ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Οι ιστορίες του Δημήτρη Χατζή

«Οι ιστορίες του Δημήτρη Χατζή» παρουσιάζονται από το Θέατρο Σφενδόνη, στην Πειραιώς 260, από 23-26/7 (9μμ), στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Από την πεζογραφία στη σκηνή» του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα διηγήματα Το τέλος της μικρής μας πόλης, Ανυπεράσπιστοι, Θητεία, Σπουδές και τα μυθιστορήματά του Φωτιά και Το διπλό βιβλίο, με συνεκτικό ιστό τα δοκίμια του Δημήτρη Χατζή (όπως Το πρόσωπο του νέου ελληνισμού), αποτελούν μια μνημειακή νεοελληνική τοιχογραφία: τη σκηνή της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα, όπου εναλλάσσονται έπος και τραγωδία ως αρχέγονες όψεις της. Ο Χατζής (1913-1981) ψηλαφεί τη συλλογική και ατομική μοίρα του νέου ελληνισμού, την ανάδυση του σπόρου της πνευματικής του ελπίδας και την ιστορική του επιβίωση σε σχέση με την ανάγκη ενός νεοελληνικού Διαφωτισμού. Οι χαρακτήρες του αποτελούν αδρές συνόψεις των νεοελληνικών χαρακτήρων. Σαν μια τραγική εποποιία ιστορημένη «με λόγια απλά», απόηχοι ενός κόσμου που χάνεται κι ενός κόσμου που αναδύεται.

Σκηνοθεσία - Κείμενο: Αννα Κοκκίνου, φιλολογικός σύμβουλος: Βασίλης Διοσκουρίδης, ειδική σύμβουλος: Καίτη Χατζή, σκηνικός χώρος: Ισμήνη Καρυωτάκη, κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου. Ερμηνεύουν: Κώστας Βασαρδάνης, Αντώνης Δημητροκάλης, Αννα Κοκκίνου, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Οικονόμου, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαρία Πρωτόπαπα, Χρήστος Σαπουντζής, Μάνος Σταλλάκης, Κατερίνα Φωτιάδη. Χορεύουν: Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Βάσω Πολυμέρη, Αλτίν Χούτα.

Φωνές του κόσμου

Μουαμέρ Κετέντζογλου
Μουαμέρ Κετέντζογλου
Ο τυφλός Τούρκος ακορντεονίστας Μουαμέρ Κετέντζογλου (φωτ.) - λάτρης των τραγουδιών του Καζαντζίδη - παίζει το δικό του ζεϊμπέκικο, μαζί με το «Zeybek Ensemble», σήμερα, στο «Σχολείον» στο πλαίσιο της σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών «Ηχοι του Κόσμου». Αύριο, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιείται βραδιά με περιστρεφόμενους δερβίσηδες. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 800 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή - μύστη Τζελαλαντίν Ρουμί, φιλοξενούνται τα συγκροτήματα «Istanbul Music» και «Sema Group».

«Δαίμονες και δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι από αύριο μέχρι και 31/7, στην Πειραιώς 260, σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, από αύριο (μέχρι 24/7) πραγματοποιείται το «Synch» με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της ηλεκτρονικής μουσικής, με ταινίες πειραματικού κινηματογράφου κ.ά.

Αύριο (9 μ.μ.), στο Θέατρο Γυμνασίου - Λυκείου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ραφήνας φιλοξενεί το πολυεθνικό μουσικό σύνολο «Fugata» σε έργα του Αργεντινού συνθέτη Αστορ Πιατσόλα.

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού ανεβαίνει (23-25/7), στο Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού» (Φεστιβάλ Υμηττού), σε σκηνοθεσία - ερμηνεία Σωτήρη Χατζάκη. Εμφανίζονται επίσης: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Σαβίνα Γιαννάτου.

Οι Μουσικοί του Λούβρου - Γκρενόμπλ παρουσιάζουν, την Τρίτη, έργα Μπερλιόζ και Μπιζέ, στο Μέγαρο Μουσικής και όχι στο Ηρώδειο (λόγω του καύσωνα).

μια ΕΚΘΕΣΗ

«Σαράντης Καραβούζης: Ηχοι της σιωπής» τιτλοφορείται η αναδρομική παρουσίαση, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα. Η έκθεση ξεκινά από το 1957, όταν ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει σε καμβά μικρών διαστάσεων την «Αθήνα» με τον Παρθενώνα, δύο χρόνια πριν εισαχθεί στην ΑΣΚΤ. Καταληκτική ημερομηνία αποτελεί το 2005 με το έργο «Πόρτες και κουρτίνες», όπου εμπεριέχονται παλιότεροι προβληματισμοί, αλλά και διαφαίνονται οι νέοι.

Ο κατάλογος, που συνοδεύει την έκθεση, περιλαμβάνει πενήντα φωτογραφίες έργων του, κείμενα των: Μπίας Παπαδοπούλου, Νίκης Λοϊζίδη και αποσπάσματα δημοσιευμένων κειμένων. Την έκθεση (έως 31/8) διοργάνωσε o συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης και την επιμελήθηκε η ιστορικός Τέχνης, Μπία Παπαδοπούλου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το έργο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ παρουσιάζεται την Τρίτη (9.30μ.μ.) στο θέατρο Πέτρας. Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Pawel Dobrzycki. Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου. Παίζουν: Γ. Κιμούλης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λαέρτης Βασιλείου, Τηλέμαχος Κρεβάικας κ.ά. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, «... ο νους του δράματος Μάκβεθ είναι, κυριολεκτικά, ένας λαβύρινθος, μέσα στον οποίο περιμένουν τέσσερα μεγάλα θέματα: ο Θάνατος (σε ολόκληρο τον οντο-γνωσιολογικό του όγκο και δίπλα του ο ανθρώπινος δήμιος: ο φόνος), το Μεγάλο (ως δεδομένο, φυσικό αίτημα της ψυχής και δίπλα του η ανθρώπινη αναπηρία που το εξαθλιώνει: η πολιτική εξουσία), το Κακό (με όλη την κοσμολογική του ισχύ και δίπλα του η γήινη θεολογία που το εξανθρωπίζει για να το παραδώσει στον ομόλογο αντίπαλό του: το καλό) και πάνω απ' όλα ο Φόβος, το μόνιμο πλέον συναίσθημα του σύγχρονου ανθρώπου...».

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Νίκαιας, διοργανώνεται τριήμερο ροκ φεστιβάλ, από τη Δευτέρα (8μμ) μέχρι 25/7, στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης), με ελεύθερη είσοδο. Συμμετέχουν: «Οι Μέρες», «Ransack», «Αγρυπνοι Φρουροί», «Perfume», «A.M.:P.M.» (After Midnight Popular Music), «Old House Playground», «Μικρές Αγγελίες», «The Velvoids», «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» (μαζί τους ο Θωμάς Νικολάου) κ.ά.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Δύο θρυλικές μορφές του ελληνόφωνου έντεχνου ροκ, ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ενώνουν δυνάμεις και τραγούδια, σήμερα (9 μ.μ.), στο Θέατρο Αττικού Αλσους. Συμμετέχει ο Βαγγέλης Γερμανός. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Μ' ένα καράβι φορτηγό», τιτλοφορείται η μουσικοθεατρική παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα στο Αττικόν Αλσος, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Μια ιστορία βασισμένη σε επιστολές Ελλήνων ναυτικών, που αντλεί δύναμη από την αλήθεια ανθρώπων που μέσω επιστολών ερωτεύονταν, μάθαιναν τη γέννηση του παιδιού τους, τα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας, τα δυσάρεστα και ευχάριστα της δικής τους πραγματικότητας. Πέντε ηθοποιοί, ένας πιανίστας, μια σκηνή - αμπάρι καραβιού, μουσική που ταξιδεύει από τα ρεμπέτικα μέχρι την τζαζ, προβολές βίντεο και αυτοσχεδιασμοί είναι συστατικά της παράστασης. Είσοδος ελεύθερη.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960»- Νίκος Μιχιώτης
  • «Το δόκανο»- Γιάννης Παπαοικονόμου
  • «Παρακαλώ μη θίγετε το φασισμό μου»- Σταύρος Κουτράκης
  • «Σοβιετικοί μαχητές στις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης»- Κώστας Αυγητίδης


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ