ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτο «κρυφτό» με τις ΜΚΟ - Εκθετες κυβέρνηση και ΕΕ

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ζητούσε, μεταξύ άλλων, την κατάθεση στοιχείων για το «ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από ενωσιακά κονδύλια στα ελληνικά νησιά, ποιος είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους».

Στην απάντηση του αρμόδιου για ζητήματα μετανάστευσης Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατονομάζονται ΜΚΟ που λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα από τη βαριά φορολογία εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ «Διεθνής Καθολική Επιτροπή για τη Μετανάστευση (ICMC)», «PRAKSIS» και «METAction» λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου σε εταιρική σύμπραξη με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης χρηματοδοτούνται, επίσης, οι ΜΚΟ «Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων», «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης», «Save the Children», «OXFAM», «Arbeiter-Samariter-Bund» και «Γιατροί του Κόσμου», χωρίς καν «σύμπραξη με δημόσιες αρχές ή διεθνείς οργανισμούς».

Στην απάντηση τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες για την επιλογή των εταίρων υλοποίησης, στους οποίους θα μπορούσαν πράγματι να περιλαμβάνονται και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)», ενώ σε κάθε περίπτωση «όλοι οι εταίροι συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές».

Με βάση τα παραπάνω, το λιγότερο ερωτήματα προκαλεί το ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος - πριν από μόλις ένα μήνα από την παραπάνω απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - δήλωσε άγνοια και απάντησε σε αντίστοιχη αίτηση κατάθεσης εγγράφων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με το ότι «η απουσία νομικού τύπου Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η έλλειψη νομοθετικού ορισμού της, αλλά και η μη ύπαρξη οποιουδήποτε μητρώου καταχώρισης των εν λόγω νομικών προσώπων καθιστά την απάντηση στο ερώτημά σας εν τοις πράγμασι αδύνατη».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από κοινού με την ΕΕ και τις άλλες αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, πήρε και υλοποιεί αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες κατά χιλιάδες στην Ελλάδα σε άθλιες και μη ανθρώπινες συνθήκες, ενώ παριστάνει και την ανήξερη για το ποιες ΜΚΟ αναλαμβάνουν υπηρεσίες που θα έπρεπε να αναλάβει το ίδιο το κράτος. Είναι γνωστά δημοσιεύματα και καταγγελίες για ύποπτες ΜΚΟ σε διασύνδεση με κυκλώματα που κάθε άλλο παρά προσφέρουν στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι η ΜΚΟ «Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων», που με βάση την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ, πριν από λίγες μέρες στο «κέντρο φιλοξενίας» στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης ενοχλήθηκε από την έκφραση αλληλεγγύης από κλιμάκιο του ΚΚΕ, ζητώντας προκλητικά την αποχώρησή του.

Τίθεται, επίσης, εύλογα το ερώτημα εάν οι ΜΚΟ που επικαλείται η ΕΕ είναι τελικά όλες όσες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, σε πλήρη συνεννόηση κυβέρνησης - ΕΕ χρηματοδοτούνται ΜΚΟ προκειμένου να αναλάβουν δραστηριότητες, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται από κρατικές υπηρεσίες.

Σε πείσμα όλων, το ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αποφάσεων που ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις λαμβάνουν εναντίον των λαών, καλεί να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την προετοιμασία νέων πολέμων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, διεκδικώντας ταυτόχρονα:

-- την ασφαλή και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους,

-- την αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση,

-- τη δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών και χωρίς καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας,

-- την άμεση αξιοποίηση των δημόσιων σχολείων μέσα στο καλοκαίρι για κέντρα εκπαιδευτικής στήριξης, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, Φυσική Αγωγή, με συγκεκριμένα κονδύλια για τη στήριξη της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων από το κράτος χωρίς καμία μεσολάβηση ΜΚΟ.

Συντονίζονται οι μηχανισμοί της ΕΕ για την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την τροποποίηση του Κανονισμού για την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας», καθώς αφορούσε την προσθήκη της δυνατότητας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, το νέο μηχανισμό της ΕΕ που αντικαθιστά τη Frontex και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, αλλά και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

Πρόκειται για ευθυγράμμιση καθηκόντων μεταξύ των τριών οργανισμών της ΕΕ, αλλά και για καλύτερο συντονισμό με τις εθνικές αρχές, προκειμένου αφενός να απωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες και αφετέρου να διενεργούνται από κοινού επιχειρήσεις ελέγχου, ασφάλειας και επιτήρησης «πολλαπλών σκοπών» με την παροχή πληροφοριών, εξοπλισμού και κατάρτισης.

Ενδεικτικό είναι ότι στα καθήκοντα της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας» θα συγκαταλέγονται «η ανταλλαγή πληροφοριών», η «παροχή υπηρεσιών επιτήρησης» και «η κοινή αξιοποίηση ικανοτήτων, κυρίως δε των πόρων, προκειμένου να επιτραπεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιχειρήσεων πολλαπλών σκοπών».

Αυτή η αναδιάταξη των δυνάμεων της ΕΕ, αλλά και η εμβάθυνση της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ μετά και από τη Σύνοδο στη Βαρσοβία, εντάσσονται σε ευρύτερους επικίνδυνους σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα.

Γι' αυτό οι λαοί πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να χαλάσουν αυτά τα σχέδια, σπάζοντας τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Υγρός τάφος προσφύγων η Μεσόγειος

Περισσότεροι από 3.200 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο σε 25 επιχειρήσεις που έγιναν σε μια μέρα, ανακοίνωσε χτες η ιταλική Ακτοφυλακή. Μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, οι μετακινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν σε πολέμους, αλλά και από την εξαθλίωση στην οποία έχουν καταδικαστεί οι πατρίδες τους από την εκμετάλλευση των πολυεθνικών μονοπωλίων, ζητώντας καταφύγιο στην ΕΕ, γίνεται από τη Μεσόγειο. Πρόκειται για δρομολόγιο που έχει κοστίσει, μόνο για φέτος, τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Με τις νέες αυτές αφίξεις ξεπερνά τις 80.000 ο συνολικός αριθμός των μεταναστών, στην πλειονότητά τους Αφρικανών, που έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) έχει ανακοινώσει ότι 2.954 πρόσφυγες πνίγηκαν φέτος στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους (2.526) καταγράφηκαν στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη βόρεια Αφρική με την Ιταλία. Αλλα 383 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 45 πνίγηκαν στις διαδρομές της δυτικής Μεσογείου και της δυτικής Αφρικής. Ο αριθμός των νεκρών είναι φέτος σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν καταγράφηκαν 1.906 θάνατοι προσφύγων έως τις 30/7.

Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων μέχρι στιγμής φέτος είναι αντίστοιχος με εκείνον του 2015. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 240.884 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Ευρώπης το 2016, συγκριτικά με 220.054 άτομα την περίοδο Γενάρη - Ιούλη του 2015.

Εξάλλου, την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών σε αστυνομικά τμήματα για βδομάδες, εξαιτίας της έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας, περιγράφει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου για την τοποθέτηση των ασυνόδευτων σε δομές Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμάται ότι 18 παιδιά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα, περιμένοντας να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονταν σε μεγάλα κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 661 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα είναι γεμάτες, ενώ μέχρι προχτές εκκρεμούσαν 1.394 αιτήματα τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών σε δομές. Επίσης, το ΕΚΚΑ έλαβε πάνω από το διπλάσιο αριθμό αιτημάτων για μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε δομές φιλοξενίας κατά το πρώτο τέταρτο του 2016 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

Με βάση τα αρχεία των αστυνομικών τμημάτων που επικαλείται το Παρατηρητήριο, πέντε παιδιά βρίσκονταν σε κράτηση για πάνω από 25 μέρες και δύο για πάνω από 45 ημέρες, για περισσότερο δηλαδή από το ανώτερο χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, ο αριθμός των μεταναστών που ακολούθησαν τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου και είχαν κυριότερο προορισμό άφιξης την Ελλάδα, ανήλθε τον Ιούνη στους 1.450, καταγράφοντας πτώση 95% σε σχέση με τον Ιούνη του 2015. Οι Σύροι συνέχισαν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων στην Ελλάδα και ακολούθησαν οι Πακιστανοί, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί.

Αντίθετα, οι μεταναστευτικές ροές στην κεντρική Μεσόγειο παρέμειναν υψηλές τον Ιούνη, με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον προηγούμενο μήνα να είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με τον Μάη του 2016. Πάντως, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 69.500 και εκτιμάται ότι είναι σε παρόμοια επίπεδα με τον αντίστοιχο αριθμό πριν από ένα χρόνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ