισκέψεις στην Κύπρο

Αποσιωπώντας ότι εξυφαίνονται νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με τις έντονες παρεμβάσεις του ευρωατλαντικού παράγοντα, τα οποία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αναλώθηκαν σε πανομοιότυπα μηνύματα για τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη νήσο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με αδελφική συνεργασία, διαρκή συντονισμό και ακλόνητη προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, αταλάντευτος εθνικός μας στόχος και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η λύση του Κυπριακού Ζητήματος, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Επιπλέον, την ώρα που συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή - κατοχή που χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα και προωθούνται μια σειρά «λύσεις» - ανοιχτής ή συγκαλυμμένης - διχοτόμησης, το ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας».

Σημειωτέον, σήμερα πάει στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σ. Ιωάννου.

Στην Κύπρο βρέθηκε ήδη χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ως εκπρόσωπος του Ελληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς τους αξιωματικούς και οπλίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή.

Αντίδραση ΥΠΕΞ με τηλεφώνημα στις ΗΠΑ

Ανάγοντας την αμερικανική κυβέρνηση σε ρυθμιστή της υπόθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενημέρωσε τηλεφωνικά, εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ V. Nuland για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Βάζοντάς τα όλα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, συνομίλησαν επίσης για τον διμερή Στρατηγικό Διάλογο και «για θέματα αναφορικά με Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ινδία και Κίνα», όπως έλεγε κατόπιν ο Δένδιας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της Αθήνας και συζητώντας τρόπους αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Εξάλλου, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» την τέτοια εξαγγελία, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Εξάλλου, στη Γαλλία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, αρχικά στην αεροπορική βάση Μερινιάκ, έδρα της «Dassault Aviation», όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την παραλαβή του πρώτου από τα 18 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» που αγόρασε η κυβέρνηση. Ακολούθως, μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, καθώς «τρέχουν» κι άλλα σχέδια, όπως η παραγγελία νέων φρεγατών, η ενίσχυση κοινών δράσεων στην Ανατ. Μεσόγειο, η αποστολή ελληνικού ένοπλου τμήματος στο Μάλι της Αφρικής σε υποστήριξη των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν εκεί κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ