ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Νέα ορμή στην αναζωογόνηση των σωματείων, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους

2.000 συνδικαλιστές από 506 συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Δραπετσώνα συζητώντας για το εργατικό κίνημα και την ανασύνταξή του

Μία από τις κορυφαίες συλλογικές, ουσιαστικές και ζωντανές διαδικασίες του εργατικού κινήματος ήταν αυτή της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην εργατούπολη της Δραπετσώνας. Εκεί, στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, μια ανάσα από τις προβλήτες των μεγάλων ταξικών συγκρούσεων, παραδίπλα από τη Ζώνη του Περάματος και τις προβλήτες των βαποριών, εκεί που η εργατική τάξη έχει ξεδιπλώσει πάμπολλες φορές την αστείρευτη δύναμή της, βρέθηκαν 2.000 συνδικαλιστές, εκπροσωπώντας 506 συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

* * *

Εκεί βρέθηκαν οι συνδικαλιστές από 20 Εργατικά Κέντρα, 15 Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα και σωματεία, μαζί με 66 συνταξιουχικές οργανώσεις, το πιο ζωντανό, το πιο μαχητικό και δραστήριο τμήμα του εργατικού κινήματος. Αυτοί που δεν τα διπλώνουν μπροστά στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, που βάζουν πάντα στην πρώτη γραμμή τα εργατικά συμφέροντα.

Τον λόγο πήραν πάνω από 100 εργαζόμενοι, μεταφέροντας πλούσια πείρα από τη δράση για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς. Και την ίδια στιγμή οι χιλιάδες που έδωσαν το «παρών» δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να ακούνε με προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις, να ενθαρρύνουν τους ομιλητές, να χειροκροτούν εισπράττοντας από κοντά αυτήν την πείρα, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των μεγάλων αγώνων των τελευταίων χρόνων. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι μετά από πολλά χρόνια σε μια τέτοια πανελλαδική συνάντηση «όλοι είχαν να πουν και όλοι είχαν να ακούσουν», αφού τα τελευταία χρόνια πράγματι έχουν γίνει πρωτόγνωρες εργατικές κινητοποιήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς και κλάδους.


Συμμετείχαν, ακόμα, 31 ξένες αντιπροσωπείες από 19 χώρες, ο ίδιος ο γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που όλοι τους πήραν και έδωσαν κουράγιο για την πάλη της εργατικής τάξης.

* * *

Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία η Πανελλαδική Σύσκεψη έκανε κτήμα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων τα πολύτιμα συμπεράσματα που βγαίνουν από κάθε χώρο δουλειάς, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν για την καλύτερη οργάνωση των επιμέρους αγώνων αλλά και τον καλύτερο συντονισμό, την ανάπτυξη κοινής αγωνιστικής δράσης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κάθε ομιλία στη Σύσκεψη ήταν και μια προσθήκη στον πλούτο της σκέψης των εργαζομένων που ανησυχούν για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος, που αγωνιούν για την ένταση της συντονισμένης δράσης «από τα κάτω», για την ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο εργατικό κίνημα, την ανασύνταξη.

Αυτά αποτυπώθηκαν στον συνδικαλιστή που συγκινήθηκε μιλώντας για την πολύτιμη στήριξη που πήρε το σωματείο του στον αγώνα, στους δεκάδες άλλους συνδικαλιστές που συμμετείχαν πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία και ένιωσαν την ανάγκη να το αποτυπώσουν στις ομιλίες τους. Πολλοί συνδικαλιστές που μπορεί να ξεκίνησαν από διαφορετική πολιτική ή ιδεολογική αφετηρία, συμμετείχαν όμως στη Σύσκεψη, συμφωνώντας με το περιεχόμενο του προβληματισμού, μακριά από «υπόγειες» συνεννοήσεις και συνδιαλλαγές, αλλά έχουν συναντηθεί στο πεδίο των μεγάλων ταξικών αγώνων.

* * *


Γι' αυτό και ήταν σημαντική η συμμετοχή συνδικάτων για πρώτη φορά σε σύσκεψη, ενώνοντας τη φωνή τους με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η παρουσία τους αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι προσπαθούν συστηματικά να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ, να βάλουν εμπόδια στην επαφή του με τα συνδικάτα, να εγκλωβίσουν δυνάμεις που αγωνίζονται και αγωνιούν για το μέλλον του κινήματος.

«Κοινός τόπος» η μαζική παρουσία της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, εργαζόμενοι που μπήκαν στη δουλειά και στον αγώνα μέσα στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης και αναδείχθηκαν στα σωματεία τους από τους αγώνες μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες γενικευμένης ισοπέδωσης των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μια φουρνιά που κάνει πράξη το «εδώ είναι το μέλλον», ενισχύει την πίστη στην οργανωμένη συλλογική δράση, κόντρα στη μοιρολατρία και την υποταγή.

Επίσης, η παρουσία εργατριών που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στέκονται με το κεφάλι ψηλά πλάι σε συζύγους και οικογένεια, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μετανάστριας εργάτριας γης από τη Μανωλάδα.

* * *

Με την Πανελλαδική Σύσκεψη να έχει ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, με όπλο τη δύναμη και αισιοδοξία που εξέπεμψαν η ίδια η συμμετοχή και οι διαθέσεις, η επόμενη μέρα βρίσκει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με το καθήκον η πλούσια και ουσιαστική συζήτηση που έγινε, το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης να γίνουν όπλο για το κάθε συνδικάτο, για τους εργαζόμενους, για να μην τους βρει απροετοίμαστους η νέα κρίση, να μη γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, έρμαια των ανταγωνισμών τους. Οπως τονίστηκε στο κλείσιμο της Σύσκεψης από τον Γιώργο Πέρρο, «η Πανελλαδική Σύσκεψη δεν κλείνει τη δουλειά! Αντιθέτως ανοίγει τη δραστηριότητα (...) Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης μπορούν να γίνουν οδηγός δράσης. Οι αντιπρόσωποι έχουν το καθήκον να μεταφέρουν το κλίμα και το περιεχόμενο της Σύσκεψης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, στα μέλη τους. Μας περιμένουν, συνάδελφοι. Και σε αυτό πρέπει να φανούμε έτοιμοι και συνεπείς».

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της νέας Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που αποτελείται από συνδικαλιστικά στελέχη από όλους τους κλάδους, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σε αυτή μετέχουν οι πρόεδροι και μέλη ΔΣ των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που πρωταγωνίστησαν σε όλους τους μεγάλους αγώνες των τελευταίων χρόνων και έγιναν σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους και τον λαό. Π.χ. από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, τη ΛΑΡΚΟ, την COSCO, την «e-food» και πολλά ακόμα.

Επίσης, εγκρίθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το οποίο θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη», ενώ η εφημερίδα μας τις επόμενες μέρες θα δώσει συνέχεια στο ρεπορτάζ από τη μεγάλη Σύσκεψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ