ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Το έγκλημα κλιμακώνεται με γερές ιμπεριαλιστικές «πλάτες»

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επιθέσεις του στρατού κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών την Παρασκευή

Η Γάζα βυθίστηκε ξανά στο πένθος (φωτ. συγγενείς των εφήβων που σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές)

Copyright 2018 The Associated

Η Γάζα βυθίστηκε ξανά στο πένθος (φωτ. συγγενείς των εφήβων που σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές)
Σύνθημα για νέα, άγρια, μελετημένη κλιμάκωση της επιθετικότητας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού έδωσε ο «νόμος της εθνικότητας», που εγκρίθηκε στην ισραηλινή Βουλή («Κνεσέτ») την Πέμπτη τα ξημερώματα.

Η ψήφιση του νόμου έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταση της επίθεσης σε βάρος κάθε πλευράς της ζωής των Παλαιστινίων, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων την άμεση και γοργή επέκταση των εβραϊκών εποικισμών, προβλέποντας ότι «το δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση μέσα στο κράτος του Ισραήλ ανήκει μόνο στον εβραϊκό λαό».

Λίγες μόνο ώρες μετά από την έγκριση του νόμου, ο κατοχικός στρατός εξαπέλυε νέες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων που διαδήλωναν για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων εκεί που γεννήθηκαν, για το δικαίωμα του λαού τους σε μια ελεύθερη πατρίδα, αλλά και ενάντια στο νέο αντιδραστικό νομοθέτημα.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 120.

Βομβαρδισμοί είχαν ξεκινήσει ξανά και μέσα στην Πόλη της Γάζας, μεταξύ άλλων στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιζ.

Αλλά και στη Δυτική Οχθη, αναφέρονταν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίες από ισραηλινά πυρά κοντά στην Καλκίλια.

Για την «ασφάλεια» γεωπολιτικών σχεδιασμών

Ολη την περασμένη βδομάδα, το Παλαιστινιακό βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο σκληρών ιμπεριαλιστικών παζαριών που αφορούν όλη τη Μέση Ανατολή. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι μετά από την πολυσυζητημένη συνάντησή τους στο Ελσίνκι, οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας ξεχώρισαν τη σημασία να στηριχτεί η «ασφάλεια του Ισραήλ». Τα τραπέζια των ιμπεριαλιστικών παζαριών έχουν πάρει «φωτιά» για την επόμενη μέρα σε όλη τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα προσβλέπουν ιδιαίτερα στο ρόλο που το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει για την ευόδωση των σχεδιασμών τους, επενδυτικών και πάνω απ' όλα γεωπολιτικών. Ενδεικτική των παζαριών είναι, για παράδειγμα, η προθυμία που ανοιχτά ομολογεί πλέον και το Ισραήλ, να δείξει μια «ανοχή» στο καθεστώς Ασαντ στη Συρία, με αντάλλαγμα μια πιο αποφασιστική «αντιμετώπιση» του Ιράν.

Με αυτές λοιπόν τις γερές ιμπεριαλιστικές «πλάτες» είναι που κλιμακώνεται η αγριότητα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού:

  • Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, όλοι τους έφηβοι, κατά τη διάρκεια των σφοδρότερων αεροπορικών επιδρομών που είχε εξαπολύσει το Ισραήλ από το 2014, την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που άφησε πίσω της πάνω από 2.200 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, πάνω από 100.000 άστεγες οικογένειες και τεράστιες καταστροφές σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κ.τ.λ.
  • Ακολούθησε - αρχές της βδομάδας - το κλείσιμο του κρίσιμου για τον ανεφοδιασμό των Παλαιστινιακών εδαφών περάσματος Κερέμ Σάλομ. Αρχικά, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία του περάσματος, αλλά θα επιτρέπεται η διέλευση προϊόντων που θεωρούνται «ανθρωπιστικού χαρακτήρα» (καύσιμα, τρόφιμα, είδη υγιεινής και φάρμακα). Στη συνέχεια, όμως, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι μετά από διαβουλεύσεις και με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, το Κερέμ Σάλομ θα κλείσει και για τη διακίνηση καυσίμων, ενώ ακόμα και η διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων θα επιτρεπόταν μετά από εξέταση κάθε περίπτωσης.
  • Επίσης, οι ισραηλινές αρχές περιόρισαν κι άλλο την πρόσβαση των Παλαιστινίων της Γάζας στην αλιευτική ζώνη της περιοχής, μειώνοντάς την στα 3 ναυτικά μίλια από 6 που ήταν, στα οποία είχε περιοριστεί μόλις την προηγούμενη βδομάδα, από τα 12 ναυτικά μίλια που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Τη νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας κατήγγειλε και ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας

Ερώτηση για τον απαράδεκτο νόμο περί «εβραϊκού έθνους - κράτους»

Την υιοθέτηση του νόμου περί «εβραϊκού έθνους - κράτους» καταδικάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, έχει ως εξής:

«Λίγο καιρό μετά την 70ή επέτειο εγκαθίδρυσης του κράτους του Ισραήλ υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο του Ισραήλ (Κνεσέτ) ένα άκρως ρατσιστικό νομοθέτημα περί "εβραϊκού έθνους - κράτους". Πρόκειται για νόμο που επιφέρει μεγάλες διακρίσεις κατά των Αράβων που κατοικούν στο Ισραήλ και που καταργεί, για παράδειγμα, την αραβική ως επίσημη γλώσσα, παραπέμποντας σε καθεστώς απαρτχάιντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει πως το κράτος "θεωρεί την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών ως εθνική αξία" και άρα θα "ενεργήσει για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την εγκαθίδρυσή τους".

Η ψήφιση του νόμου έχει προκαλέσει την οργή των Αράβων που είναι Ισραηλινοί πολίτες και αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή. Πρόκειται για κλιμάκωση της επίθεσης του κράτους του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό μετά τις συνεχιζόμενες δολοφονίες εκατοντάδων Παλαιστινίων, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, ενθαρρυμένο κι από την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, με τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι αυτή αποτελεί την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, στο έδαφος σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Μέση Ανατολή, η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θεωρούν "στρατηγικό εταίρο" τους το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί καθημερινά Παλαιστίνιους, δικαιολογώντας στο όνομα της "ασφάλειας" την εγκληματική πολιτική του. Επιπλέον, αναβαθμίζουν την κοινή συνεργασία τους (εμπορική, οικονομική, στρατιωτική), η δε ελληνική κυβέρνηση διεξάγει συστηματικά με αυτό και τις ΗΠΑ κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Πώς τοποθετείται η ύπατη εκπρόσωπος στον απαράδεκτο αυτό νόμο περί "εβραϊκού έθνους - κράτους" και την κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ