ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Το Σάββατο η πανελλαδική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη το ΠΑΜΕ, βρίσκονται σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής, 101 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων 11 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής.

Την πρώτη μέρα, το Σάββατο 24/6, θα πραγματοποιηθούν η πανελλαδική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και η μεγάλη διαδήλωση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Κασούρας, Σοφία Νάτσου, Εύη Στριμούντα και Νίκος Ταλέας. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει η ορχήστρα του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ θα συμμετάσχει και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Συζήτηση με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

Στο πλαίσιο των καθημερινών εξορμήσεων και περιοδειών που πραγματοποιούν συνδικάτα και συνδικαλιστές μπροστά στο Διήμερο, ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συζήτησε χτες με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Hilton».

Αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υπενθύμισε πως οι ξενοδόχοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού εμφανίζονταν συχνά - πυκνά τα τελευταία χρόνια να «τρίβουν τα χέρια» τους, καθώς οι πολεμικές εστίες σε γειτονικές χώρες μεταφράζονταν σε αυξημένη τουριστική κίνηση για τους ίδιους. Τόνισε πως οι εργαζόμενοι του κλάδου μπορούν να στείλουν μήνυμα πως δεν στοιχίζονται πίσω από τη λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου», αλλά δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να ενισχύεται η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς και τους αγώνες τους. «Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα έχουν κοινά συμφέροντα», επισήμανε ο Ν. Παπαγεωργίου και ξεκαθάρισε πως τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως οι μισθοί - ψίχουλα και η εντατικοποίηση, είναι επίσης κοινά.

Από τη συζήτηση με ξενοδοχοϋπαλλήλους στο «Hilton»
Από τη συζήτηση με ξενοδοχοϋπαλλήλους στο «Hilton»
Εξάλλου, τα ίδια τα πεντάστερα ξενοδοχεία αποδεικνύονται ένα είδος «εμπόλεμης ζώνης» για τους εργαζόμενους σε αυτά. Οπως κατήγγειλε, μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες στο κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής έχουν φτάσει καταγγελίες για λιποθυμίες πέντε καμαριέρων κάτω από τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν. Στο φόντο αυτό, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πρόταση σωματείων και συνδικαλιστών για την προκήρυξη απεργίας στον κλάδο μέσα στον Ιούλη.

Την ίδια ώρα, σε συνέχεια της δραστηριότητάς του σε χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργάνωσε χτες εξορμήσεις και σε γειτονιές, στήνοντας τραπεζάκια σε πλατείες, μοιράζοντας ανακοινώσεις και καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη διαδήλωση του Σαββάτου.

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, το σύνθημα και το μήνυμα της κινητοποίησης «χρωματίζει» ήδη το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, με τα πανό και τις αφίσες που βάζουν οι ταξικές δυνάμεις, οι οποίες προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς να υποδεχθούν τους χιλιάδες εργαζόμενους απ' όλη την Ελλάδα, όπως και τους συνδικαλιστές από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή που θα συμμετέχουν στη Συνάντηση της Κυριακής.

Στην Καβάλα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενόψει του Διημέρου, οργανώνει πλατιά σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΝΕΦΕΛΗ».

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, με εξορμήσεις στους ΑΗΣ και τα ορυχεία της ΔΕΗ, ανοίγει τη συζήτηση για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συνδέοντάς την με τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και οργανώνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στη μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Αττική

Ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από τα σωματεία, τα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το Σάββατο 24/6, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:

-- Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, τουρισμού και επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.

-- Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, Ιματισμού - Δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, Τουρισμού - Επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.

-- Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

-- Από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.

-- Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.

Από άλλες πόλεις

Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Σάββατο 24/6, στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό). Η μετακίνηση είναι δωρεάν, αφού τα έξοδα θα καλυφθούν από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία. Προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των λεωφορείων, είναι απαραίτητο να δηλωθούν συμμετοχές στο ΕΚΛ (τηλ. 2410.250.708) και στα σωματεία.

Λεωφορεία θα αναχωρήσουν επίσης το Σάββατο, στις 9 π.μ., από το Βόλο, με αφετηρία το Δημαρχείο. Η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ απηύθυνε χτες, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάλεσμα στους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν επίσης από τις εξής πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης: Κοζάνη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα (10 π.μ., Δημαρχείο), Ξάνθη (9 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Αλεξανδρούπολη (8 π.μ., Δημαρχείο), Καβάλα (9.30 π.μ., Δημοτικό Κήπο), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (8.30 π.μ., Δημαρχείο), Σέρρες (11 π.μ., αντιπεριφέρεια).

Διήμερα στις 1 και 2 Ιούλη σε νησιά του Αιγαίου

Παράλληλα, αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Αντιπολεμικών - Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων αναλαμβάνουν τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σε Μυτιλήνη, Κω και Σάμο θα γίνουν 1 και 2 του Ιούλη.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλία για την οργάνωση των εργαζομένων στις ΜΚΟ

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα, Τετάρτη, τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 3ος όροφος). Το σωματείο απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα, απέναντι στην κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην «ευέλικτη» εργασία ορισμένου χρόνου, στις πιέσεις και την τρομοκρατία. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα του πολέμου και της φτώχειας που γεννά ο καπιταλισμός, ζουν στη χώρα μας σε άθλιες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, "πάρτι" ξεκοκαλίσματος ευρωενωσιακών κονδυλίων, από το υστέρημα δηλαδή του λαού, που στα χαρτιά προορίζονται για τους πρόσφυγες, έχουν στήσει διάφορες ΜΚΟ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα όργανα της ΕΕ να τις ταΐζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις ΜΚΟ σε επίσημους συνεργάτες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τους έχει παραδώσει τη φροντίδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, δίνοντάς τους ζεστό χρήμα και ελευθερία κινήσεων για να κερδοφορούν πάνω στη δυστυχία τους».

Χτες, ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε παρέμβαση - εξόρμηση σε δομές της ΜΚΟ «Νόστος». Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια οργάνωσης των απασχολούμενων στις ΜΚΟ και τους κάλεσε να πάρουν μέρος στη σημερινή σύσκεψη. Επίσης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη στις 24/6 και μοίρασε σε εργαζόμενους και πρόσφυγες την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Συναυλία στην Καλαμαριά

Εκδήλωση - συναυλία με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» διοργανώνουν αύριο Πέμπτη η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Η. Βελλής, Γ. Φιλιππουπολίτης, Ν. Ταλέας, Σ. Κρομμύδας, Μ. Τσαλιγόπουλος, Ν. Μάνης. Θα τραγουδήσουν οι: Λ. Μουλαγιαννιός, Β. Γραίγου, Μ. Φραγκούλη, Λ. Κάφκουλας, Κ. Καρμπάς, Γ. Αετόπουλος, Ν. Ταλέας, Β. Πρατσινάκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ