ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
Σελ. /24
Πάντα ... επιτυχίες

Ηρθε με ατζέντα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων και μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια
Ηρθε με ατζέντα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων και μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια
Το γνωστό παραμύθι ότι από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε» επανέλαβε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Καταρχάς, μειωμένες σε σχέση με όσα απέδιδε το προηγούμενο σύστημα είναι οι κύριες συντάξεις, που προκύπτουν στο εξής με το νέο τρόπο υπολογισμού που θέσπισε η κυβέρνηση. Αλλά και οι ήδη αποδιδόμενες συντάξεις βρίσκονται υπό διαρκή αίρεση, με δεδομένο ότι η «προσωπική διαφορά» που εφηύρε η κυβέρνηση για να μην κάνει τώρα ονομαστικές μειώσεις, θα είναι η πρώτη που θα περικοπεί μετά το 2018, πιθανότατα με εργαλείο τον λεγόμενο «αυτόματο κόφτη». Κατά τ' άλλα, είναι απολαυστικές οι ομολογίες του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, όπου παραδέχτηκε ότι και τα μερίσματα του Δημοσίου μειώθηκαν και νέα μείωση έρχεται στις επικουρικές και το ΕΚΑΣ καταργήθηκε. Επομένως, το «δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις» δεν είναι μισή αλήθεια, άλλα ένα ολόκληρο ψέμα, αφού το εισόδημα των συνταξιούχων μειώθηκε στο σύνολό του από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και έπεται (χειρότερη) συνέχεια. Αφήστε που ο υπουργός κομπάζει ότι στα Εργασιακά θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με το Ασφαλιστικό, υποσχόμενος και εκεί τέτοιες μεγάλες ...επιτυχίες.

Κακά μαντάτα...

«Η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε σημαντική γεωπολιτική θέση - είναι η σωστή στιγμή να ενισχύσουμε το οικονομικό της μέλλον (...) Θα πρέπει η Ελλάδα να διορθωθεί από τα θεμέλια για να γίνει ισχυρή». Τάδε έφη ο Τζακ Λιου, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στους «Financial Times». Μιλώντας για «διόρθωση της Ελλάδας από τα θεμέλια», ο Λιου ξεκαθάρισε πως αυτό σημαίνει να επιταχύνει η κυβέρνηση την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων». Και, για να κάνει ακόμα πιο καθαρό τι εννοεί, συνέδεσε ευθέως την απαίτηση να προχωρήσουν τάχιστα οι «μεταρρυθμίσεις», με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία. Κατανοητό το μήνυμα: Καθώς επιταχύνονται οι μεγάλες ανακατατάξεις στην περιοχή, η Ελλάδα μετέχοντας ενεργά στους εν εξελίξει σχεδιασμούς οφείλει να έχει ισχυρή και την οικονομική της βάση. Μπορεί να σημαίνει αυτό κάτι καλό για το λαό της χώρας μας; Ναι, σημαίνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης στο εσωτερικό, την ώρα που η Ελλάδα καλείται να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σημαίνει, λοιπόν, κακά μαντάτα...

Εμπερδεύτηκα ένα βράδυ...

...σα σουπιά στο παραγάδι, λέει ένα παλιό λαϊκό τραγούδι. Και για κάποιον περίεργο λόγο το θυμηθήκαμε, έτσι όπως για μια ακόμα φορά διαβάζαμε τις μεγάλες αναλύσεις των ΜΜΕ και τις διάφορες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που με ύφος σουπιάς στο παραγάδι των ιμπεριαλιστών γράφουν για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και για την «ευκαιρία», η αστική τάξη της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη θέση της. Μπλέκοντας τον ελληνικό λαό ακόμα περισσότερο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που απλώνουν το μεγάλο και μπερδεμένο «παραγάδι» τους όλο και πιο απειλητικά γύρω από τους λαούς. Αλλος ένας λόγος, δηλαδή, ώστε ο λαός να μην τσιμπήσει και να απεμπλακεί το γρηγορότερο δυνατό από το επικίνδυνο αυτό κουβάρι...

Λιβανιστήρι...

«Δεν το καταλαβαίνω το ΚΚΕ. Τι αίτημα είναι αυτό (σ.σ. η κατάργηση του ορίου εισόδου στον εκλογικό νόμο); Τους προσφέρουμε το μηδέν μπόνους και το αρνούνται...». Η «προσφορά» στο ΚΚΕ δεν έγινε από κυβερνητικό παράγοντα, αλλά από τον Β. Λεβέντη, που μιλώντας προχτές στην κοινοβουλευτική του ομάδα, απέδειξε ξανά ότι το κόμμα του λειτουργεί σαν λιβανιστήρι στα βαφτίσια του εκλογικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ως «απλή αναλογική». Δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει και τη συνήθη προβοκατόρικη φιλολογία του και, ξεκινώντας από το '89, που υποτίθεται ότι το ΚΚΕ πρόδωσε την απλή αναλογική, έφτασε στο σήμερα, προσπαθώντας να τεκμηριώσει ότι παραλίγο να συμβεί το ίδιο. Προφανώς, δεν του βγήκε, αφού η προβοκάτσια του προσκρούει στην καθαρή, κρυστάλλινη θέση του Κόμματος, που εξαρχής ξεκαθάρισε ότι θα τοποθετηθεί με ψήφο «παρών» επί της αρχής στο εκλογικό νομοσχέδιο, καθώς αυτό αποτελεί κακέκτυπο απλής αναλογικής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1954).

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1917 Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ.

1919 Η εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας κατεβαίνει σε διήμερη απεργία για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ρωσίας και της Σοβιετικής Ουγγαρίας. Οι προσπάθειες για τη χρησιμοποίηση του γιουγκοσλαβικού στρατού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης ματαιώνονται.

1925 Ενας καθηγητής Βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς, καταδικάζεται στις ΗΠΑ σε πρόστιμο, επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη. Την άλλη μέρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης. Κάτω από τη μαχητική πάλη των καπνεργατών και την αλληλεγγύη από άλλους εργαζόμενους, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

Η συμφωνία όριζε ότι ο διαχωρισμός του Βιετνάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προσωρινός έως τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών τον Ιούλη του 1956.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί το φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφτεί το Ισραήλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ