ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καθοδικοί κίνδυνοι» για την ανάκαμψη, «αβεβαιότητες» για χρέος και πλεονάσματα

ΕΕ

Με καταλύτη τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, ενόψει της τρίτης «αξιολόγησης» που θα ακολουθήσει το Σεπτέμβρη, αλλά και της απόπειρας για την αναζήτηση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές στη συνέχεια. Σε αυτό το φόντο, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» «καθαρογράφουν» τις μέρες αυτές το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ευρωζώνη, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα με ορίζοντα μέχρι το 2060, και βέβαια για τα ζητήματα της διαχείρισης του κρατικού χρέους.

Αποκαλυπτικό δε για το περιεχόμενο των αντιλαϊκών παζαριών, αλλά και της έντονης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στα διάφορα σενάρια σχετικά με τις προοπτικές της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά και για το ότι το νέο «εθνικό στόχο» του κεφαλαίου για έξοδο στις αγορές θα κληθούν να τον πληρώσουν πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αποτελεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε στον Τύπο.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι :

  • «Υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη», που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας.
  • «Υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες».
  • Οι «ανάγκες» εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώνονται στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το ελάχιστο όριο για τυχόν παρεμβάσεις έχει τεθεί στο 15% για τη «βραχυπρόθεσμη περίοδο», σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, και στο 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
  • Με βάση το δυσμενές σενάριο σχετικά με τους ρυθμούς της ανάκαμψης, η δυναμική του κρατικού χρέους απογειώνεται από τα μέσα του 2030 και στη συνέχεια και διαμορφώνεται στο 241% του ΑΕΠ το 2060.
  • Τα σενάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν και έντονες αβεβαιότητες σχετικά με τη «βιώσιμη» πρόσβαση για νέα κρατικά δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, το μέσο επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση - «ανακύκλωση» των υφιστάμενων κρατικών δανείων μετά το 2018 θα διαμορφώνεται στις χρηματαγορές στο 4,6%, δηλαδή σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
  • Τέλος, τα αδιάθετα ποσά του ΕSM για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου (μέχρι 86 δισ. ευρώ), προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 27,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για την «αξιοποίηση» τμήματος των αδιάθετων κεφαλαίων, ως «απόθεμα ασφαλείας», σε εξέλιξη που βέβαια θα συνδεθεί και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη ψηφίστηκαν για το 2019 - 2020, σχετικά με την περαιτέρω μόνιμη κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, σχετικά με το ζήτημα του χρέους τόνισε ότι «έχουμε μεγάλο μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες παρεμβάσεις «ελάφρυνσης», ανεξάρτητα βέβαια από το χρόνο της συμφωνίας, αφορούν στη μακροπρόθεσμη περίοδο, καθώς όπως είπε «για τα επόμενα 5 χρόνια δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές», ενώ και «οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Αναπτυξιακό πακέτο για το εγχώριο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της λεγόμενης «αναπτυξιακής τράπεζας», στην προοπτική προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων με χρηματοδότες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, άλλες «αναπτυξιακές τράπεζες» κρατών της Ευρωζώνης και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε σύσκεψη συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, εστιάζοντας στο ρόλο της «αναπτυξιακής τράπεζας» ως μηχανισμού συνεργασίας με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με αντικείμενο το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στο πλαίσιο της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η εφαρμογή του σχεδίου «θα γίνει με όρους ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη θέσεις και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων».

Οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που, «υπεράνω» των όποιων διαχωριστικών γραμμών με τα άλλα αστικά κόμματα, εργάζεται και παίρνει πρωτοβουλίες συσπείρωσης για τον νέο «εθνικό» στόχο που επιτάσσει το εγχώριο κεφάλαιο, αυτόν της «εξόδου στις αγορές», θέλησε να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου μέσα απ' τις συναντήσεις χτες και προχτές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Χαρακτηριστικά της προσπάθειας, που βέβαια ως έναν από τους βασικούς στόχους έχει και τη στράτευση του λαού στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, είναι τα όσα λέγονταν χτες από κυβερνητικές πηγές για το ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες και η κυβέρνηση θέλει να τις παίρνει, ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί «να συνομιλούν μεταξύ τους και να ενημερώνονται απευθείας από τον πρωθυπουργό», καθώς και ότι ο στόχος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ένας «εθνικός στόχος ο οποίος πρέπει όσο το δυνατόν να μένει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση» και «δεν πρέπει να υπάρχει εκπομπή ενός μηνύματος αρνητικού για τη χώρα που στέλνει λάθος σήμα στις διεθνείς αγορές»...

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε απ' τον πρόεδρο της ΝΔ να μείνει εκτός αντιπαράθεσης η σύσταση της αναπτυξιακής τράπεζας και παραπέρα να του δήλωσε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει μια όσο το δυνατόν πιο πλατιά και διακομματική συναίνεση και ως προς τη διοίκηση της τράπεζας, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει δεκτό και το αίτημα της ΝΔ για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα.

Ταυτόχρονα, παρότι κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν «ενοχλημένοι» απ' τις δηλώσεις Γεννηματά μπροστά στις κάμερες - όπου θύμισε στον πρωθυπουργό ότι έφερε δύο μνημόνια, προσπερνώντας φυσικά ότι το κόμμα της άνοιξε το χορό των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου -, ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση, η άσκηση κριτικής, ακόμα και ο καταλογισμός ευθυνών».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μετά και τη δική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα της συμφωνίας είναι αυτονόητο, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τον κόσμο, και πλέον είναι περισσότερο από ποτέ, τα τελευταία χρόνια, στα χέρια και του πολιτικού συστήματος, αλλά και των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, να διαμορφώσουν την πορεία από εδώ και πέρα μέχρι την οριστική έξοδο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο ξεκίνημα της συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα, παρέπεμψε στη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία, αρκούμενος να πει ότι «ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε», ενώ για το Κυπριακό είπε ότι «είμαι πάντα στην διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας». Αργότερα πάντως σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, M. Βέμπερ, διαβεβαίωσε κι εκείνος με τη σειρά του το εγχώριο κεφάλαιο ότι «βούληση ξεκάθαρη της ΝΔ είναι να αγκαλιάσει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλαγών και πάνω σε αυτήν την ατζέντα αλλαγών να οικοδομήσει βήμα βήμα την χαμένη αξιοπιστία της πατρίδας μας».

Για πρόσκληση «κατόπιν εορτής» και «αναγκαία εθνική συνεννόηση», που την τορπίλισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε για «αποτυχία» στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως «το χρέος έμεινε στο ράφι, και μας έμεινε η πολύχρονη επιτροπεία που είναι θηλιά στον λαιμό μας για δεκαετίες. Και βέβαια νέα μέτρα λιτότητας...».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μετεώρων, η ΤΟ Β/Δ Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αυλή των Γραφείων του Συνδικάτου ΟΤΑ (Ιωάννη Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).

-- Στις 8 μ.μ., στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα, οι ΚΟΒ της Τούμπας Θεσσαλονίκης, καλούν σε βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την Οχτωβριανή Επανάσταση, με ομιλήτρια την Εφη Κουκούλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Λαμία, στο Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωνίδου 9-11), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, θα παρουσιαστεί το έργο του Αντόν Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα». Θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Φλώρινας καλεί στην «Οδό ονείρων», σε εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Δικτατορία 1967 - 1974, κείμενα και ντοκουμέντα». Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιώργος Μούλης, μέλος της ΤΕ Φλώρινας.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Λιβαδειάς καλεί σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας, με θέμα «Καπιταλιστική ανάπτυξη: Ποιος ωφελείται; Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., στα Βασιλικά Εύβοιας (καφενείο Γιώργου Θεοχάρη), σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., διοργανώνονται λαϊκά γλέντια στη Λάρισα από τις ΚΟΒ Φαλάνης Λάρισας, 4ου Διαμερίσματος και Γιάννουλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ