ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
Σελ. /40
Οι «άφθαρτοι»...

Εμφανίστηκαν σαν δυνάμεις «νέες και άφθαρτες», χωρίς σχέσεις με «αμαρτίες του παρελθόντος». Χαρακτηρίζονταν μάλιστα μέχρι και «αντισυστημικοί», «δείγματα αλλαγής του πολιτικού σκηνικού». Ο λόγος για κόμματα όπως το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Ομως, τώρα που αποψιλώνονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (σε φάση αναχώρησης είναι άλλα δύο στελέχη του Ποταμιού για ΝΔ) αποδεικνύεται ξανά ότι οι «άφθαρτοι» είναι φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά με τους «φθαρμένους». Οτι είναι τόσο «νέα» και «διαφορετικά» τα κόμματα αυτά σε σχέση με το παρελθόν, που πλέον τα περισσότερα στελέχη τους βρίσκουν στέγη ακριβώς στις δυνάμεις του «χτες»... Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και με κόμματα όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., η ΔΗΜΑΡ κ.λπ., επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το σύστημα, αυτό το πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να βγάλει τίποτα το καινούριο για το λαό. Το μόνο που μπορεί να δουν οι εργαζόμενοι είναι ένα τακτικό ανακάτεμα της σούπας των αστικών κομμάτων, με στόχο τον εγκλωβισμό τους σε διάφορα σχήματα κυβερνητικής διαχείρισης. Και όταν η αποστολή των «νέων» εκτελείται, είτε διαλύονται στα εξ ων συνετέθησαν είτε γίνονται «τσόντες» για κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα. Ας τα σκέφτονται αυτά οι εργαζόμενοι τώρα που η κουτάλα ανακατεύει πάλι τη σούπα του πολιτικού σκηνικού και ψήνονται νέα επεισόδια στην αναμόρφωσή του...

Ξεπλυματάκι αλά ΕΡΤ

Τι κι αν έχει βουίξει ο τόπος για τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο, με δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία να καταγγέλλουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας, της «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», η οποία διαφημίζει την πολυσχιδή επιχειρηματική της δραστηριότητα... Τι κι αν έχει βουίξει ο τόπος για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης - «συνδικαλιστής» πρωτοστατούσε τα προηγούμενα χρόνια στο όργιο νοθείας και απάτης στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, παίρνοντας όμως τελικά αποφασιστική απάντηση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης, που έκαναν στην μπάντα αυτόν και την ομάδα του... Εκεί στην ΕΡΤ δεν ιδρώνει το αυτί τους: Οταν είναι να γίνει η δουλειά του «ξεπλύματος», δεν κολλάνε πουθενά! Κάπως έτσι, την ώρα που δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν δικαιολογημένα την αποπομπή του από τις συνδικαλιστικές θέσεις που κατέχει, η ΕΡΤ μάς κότσαρε τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» την περασμένη Πέμπτη καλεσμένο σε εκπομπή της, να εμφανίζεται ως... υπερασπιστής των εργαζομένων στο Εμπόριο! Ετσι είναι... Η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου θέλει τους ανθρώπους τους μέσα στο κίνημα να το παίζουν «συνδικαλιστές», θέλει όμως και τα επιτελεία που θα τους σπατουλάρουν προπαγανδιστικά όταν αυτοί ξεσκεπάζονται στα μάτια των εργαζομένων.

«Εποικοδομητικά»...

Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολή στην Κύπρο, στις 20/7, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει την αξία των παζαριών που έγιναν πέρυσι στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις «εποικοδομητικές προτάσεις» που παρουσίασε ο γγ του ΟΗΕ και ισχυρίστηκε ότι σε αυτές αποτυπώθηκαν οι βασικές προϋποθέσεις για μια «λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Θυμίζουμε ότι οι «εποικοδομητικές» προτάσεις του λεγόμενου «πλαισίου Γκουτέρες» ουσιαστικά άνοιγαν το δρόμο για την εμπλοκή του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ στην «εγγύηση ασφάλειας» για την Κύπρο και προωθούσαν τα σχέδια διχοτόμησης. Οι «εποικοδομητικές» προτάσεις που θυμήθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά νέες «πάσες» στην προώθηση πολύ επικίνδυνων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών... Αυτό μάλλον εννοεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ όταν υπόσχεται χαριτολογώντας ότι εκτός από το ζήτημα της ΠΓΔΜ και της συμφωνίας με την Αλβανία θα λύσει και το Κυπριακό...

Θράσος και υποκρισία

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του για τη Συλλογική Σύμβαση στην ΕΑΒ, την οποία με δική του απόφαση «πετάει στα σκουπίδια» και επί της ουσίας καταργεί. Επικαλείται το υπουργείο τη νομιμότητα. Ποια όμως νομιμότητα; Αυτή που προκύπτει από την εφαρμογή αντεργατικών νόμων, από τους νόμους των μνημονίων τους οποίους φροντίζει να τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Το αστικό κράτος ως εργοδότης δίνει το σήμα για κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης που έχει συναφθεί. Ανοίγοντας το δρόμο για την παραβίαση όσων ΣΣΕ υπάρχουν ακόμη. Το χειρότερο είναι ότι η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης στην ΕΑΒ γίνεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση «σκίζει τα ρούχα της» ότι δήθεν σε έναν μόλις μήνα οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται, ότι όπου να 'ναι οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Τέτοιο θράσος και υποκρισία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

21 Ιούλη

1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου, που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1954).

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1917 Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ. Ο διορισμός του πιο «σοσιαλίζοντα» Α. Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης στην ενσωμάτωση των μαζών, που όμως δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα την Επανάσταση του Οκτώβρη υπό την ηγεσία των μπολσεβίκων.

1925 Ενας καθηγητής βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς, καταδικάζεται στις ΗΠΑ σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1930 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπόγειου σιδηρόδρομου που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας πραγματοποιούν στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους. Τις επόμενες μέρες η απεργία γενικεύεται ενώ στην κινητοποίηση μπαίνουν επαγγελματίες της πόλης και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Κατόπιν αυτών, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργή συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

22 Ιούλη

1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόι, βραβευμένος - μεταξύ άλλων - δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν. Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958 - 1974.

1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

1943 Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.

1944 Επειτα από σκληρές μάχες με τους ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ου Μετώπου Λευκορωσίας του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

1944 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

1958 Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ Νίκος Σολωμός εξορίζεται στον Αη Στράτη.

1974 Στην Κύπρο ο «Πρόεδρος» Σαμψών, που εγκατέστησε η χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ