ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κοροϊδία pass» για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Με έναν επικοινωνιακό καταιγισμό προεκλογικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τα ψίχουλα των επιδομάτων που μοιράζει και δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα μίας - δυο ημερών, ως μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και καύσιμα... Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν τρία προγράμματα επιδότησης για την αντιμετώπιση, δήθεν, της «ενεργειακής φτώχειας», τα οποία βέβαια όταν τελικά καταβληθούν στους δικαιούχους θα εξαϋλωθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, σε λειτουργία βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το λεγόμενο «power pass», δηλαδή την «επιστροφή χρημάτων» από τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση μέσω των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης κάνει λόγο για επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων προχωρήσουν τις αιτήσεις τους, βέβαια η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αφού το ανώτατο ποσό επιδότησης θα λάβουν όσοι είχαν πολύ υψηλές καταναλώσεις, άρα και πολύ υψηλούς λογαριασμούς, κυρίως δηλαδή επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών θα λάβουν πίσω μερικά ευρώ.

Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή του 60% των επιπλέων χρεώσεων κι αφού έχουν αφαιρεθεί από αυτό το ποσό οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί στο τιμολόγιο. Για παράδειγμα, μια οικιακή κατανάλωση περί τις 1200 Kwh με ρήτρα αναπροσαρμογής 240 ευρώ και έκπτωση περίπου 150 ευρώ θα πάρει επιστροφή 54 ευρώ και κάπου εκεί γύρω θα κινηθούν τα ποσά για το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών συνδέσεων που βρίσκονται γύρω από το συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης.

Σήμερα επίσης αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιδότηση καυσίμων. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, αναμένεται ότι για το diesel κίνησης η επιδότηση θα παραμείνει στην αντλία, ενώ για τη βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του «fuel pass» μέσω της γνωστής πλατφόρμας. Ενδεχομένως να αυξηθεί και λίγο το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους, όμως και πάλι θα έχουμε να κάνουμε για πενταροδεκάρες της τάξης των 20-30 ευρώ τον μήνα.

Τέλος από χτες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «επιδότηση» ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα που το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν και αφορά την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με σύγχρονες, χαμηλότερης καταναλώσεις. Η αίτηση αφορά την αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία και όσοι ενταχθούν θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη να αγοράσουν τις νέες συσκευές και μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Βέβαια, η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά οικογενειακό μέλος κάτω των 5.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής, από 5.000 έως 10.000 ευρώ θα λάβουν το 45%, από 10.000 έως 20.000 ευρώ το 35% και άνω των 20.000 ευρώ το 30%. Η επιδότηση αφορά στην τιμή της ηλεκτρικής συσκευής σε μετρητά, ενώ όποιος επιλέξει πρόγραμμα αγοράς με δόσεις θα επωμιστεί το σύνολο του κόστους των τόκων. Επιπλέον, από την πρώτη μελέτη της ρύθμισης, τα λαϊκά νοικοκυριά θα μπουν σε μια περιπέτεια, αφού θα πρέπει πρώτα να γίνει μία δαπάνη για τον έλεγχο της συσκευής και στη συνέχεια να κριθεί εάν μπορεί και πόσο να επιδοτηθεί η αγορά νέας.

Ενδεχομένως το πρόγραμμα να ωφελήσει τα νοικοκυριά με πιο υψηλά εισοδήματα, καθώς τα πιο χαμηλά δύσκολα να βρουν το σύνολο του ποσού για να αγοράσουν τοις μετρητοίς έτσι μεγάλο μέρος της επιδότησης θα το «ροκανίσουν» οι τραπεζικοί τόκοι, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μεγάλοι όμιλοι εισαγωγής και πώλησης ηλεκτρικών συσκευών θα κάνουν «πάρτι» με το συνολικό πακέτο 150 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά τίθεται στη διάθεσή τους, δίχως να αποκλείονται οι γνωστές τεχνικές αύξησης των τιμών ενόψει της επιδότησης.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ως εδώ! Απάντηση στην ακρίβεια θα δώσουμε μαζί!»

Δύο αφίσες που καλούν σε αγώνα και διεκδίκηση ενάντια στο κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή φτώχεια διακινούνται και τοιχοκολλούνται σε όλη τη χώρα από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

«Ως εδώ! Απάντηση στην ακρίβεια θα δώσουμε μαζί!», είναι το σύνθημα της μίας αφίσας, που καλεί τον λαό να διεκδικήσει:

1. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης με γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

2. Επιδότηση ενοικίου στις λαϊκές οικογένειες και τους νέους.

3. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η δεύτερη αφίσα εστιάζει στην ακρίβεια στην Ενέργεια, με σύνθημα «Η "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ και των κομμάτων της, σημαίνει ενεργειακή φτώχεια για τον λαό. Ως εδώ!».

Και καλεί σε διεκδίκηση για:

1. Αμεση αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης.

2. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.

3. Μείωση και πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

4. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

5. Καμία διακοπή ρεύματος.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς

Τον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τον λαό, βυθίζοντάς τον σε ενεργειακή φτώχεια αλλά και στη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ολα όσα έχει ανακοινώσει κατά καιρούς σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, τα συγκεντρώνει τώρα σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης των ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει: Την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας, την παράταση λειτουργίας των θερμικών μονάδων στην Κρήτη, αλλά και το καθεστώς εφεδρείας των μονάδων ντίζελ των νησιών.

Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις ορισμένων προβλέψεων του σχεδίου για τη «διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού», που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών φυσικού αερίου, ενώ θα διατηρήσουν και θα εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές της Ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και στο άρθρο 116 προβλέπεται η τακτοποίηση εκ των υστέρων του διαγωνισμού που έχει ήδη διενεργήσει ο ΔΕΣΦΑ για την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Το άρθρο ορίζει ότι «για την κάλυψη των εκτάκτου χαρακτήρα αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο κατά την περίοδο Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) δύναται να προβεί σε μίσθωση πλοίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), κατ' ανώτατο όριο, για διάστημα δώδεκα (12) διαδοχικών μηνών, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούλιο 2022».

Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός έχει ήδη διενεργηθεί, το έργο επέκτασης έχει κατοχυρωθεί στην εταιρεία «GasLog» (συμμετέχει και στο έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης) και η νέα εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της. Πρόκειται για ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο με συνολική χωρητικότητα 150.000 κ.μ. που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τις 174.000 κ.μ. και αυξάνει κατά 70% τη δυναμικότητα των χερσαίων δεξαμενών της Ρεβυθούσας, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα. Το συγκεκριμένο έργο είχε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού κρίνεται ως ένα από τα βασικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την υλοποίηση της πολιτικής «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ήδη μέσω της Ρεβυθούσας τροφοδοτείται και η Βουλγαρία. Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας της νέας υποδομής, ανάκτησης κόστους μίσθωσης, χρονικά όρια μίσθωσης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά ορίζεται ότι μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στα διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ επίσης παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2023 η άδεια λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης.

Πάντως, και με αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα επιδιώκει να εμπεδωθεί από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ένα «αίσθημα ασφάλειας» ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», όταν στην καλύτερη των περιπτώσεων προχωρά σε γερές «μπίζνες» με εφοπλιστικούς ομίλους για την προμήθεια πανάκριβου υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από αμερικανικά μονοπώλια αλλά και το κόστος Ενέργειας για τον λαό.

Παρέμβαση Σαμαρά για το Ενεργειακό

Αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε συνέδριο, αντανακλώντας άλλες προσεγγίσεις αλλά και αντιθέσεις στο εσωτερικό των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, καυτηρίασε την ...εσπευσμένη απομάκρυνση από τους υδρογονάνθρακες, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, λέγοντας: «Αυτή η "βιασύνη" να φύγουμε από τους υδρογονάνθρακες συνολικά μέχρι το 2030 ή το 2035 αποθάρρυνε και την ανάδειξη των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων (και των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο) και τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και ευνοούσε μόνο ένα πράγμα: Την ολιγοπωλιακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο! Ουσιαστικά, διαιώνιζε την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο...».

Αυτό που υπονόησε είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τη στρατηγική της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και ότι πρέπει να επιστρέψει σε αυτή, ωστόσο ήρθε να θυμίσει ότι υπάρχει και ...ευρωπαϊκός πόλος συμφερόντων στον τομέα της Ενέργειας που έχει την πολιτική του εκπροσώπηση και που διεκδικεί μερίδιο από την πίτα των κερδών. Αφησε, επίσης, αιχμές κατά της Γερμανίας και τάχθηκε κατά οποιουδήποτε διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία για το Ενεργειακό.

Κληθείς να σχολιάσει αυτήν την τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, αρκέστηκε να πει ότι είναι γνωστές αυτές οι θέσεις και απόψεις Σαμαρά. Εσπευσε βέβαια να θυμίσει ότι «πολύ πρόσφατα υπήρχαν και συναντήσεις, αλλά και ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση και την επανέναρξη των διαδικασιών για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας και μπορούν να έχουν κάποια συνδρομή στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του ενεργειακού θέματος ή και της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με Ενέργεια στη χώρα μας από τα παραδοσιακά κανάλια εφοδιασμού της». Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις έρευνες δεν δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον, αφού δεν προσδοκούν άμεσα και σίγουρα κέρδη, γεγονός που επιβεβαιώνει το πόσο τραγικό είναι για τον λαό οι δυνατότητες για ενεργειακή επάρκεια να εξαρτώνται από το αν συμφέρει ή όχι τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ