ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μπλεγμένη στις ανειρήνευτες αντιθέσεις ισχυρών μονοπωλίων

Προκλητική η Τουρκία και χτες, με αφορμή την επέτειο από την πρώτη φάση της εισβολής στην Κύπρο

Από τη χτεσινή προκλητική τουρκική στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή προκλητική τουρκική στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σύνθημα για συνέχιση του παζαριού στο Κυπριακό δόθηκε και χτες, μέσα από τα μηνύματα που μοιράστηκαν για την επέτειο από την πρώτη τουρκική εισβολή, στις 20 Ιούλη 1974. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την πρόσφατη ολοκλήρωση της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα και τις διεργασίες που μετά τη μη κατάληξη σε συμφωνία αναζωπυρώθηκαν, αναδεικνύοντας ακόμα πιο καθαρά τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά και μονοπωλιακά συμφέροντα που συνδέονται με την τύχη του νησιού. Οπως επίσης αναδεικνύεται ακόμα πιο καθαρά ο διχοτομικός χαρακτήρας όλων των «λύσεων» που προωθούνται, με άξονα την υπεράσπιση των προτεραιοτήτων της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, της μίας ή της άλλης λυκοσυμμαχίας. Σε μια περίοδο που ολόκληρη η περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής «φλέγεται» από σφοδρούς ανταγωνισμούς, καταρχήν για την Ενέργεια. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη άφιξη του πλοίου - γεωτρύπανου «West Capella» στην κυπριακή ΑΟΖ, για λογαριασμό της κοινοπραξίας «ΕΝΙ» - «Τotal», αλλά και η συνάθροιση επιχειρηματικών κολοσσών σε όλη την περιοχή.

Το τουρκικό κεφάλαιο ξεκαθάρισε και χτες πως η Κύπρος διατηρεί καίριο ρόλο στις προτεραιότητές του με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να δηλώνει από τα Κατεχόμενα ότι η Τουρκία «θα πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο». Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντάς τις «άκαιρες και επικίνδυνες».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί σε δικό του μήνυμα είπε ότι αποτελεί «όραμα» των Τουρκοκυπρίων το να γίνουν «ένας από τους ίσους εταίρους, που με τη λύση θα ενώσουμε μαζί την Κύπρο και θα είμαστε μία από τις δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες». Ενώ επανέλαβε ότι «και η Κύπρος ολόκληρη θα έχει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία στην περιοχή και αξιολογήσαμε ότι αυτό δεν είναι ωφέλιμο μόνο για μας, αλλά σημαντικό όφελος έχει και για τους Ελληνοκύπριους». Αναφερόμενος στην περίοδο του 1974, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε να επέμβει στα εσωτερικά δρώμενα της Κύπρου για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας δομής, ενός νέου συνεταιρισμού, ο οποίος θα στηριζόταν στη συνεργασία δυο ιδρυτικών κρατών».

Ακόμα είπε ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει συμφωνία, δεν θα περιμένουμε εμείς να τους έρθει η επιθυμία. Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας, βελτιώνοντας χωρίς καθυστέρηση τα του οίκου μας, αλλά και χωρίς να εγκαταλείπουμε την ευθύνη να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον σε αυτό το νησί». Δεν είναι τυχαίο ότι σε αναλύσεις επιτελείων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους εμφανίζονται «σχέδια Β» για ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

Αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ (απαντώντας σε δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ - παρατίθεται παρακάτω) χαρακτηρίζοντας προκλητικά τη μέρα της τουρκικής εισβολής «ειρηνευτική επιχείρηση» και τις εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα «εορτασμούς για τη μέρα της Ειρήνης και της Ελευθερίας». Σημείωσε ότι «η εισβολή έθεσε τέρμα στα δεινά του νησιού και εγγυήθηκε ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν» αλλά και ότι «εκείνη τη μέρα η Τουρκία έδειξε ότι δεν θα επιτρέψει την Ενωση» (Κύπρου - Ελλάδας).

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου είπε ότι η Αγκυρα «διαστρεβλώνει κατάφωρα γεγονότα και δηλώσεις».

Στην Αθήνα

Νωρίτερα, δήλωση για τη χτεσινή επέτειο είχε κάνει ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, που μεταξύ άλλων κάλεσε «ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναφέρει στη μνήμη της τις εγκληματικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου», συμπληρώνοντας ότι η φετινή επέτειος «συμπίπτει με μια χαραμάδα ελπίδας. Ελπίδα όχι για άμεση λύση του Κυπριακού, την οποία δυστυχώς η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία δεν καθιστά δυνατή ακόμα, αλλά ελπίδα γιατί η διεθνής κοινότητα φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί το αυτονόητο, που αποτυπώνεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ότι δηλαδή η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό σύγχρονο κράτος, πλήρως κυρίαρχο, πλήρως ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο».

Πρόκειται για επισημάνσεις που παραπέμπουν σε πρόσφατες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας Διάσκεψης, όπου πίσω από σχέδια περί ενός «φυσιολογικού κράτους» λανσαρίστηκαν παλιές και νέες ιδέες για εμπλοκή της Κύπρου βαθύτερα στους σχεδιασμούς λυκοσυμμαχιών, για ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, για ανταλλάγματα σε εδαφικά και άλλα κεφάλαια που θα ανοίξουν το δρόμο για κοινές μπίζνες, στις οποίες ήδη προσβλέπουν πολλοί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι 43 χρόνια μετά «διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο παραμένουν ανεφάρμοστες» και χρεώνει την ευθύνη στην Αγκυρα για το ναυάγιο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, επειδή «δεν επέδειξε πολιτική βούληση για λύση μέσω των αναγκαίων προωθητικών συμβιβασμών» και μιλάει για το «κοινοτικό κεκτημένο». Δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για μια βιώσιμη λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας και χαιρετίζει την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που πρόταξε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης πάνω από μικροκομματικά οφέλη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό απέδειξαν ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά και δημιουργικά στην προσπάθεια επίλυσης ενός ζητήματος που για 43 χρόνια αποτελεί ανοιχτή πληγή στην Ιστορία. Κύπρος και Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της προσπάθειας για οριστική, λειτουργική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση». Πρόκειται για «λύση» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου και των σχεδιασμών της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Στην ίδια γραμμή κινούνται ΑΝΕΛ και Ποτάμι στις ανακοινώσεις τους.

Για τις γεωτρήσεις

Σχετικά με τα σχέδια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε και χτες ότι ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται απρόσκοπτα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Επίσης, εκπρόσωπος της εταιρείας «TOTAL» δήλωσε σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα».

Θυμίζουμε ότι στα ανοιχτά της Κύπρου και συγκεκριμένα της Πάφου (νοτιοδυτικά) πλέει και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ακόμα, η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι και το Δεκέμβρη.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό και στον αγώνα ενάντια στην κατοχή και οποιοδήποτε διχοτομικό σχέδιο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο:

«Συμπληρώνονται 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με τη στήριξη του αμερικανικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυβέρνησης Μακαρίου, που έδωσε το έναυσμα για την τουρκική εισβολή, αποτελεί απόδειξη για το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν δυνάμεις και κυβερνήσεις, που έχουν δεσμευτεί να υλοποιούν τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων από τους μονοπωλιακούς ομίλους, η Κύπρος γίνεται εκ νέου "μήλον της Εριδος" στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών. Ολα αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την Κύπρο και τους λαούς της περιοχής. Δεν αποτελεί λύση η άδικη για τον κυπριακό λαό και διχοτομική συνομοσπονδιακή διευθέτηση των δύο "συνιστώντων κρατών" που προωθείται, η παραγραφή του γεγονότος ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία.

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον κυπριακό λαό, στον αγώνα του ενάντια στην κατοχή και σε οποιοδήποτε διχοτομικό σχέδιο. Το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν ακυρώνεται από τις δυσκολίες του σημερινού αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων. Αντίθετα, απαντά ακριβώς στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού, όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ