ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύλληψη του Γραμματέα της Ομοσπονδίας Nakliyat-Is

Την σύλληψη του Οργανωτικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Nakliyat-Is της Τουρκίας, Erdal Kopal, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως επισημαίνει, «ο συνάδελφος συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια κινητοποίησης των απολυμένων εργαζομένων των "Real - Media Markt" Τουρκίας. Ο συνάδελφος αφέθηκε ελεύθερος, αφού κρατήθηκε για ένα βράδυ στο κρατητήριο. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιστών εργαζομένων και της Nakliyat-Is. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα τους».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στην αντιπολίτευση

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών

Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Ελβετία ψήφισαν σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο στη Ζυρίχη

© KEYSTONE / ENNIO LEANZA

Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Ελβετία ψήφισαν σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο στη Ζυρίχη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης αναδεικνύει η προεκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, καθώς εντείνονται οι διεργασίες ειδικά στο «στρατόπεδο» της αντιπολίτευσης που υψώνουν τους τόνους για την ανάγκη «απομάκρυνσης» του Ερντογάν και του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ. Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν αυτήν την Κυριακή 24 Ιούνη και θα είναι διπλές, αφενός για την εκλογή νέου Προέδρου, αφετέρου για την εκλογή νέας Βουλής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP Αϊχάν Μπιλγκέν δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι εφόσον γίνει δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές, το κόμμα του είναι θετικό στη στήριξη είτε του Μουχαρέμ Ιντζέ (υποψήφιου Προέδρου με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού CHP) είτε ακόμα και της Μεράλ Αξενέρ (υποψήφιας του νεοσύστατου φιλελεύθερου ΙΥΙ), ανάλογα με το ποιος θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν (για τον οποίο όλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα πάει στον β' γύρο, αν βέβαια δεν εκλεγεί από τον α' γύρο, κάτι που παραμένει ιδιαίτερα πιθανό). Θα στηρίξουμε «όποιον αντιμετωπίσει τον Ερντογάν... Πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτό το μονοπρόσωπο καθεστώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιλγκέν, αναδεικνύοντας τη μεγάλη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να στρατεύσει λαϊκές δυνάμεις σε «κανάλια» εξίσου επικίνδυνα για τα δικά τους συμφέροντα και «εναλλακτικές» που αφορούν μόνο την υπεράσπιση των ντόπιων μονοπωλίων.

Αλλά και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι υποψήφιος από τη φυλακή για την προεδρία της χώρας με τη στήριξη του HDP, δήλωσε ότι η «Εθνική Συμμαχία» (που έχουν συγκροτήσει το CHP, το IYI και άλλα μικρότερα κόμματα) πρέπει να επεκταθεί και να μετατραπεί σε μια «δημοκρατική συμμαχία». Μάλιστα, ο συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί κάλεσε στη σύνταξη ενός πρωτοκόλλου «ενάντια στον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν», με στόχο «την ένωση για τη δημοκρατία».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΡ) προσπάθησε να διασκεδάσει τα «σενάρια» που ήδη κυκλοφορούν για πιθανή νέα προσφυγή στις κάλπες, εάν χάσει το ΑΚΡ την πλειοψηφία στη Βουλή. «Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο (νέες πρόωρες εκλογές). Δεν μπορούμε να απασχολούμε το έθνος με εκλογές (συνέχεια)... Ο λαός μας δεν θα αφήσει ένα τέτοιο δίλημμα να προκύψει», δήλωσε. Πάντως, ο βουλευτής του ΑΚΡ Μουσταφά Σεντόπ, μιλώντας στη «Χουριέτ», ανέφερε ότι το νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας «λειτουργεί καλύτερα με ένα κοινοβούλιο όπου πλειοψηφεί το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι εκλογές «εάν μπλοκάρει το σύστημα».

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές της Κυριακής δικαίωμα ψήφου έχουν και οι 30.000 Σύροι που έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα, αφού έφτασαν στην Τουρκία ως πρόσφυγες. Οσον αφορά τις κάλπες που στήθηκαν σε τουρκικά προξενεία και πρεσβείες στο εξωτερικό, μέχρι και χτες είχαν πάρει μέρος πάνω από 1,49 εκατομμύρια, αριθμός που χαρακτηρίστηκε ρεκόρ (το ποσοστό συμμετοχής βέβαια έφτασε το 48,8%).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Μάικ Αντριους επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα γίνει στο Τέξας των ΗΠΑ η τελετή παράδοσης δύο από τα μαχητικά αεροσκάφη «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει από τη «Lockheed Martin». «Η Τουρκία είναι ένα από τα κρίσιμα μέλη του NATO αλλά και συμμέτοχος στο πρόγραμμα ανάπτυξης των "F-35"», ανέφερε ο Αντριους, αν και οι αμερικανοτουρκικές αντιθέσεις δεν εξαλείφονται, ως μέρος ενός ευρύτερου σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού.

ΣΥΡΙΑ
Ζυμώσεις με επίκεντρο τη συριακή συνταγματική επιτροπή

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο την «επόμενη μέρα» στη Συρία και φόντο τις προσπάθειες για τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής, που θα αναλάβει τη σύνταξη νέου Συντάγματος και θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μετά το τέλος του πολέμου.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη με αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, προκειμένου να συζητήσουν τη συγκρότηση μελλοντικής συριακής συνταγματικής επιτροπής. Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, εξέφρασε την «ετοιμότητα» της χώρας του να συμμετάσχει σε αυτές τις διαβουλεύσεις.

Από την άλλη, ο Κάντρι Τζαμίλ, επικεφαλής μέρους της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τη Ρωσία, δήλωσε ότι στις 10 Ιούλη θα γίνει συνάντηση στη Γενεύη με ειδικούς συνταγματολόγους και εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη, με στόχο τη σύνθεση της συριακής συνταγματικής επιτροπής. Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σύνθεση της αντιπροσωπείας από την πλευρά της πανσπερμίας οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως όσοι συμμετάσχουν σε αυτήν «θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσους όρους» εκπροσώπησης. Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με Ρώσους και Ιρανούς αξιωματούχους σε σχέση με αυτό το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι είχε απευθύνει ανάλογη πρόσκληση για συνάντηση και με Τούρκους αξιωματούχους, αλλά αυτοί την αγνόησαν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως προχτές ο Λαβρεντίεφ, μετά τη συνάντηση ομολόγων του από το Ιράν και την Τουρκία (που είναι μαζί με τη Ρωσία οι τρεις «εγγυήτριες» χώρες της εκεχειρίας στη Συρία), προέβλεψε ως σίγουρη την εκπροσώπηση των Κούρδων στην υπό συγκρότηση συριακή συνταγματική επιτροπή. «Οι Κούρδοι θα συμμετάσχουν σίγουρα στην επιτροπή», είπε στο ρωσικό πρακτορείο «ΤΑΣΣ», κάνοντας έκκληση να σταματήσουν κάποιοι τις προσπάθειες να διαιρεθούν οι Κούρδοι σε φιλότουρκους, φιλοκυβερνητικούς και σε αυτούς που στηρίζουν τους μαχητές από τις «Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας» (YPG) και το «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» (που η Τουρκία τούς θεωρεί τρομοκράτες και «παρακλάδι» του ΡΚΚ).

Νωρίτερα, Επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνά εγκλήματα στον πόλεμο της Συρίας, κατηγόρησε τις εμπόλεμες πλευρές για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πολιορκία της Ανατολικής Γκούτα, που ελεγχόταν από τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς, από το συριακό στρατό.

Επαφές Τουσκ στην Ιταλία

ΡΩΜΗ.--

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, βρέθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη, όπου συνάντησε τόσο τον Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, όσο και τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, καθώς εντείνονται μια σειρά από αντιλαϊκές διεργασίες στην Ευρώπη, με αιχμή την «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» (όπως έδειξε και η χτεσινή ανακοίνωση περί πραγματοποίησης μίνι Συνόδου).

Ο Τουσκ συζήτησε με τον Κόντε πάνω από δύο ώρες, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση μαζί του «χρήσιμη». Το πρακτορείο ANSA επικαλέστηκε πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφάνισε ως «αδιανόητο» η Ρώμη να δεχτεί μετανάστες που ήδη δεν έχουν γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση των «πρωταρχικών αφίξεων» (μεταναστών) που, όπως υποστήριξε, «η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Στο μεταξύ, ο Ματαρέλα δήλωσε ότι «η Ιταλία συμβάλλει στην υποχρέωση αλληλεγγύης, στήριξης και υποδοχής όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους» και επισήμανε ότι η χώρα του «σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν τους πολίτες με δικαίωμα στη διεθνή προστασία», αλλά, ταυτόχρονα, καλεί «την Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει νέα βήματα σε αυτόν τον τομέα». Οπως υποστήριξε, «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βρει τον τρόπο να παρέμβει στο σύνολό της και όχι να αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου την αντιμετώπιση του βάρους των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης... Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει σε κοινές και μακρόπνοες επιλογές για τη διαχείριση ενός φαινομένου που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη», με παρεμβάσεις «οι οποίες να εξαλείψουν τις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και κλιματολογικές αιτίες» που συνδέονται με το Μεταναστευτικό.

Η παρέμβαση Ματαρέλα και οι επαφές Τουσκ έγιναν λίγες μέρες μετά τη «διαμάχη» που ξέσπασε ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή την υποδοχή εκατοντάδων κατατρεγμένων από την Αφρική, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τον καταμερισμό του «βάρους» που συνεπάγεται η «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» αλλά και για ανταλλάγματα που όλες οι πλευρές θέτουν σε ένα παζάρι πολύπλευρο, σκληρό και διαρκές.

Χτες, ο Κόντε αναμενόταν να έχει σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών (και ηγέτη της συγκυβερνώσας «Λέγκας»), Ματέο Σαλβίνι. Στόχος ήταν η διαμόρφωση πρότασης για το Μεταναστευτικό που η Ρώμη θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους της. «Το πρόβλημα δεν είναι να "απωθήσει" κανείς τους μετανάστες μέσα στην ΕΕ αλλά να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα», επανέλαβε ο Σαλβίνι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ