ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές Νετανιάχου για περισσότερες επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η ήδη τεταμένη κατάσταση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτόξευσε χτες απειλές νέας κλιμάκωσης των ήδη αυξημένων, τις τελευταίες μέρες, αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. «Η ένταση (των βομβαρδισμών) θα αυξηθεί εάν κριθεί απαραίτητο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και είναι καλύτερα οι εχθροί μας αυτό να το αντιληφθούν. Η ατσαλένια γροθιά του ισραηλινού στρατού θα χτυπήσει οποιονδήποτε επιχειρήσει να μας βλάψει», είπε χτες βράδυ χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν 25 αεροπορικές επιδρομές, χτυπώντας «στόχους της Χαμάς» και προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών Παλαιστινίων και νέες υλικές ζημιές. Αφορμή για το μπαράζ επιδρομών έδωσε η εκτόξευση 45 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Φάουζι Μπαρχούμ, χαρακτήρισε τη ρίψη των ρουκετών «νόμιμο δικαίωμα απάντησης στους βομβαρδισμούς με βόμβες». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη. Ο Μπαρχούμ στη συνέχεια πρόσθεσε πως η «Χαμάς» «δεν ενδιαφέρεται για έναν νέο πόλεμο, αλλά είναι πάντα πρόθυμη να υπερασπιστεί τη Γάζα». Σε επόμενο σημείο ανακοίνωσε πως οι κινητοποιήσεις νεαρών Παλαιστίνιων διαδηλωτών, για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

Με φόντο την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας στα σύνορα με τη Γάζα, συνεχίζουν την περιοδεία σε χώρες της περιοχής οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Τζάρεντ Κούσνερ (σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ) και Τζέισον Γκρίνμπλατ (ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή). Οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ συνάντησαν την Τρίτη τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' και θα συνεχίσουν τα παζάρια, παρά την απροθυμία των Παλαιστινίων να συμμετάσχουν, μεταβαίνοντας μεταξύ άλλων σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και Κατάρ.

Στην Ιορδανία αναμενόταν χτες βράδυ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ την επόμενη βδομάδα μεταβαίνει σε Παλαιστινιακά εδάφη και Ισραήλ και ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, συμμετέχοντας «ανεπίσημα» στα μεγάλα παζάρια για το Παλαιστινιακό.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Επιστολή στο ΠΑΜΕ για τη στήριξη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Από πρόσφατη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ. Στο βήμα ο Παλαιστίνιος πρέσβης
Από πρόσφατη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ. Στο βήμα ο Παλαιστίνιος πρέσβης
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο ΠΑΜΕ, για τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Σε αυτή σημειώνει: «Σας στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου και έχω την τιμή να να σας ευχαριστήσω για τις θέσεις που εκφράσατε κατά της απόφασης του Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, καθώς επίσης για τις θέσεις σας κατά των δολοφονικών επιθέσεων των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων κατά του άμαχου Παλαιστινιακού λαού.

Η στάση σας αυτή υποδηλώνει για μία ακόμη φορά τη συμπαράσταση και τη στήριξή σας στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ευχόμαστε στον φίλο ελληνικό λαό κάθε πρόοδο και ευημερία. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να ανανεώσω τη διαβεβαίωση του σεβασμού και της εκτίμησής μου».

ΗΠΑ
Αποχώρησαν και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισαν χτες οι ΗΠΑ, κάνοντας έτσι ένα ακόμη βήμα περιορισμού των σχέσεων με οργανισμούς του ΟΗΕ, στο πλαίσιο κλιμάκωσης διεθνών - περιφερειακών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών.

«Καμία άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να αλλάξει αυτό το υποκριτικό και αυτο-εξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, έχοντας στο πλευρό της τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Χέιλι κατηγόρησε το ΣΑΔ για «χρόνια προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ». Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση - που ήταν αναμενόμενη, μετά την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΟΥΝΕΣΚΟ - ελήφθη μετά από τις άκαρπες προσπάθειες και πιέσεις που άσκησε η Ουάσιγκτον για «μεταρρύθμιση» του ΣΑΔ. «Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», ισχυρίστηκε η Χέιλι.

Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις.

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, διέκρινε την πιθανότητα η αποχώρηση των ΗΠΑ «να υπονομεύσει το ρόλο τους ως προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο διεθνές στερέωμα».

Ο απερχόμενος ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εξέφρασε «απογοήτευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα έπρεπε να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω». Τις κάλεσε μάλιστα να τερματίσουν την «εξωφρενική πρακτική» διαχωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, στα σύνορα με το Μεξιικό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ήταν πιο αιχμηρή. Χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «εσφαλμένη», προσθέτοντας ότι «πλήττει έντονα το κύρος των ΗΠΑ στον τομέα των εγγυήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και τόνισε: «Πρόκειται για έναν τετριμμένο, αυθάδη κυνισμό των Αμερικανών συναδέλφων, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να παραδεχθούν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα τους ως προς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότι διαρκώς προσπαθούν να επιβάλουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα στο Συμβούλιο, στο οποίο όπως υπογραμμίζουν δεν έχουν θέση οι κακοήθεις παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΣΑΔ «λυπηρή», εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της χώρας του για «μεταρρυθμίσεις» στον οργανισμό. «Εχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το Συμβούλιο από το εσωτερικό του», κατέληξε.

Η μόνη χώρα που ικανοποιήθηκε από την αποχώρηση των ΗΠΑ ήταν το Ισραήλ, που ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «για τη θαρραλέα απόφασή του κατά της υποκρισίας και των ψευδών του αυτοαποκαλούμενου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εντείνονται τα παζάρια στο κοινοβούλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με μία «συμβιβαστική» πρόταση της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέφυγε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων μία νέα «ήττα» κατά την ψήφιση τροπολογίας που αφορούσε το πολυνομοσχέδιο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τη «λύση» έφερε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που αντέταξε στην αρχική πρόταση (του βουλευτή των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ) να έχει το κοινοβούλιο τον τελικό λόγο στην απόρριψη ή αποδοχή της τελικής συμφωνίας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ τη δυνατότητα να αποφασίζει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων αν οι βουλευτές μπορούν να τροποποιήσουν κάποια από τις διατάξεις της τελικής συμφωνίας για το Brexit. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε με 16 ψήφους διαφορά και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, με 319 ψήφους υπέρ και 303 κατά. Ο Ντέιβις είχε προηγουμένως αντιταχθεί στην αρχική τροπολογία, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα της αποχώρησης, γιατί τότε παύει να είναι διαπραγμάτευση».

Η εξέλιξη απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο πριν από την πλήρη έγκριση του νομοσχεδίου για το Brexit, που αφορά την αντικατάσταση των νόμων και των κανονισμών της ΕΕ με βρετανικούς μετά την αποχώρηση της χώρας, στο τέλος του Μάρτη του 2019. Μέχρι την πλήρη έγκρισή του, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετά και σημαντικά εμπόδια για την κυβέρνηση Μέι. Ως εκ τούτου, τα σκληρά παζάρια ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του Brexit αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Ωρες πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε σε ομιλία του ότι παραμένει «αισιόδοξος» πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το φετινό φθινόπωρο μία συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας, ώστε να καταστεί εφικτή η ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών - μελών της πριν από το Μάρτη. «Το χειρότερο σενάριο για τις δύο πλευρές είναι να μην υπάρξει συμφωνία», είπε ο Φερχόφστατ, προβλέποντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχαν «τεράστιες συνέπειες» για την οικονομία της Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, που «θα πρέπει να τις αποφύγουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ