ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα πάνω στα μέτρα για να μη χαθεί το «θετικό μομέντουμ»...

Eurokinissi

Σε κομπασμούς για τα κυβερνητικά πεπραγμένα που έφεραν το εγχώριο κεφάλαιο «σε φάση δυναμικής ανάκαμψης» αναλώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όχι μόνο προσπερνώντας αδιάφορα το κόστος που πληρώνει ο λαός, στον οποίο φορτώνονται ασταμάτητα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και επιχειρώντας να ξαναζεστάνει το παραμύθι της «ανάπτυξης που τους ωφελεί όλους».

Οπως είπε: «Η ελληνική οικονομία είναι πλέον σαφές ότι έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία, αλλά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, ήδη μέσα στο 2017: Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 0,4% (...) Η ανεργία καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7% (...) Οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%. Ενώ και οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά».

Επιχαίροντας για το «θετικό μομέντουμ» που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, διαβεβαίωσε την αστική τάξη ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η θετική συνθήκη, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το Πρόγραμμα» και φυσικά η παραπέρα ενίσχυση της ανάκαμψης με επιπλέον μέτρα.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο σχεδιασμός της, όπως είπε, περιλαμβάνει αφενός «την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να σταματήσουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε τα δάνειά μας δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα», αφετέρου ενίσχυση των παρεμβάσεων «για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας», επιβεβαιώνοντας ότι η «έξοδος στις αγορές» αφορά αποκλειστικά το πώς θα εξασφαλίσει το κεφάλαιο ζεστό - και «φτηνό» - χρήμα, με «εγγύηση» τα αντιλαϊκά μέτρα. Επιπλέον μέτρα θεσμικών προσαρμογών στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για τον «περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και των λειτουργιών του κράτους», αλλά και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με «παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, αλλά και η συνέχιση των «αναπτυξιακών συνεδρίων», το δεύτερο εκ των οποίων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Λαμία.

Ταυτόχρονα, στο φόντο και της γενικότερης προσπάθειας για «σταθερότητα», ο Δ. Τζανακόπουλος για την υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου σχολίασε πως «...η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά, σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι απολύτως δεδομένο, αποκλειστικά και μόνο νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά ζητήματα. Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό το οποίο θεωρεί ορθό», ενώ σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων πίσω στο 2009 δήλωσε ότι δεν έχει νόημα η ανακίνηση της υπόθεσης, καθώς τα προγράμματα για την Ελλάδα βασίστηκαν σε εκείνους τους υπολογισμούς.

Μπροστά και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τον Π. Καμμένο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής συνιστά αντιπερισπασμό απ' τη ΝΔ προκειμένου να θολώσει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, «παιχνίδι» στο οποίο τάχα δεν θα παίξει η κυβέρνηση.

Απέρριψε φυσικά την κατηγορία περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, διερωτώμενος: «Από πότε ο πολιτικός, κοινωνικός, ηθικός ή νομικός σχολιασμός μιας δικαστικής απόφασης αποτελεί και προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη;».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ηριάννας, επανέλαβε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη», προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί αλώβητο το πλαίσιο που επιτρέπει να τυλίγονται σε μια «κόλλα χαρτί» άνθρωποι δίχως ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία.

Διέψευσε, τέλος, ότι υπήρξε στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ν. Παππά και τον Ευ. Τσακαλώτο, για την οποία έγραφε χτες ο Τύπος, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού που φημολογείται εντόνως. Να σημειώσουμε ότι σήμερα το βράδυ αρχίζουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλία του Αλ. Τσίπρα.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παραπέρα αντιδραστικές προσαρμογές του αστικού κράτους στις επιδιώξεις του κεφαλαίου

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών επί των 140 άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ. Ευρωπαϊκοί Ομιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

Το πρώτο μέρος του, που αποτελείται από 11 άρθρα, περιέχει ρυθμίσεις για τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ». Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, πρόκειται για την πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες (Οδηγία - πλαίσιο 2000/60/ΕΕ) για το νερό, στην προοπτική «ανάθεσης και διαχείρισης του νερού ύδρευσης, αλλά και άρδευσης στο κεφάλαιο, για επικερδή εκμετάλλευση με πρόσθετα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων», όπως το «περιβαλλοντικό τέλος», το «περιβαλλοντικό κόστος» και το «κόστος πόρου». Επιπλέον, «νομιμοποιείται - σημείωσε - η είσπραξη του ειδικού τέλους 80% ως πάγιο έσοδο για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, ένα χαράτσι που έχει θεσπιστεί με το ν.1069/80, με σκοπό να μεταβιβαστεί η αποκλειστική ευθύνη που πρέπει να έχει το κράτος για την κατασκευή νέων έργων στους καταναλωτές». Το τέλος αυτό, τόνισε, έχει ήδη προστεθεί στους λογαριασμούς και για αυτό έρχονται φουσκωμένοι.

Το δεύτερο μέρος αφορά οικονομικά θέματα, θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και προσωπικού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, που σε συνδυασμό με τον αναθεωρημένο «Καλλικράτη», όπως ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης, στοχεύουν στη σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και μονιμοποίηση παλιών, με την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των δήμων και την είσπραξη των ιδίων εσόδων. Ακόμα στην ώθηση τη λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΠΕΠ, δίκτυα και συνεταιρισμοί προσώπων), στη ληστρική αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας μέσω ΣΔΙΤ και στη γενίκευση ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την παραπέρα μείωση του μισθολογικού κόστους.

Το τρίτο μέρος για τους «Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας» στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και συγκέντρωση πόρων (ΕΣΠΑ κ.λπ.) σε έργα και υποδομές που θα υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και θα διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε υπηρεσίες και έργα με συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ κ.λπ.

Το τέταρτο μέρος αφορά τις λοιπές διατάξεις και περιλαμβάνει το «Μητρώο Πολιτών», δηλαδή το νέο πληροφοριακό σύστημα σχετικά με τα δημοτολόγια, τις ληξιαρχικές πράξεις κ.λπ., τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας ή τροποποιήσεις σχετικές με την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών και την παράδοσή τους σε ιδιώτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό δείχνει την προσήλωσή της στη σταδιακή κατάργηση του μόνιμου προσωπικού και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Ενώ αποδέχεστε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό δεν αναιρείτε - σημείωσε - την εφαρμογή του 4 προς 1 (4 συνταξιοδοτήσεις 1 πρόσληψη) και διατηρείτε το έκτρωμα των δίμηνων, 5μηνων, 8μηνων». Εκανε ειδική αναφορά στα άρθρα 137 και 138 που πλήττουν παραπέρα τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των αστυνομικών.

Ο Κ. Στεργίου έδωσε απάντηση και στην επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Π. Σκουρλέτης στο ΚΚΕ με χαρακτηρισμούς περί «ιστορικής τύφλωσης», επειδή «η αριστερά μετά τον Εμφύλιο πρωταγωνίστησε σε συμμαχίες που προωθούσαν προοδευτική λύση και εκσυγχρονισμούς» και άλλα τέτοια.

«Ποια είναι η προοδευτική λύση;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Οτι έχετε ισοπεδώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχετε αναγάγει την εργασία σε "απασχόληση", εφαρμόζετε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, 2μηνα, 5μηνα; Οτι πετσοκόβετε τις συντάξεις και πήγατε το αφορολόγητο για τους εργαζόμενους στα 5.000 ευρώ το χρόνο και ότι, με μία κουβέντα, έχετε παντρευτεί τον ΣΕΒ, το κεφάλαιο και γι' αυτούς παίρνετε όλα αυτά τα μέτρα;».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ