ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
«Επεσα κάτω και συνέχιζαν να με χτυπούν με μανία»

Ανατριχιαστική μαρτυρία από το θύμα της επίθεσης τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής

«

Μ... Πακιστανοί. Τι κάνεις εδώ; Φύγε από τη χώρα μας», φώναζε το τάγμα εφόδου με το... Smart, μαζί με άλλους απειλητικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, την ώρα που πέταξαν στο δρόμο τον 34χρονο Αχμέντ Σαχζάτ από το Πακιστάν, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Μενίδι.

Αυτό κατέθεσε ο μετανάστης της πρόσφατης ρατσιστικής επίθεσης, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας ότι συνέχιζαν να τον χτυπούν με μανία. Για την επίθεση είπε ότι έγινε λόγω της καταγωγής του, «επειδή είμαι από το Πακιστάν και δεν θέλουν να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι έγινε για να με ληστέψουν, γιατί είχα τσάντα μαζί μου και δεν τους ένοιαξε να την πάρουν».

Ενας ηλικιωμένος άνδρας που σταμάτησε πίσω από το αυτοκίνητο των φασιστών απέτρεψε τα χειρότερα, φωνάζοντας στους δράστες, που τράπηκαν σε φυγή. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από τρεις ρατσιστικές επιθέσεις σε μία ώρα, τελικά οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν έναν 22χρονο και ταυτοποίησαν έναν ακόμη 24χρονο. Ο 22χρονος προφυλακίστηκε, ενώ σε βάρος του 24χρονου αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ο 34χρονος Αχμέντ Σαχζάτ, που βρίσκεται 13 χρόνια στη χώρα μας, ανέφερε ότι η προφορά των δραστών τού φαινόταν ποντιακή. Κατέθεσε συγκεκριμένα μετά τη φασιστική επίθεση τα ξημερώματα της 15ης Ιούνη: «Λίγο μετά τις 04.30, όταν και έφυγα από το σπίτι μου για να πάω για δουλειά, στη διασταύρωση της Λ. Καραμανλή με τη Δεκελείας στις Αχαρνές, όπου είχα φτάσει με το μηχανάκι μου, είδα τρία άτομα, ομοεθνείς μου, τους οποίους γνωρίζω εξ όψεως, να τρέχουν τη Δεκελείας και να στρίβουν στην Καραμανλή, και σταμάτησα για να δω τι συμβαίνει. Τότε είδα να τους ακολουθεί, στρίβοντας και αυτό στην Καραμανλή, ένα αυτοκίνητο μάρκας Smart, χρώματος μαύρου με αριθμό κυκλοφορίας ΥΜΜ..., ο οδηγός του οποίου μόλις με είδε σταμάτησε και βγήκαν από μέσα μαζί με άλλον έναν άνδρα και με πλησίασαν», και συνεχίζει: «Πίστευα ότι θα μου μιλήσουν. Ο οδηγός, ο οποίος είχε κοντό μούσι, ήταν περίπου 25 - 30 χρόνων, ψηλός και αδύνατος, με έπιασε από τα χέρια και από τα ρούχα και το άλλο άτομο, ο οποίος φαινόταν ίδιας ηλικίας και σωματικής διάπλασης, άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο με μπουνιές δυνατά, ενώ ταυτόχρονα φώναζαν πολλές φορές "Μ... Πακιστανοί", "Τι κάνεις εδώ; Φύγε από τη χώρα μας".

Μετά από κάποια χτυπήματα έπεσα κάτω και συνέχισαν να με χτυπάνε με μπουνιές και οι δύο, και τότε εμφανίστηκε κι ένα τρίτο άτομο, χωρίς να καταλάβω από πού, και του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν πρόλαβα να δω γιατί ήμουν σε κακή κατάσταση. Πήγε να με χτυπήσει και αυτός, αλλά δεν πρόλαβε, γιατί τους φώναξε ένας ηλικιωμένος άνδρας που ήταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο....», κατέθεσε.

Στη συνέχεια, αναφέρει, «ήμουν πολύ χτυπημένος, πονούσα και έτρεχαν αίματα από το πρόσωπό μου. Τα άλλα τρία άτομα που κυνηγούσαν στην αρχή με πλησίασαν, τους ζήτησα βοήθεια και με μετέφεραν μέχρι το σπίτι μου (...) Πήρα τηλέφωνο ένα φίλο μου που έχει αυτοκίνητο και με βοήθησε να πάω στο Αστυνομικό Τμήμα στο Μενίδι, όπου μου είπαν να πάω πρώτα στο νοσοκομείο γιατί ήμουν πολύ χτυπημένος και μετά να ξαναπάω σε αυτούς. Στη συνέχεια πήγαμε στο ΚΑΤ, από όπου με έστειλαν στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο - Μπενάκειο ΕΕΣ. Εκεί μου έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ τους ζήτησα και ιατρική βεβαίωση - γνωμάτευση, την οποία θα παραλάβω σε μια βδομάδα και θα σας τη φέρω».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Δίπλα στους συμβασιούχους που παλεύουν για να μην απολυθούν

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου 8 μηνών στην Καθαριότητα και στον Ηλεκτροφωτισμό έξω από το δημαρχείο της Πάτρας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα Δικαστήρια, όπου θα συζητούνταν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει για να μην απολυθούν. Μαζί τους στη συγκέντρωση και στα Δικαστήρια παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και οι αντιδήμαρχοι, Διονύσης Πλέσσας και Παναγιώτης Μελάς.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος τους διαβεβαίωσε ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους να μην απολυθούν, τονίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά. Ανέφερε ότι εργάζονται σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες και καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, στηρίζοντας το αίτημά τους για μονιμοποίηση.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι παρατασιούχοι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε δεσμευτεί ότι θα προσληφθούν με μοριοδότηση στους δήμους που εργάζονται, με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Ομως από τους 63 παρατασιούχους που εργάζονται στον δήμο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΣΕΠ, μόνο οι 11 προσλαμβάνονται στον δήμο Πατρέων και οι υπόλοιποι απολύονται! Συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εργάζονται με τρεις παρατάσεις των συμβάσεών τους και με προσωρινή διαταγή από τα δικαστήρια.

Η δημοτική αρχή έχει στηρίξει τους απεργιακούς αγώνες τους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων και εργαζομένων στους δήμους, από κοινού με τους δημάρχους Ικαρίας, Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης. Η δημοτική αρχή, με παρεμβάσεις στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, ανέδειξε το κυρίαρχο αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων - παρατασιούχων, ενώ στήριξε με την παρουσία του δημάρχου και με την κατάθεσή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών όσες φορές απαιτήθηκε.

Η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 3 Σεπτέμβρη 2018.

Η κυβέρνηση υπονομεύει την Πρόληψη και την Απεξάρτηση

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη στο ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»

Στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» Ηρακλείου πραγματοποίησε περιοδεία κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και τους εργαζόμενους στη μονάδα.

Κατά τη συνάντηση αναδείχθηκαν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη, σε σχέση με τις ελλείψεις προσωπικού, που σήμερα αριθμεί μερικές δεκάδες για χιλιάδες συμμετέχοντες στα προγράμματά του, αριθμός πολύ αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας το μόνο που υπόσχεται είναι κάποιες ελάχιστες για τις πραγματικές ανάγκες προσλήψεις εργαζομένων με μπλοκάκια. Επιπλέον, στηλιτεύτηκε η πολιτική υποχρηματοδότησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην εντατικοποίηση της εργασίας και την εργασιακή τους ανασφάλεια, αφού πολλοί από αυτούς είναι συμβασιούχοι ή με μπλοκάκι.

Στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέλυσε την πρόταση του Κόμματος για αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις δομές του ΚΕΘΕΑ, εξασφάλιση πλήρους επάρκειας σε υγειονομικό και άλλο υλικό, ανανέωση εξοπλισμού, εκσυγχρονισμό των υποδομών και παροχή δωρεάν προγραμμάτων επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους. Επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για μονιμοποίηση των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να σταματήσει το καθεστώς με μπλοκάκι που γενικεύεται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι είναι σημαντική η κοινή δράση των εργαζομένων, των γονέων, με τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων στα σχολεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους για την ενίσχυση και επέκταση της Πρόληψης, των στεγνών προγραμμάτων σε όλη την Κρήτη, με διάφορες μορφές. Στη συνέχεια, σημείωσε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απαράδεκτη κατάσταση στις δομές Πρόληψης και Απεξάρτησης, καθώς και τη σημασία της ανάδειξης των αιτιών της εξάπλωσης των ναρκωτικών και της ναρκω-κουλτούρας, που είναι συνυφασμένη με τη φτώχεια, την εξαθλίωση και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού.

Επιπλέον, όσον αφορά τη λεγόμενη «θεραπευτική» χρήση της κάνναβης, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως δρομολογείται εκ νέου η νομιμοποίηση της χρήσης, καθώς αυτοί που διέλυσαν τη δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση και μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα, δεν νοιάζονται για τη θεραπεία των ασθενών.

Δράσεις του ΕΣΥΝ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιβαδειάς, οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του 13ου Αντιναρκωτικού Φεστιβάλ Νέων, που διοργάνωσε το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον ο κόσμος παρακολούθησε την προσπάθεια των αθλητών στο τουρνουά μπάσκετ παίδων - παμπαίδων, με τη συμμετοχή των ομάδων ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ, ΑΡΗ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ και ΑΛΙΑΡΤΟΥ, όπου δεν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι, καθώς, όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, «δεν συμβιβαζόμαστε με τα ναρκωτικά, δεν θεωρούμε μόδα, ούτε μαγκιά, τη φυγή από την πραγματικότητα, παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει. Παιδιά, όσο παλεύετε κι αγωνιζόσαστε, θα είστε όλοι νικητές. Νικητές της ζωής!». Τα κορίτσια του ΑΚΟΛ και του ΓΑΣΛ ενθουσίασαν τον κόσμο με τις επιδείξεις αεροβικής γυμναστικής και τις ασκήσεις που εκτέλεσαν άψογα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά μπλουζάκια με το λογότυπο του ΕΣΥΝ και το μήνυμα «ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ», καθώς και αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους.

Για αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις από τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ:

Ν. Ιωνία: Εκδήλωση στις 7 μ.μ. στον Ιωνικό Σύνδεσμο, μαζί με Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ και τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης».

Φυλή: Εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, με θέατρο σκιών, θεατρική παράσταση και συναυλία.

Λιβαδειά: 13ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν τα μουσικά συγκροτήματα The Rusty Crew και Old Machine Power.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, σήμερα Πέμπτη, στις 15.30, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τα σωματεία και οι φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής για το θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή. Για την κινητοποίηση θα δρομολογηθούν πούλμαν. Συγκεκριμένα: Ανω Λιόσια: 14.15 τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο). Κόκκινος Μύλος: 14.30 Τριγωνική πλατεία. Μενίδι: 14.40 πλατεία Καράβου. Πετρούπολη: 14.15 πλατεία Ηρώ. Ιλιον: 14.30 στον ΟΤΕ. Αγιοι Ανάργυροι: 14.40 στο δημαρχείο.

ΠΑΤΡΑ
Την Κυριακή 24 Ιούνη η λαϊκή συγκέντρωση

Την Κυριακή 24 Ιούνη, στις 8.30 το βράδυ στο Νότιο Πάρκο, θα γίνει η συγκέντρωση του δήμου Πατρέων με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα - Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία». Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή, αλλά είχε αναβληθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ