ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα που ξεπουλά το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά

Συνάντηση χτες με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ναυπηγείου «Η Τρίαινα»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, στέλεχος του Κόμματος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, τόνισε: «Το ΚΚΕ είναι πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων για τα δίκαιά τους. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιες οι διεκδικήσεις σας και σ' αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε να παλέψουμε και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτήν στους δρόμους του αγώνα.

Αποδεικνύονται πάρα πολύ υποκριτικοί οι πανηγυρισμοί, και της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα τώρα με το τέλος της περιβόητης εποπτείας, όπως ακούσατε κι εσείς. Κι είναι υποκριτικοί γιατί, την ίδια στιγμή, φέρνουν αυτό το σχέδιο νόμου, πραγματικό έκτρωμα, το οποίο ουσιαστικά παραχωρεί, ξεπουλάει μια σπουδαία επιχείρηση της χώρας μας, τη ναυπηγική βιομηχανία του Σκαραμαγκά, στο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, με διασυνδέσεις βέβαια και με ξένους.

Την ίδια στιγμή, δεν λύνει κανένα από τα ζητήματα της εξασφάλισης της δουλειάς των εργαζομένων, οι οποίοι απαιτούν να έχουν - και συμφωνούμε απόλυτα - μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν επιλύονται ακόμα τα ζητήματα των αποζημιώσεων, δεν επιλύονται τα ζητήματα της απόδοσης των δεδουλευμένων - τα οποία τα έχετε δουλέψει, έχετε προσφέρει γι' αυτά - και μια σειρά άλλα ζητήματα.

Εκτός απ' το μεγάλο γεγονός ότι σ' αυτήν τη φάση που περνάμε και σαν λαός και σαν χώρα, και γενικότερα στην Ευρώπη - με την οικονομική κρίση, με τους πολέμους, με τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - αυτή η βιομηχανία, τα Ναυπηγεία, θα έπρεπε να αναπτυχθούν παραπέρα. Θα έπρεπε να υπάρχει ενιαίο σχέδιο, ενιαίος κρατικός φορέας της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, της Ναυπηγοεπισκευής, όπου εκεί και να κατασκευάζονται και να συντηρούνται και να επισκευάζονται πλοία. Και να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μεταφορές ή οι ηλεκτρονικοί εξοπλισμοί, ή πολύ περισσότερο η Εθνική Αμυνα, τα ζητήματα άμυνας της χώρας και λοιπά. Και υπήρχε αυτή η δυνατότητα με εργαζόμενους που θα δουλεύουν, με μια τεράστια τεχνογνωσία, με ένα έμπειρο εργατικό τεχνικό δυναμικό που διαθέτει τόσα χρόνια. Και θα μπορούσε πραγματικά να κάνει θαύματα και να αποδώσει, και ανταποδοτικά στους εργαζόμενους, στην οικονομία της χώρας, σε όλο τον λαό.

Απ' αυτήν τη σκοπιά βλέπουμε εμείς τα ζητήματα. Θεωρούμε ότι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον πάμε μέχρι τέλους, γιατί αυτή είναι και η πραγματική επίλυση του προβλήματος. Τα άλλα είναι "ασπιρίνες" είναι και "μπαλώματα" εδώ που τα λέμε. Εντάξει, να σας δώσει τις αποζημιώσεις, να εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα - που το παλεύουμε κι αυτό. Αλλά εκεί είναι η λύση; `Η να αναπτυχθεί παραπέρα, να εκσυγχρονιστεί η βιομηχανία και να είναι στο κράτος για να αναπτύσσεται η οικονομία για τον λαό και να μη λυμαίνονται αυτόν τον πλούτο οι λίγοι, οι οποίοι και θησαυρίζουν και απομυζούν τον ιδρώτα των εργαζομένων και βέβαια δεν ξέρουν τι έχουν, εκτός από τις "λαμογιές" που κάνουν.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας για να μου πείτε και εσείς, πώς μπορούμε να πιέσουμε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση - εμείς αυτό θα θέλαμε, αυτό προτείνουμε. Βέβαια, δεν αφαιρούμαστε κι απ' το γεγονός ότι πρέπει να επιλύονται και κάποια ζωτικά ζητήματα των εργαζομένων έτσι κι αλλιώς».

Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε κοινό βηματισμό, διεκδικώντας οι ίδιοι το δίκαιό τους, με τους άλλους βιομηχανικούς κλάδους όπως η ΛΑΡΚΟ, τα Πετρέλαια Καβάλας, τα Λιπάσματα Καβάλας, τα Πετρέλαια Ελευσίνας κ.τ.λ. που βρίσκονται επίσης στον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για ίδια ή παρόμοια ζητήματα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεσμεύτηκε για τη μεταφορά των αιτημάτων με κάθε τρόπο στη Βουλή, όπως έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΚΚΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σπάει νέα ΝΑΤΟικά «ρεκόρ»

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα επιχείρηση αναδιάταξης αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Η νέα αυτή επιχείρηση, στο πλαίσιο της αναδίπλωσης και ανανέωσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον πήχη στο ακριτικό λιμάνι, καθώς το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μεταφερθεί μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από την προηγούμενη επιχείρηση, που επίσης είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής.

«Εως τις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να προωθήσουμε σε ΗΠΑ & Ευρώπη τη μεγαλύτερη ποσότητα στρατιωτικών μέσων που έχει διακινηθεί ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), Κώστας Χατζημιχαήλ, προσθέτοντας πως μόνο το rotation του Ιούνη θα ξεπεράσει κατά 2,5 φορές τη μεγαλύτερη προηγούμενη επιχείρηση.

Από την Τρίτη 14 Ιούνη έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη αμερικανοΝΑΤΟικά άρματα μάχης και άλλα οχήματα από τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες. Μάλιστα, την Πέμπτη 16 Ιούνη κατέφθασε και η πρώτη αμαξοστοιχία φορτωμένη με στρατιωτικά οχήματα. Η κινητικότητα αυτή θα συνεχιστεί έως και τα τέλη του μήνα, μέχρι την άφιξη ενός νέου αμερικανικού οχηματαγωγού, το οποίο θα ξεφορτώσει άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό και θα φορτώσει τα όσα ήδη συγκεντρώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατιωτικό υλικό που θα καταφθάσει από τις ΗΠΑ θα είναι πολλαπλάσιο των δυνάμεων που θα επιστρέψουν.

Το υλικό θα διεκπεραιωθεί προς τη Ρουμανία, την Πολωνία και άλλες χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας παραπέρα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνονται στη μεθόριο με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αμερικανοΝΑΤΟικής απόβασης στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με αξιωματικούς του ελληνικού και του αμερικανικού στρατού.

Μια τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιούνη, όταν τον ΟΛΑ επισκέφθηκε ο γενικός επιθεωρητής Στρατού και διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης, αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 12ης Μεραρχίας, υποστράτηγο Παναγιώτη Καβιδόπουλο.

Αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα της «δεξαμενής σκέψης» «Institute of Current World Affairs», με αφορμή συνέντευξη που έδωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στον Στίβεν Τέιγκλ, ο οποίος υπήρξε λογογράφος του κατά τη διάρκεια της διπλωματικής θητείας του στην Ελλάδα, αναφέρεται πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία.

«Στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα "Liberty King" και "Liberty Passion" μετέφεραν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στην Πολωνία μέσω σιδηροδρόμων και αυτοκινητοπομπών στη Ρουμανία.Στρατιωτικός εξοπλισμός έχει επίσης σταλεί στην Ουκρανία μέσω της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με αμυντικές πηγές», γράφει μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας, πράγμα που αναδεικνύει τους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους που εγκυμονεί για τον λαό της περιοχής η «αναβάθμιση» της Αλεξανδρούπολης και του Εβρου σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με βάση και την υπογραφή της κατάπτυστης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας.

Συνεχίζεται η καταδίκη της αστυνομικής βίας σε βάρος των 8 απεργών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σωματείων και φορέων που καταδικάζουν το απαράδεκτο περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας, μέσα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, σε βάρος των 8 αγωνιστών εργαζομένων και φοιτητών, οι οποίοι διώκονται για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Απρίλη ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ΝATOικό ορμητήριο.

Θυμίζουμε ότι στις 15 Ιούνη, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο ακροατήριο και η δίκη πήρε αναβολή για τις 21/3/2023, κατά την έξοδο των αγωνιστών από την αίθουσα του δικαστηρίου οι αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στον χώρο του δικαστηρίου ως μάρτυρες κατηγορίας, από κοινού με κάποιους από τους αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία, επιτέθηκαν αναίτια, απρόκλητα και με τραμπούκικο τρόπο στους 8 αγωνιστές, σκίζοντας μάλιστα το πουκάμισο του ενός.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το περιστατικό, απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες για την απρόκλητη αστυνομική βία και καλεί το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να καταδικάσει το απαράδεκτο αυτό περιστατικό. Επίσης, αναδεικνύει τις ευθύνες της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της προϊσταμένης αρχής της Εισαγγελίας και ζητά να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 8 αγωνιστές εργαζόμενους και φοιτητές.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ερωτήματα προκαλεί η στάση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες, όταν πριν λίγες μέρες σε διπλανές δικαστικές αίθουσες δικάζονταν μέλη εθνικιστικών συμμοριών, επέδειξαν τη μεγαλύτερη "γαλατική ευγένεια" στην εκτέλεση της υπηρεσίας τους, ενώ στη δίκη με κατηγορούμενους εργαζόμενους απεργούς που διαδήλωναν κατά της εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και της μετατροπής του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε NATOικό ορμητήριο, "βγήκαν απ' τα ρούχα τους" και σκίσανε τα ρούχα των αγωνιστών εργαζομένων.

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μακρά αλυσίδα περιστατικών καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που γνωρίζουν ένταση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Για αυτήν την "αλυσίδα" της τρομοκρατίας και καταστολής είναι υπεύθυνες τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν η μία μετά την άλλη το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο ενάντια στον λαό».

Καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο, μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο, κάθε προοδευτικό νομικό, που δικαιολογημένα προβληματίζεται και αγανακτεί από την καταστολή, τον αυταρχισμό, την κρατική βία, να βγάλει συμπεράσματα, πως αυτά αποτελούν αναγκαίο «συμπλήρωμα» της αντιλαϊκής πολιτικής. Και να δώσει απάντηση, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και νέους της πόλης, «ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται! Θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να παλεύει για Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ