ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποχαιρετάμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη

Τελέστηκε χτες η πολιτική κηδεία του ζωγράφου Βαγγέλη Δημητρέα

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του αποχαιρέτισαν χτες στο Νεκροταφείο της Καισαριανής στην τελετή της πολιτικής κηδείας τον σπουδαίο ζωγράφο Βαγγέλη Δημητρέα.

Τον Β. Δημητρέα «αποχαιρέτισαν» ο Μανώλης Μαυρομάτης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε για την ακαδημαϊκή διαδρομή του Β. Δημητρέα ως καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ο μαθητής του Γιάννης Καστρίτσης, που με συγκινητικό τρόπο μίλησε για τον δάσκαλό του, και η Εύα Μελά, πρόεδρος του ΕΕΤΕ.

Στεφάνια απέστειλαν η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καθώς και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), του οποίου ήταν μέλος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ και του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο της, η Ε. Μελά σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Για μας που τον ζήσαμε από κοντά, είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης, αυτός ο σπουδαίος διανοούμενος, ο φίλος, ο δάσκαλος, ο σεμνός, ολιγαρκής και γλυκός Βαγγέλης δεν υπάρχει πια.

Ο Βαγγέλης "έφυγε" προχτές σε ηλικία 85 ετών. Για τους συναδέλφους του και για τον κόσμο που ονειρεύεται και παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο, ο Δημητρέας ήταν πάντα ο ακούραστος στοχαστής, ο μελετητής - ερευνητής, καλλιτέχνης και ταυτόχρονα θεωρητικός που δεν περιορίστηκε στο να εκφράσει τις ιδέες του μόνο με το σχέδιο και το χρώμα, αλλά εμβάθυνε στη μελέτη των νόμων της εξέλιξης και της κοινωνικής λειτουργίας της Τέχνης και μας αφήνει σημαντικές "σημειώσεις". Μελέτησε σε βάθος τους όρους κοινωνικοποίησης των έργων τέχνης, μελέτησε και ταυτόχρονα στηλίτευσε τον χώρο της "αγοράς" της Τέχνης, αποκαλύπτοντας στα κείμενα και τις σημειώσεις του ότι η ελευθερία της Τέχνης δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον καπιταλισμό, με την "αγορά".

Ο Βαγγέλης Δημητρέας ήταν πάντα ένας στρατευμένος καλλιτέχνης, ένας φωτεινός δάσκαλος. Πάντα συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες και πάντα ανέλυε το θέμα της Τέχνης μέσα από την πάλη των τάξεων. Ομως χωρίς τσιτάτα, παρά μέσα από τη βαθιά επιστημονική του μόρφωση και φιλομάθεια».

Με τα τελευταία του λόγια...

Συγκίνηση προκάλεσε ένα μικρό χειρόγραφο με σκέψεις του Βαγγέλη Δημητρέα, που βρήκαν μαθητές του στο σπίτι του, λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή και το διάβασε στην κηδεία του ο Γ. Καστρίτσης:

«Οι κοσμικογράφοι των εφημερίδων μας, μας πληροφορούν για τις χαριτόβρυτες κυρίες, τους κόσμιους διευθυντές, τους περίτεχνους ελληνοπρεπείς, τους ελλόγιμους δικηγόρους, τους αποτελεσματικούς χρηματιστές, ακόμα και ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων. Αλλά δεν λείπουν οι κυρίες των φιλανθρωπικών σωματείων και μερικοί επιτηρητές των τεχνών. Οι χαριεντισμοί δεν λείπουν και οι παρελαυστικοί ασπασμοί αφθονούν.

Οταν όμως βγεις από τους κήπους των φιλοφρονήσεων, των εκλεπτυσμένων χειρονομιών και της υπολογιστικής κοινωνικότητας, η κερδοφροσύνη οδηγεί μέχρι την αλληλοεξόντωση.

Παρατηρούμε, παρατηρούμε και η θλίψη μας καταβροχθίζει. Τα προσχεδιασμένα χαμόγελα των διαχειριστών και των αρπακτικών της αγοράς μάς θεωρούν αφελείς και ουτοπιστές, αλλά εμείς μπορούμε ακόμα να δούμε ένα δένδρο μετά τη βροχή έτσι καθώς φωτίζεται από το ηλεκτρικό φως, με τις δροσοσταλίδες να λάμπουν, να γευτούμε την οπτική ηδονή, αυτή που μας κάνει να μην αντέχουμε τη σφαγή των αδυνάτων.

Προσπαθούμε να προφυλάξουμε την ορθοφροσύνη μας από όλους τους δογματισμούς και με το επαναστατικό μας πείσμα να οδηγηθούμε στο θάνατο με αξιοπρέπεια».

Οργανωμένες ξεναγήσεις στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

litsameli@gmail.com" target="_blank">class="imageCopyright">litsameli@gmail.com

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο ευρύ κοινό και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να το γνωρίσουν μέσα από την Ιστορία και την Τέχνη, με οργανωμένες ξεναγήσεις στο χώρο των Προπυλαίων από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ιδρύματος, υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλου.

Τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμβληματικός τόπος μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, λειτούργησε όχι μόνο ως χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και ως αγαπητό σημείο συνάντησης, με τον περίβολό του να προσφέρεται ανά εποχές ως σημείο πολιτικών και άλλων κινητοποιήσεων. Γνώρισε στιγμές τελετουργικές (ανιδρύσεις ανδριάντων και στηλών, επετειακές εκδηλώσεις), χωρίς να το αφήσουν ανέπαφο οι ιστορικές συνθήκες.

Φέτος το Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τρεις επετείους: Τα 180 χρόνια από τη θεμελίωση του νεοκλασικού μεγάρου του, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν (1803 - 1883), 160 χρόνια από την εκτέλεση της συμβολικής ζωφόρου των Προπυλαίων του σε σχέδια του Βιεννέζου ζωγράφου Καρλ Ραλ (1812 - 1865) και 130 χρόνια από την ολοκλήρωσή της, η οποία οφείλεται στον Γερμανό ζωγράφο Εντουαρντ Λεμπιέτσκι (1862 - 1915). Συμπληρωματικός της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής του, ο εξωτερικός γλυπτός διάκοσμός του περιλαμβάνει την ηρωική μορφή του Ρήγα Φεραίου, τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Βρετανό Γλάδστωνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια και τις στήλες των πεσόντων φοιτητών κατά τον πόλεμο του 1897 και κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με έργα σημαντικών Ελλήνων γλυπτών του 19ου αιώνα.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαραίτητη είναι η ονομαστική δήλωση στην ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα http://visit.uoa.gr.

Μια συναυλία που αγγίζει μνήμες και συναισθήματα

Μια συναυλία με πολιτικά - κοινωνικά τραγούδια που αγγίζουν συλλογικές μνήμες και συναισθήματα θα πραγματοποιηθεί στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης στην Πάτρα, την Τρίτη 25 Ιούνη, στις 21.30 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Ο τίτλος της συναυλίας είναι δανεισμένος από τον Μενέλαο Λουντέμη: «Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις. Ετσι, για να μοσκοβολάει ο κόσμος»!

Σπουδαίοι Ελληνες συνθέτες, όπως Θεοδωράκης, Λεοντής, Λοΐζος, Μικρούτσικος, Ξαρχάκος, Λάγιος, καθώς και μεγάλοι μας ποιητές, Ρίτσος, Βάρναλης, Μπουρμπούλης, σε κορυφαίες στιγμές συνάντησής τους. Με ανάλογο περιεχόμενο θα ακουστούν και κάποια τραγούδια αφοπλιστικής δύναμης από τη γειτονική Κάτω Ιταλία.

Οπως σημειώνεται, «η ενορχηστρωτική κατεύθυνση θα μπορούσε να περιγραφεί ως λυρική, με στόχο την πιο εσωτερική προσέγγιση όλων αυτών των γνωστών μελωδιών.

Η αισθαντική φωνή της Αννης Ονουφρίου συναντιέται με την πλούσια, λαϊκή φωνή του Κώστα Τριανταφυλλίδη - καθένας χωριστά έχει να επιδείξει μια καλλιτεχνική διαδρομή ήθους και υπέροχης επικοινωνίας με το κοινό.

Το μικρό οργανικό σύνολο αποτελείται από πολύ καλούς μουσικούς - σολίστες (τσέλο, κλαρινέτο, πιάνο, κρουστά, με εναλλαγές και φλάουτου - μαντολίνου)».

Συντελεστές: Αννη Ονουφρίου (τραγούδι), Κώστας Τριανταφυλλίδης, (τραγούδι), Σταύρος Παργινός (τσέλο, μαντολίνο), Ευγενία Πανταζοπούλου (φλάουτο - κλαρινέτο), Σωκράτης Γανιάρης (κρουστά), Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο, ενορχήστρωση).

ΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ πραγματοποιούν συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο το Σάββατο 29 Ιούνη στις 21.00 στο γήπεδο Αγίου Ιεροθέου (Αναπαύσεως 32).

Συμμετέχει η ορχήστρα του Δ. Μητροπάνου.

Εκδήλωση

H Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το διαδικτυακό περιοδικό «Ατέχνως» διοργανώνουν σήμερα στις 20.00 στον Πολυχώρο Τέχνης Πύλη 82 Multispace (Κεραμεικού 82 - Αθήνα) εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η προστασία και τα δικαιώματα των ζώων - Τα ζώα συντροφιάς». Θα παρέμβουν οι Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και Φαίη Λιάρα, εκπαιδευτικός, συνεργάτιδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Ηρακλής Κακαβάνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ