ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Χρηματοδοτικές παροχές για τους ομίλους, χαράτσια για το λαό

Εξασφαλισμένα κονδύλια συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων ανακοίνωσαν χτες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Ειδικότερα, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και, ειδικότερα, 877 εκατομμύρια κατευθύνονται στις δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων. Ενώ τα υπόλοιπα χρηματοδοτούν παρεμβάσεις διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αποκατάστασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μολυσμένων εκτάσεων.

Αυτό το διάστημα, μέσω του Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις του χώρου για ένταξη σχετικών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 273 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί έργα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται άμεσα η υλοποίησή τους.

Τα δύο υπουργεία σε συνεργασία σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες, για «να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η εκχώρηση 150 εκατ. ευρώ για υλοποίηση σχετικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Επιπλέον 51 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, τα οποία θα εισρεύσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ ακόμη 10 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν από εθνικούς πόρους για υλοποίηση έργων μη επιλέξιμων από το ΕΣΠΑ, όπως η αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

Οπως αποκαλύπτεται και από τη χτεσινή «πανηγυρική» συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει ως βασική στόχευση την παροχή «ζεστού» χρήματος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι φυσικά την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών με σύγχρονους επιστημονικούς όρους, για την προστασία του περιβάλλοντος και σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο.

Από την πρώτη στιγμή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων στα Περιφερειακά Συμβούλια ότι το μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων κονδυλίων κατευθύνονται για την κατασκευή, μέσω της μορφής ΣΔΙΤ, των πανάκριβων για τα λαϊκά στρώματα Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Αποβλήτων (ΜΕΑ). Αντίθετα, ελάχιστη χρηματοδότηση προβλέπεται να χορηγηθεί στους δήμους για την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι πλέον αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη, δίχως απαραίτητο εξοπλισμό και υποδομές, για τη χωριστή συλλογή των απορριμμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να χορηγηθούν 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καινούριας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, όταν στην καλύτερη περίπτωση η συνολική χρηματοδότηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων των δήμων σε όλη την Περιφέρεια, μέσω του ΕΣΠΑ, φτάνει μόλις τα 38 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί τους ξεπερνούν συνολικά τα 210 εκατ. ευρώ. Γίνεται φανερό ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα καλυφθούν μέσα από νέα χαράτσια στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, τα οποία έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, όπως το «ειδικό τέλος ταφής» ή το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στο απυρόβλητο το σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης της Υγείας

«Μύλος» επικράτησε και χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, με τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα και τη σκανδαλολογία να «χτυπάνε κόκκινο», προκειμένου να αφήσουν συνειδητά στο απυρόβλητο το πραγματικό σκάνδαλο, που είναι η επιχειρηματική δράση σε αυτόν τον τομέα που αφορά την ίδια τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Πρώτη αφορμή έδωσε η συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη μεταξύ του προέδρου της Εξεταστικής Αντ. Μπαλωμενάκη και του πρώην προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», Κ. Κρέτση, δηλαδή ένα 24ωρο πριν ο δεύτερος καταθέσει ως μάρτυρας στην Επιτροπή. Ετσι όταν ο Κ. Κρέτσης ως μάρτυρας χτες έκανε λόγο για παρέμβαση του διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Μπούρα, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κατ' εντολή της Τράπεζας Πειραιώς, η αντιπαράθεση εκτινάχθηκε, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για «προσυνεννόηση του προεδρείου με τον μάρτυρα» και με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στη ΝΔ «προσπάθεια αντιπερισπασμού και εντυπώσεων».

Αντίθετα με την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, αξιοσημείωτα στοιχεία ήρθαν στο φως από τις ερωτήσεις που υπέβαλε στον μάρτυρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με το πώς «πλήρωσαν τη νύφη» οι εργαζόμενοι, αλλά και για το τι σημαίνει για τα λαϊκά στρώματα να λειτουργεί νοσοκομείο ως ΝΠΙΔ όπως το «Ερρίκος Ντυνάν», πριν ακόμα πωληθεί.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, καταρχήν οι 1.200 εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρίσκονται «στον αέρα», καθώς όταν ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στην εταιρεία «ΗΜΙΘΕΑ», «δεν αναγνωρίστηκε διάδοχη κατάσταση», ενώ από δεδουλευμένα τους οφείλονται ακόμα κοντά 3 εκατομμύρια ευρώ. Το 2006 επιβλήθηκαν σε βάρος τους ατομικές συμβάσεις, ενώ το 2012 έγινε μείωση στους μισθούς. Οι ασφαλισμένοι πλήρωναν και πριν και μετά την ιδιωτικοποίηση. Στο πρώτο καθεστώς από τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτονταν έως το 15% των νοσηλίων, τώρα δεν καλύπτεται τίποτα. Το νοσοκομείο σήμερα υπολειτουργεί αφού, για παράδειγμα από τα 38 κρεβάτια της ΜΕΘ, αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τα δέκα με δώδεκα.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».

Η εν λόγω Οδηγία αφορά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ...«πρόβλημα» της φορολογικής απάτης και των συγκεκριμένων πρακτικών «επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών».

Να σημειωθεί ότι είναι η πολλοστή νομοθετική ρύθμιση που έρχεται για ψήφιση για την ...πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για «ρυθμίσεις» που τελικά καταλήγουν σε όλες τις περιπτώσεις σε νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφού είναι τουλάχιστον εμπαιγμός, με τα διάφορα απόρρητα που υπάρχουν και τα αμέτρητα προνόμια υπέρ των πολυεθνικών, να γίνεται λόγος για περιορισμό της φοροδιαφυγής τους.

Εξίσου κοροϊδία αποτελεί το άρθρο που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το «συνυποσχετικό» που υπογράφηκε μεταξύ «της Ναυτιλιακής Κοινότητας» και της κυβέρνησης στις 28 Ιούνη του 2017 για την «καταβολή της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018». Μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για το διάστημα 2014 - 2017 που ισχύει το συνυποσχετικό είχε προγραμματιστεί η «οικειοθελής» προσφορά των εφοπλιστών να ανέλθει συνολικά στα 420 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, στα... 10,5 ευρώ τη μέρα που πληρώνουν φόρο, λόγω των αμέτρητων φοροαπαλλαγών που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις ανά μονάδα πλοίου, να δώσουν και ένα 20ευρω παραπάνω για ...πουρμπουάρ. Ολα αυτά όταν ένα ναύλο ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ τη μέρα...

Στα υπόλοιπα άρθρα γίνονται διάφορες διευθετήσεις θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών. Την ερχόμενη Δευτέρα υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η συζήτησή του στη Βουλή.

Διεργασίες για δήμο Αθήνας

Ξεκίνησαν οι διεργασίες για το δήμο της Αθήνας ενόψει των τοπικών εκλογών του Μάη 2019, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να τις φέρει πιο πριν ή να τις μεταθέσει για τον Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανακοίνωσε τη σύσταση «Ομίλου Ενεργών Πολιτών», με στόχο να κάνει την Αθήνα «Πρωτεύουσα Ξανά». Αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει δημόσια ως στόχο του να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας, αλλά προσθέτοντας ότι θα αναλάβει όλες τις «ευθύνες» που θα τους εμπιστευτούν οι «πολίτες», «όποιες κι αν είναι αυτές», ανέπτυξε το «όραμά» του για την πόλη που «κουμπώνει» πάνω στους αντίστοιχους στόχους του κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων μίλησε για «αγανάκτηση με την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν στην πόλη αυτή όχι μόνον οι οργανωμένες μειοψηφίες, αλλά και το ίδιο το κεντρικό κράτος», έβαλε ζήτημα για «μεταβίβαση περισσότερων αρμοδιοτήτων αστυνόμευσης» στο δήμο, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει την Αθήνα «Μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και «τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο», ανοίγοντας και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, όπως τον ιατρικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Η κίνηση πάντως θεωρείται ότι θα έχει αντανάκλαση και σε διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και ευρύτερα στην αναδιάταξη του αστικού πολιτικού προσωπικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ