ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τιμάμε την Σωτηρία παλεύοντας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Την Τετάρτη 25 Ιούλη η εκδήλωση τιμής και μνήμης

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους εργαζόμενους, σε κάθε νέο και νέα, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την Τετάρτη 25 Ιούλη, στις 19.30, έξω από την ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης), απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Στην εκδήλωση στο σημείο όπου 38 χρόνια πριν η φοιτήτρια και μέλος της ΚΝΕ δολοφονήθηκε, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο, καλούν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος νομού Αττικής, καθώς και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ επισημαίνονται τα εξής:

«38 χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας από οδηγό - μπράβο της εργοδοσίας, θα βρισκόμαστε με ακριβή συνέπεια έξω από το χώρο της δολοφονίας, στο γκέτο - κάτεργο της ΕΤΜΑ.

Η συναγωνίστρια και συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου καταγράφεται στη λίστα με τους χιλιάδες αγωνιστές που με την ανιδιοτελή προσφορά, την αγωνιστικότητα, την εντιμότητα και τη συνέπεια λόγων - έργων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της εργατικής τάξης.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοίραζε η Σωτηρία έξω απ' τις πύλες της ΕΤΜΑ, δεν διαφέρει καθόλου απ' αυτά που διεκδικεί και σήμερα η εργατική τάξη. Είναι το ίδιο περιεχόμενο που προσπαθεί να αφυπνίζει συνειδήσεις, να οργανώνει τους εργάτες απέναντι στα αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό τους, να σπάει την εργοδοτική τρομοκρατία, να φέρνει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στο προσκήνιο. Είναι περιεχόμενο που ενοχλούσε και θα ενοχλεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

38 χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας, ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια, την ΕΕ και την εξουσία τους παραμένει στην πρώτη γραμμή. Οι βαριές θυσίες που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν τη μελλοντική κανονικότητα που παρουσιάζει στις κυβερνητικές φιέστες ανά την Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτόν το δρόμο προσπαθούν να καταστείλουν κάθε φωνή που σήμερα αμφισβητεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, δημιουργούν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στην παρέμβαση στα εργοστάσια, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία. Για να προασπίσουν τα συμφέροντα των βιομήχανων, των τραπεζιτών, των πετρελαιάδων και των εμπόρων όπλων πάνω στους ισχυρούς ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, που εξελίσσονται στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκουν πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου δεν είναι απλά μια ανάμνηση. Θυμόμαστε και τιμάμε καθημερινά τη θυσία της Σωτηρίας, δυναμώνοντας τις προσπάθειές μας για την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, κάθε νέο και νέα, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την Τετάρτη 25 Ιούλη, στις 19.30, έξω από την ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης)».

Εργατικά Φεστιβάλ σε Λέσβο και Ηράκλειο

Εργατικά Φεστιβάλ ενάντια στην εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διοργανώνονται από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Ηράκλειο και Λέσβο:

-- Στη Λέσβο, το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου ξεκίνησε την Παρασκευή 20/7 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22/7, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Για το Σάββατο 21/7, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα εξής: Στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και πρόσφυγες: Αγρια εκμετάλλευση με το μανδύα του εθελοντισμού». Στις 8.30 μ.μ., μουσικό πρόγραμμα από τους Περικλή Πάγκα και Βλαδίμηρο Σιαμέτη. Στις 9 μ.μ., σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Στις 9.50 μ.μ., χαιρετισμός από συναγωνιστή από το Σωματείο Μετάλλου Τουρκίας Birlesik Metal-Is. Στις 10.10 μ.μ., αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι από τους Rebeτεls. Την Κυριακή 22/7 το πρόγραμμα είναι το εξής: Στις 8.30 μ.μ., χορευτικό πρόγραμμα από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Μακαρέας» Αγρας. Στις 9.15 μ.μ., κεντρική ομιλία. Στις 9.35 μ.μ., συναυλία με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γρηγόρη Βασίλα.

-- Στο Ηράκλειο, το 1ο Εργατικό Φεστιβάλ διοργανώνεται το Σάββατο 21/7, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, του Σωματείου Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλία και γλέντι με ζωντανή μουσική, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα των σωματείων και μεταναστών.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΡΤΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για το δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές

Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των εργαζομένων και των ανέργων για αναψυχή, διακοπές και ψυχαγωγία, οργανώνουν αυτήν την περίοδο τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας, μαζί με συνδικάτα της δύναμής τους:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας διοργανώνει το 3ο Εργατικό Κάμπινγκ, στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, από τις 27 Ιούλη έως τις 5 Αυγούστου. Το κάμπινγκ θα γίνει σε οργανωμένο χώρο και θα περιλαμβάνει πρόγραμμα δραστηριοτήτων με προβολές ταινιών, beach volley κ.λπ. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν το βασικό κατασκηνωτικό εξοπλισμό και μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως τις 25 Ιούλη (ώρες: 09.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00). Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2681.028.023, 6978.134.452 και 6970.967.482.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μαζί με τα ταξικά σωματεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, διοργανώνει για δύο Κυριακές, στις 22 και 29 Ιούλη, δωρεάν μονοήμερες εκδρομές στην Πρέβεζα, στο Βράχο. Τα λεωφορεία θα ξεκινούν στις 8 π.μ. από τη Νομαρχία στα Γιάννενα και θα αναχωρούν για την επιστροφή στις 5 μ.μ. από το Βράχο. Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή στα σωματεία τους.
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και σωματεία του νομού οργανώνουν για 4η συνεχόμενη χρονιά γλέντι ταξικής αλληλεγγύης, με ζωντανή δημοτική - παραδοσιακή μουσική, την Παρασκευή 27/7, στις 9 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εργοδοσίας - κυβέρνησης η σύμβαση που υπογράφτηκε

Τη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αναστέλλοντας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε προκηρύξει, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της εργοδοσίας και την πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λιτότητας και της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η εν λόγω ΣΣΕ «δεν παρέχει ούτε ένα ευρώ αύξηση και δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους (π.χ. μπλοκάκια, μαθητές κ.λπ.)».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ «τονίζει για μια φορά ακόμη ότι ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα κατακτούν οι εργαζόμενοι μόνο μέσα από καλά οργανωμένους, κλιμακούμενους, ταξικούς αγώνες και με πλαίσιο αιτημάτων που τους πάει ένα βήμα μπροστά και όχι στην κατεύθυνση του συμβιβασμού που τους οδηγεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Σιδηρόδρομο μαζί με το οργανωμένο ταξικό κίνημα να συνεχίσουν την πάλη τους για: Κατοχύρωση απέναντι στις απολύσεις. Αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, σταθερή δουλειά, 5ήμερο, διεκδίκηση 7ωρου. Κάλυψη από τη ΣΣΕ όλων των εργαζομένων με κάθε σχέση εργασίας. Κάλυψη των μαθητών από τη σύμβαση και παραμονή τους στο Σιδηρόδρομο μετά το τέλος της μαθητείας. Μέτρα για βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Μέτρα ασφάλειας κυκλοφορίας των τρένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ