ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Εχεις τη δύναμη, πάρε σκούπα...

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Τι άλλο θέλουμε; Ο πρόεδρος του ΣΕΒ διαδηλώνει μαζί με τους εργατοπατέρες ενάντια στην ακρίβεια!

Ποιος είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ; Το πρώην αφεντικό της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στην οποία οι μόνες φορές που οι εργάτες είδαν συνδικαλιστές ήταν σε εξορμήσεις του ΠΑΜΕ που έμπαιναν με το ζόρι μέσα. Το μαγαζί δεν ανήκει πια στον Δασκαλόπουλο, του το πήρε ο Βγενόπουλος. Συνδικαλιστικά η κατάσταση δεν άλλαξε επειδή άλλαξε το αφεντικό. Και ο Δασκαλόπουλος, όταν μιλάει σαν πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλάει και εξ ονόματος του Βγενόπουλου κι ας δήλωσε ο τελευταίος ότι οι εταιρείες του δε μετέχουν πια στον ΣΕΒ. Ολα αυτά θα ήταν παντελώς αδιάφορα, αν δεν έβγαινε προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ να χαιρετίσει τους «αγωνιζόμενους» εργατοπατέρες και να δηλώσει πως κι αυτός μαζί τους παλεύει ενάντια στην ακρίβεια. Για τους μισθούς δε λέει τίποτα η δήλωσή του. Και τι να πει; Νωπή ακόμα η υπογραφή του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ για 77 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο.

Το πράγμα ξεφεύγει από το «όμοιος ομοίω αεί πελάζει». Καθώς όλοι αυτοί είναι οι εκφραστές του «ελεύθερου κόσμου» στη χώρα μας, αυτοί, δηλαδή, που βγάζουν μπιμπίκια μόλις ακούσουν τίποτα παράξενες κουβέντες για το δίκιο μιας τάξης, της εργατικής, που δε θα της χαριστεί τίποτα αν δεν το πάρει μόνη της...

Είναι οι ίδιοι που νιώθουν καλά με το 47,6% των μακροχρόνια ανέργων κι ακόμα καλύτερα με το 33,4% των νέων ανέργων, γιατί αυτά, εκτός από νούμερα της στατιστικής, είναι και παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης.

Κι αυτό είναι το κύριο για τύπους σαν τον Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ και τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ. Αυτοί οι λεύτεροι άνθρωποι νιώθουν καλά με το 8,3% που πάει σε Υγεία - Παιδεία, καθώς έτσι αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα. Είναι ικανοί να σου αραδιάσουν μύρια επιχειρήματα για τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί αυτή η κατάσταση. Βεβαίως, είναι και υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού. Οπως αυτός εκφράζεται με την κινητή τηλεφωνία. Ενα καταπληκτικό εργαλείο, για το οποίο όμως 3 δισ. ανθρώπων χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα, καθώς οι εταιρείες πουλάνε ερήμην της δημόσιας υγείας.

Λοιπόν, πρέπει να αποφασίσουμε: Με ποιανού την ελευθερία είμαστε; Του καπιταλιστή και του κέρδους του, ή του εργάτη και του δίκιου του που για να επικρατήσει πρέπει ακόμα και με τη βία να απαγορέψει στον καπιταλιστή να υπάρχει.

Το ξεκαθάρισμα κρίνεται αναγκαίο καθώς πληθαίνουν κάτι διανοούμενοι που αθώα αθώα έρχονται να υπερασπιστούν δήθεν τον μαρξισμό με εκφράσεις του τύπου καλή η Υγεία, η Παιδεία η εργασία, αλλά, βρε παιδί μου, καλύτερη η ελευθερία. Η ελευθερία να είσαι πειραματόζωο της πολυεθνικής!

Πάμε γι' άλλα: Να μοιράσουμε μαντίλια στις κλαίουσες. Που ξάφνου ανακάλυψαν ότι αστοί πολιτικοί έχουν και τιμή την οποία πρέπει να υπερασπιστούν. Μα, την έχουν ήδη υπερασπιστεί την τιμή πώλησής τους. Εχουν προ πολλού εισπράξει και το αντίτιμο. Οτι τώρα βγάζουν κάποιον στο μεϊντάνι αφορά μόνο στα σχέδια για διαφόρου τύπου ανακατατάξεις. Στις πιο άγριες στιγμές του ο καπιταλισμός κυνηγούσε κάποιον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή. Και την ίδια ώρα ξέσκιζε εκατομμύρια εργάτες στα γκέτο των βιομηχάνων που πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους. Ποιους φόρους; Αυτούς που οι τίμιοι αστοί πολιτικοί είχαν καθορίσει για λογαριασμό των αφεντικών τους.

Δεν είναι αδιάφορα αυτά που συμβαίνουν στην αστική πολιτική σκηνή. Μόνο που το ενδιαφέρον των εργατών πρέπει να εστιάζεται μόνο στις αποδείξεις που και αυτή η ιστορία προσφέρει για το βασικό συμπέρασμα: Αυτός ο κόσμος, ο καπιταλιστικός, δε διορθώνεται. Ανατρέπεται.

Ναι, πλατιές λαϊκές μάζες διατηρούν ακόμα αυταπάτες. Εμπιστεύονται τα αστικά κόμματα και τα «αριστερο-δεξιά» συμπληρώματά τους. Μα εδώ ακριβώς γίνεται και η μάχη. Για το κέρδισμα αυτών των συνειδήσεων έτσι που κανένα παραμύθι κάθαρσης να μην τις συγκινεί, γιατί θα έχουν πάρει ήδη τη σκούπα στο χέρι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΛΑΙΟΥΣΕΣ

ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ: «Είναι φανερό πλέον ότι δεν πρόκειται απλώς για "σκιές" (...) Δεν πρέπει αυτή τη φορά να μείνει στα λόγια ο πολιτικός κόσμος. Να τολμήσει την κάθαρση και να θεσμοθετήσει πραγματικές εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά του. Για την τιμή του» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΑΝΑΙΔΕΙΣ» ΚΑΙ «ΕΥΓΕΝΕΙΣ»: «Στα χρόνια που έφυγαν η αγορά επιβλήθηκε στην πολιτική (...) Αν θέλουμε να φτιάξουμε την πυραμίδα της διακυβέρνησης αυτή θα είχε ως εξής: στην κορυφή το αναιδές κεφάλαιο. Μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα είχαν στηθεί δύο πυλώνες: Αυτός που δρούσε στο ΠΑΣΟΚ λαδωνόταν για να παίρνει η SIEMENS τις δουλειές. Ο άλλος, που δρούσε μέσα στη ΝΔ, υπονόμευε την ηγεσία της για να μπορεί το βολικό ΠΑΣΟΚ να παραμένει στην εξουσία και να δίνει τις δουλειές (...) Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Η αέναη αυτή μάχη θα συνεχιστεί. Οι αναιδείς είναι έτοιμοι να "ρίξουν" στην πυρά δικούς τους ανθρώπους και να τους αντικαταστήσουν με νέους. Ποντάρουν στην αστάθεια και στον περίφημο τρίτο πόλο για να ξαναπάρουν το πάνω χέρι. Γι' αυτό ας μην εντυπωσιαζόμαστε απ' όσα μαθαίνουμε. "Προβλέπονται"» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΟΝΟ «ΑΧΛΥΣ» Η ΡΟΧΑΛΑ; «Ηδη αχλύς υποψίας σκεπάζει πρόσωπα και κόμματα, απειλώντας τους πάντες και τα πάντα. Επειδή ορατός είναι ο κίνδυνος ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής, οφείλουν τα κόμματα και οι ηγεσίες τους να δώσουν πλήρη στοιχεία. Να ξεκαθαρίσουν τώρα αν και πόσα χρήματα έλαβαν και από ποιους. Αλλιώς πολλά τα δεινά που περιμένουν τα ίδια και τον τόπο» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενάντια στην ακρίβεια ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ με διεκδίκηση ικανοποιητικών Συμβάσεων

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ αποκαλύψεων για Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού η διαδρομή της πολιτικής μίζας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιος έχει σειρά;

ΤΑ ΝΕΑ: Σεισμός Ζίμενς χτύπησε το ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ντόμινο εξελίξεων λόγω Siemens

Η ΑΥΓΗ: Θρυαλλίδα στον δικομματισμό το σκάνδαλο της Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πινγκ πονγκ τα δωράκια της Siemens

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εδώ η μίζα... εκεί η μίζα πού είναι η «πράσινη» μίζα;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΟΜΜΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΜΙΖΑΔΟΡΩΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Ναι, το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε 1 εκατ. μάρκα από τη Ζίμενς»

Η ΧΩΡΑ: Ναι, τα πήρα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΥΦΩΝΑΣ Siemens πλήττει το ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΗΤΑΝ ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η ακρίβεια διχάζει την ΕΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Να τους δώσουμε επίδομα φτώχειας

«Ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, υφίσταται τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης. Υποστηρίζουμε κάθε κοινωνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ενώνουμε τη φωνή μας με το σύνολο των δυνάμεων εργασίας και παραγωγής, αξιώνοντας γενναίες τομές από ένα κράτος που συντηρεί αντί να καταπολεμά την ακρίβεια» (ο πρόεδρος του ΣΕΒ / ΕΘΝΟΣ).

Δεν είναι από μικρόβιο

«Μακροχρόνια άνεργοι το 47,6% των ανέργων. Επιδημία ανεργίας σε νέους και γυναίκες. Στο 33,4% φτάνουν οι "νέοι άνεργοι" που για πρώτη φορά ψάχνουν για εργασία, ενώ στις νέες 15-29 ετών το ποσοστό είναι 22%» (τα στοιχεία της Στατιστικής στο ΕΘΝΟΣ).

Λεύτεροι άνθρωποι, λεύτερα πληρώνουν

«Το 2005 το 8,3% των εισοδημάτων μιας ελληνικής οικογένειας πήγαινε σε δύο τομείς που θεωρητικά καλύπτονται από το κράτος, την Υγεία και την Παιδεία (...) Το 2005 ένα ελληνικό νοικοκυριό δαπανούσε το 18,9% του εισοδήματός του στη διατροφή, το 7% στην ένδυση και υπόδηση και το 30% στο σπίτι (ενοίκιο - κοινόχρηστα). Είναι προφανές ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατακόρυφα (...). Ενδεικτικό της στενότητας που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες για διασκέδαση και πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν ξεπερνούν το 4,2%» (τα στοιχεία από την Eurostat / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Λεύτεροι άνθρωποι, λεύτερα πειραματόζωα

«Η χρήση κινητού είναι το μεγαλύτερο μαζικό πείραμα που έχει ποτέ διεξαχθεί στον κόσμο. Πάνω από 3,3 δισ. συσκευές είναι καθημερινά σε χρήση παγκοσμίως χωρίς κανείς να μπορεί να πει με ασφάλεια αν τα κινητά τελικώς βλάπτουν ή όχι σοβαρά την υγεία» (η Τ. Καραϊσκάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ