ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΟΙΑ
Λουκέτο στο αντικομμουνιστικό «μουσείο»

Το βασιλικό στέμμα φιγουράρει παντού στο «μουσείο»
Το βασιλικό στέμμα φιγουράρει παντού στο «μουσείο»
Λουκέτο μπήκε στο «μουσείο» αντικομμουνισμού της Μητρόπολης στη Βέροια, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 αλλά και από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Ημαθίας, σχετικά με το περιεχόμενο των εκθεμάτων του.

Το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβρη του 2012 από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία του τότε υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Θ. Καράογλου (ΝΔ).

Στο «μουσείο», μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η ιδιωτική συλλογή του Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα και αντικομμουνιστικά κείμενα ως «ήρωες» γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ντουζέπης - δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στο ΑΕΤΟ και το ΕΣΑ Γυναικών Μακρονήσου - και ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της χούντας. Επίσης, στα εκθέματα περιλαμβάνονται βιβλία και αφίσες για το «παιδομάζωμα των συμμοριτών» και τις προσπάθειες της Φρειδερίκης και του Εθνικού Στρατού να «σώσουν» τα Ελληνόπουλα της Βόρειας Ελλάδας από τα ...νύχια των κομμουνιστών. Αλλά και μετάλλια «ανδραγαθίας» και φωτογραφίες χωροφυλάκων που συμμετείχαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των κομμουνιστών την περίοδο του Εμφυλίου. Ακόμα, εκτίθενται το βιβλίο του Κ. Πλεύρη «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά» και άλλα τέτοια «ιστορικά ντοκουμέντα».

Σ' αυτό το «μουσείο» πραγματοποιούνταν οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών όλων των βαθμίδων μέχρι και τον Ιούνη. Μάλιστα, το «μουσείο» προβαλλόταν και από την επίσημη σελίδα τουρισμού του δήμου Βέροιας.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Ημαθίας με ανακοίνωσή της δήλωσε τη στήριξή της στην απόφαση του ΣΦΕΑ να καταγγείλει τη λειτουργία του «μουσείου» και κάλεσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ημαθίας να παρέμβουν ώστε να αποκλείσει το συγκεκριμένο «μουσείο» από χώρο επισκέψεων των σχολείων, σημειώνοντας: «Μουσεία στα οποία παραχαράσσεται η ιστορική αλήθεια, προβάλλουν κλίμα μισαλλοδοξίας, προσβάλλουν τον αντιστασιακό αγώνα του λαού μας και υμνούν βασανιστές της χούντας δεν έχουν θέση στην εκπαιδευτική μας κοινότητα».

Στην επιστολή του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Αθλητισμού, Παιδείας - Ερευνας και Θρησκευμάτων, ετίθεντο τα εξής ερωτήματα:

«Για ποιους λόγους επιτρέπεται η λειτουργία ενός μουσείου που, περιφρονώντας το νόμο 1863/18.09.1989, "Αρση των συνεπειών του εμφύλιου πολέμου 1944 - 1949", προβάλλει στα εκθέματά του ως "εθνικούς ήρωες" βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως "συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες, συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες", κ.ά.; Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο με κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών - νεοναζιστικών οργανώσεων; Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο όπου εκθειάζεται ο εγκλεισμός παιδιών στις "παιδουπόλεις της Φρειδερίκης"; Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο - μνημείο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς;».

Τη λειτουργία του «μουσείου» και τη συνέχιση των σχολικών επισκέψεων βγήκε, όπως είναι φυσικό, να υπερασπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή από την επίσημη ιστοσελίδα της με ένα κείμενο - οχετό που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει ποιοι είναι οι ιδεολογικοί της πρόγονοι.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του μουσείου και στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο "Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα", καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό - εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο Μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του. Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση».

ΕΒΡΟΣ
Ποινή φυλάκισης σε τέσσερις Τούρκους

Ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας στους τέσσερις Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης από τις αστυνομικές αρχές Διδυμότειχου για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους το πρωί της Παρασκευής στον εισαγγελέα, οι τέσσερις - δύο από τους οποίους δήλωσαν δημοσιογράφοι - ισχυρίστηκαν άγνοια για την είσοδό τους σε απαγορευμένη ζώνη, ενώ υποστήριξαν πως βρέθηκαν στην περιοχή για επιτόπιο ρεπορτάζ, σχετικά με τη γυναίκα και τα τρία ανήλικα παιδιά που αγνοούνται από το πρωί της Πέμπτης στον ποταμό Εβρο.

Μετά την απολογία και την επιβολή της ποινής, οι Τούρκοι υπήκοοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους έγιναν σχετικές συστάσεις, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε επιβαρυντικό ποινικό μητρώο για κανέναν από τους τέσσερις.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες της αστυνομίας στον ποταμό Εβρο αλλά και στην ξηρά, για τον εντοπισμό της 36χρονης γυναίκας και των τριών ανήλικων παιδιών της, ηλικίας ενός, τεσσάρων και έξι ετών, τουρκικής υπηκοότητας, που αγνοούνται από την ώρα που ανετράπη η βάρκα στην οποία επέβαιναν μαζί με άλλα άτομα.

Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ο 36χρονος Μουράτ Ακτσαμπάι, σύζυγος και πατέρας των αγνοουμένων, ο οποίος κάνει έκκληση να μην σταματήσουν οι έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Ακτσαμπάι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της για να γλιτώσει από τις μαζικές διώξεις Ερντογάν.

Προχωρούν οι μπίζνες στην Ενέργεια

Υπογράφηκε την Παρασκευή 20/7 στην Αθήνα η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία της ιταλικής «Snam» (60%), της ισπανικής «Enagas» (20%) και της βελγικής «Fluxys» (20%), μεταξύ των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ, των ΕΛΠΕ και της κοινοπραξίας, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη. Επίσης, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της «Εταιρείας Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας ΑΕ», με τη μεταβίβαση των αντίστοιχων μετοχών από την ΔΕΠΑ στην ιταλική «Enigas S.p.A.» (EGL), έναντι συνολικού τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ ΔΕΠΑ και «Attiki Gas» (θυγατρική της «Shell»), για την απόκτηση από τη ΔΕΠΑ του 49% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής αντίστοιχα). Με την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών, η ΔΕΠΑ αποχωρεί πλήρως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, έχει τον πλήρη έλεγχο στην ΕΠΑ Αττικής, ενώ είναι μοναδική μέτοχος του πανελλαδικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι η ΔΕΠΑ είναι μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών του Δημοσίου που θα βαδίσουν στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, αναρτήθηκε την Πέμπτη στη «δημόσια διαβούλευση» το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη γεωθερμία υπό τον τίτλο «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να «απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης» και «να μειώσει τη γραφειοκρατία» για την εκτέλεση επενδυτικών σχεδίων στον τομέα, τονίζοντας ότι «με το νέο σχέδιο νόμου η διενέργεια διαγωνισμού θα γίνεται σε ένα μήνα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση στη Λιβαδειά

Lee hyeong sub

Στη Λιβαδειά βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιούλη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου παραβρέθηκε στο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε η ΤΟ Λιβαδειάς του Κόμματος, στις Πηγές Κρύας. Προσερχόμενος στο χώρο, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ, αναφέροντας ότι «ταυτόχρονα με τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο λαός της Βοιωτίας, μπορούμε να τραγουδάμε, να χορεύουμε και να παλεύουμε για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας να παίξει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην ευρύτερή περιοχή, εμπλέκει όλο και περισσότερο τον ελληνικό λαό με τη στάση της σε επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, στον ανταγωνισμό μεγάλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία κ.λπ. Εκεί εντάσσεται και αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι μαζί με το κυνήγι μαγισσών και πρακτόρων».

Σε επόμενη ερώτηση για τις συντάξεις, αν θα μειωθούν ή όχι, για το αν είναι ένα παιχνίδι, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Πρέπει να τελειώσει, δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Πρέπει να τελειώσει όλη αυτή η κοροϊδία, το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, προσδοκιών, που μετά ο λαός πληρώνει ακόμα χειρότερα όταν περιμένει και τελικά το αποτέλεσμα είναι να αδειάζει πάλι η τσέπη και του συνταξιούχου και του εργαζόμενου και του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, γενικά όλης της ελληνικής κοινωνίας. Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε επίλυση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των μνημονιακών αντιλαϊκών νόμων και βεβαίως να υιοθετήσει τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή και για τις συντάξεις και για το αφορολόγητο και για τους ανέργους και για μια σειρά άλλους τομείς, όπως είναι η φορολογία των αυτοαπασχολούμενων κ.λπ. Εκεί είναι η λύση και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ