ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στην ημερήσια διάταξη η προετοιμασία στρατών «για να πολεμήσουν στην Ευρώπη για άλλη μια φορά»...

Η Βρετανία σχεδιάζει μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών (φωτ. από άσκηση του ουκρανικού στρατού με βρετανικά όπλα, παραμονές της ρωσικής εισβολής)

Copyright 2022 The Associated

Η Βρετανία σχεδιάζει μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών (φωτ. από άσκηση του ουκρανικού στρατού με βρετανικά όπλα, παραμονές της ρωσικής εισβολής)
Με νέες επισημάνσεις από το ΝΑΤΟ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια και προτροπές της Βρετανίας προς τους «συμμάχους» να συνεχιστεί αμείωτη η στρατιωτική και πολιτική στήριξη του Κιέβου, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Παράλληλα, όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για πιο γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία όξυνε συνολικότερα τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

«Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά. Υπάρχει τώρα μια επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη», είπε χαρακτηριστικά ο νέος αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Π. Σάντερς, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό site «inews».

«Είμαι ο πρώτος αρχηγός του Επιτελείου από το 1941, που ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη όπου εμπλέκεται μια ηπειρωτική δύναμη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βασικό μας σκοπό: Να προστατεύσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με το να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε πολέμους», τόνισε στο μήνυμά του ο στρατηγός Σάντερς.

Η Ρωσία «έχει χάσει ήδη στο στρατηγικό επίπεδο» τον πόλεμο στην Ουκρανία και «δεν θα πάρει ποτέ τον έλεγχο», έκρινε ο επικεφαλής του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο». Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ο στρατός της «σύντομα θα έχει έλλειψη ανδρών και εξελιγμένων πυραύλων», εκτίμησε. «Είναι σκληρό για την Ουκρανία, αλλά αυτή θα είναι μακρά μάχη», συμπλήρωσε.

ΝΑΤΟ και Βρετανία καλούν σε προετοιμασία για μακρόχρονη σύγκρουση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει «χρόνια», προειδοποίησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη στην «Bild», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν και να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου οι προμήθειες προηγμένων όπλων στα ουκρανικά στρατεύματα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ανάκτησης του Ντονμπάς.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Ακόμη κι αν το κόστος είναι υψηλό, όχι μόνο της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και των αυξανόμενων τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων», πρόσθεσε, σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις και «γκρίνιες» για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια στρατηγική και σε βάθος χρόνου σύγκρουση με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από την ακριβή εξέλιξη στην Ουκρανία.

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Μαδρίτη αναμένεται να συμφωνηθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, με αντικατάσταση του εξοπλισμού σοβιετικής εποχής με ΝΑΤΟικά όπλα.

«Καθώς εδραιώνεται η κούραση για την Ουκρανία, είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε πως είμαστε μαζί τους για καιρό και τους δίνουμε το στρατηγικό σθένος που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, την Παρασκευή, μια μέρα μετά την επίσκεψη των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, οι οποίοι φέρεται να πρότειναν στο Κίεβο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Αναδεικνύοντας τις ευρωατλαντικές αντιθέσεις, ο Τζόνσον υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως η Βρετανία θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι την τελική σας επικράτηση» και ανέφερε ότι «αυτή θα είναι η στιγμή για συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας. Και σε αυτό το πλαίσιο μιας ελεύθερης Ουκρανίας εμείς και άλλες χώρες θα αναλάβουμε τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχουμε συζητήσει τόσο συχνά».

«Οι Ρώσοι προχωράνε σιγά σιγά και είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να δείξουμε (...) πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει», δήλωσε ο Τζόνσον, επισημαίνοντας πως η ρωσική εισβολή «εισέρχεται σε μια νέα φάση» και αν η ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς αποδειχθεί επιτυχής, «δεν θα σταματήσει να προωθεί τον διαμελισμό της Ουκρανίας».

«Φοβάμαι ότι πρέπει να οπλιστούμε για έναν μακρύ πόλεμο, καθώς ο Πούτιν καταφεύγει σε μια εκστρατεία φθοράς» και «το Ηνωμένο Βασίλειο και οι φίλοι μας πρέπει να απαντήσουν, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία θα έχει τη στρατηγική αντοχή για να επιβιώσει και τελικά να επικρατήσει», είπε ο Τζόνσον.

Βρετανία: Προτείνει πρόγραμμα εκπαίδευσης χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε στον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, με δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 10.000 στρατιωτών κάθε 120 μέρες, όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανία, αναφέρεται, θα μπορούσε να ηγηθεί ενός προγράμματος - ορόσημο, το οποίο θα άλλαζε θεμελιωδώς την εξίσωση του πολέμου, διασφαλίζοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έχουν την ανθεκτικότητα που χρειάζονται «για να είναι νικητές στον αγώνα τους για διαρκή ειρήνη».

Το πρόγραμμα υπό τη βρετανική ηγεσία θα εκπαιδεύσει τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, να ξαναχτίσουν τις δυνάμεις τους και να κλιμακώσουν την αντίστασή τους.

Θα εκπαιδεύει δυνάμεις εκτός της χώρας και «οι διεθνείς εταίροι θα κληθούν να φιλοξενήσουν την εκπαίδευση, εάν η προσφορά γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία», σημειώνει το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η προηγούμενη βρετανική επιχείρηση «Orbital» εκπαίδευσε πάνω από 22.000 Ουκρανούς στρατιώτες από το 2015 μέχρι τη ρωσική εισβολή, υπενθυμίζει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Διαπραγματεύσεις στα τέλη Αυγούστου σχεδιάζει το Κίεβο

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Ουκρανία περιμένει τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, προκειμένου να ισχυροποιηθεί στο πεδίο και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση σε σχέση με τη σημερινή εικόνα σημαντικών εδαφικών απωλειών.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα περί τα τέλη Αυγούστου, αφού θα έχουν διεξαχθεί αντεπιθέσεις από τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ανέφερε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, Ντ. Αραχάμια, ενώ μαίνονται μάχες στο Ντονμπάς και ο ρωσικός στρατός εμφανίζεται να έχει σταδιακά κέρδη.

Στα τέλη Μάρτη το Κίεβο ανακοίνωνε πως θα δεχόταν να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο NATO, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Οι συνομιλίες ουσιαστικά διακόπηκαν μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη, με τη Μόσχα να δηλώνει πως ΗΠΑ και Βρετανία καθοδηγούν το Κίεβο.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις της θα νικήσουν τις ρωσικές, την ώρα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα της πόλης Σεβερεντονέτσκ, στρατηγικής σημασίας για τον πλήρη ρωσικό έλεγχο του Λουγκάνσκ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτίμησε πως την ερχόμενη βδομάδα θα κλιμακωθούν οι ρωσικές επιθέσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα κριθεί η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στη λυκοσυμμαχία, αλλά «είμαστε έτοιμοι». Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι Ρώσοι «συγκεντρώνουν τα στρατεύματά τους προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) και της περιφέρειας της Ζαπορίζια (νότια) και βομβαρδίζουν ακόμη τις υποδομές μας για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα», όμως «θα ανταποδώσουμε αυτές τις επιθέσεις».

Διαφοροποιήσεις για κυρώσεις και στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», περίπου το 1/3 των κρατών - μελών της ΕΕ, κυρίως σκανδιναβικές και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πιέζουν να αρχίσουν οι προετοιμασίες για έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το «Reuters», η τελευταία εκδοχή του σχεδίου συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν περιλαμβάνει αναφορά σε νέες κυρώσεις, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι το κείμενο ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Η Γερμανία και μερικά άλλα κράτη προτιμούν να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων και στο κλείσιμο «παραθύρων», αντί να ξεκινήσουν διαδικασία συμφωνίας νέων μέτρων, ενώ παράλληλα το ζήτημα της μείωσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θεωρείται πολύ «ευαίσθητο».

Τα κράτη - μέλη φέρεται να είναι διχασμένα και ως προς την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ «παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης» στην Ουκρανία.

Σουηδία και Πολωνία ηγούνται μιας ομάδας σκανδιναβικών και ανατολικών χωρών που ζητούν άμεση εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων στην Ουκρανία. Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 2 δισ. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο μέσω της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» (European Peace Facility).

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως θα δοθεί επίσημα στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αυτήν τη βδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να δοθεί καθεστώς υποψήφιων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ σε Ουκρανία και Μολδαβία.

Εξάλλου, ο Ζελένσκι ζήτησε η Ουκρανία να γίνει μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, μια ένωση 12 χωρών της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία) που συναντήθηκε στη Ρίγα.

«Πρέπει να βρούμε μια μορφή με την οποία θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε την ένταξη. Μόνο με την Ουκρανία θα μπορέσουν όλες οι χώρες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους...», είπε ο Ζελένσκι συμμετέχοντας μέσω βιντεοκλήσης στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας». Πρόσθεσε πως «η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, καυσίμων, "πράσινοι διάδρομοι" για την εξαγωγή ουκρανικής παραγωγής, η μετανάστευση ανθρώπων - όλα αυτά λειτουργούν μέσω των εδαφών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Μόσχα: Σχεδόν 2.000 μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί

Σχεδόν 7.000 «ξένοι μισθοφόροι» από 64 χώρες έχουν φθάσει στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και σχεδόν 2.000 από αυτούς έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Οι κατάλογοί μας, στις 17/6, περιλαμβάνουν μισθοφόρους και ειδικούς στους εξοπλισμούς από 64 χώρες συνολικά. Από την έναρξη της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης", 6.956 έχουν φθάσει στην Ουκρανία, 1.956 έχουν ήδη σκοτωθεί, 1.779 έχουν ξαναφύγει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο.

Κατά την ίδια πηγή, οι περισσότεροι ξένοι μαχητές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών προέρχονται από την Πολωνία και ακολουθούν Ρουμανία και Βρετανία.

Στο μεταξύ, ρωσικό μεταγωγικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα φέρεται να βυθίστηκε στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, αφού χτυπήθηκε την Παρασκευή από πυραύλους δυτικής κατασκευής, ανακοίνωσε Ουκρανός αξιωματικός.

Το πλοίο «Βασίλι Μπετς» του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας φέρεται να υπέστη μεγάλες ζημιές όταν χτυπήθηκε από αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους «Harpoon», τους οποίους προμήθευσε στο Κίεβο η Δανία.

Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν χτες σε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα που ανήκουν στην πετρελαϊκή εταιρεία της Κριμαίας «Tchernomorneftegaz», δήλωσε ο κυβερνήτης της χερσονήσου, Σ. Αξιόνοφ. Εκείνη τη στιγμή 109 εργαζόμενοι φέρεται να βρίσκονταν στις πλατφόρμες, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για νεκρούς.

Στο πλαίσιο της ουκρανικής αντεπίθεσης στον νότο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύουν υποδομές της Κριμαίας - όπως η γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία κ.ά.

Κοινές ασκήσεις του ΟΣΣΑ σχεδιάζονται για το 2023

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προωθεί τις δικές της ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στον ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ και καλεί τους «συμμάχους» της να δρουν πιο συνεκτικά.

Τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ, συζήτησαν τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων το 2023, στη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Αρμενίας την Παρασκευή, ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Οι γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας συζήτησαν ένα σχέδιο κοινής εκπαίδευσης των κέντρων διοίκησης των δυνάμεων συλλογικής ασφάλειας του CSTO το 2023, ορίζοντας ιδίως μέτρα για την οργάνωση και διεξαγωγή κοινών ασκήσεων δυνάμεων επιχειρησιακής αντίδρασης και ειδικές ασκήσεις με αναγνώριση, υλικοτεχνική υποστήριξη και δυνάμεις διάσωσης και δυνατότητες και υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών καθώς και με ειρηνευτικές δυνάμεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχηγοί Ασφαλείας του CSTO συζήτησαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας στο Τατζικιστάν για την ενίσχυση των συνόρων Τατζικιστάν - Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, απέρριψε μεν τα περί απειλών πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν κριθεί αναγκαίο.

«Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας», ισχυρίστηκε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Πρόσθεσε δε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν έχει υιοθετήσει στο στρατιωτικό της δόγμα το «πρώτο πλήγμα» (first strike).

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΝΟΝΟΒΙΤΣ
Νεότερα για τους φυλακισμένους Ουκρανούς κομμουνιστές

Τα αδέλφια Κονονόβιτς με χειροπέδες στα χέρια
Τα αδέλφια Κονονόβιτς με χειροπέδες στα χέρια
Συμπληρώθηκαν 100 μέρες από τη σύλληψη των Ουκρανών κομμουνιστών, Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς, που κρατούνται από τις αντιδραστικές αρχές του Κιέβου.

Σε ορισμένα ξένα site δημοσιεύτηκαν δύο φωτογραφίες, όπου εμφανίζονται τα δύο αδέρφια με χειροπέδες στα χέρια, ενώ στη μια από αυτές φαίνεται και ο δικηγόρος τους, που σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει διοριστεί από τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, οι αρχές του Κιέβου έχουν θέσει ανοιχτά το εξής δίλημμα στα δύο αδέρφια: Eίτε αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις κατηγορίες που σας έχουν απευθυνθεί και πηγαίνετε φυλακή για 10 χρόνια, είτε δεν τις αποδέχεστε και παραμένετε στη φυλακή με ποινές ισοβίων.

Οι αρχές έχουν απευθύνει κατηγορίες στη βάση του 1ου και 2ου μέρους του άρθρου 109 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας:

1. Ενέργειες που διαπράττονται με σκοπό τη βίαιη αλλαγή ή ανατροπή της συνταγματικής τάξης ή κατάληψη της κρατικής εξουσίας, καθώς και συνωμοσία για τη διάπραξη τέτοιων πράξεων, που τιμωρούνται με φυλάκιση από πέντε έως δέκα χρόνια.

2. Δημόσιες εκκλήσεις για βίαιη αλλαγή ή ανατροπή της συνταγματικής τάξης ή κατάληψη της κρατικής εξουσίας, καθώς και διάδοση υλικού που προωθεί τέτοιες ενέργειες, που τιμωρούνται με περιορισμό της ελευθερίας μέχρι τρία χρόνια ή φυλάκιση για την ίδια περίοδο.

Οι αρχές ασφαλείας απειλούν με ισόβια κάθειρξη εφόσον δεν αποδεχτούν τις παραπάνω κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι δύο νέοι Ουκρανοί κομμουνιστές (λευκορωσικής καταγωγής) στράφηκαν ενάντια στην κρατική υπόσταση της Ουκρανίας, διότι πραγματοποιούσαν στις 7 του κάθε μήνα συγκεντρώσεις ενάντια στις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και κατά του φασισμού κοντά στην πρεσβεία της Λευκορωσίας στο Κίεβο.

Νέα όξυνση γύρω από το Καλίνινγκραντ

Η Λιθουανία απαγόρευσε τη διέλευση προϊόντων υπό κυρώσεις στον ρωσικό θύλακα - «Προειδοποιήσεις» για μέτρα από τη Ρωσία

Παράλληλα με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, εξελίξεις καταγράφονται και γύρω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, σε άλλο ένα μέτωπο που μπορεί να αποτελέσει «φιτίλι» για ευρύτερη γενίκευση της αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Λιθουανίας απαγόρευσε τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ μέσω του εδάφους της, από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, καταγγέλλει μερικό αποκλεισμό του θύλακα από τη Λιθουανία και απειλεί με αντίποινα εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί.

Οι περιορισμοί στις διελεύσεις προς το Καλίνινγκραντ ευθυγραμμίζονται με τις «ευρωπαϊκές κυρώσεις», δήλωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για προϊόντα χάλυβα και σιδηρούχα μέταλλα που μεταφέρονται σιδηροδρομικώς.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε στον Λιθουανό επιτετραμμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ