ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Τέρμα πια στην κοροϊδία, όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία!»

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας, άφαντος ο υπουργός

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλούν να εξασφαλίσει τους όρους για την ουσιαστική εφαρμογή της.

Από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στ. Βαλαβάνη, κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης που θεσμοθέτησε τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή χωρίς να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαίο μέτρο, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε και αναφέρθηκε στις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών, με παιδιά να στοιβάζονται σε αίθουσες προκάτ σε αυλές σχολείων, να μετακινούνται χιλιόμετρα από το σπίτι τους προς το Νηπιαγωγείο.

Ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Δ. Λάμπρου, σημείωσε πως για τους γονείς η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί κοινωνική και παιδαγωγική ανάγκη, δηλώνοντας πως θα συνεχιστούν οι διεκδικήσεις για την ικανοποίηση αυτού του δικαιώματος.

Οι εκπρόσωποι των γονιών κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου Παιδείας καθώς, ενώ είχε ζητηθεί συνάντηση με την ηγεσία του, δεν βρισκόταν κανένας εκεί να τους δεχτεί και τους μεταφέρθηκε πως δεν κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν για τα ζητήματα που θέτουν.

Το λόγο πήραν εκπρόσωποι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης» και «Ν. Πλουμπίδης», που μετέφεραν την εμπειρία από την εφαρμογή του μέτρου με τα πολυάριθμα τμήματα και τις μετακινήσεις νηπίων και αναφέρθηκαν σε όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βιώνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς που επωμίζονται τις ευθύνες, στους μικρούς μαθητές.

Στο πλευρό εκπαιδευτικών και γονιών βρέθηκε χτες η ΟΓΕ. Η πρόεδρός της, Χρ. Σκαλούμπακα, σημείωσε πως η Ομοσπονδία απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν έξω από το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, όλα τα παιδιά στα Νηπιαγωγεία», «Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και εμάς δικαίωμά μας», «Τσίπρα, Μητσοτάκη ακούστε το καλά, Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά», ενώ δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κατάπτυστη προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης και διαστρέβλωσης του ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Τη στιγμή που πολλές οικογένειες βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν ξέρουν πού και με ποιους όρους θα φοιτήσουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο, το υπουργείο Παιδείας επιδίδεται σε μία προσπάθεια να διαστρεβλώσει τις θέσεις και τη στάση του ΚΚΕ, χωρίς τελικά να λέει κουβέντα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινό δελτίο Τύπου αναφέρει: «Τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση ικανοποιώντας παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών αλλά και αίτημα 60 ετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, βάζουν στο στόχαστρο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το ΚΚΕ. Από άλλη αφετηρία αλλά με την ίδια στόχευση, η μεν ΚΕΔΕ δια του κ. Γ. Πατούλη επαναλαμβάνει την αντισυνταγματική θέση της για ένταξη των νηπιαγωγείων στους Δήμους, το δε ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την εφαρμογή της».

Επιχειρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να εμφανίσει το ΚΚΕ ενάντια στην καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αναφέρει πως «η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ δεν ψήφισαν το άρθρο 33, ψήφισαν "παρών", για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση». Σημειώνεται πως το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «παρών» καθώς ήταν από τότε καθαρό αυτό που σήμερα επιβεβαιώνεται, δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση, υποδομές, μόνιμους διορισμούς κ.λπ.) για ουσιαστική εφαρμογή του αναγκαίου μέτρου.

Το υπουργείο απαριθμεί τα σύνολα των δήμων όπου εφαρμόζεται η δίχρονη Προσχολική Αγωγή και των μαθητών που πρόκειται να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία, κάνοντας λόγο για 155.000 μαθητές το 2019 - 2020, με 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων από την ένταξη των 114 δήμων τη νέα σχολική χρονιά. Σημειώνει πως διέθεσε το ποσό των «4 εκατομμυρίων 85 χιλιάδων ευρώ για την στήριξη σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό», ένα ποσό πολύ πίσω από τις ανάγκες που διευρύνονται, και ως «λύση» στο κτιριακό πρόβλημα παραθέτει την εγκατάσταση 95 αιθουσών διδασκαλίας λυόμενης προκατασκευής με χώρους υγιεινής και τον πλήρη εξοπλισμό τους, «ξεχνώντας» να αναφέρει πως με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση θα μπορούν να τοποθετούνται και σε Γυμνάσια ή Λύκεια, σε βάρος και των νηπίων και των υπόλοιπων μαθητών, και «κάνει γαργάρα» το γεγονός ότι δεκάδες έως και εκατοντάδες νήπια και προνήπια σε κάθε δήμο βγαίνουν υπεράριθμα και στέλνονται να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία μακριά από το σπίτι τους.

Να λύσει έστω και τώρα τα σοβαρά προβλήματα

Σχολιάζοντας τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής: «Αντί να αραδιάζει ψέματα και αριθμούς χωρίς αντίκρισμα και αντί να επιδίδεται σε ένα ακόμη αντιΚΚΕ παραλήρημα, το υπουργείο Παιδείας να λύσει έστω και τώρα τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για χωρίς προϋποθέσεις και υποδομές εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στα νηπιαγωγεία.

Το μόνο που πετυχαίνει το υπουργείο είναι να εκτίθεται ακόμη περισσότερο στις χιλιάδες οικογένειες, που είτε δεν ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα πάει το Σεπτέμβρη το παιδί τους είτε θα αναγκαστούν να το τρέχουν από τη μία περιοχή στην άλλη, και οι οποίες γνωρίζουν τελικά την κατάσταση καλύτερα από ό,τι τα στελέχη του ίδιου του υπουργείου Παιδείας».

Χωρίς τέλος οι καταγγελίες για το αδιέξοδο

Σοβαρό πρόβλημα στέγασης για τα παιδιά της Προσχολικής Αγωγής αντιμετωπίζει ο δήμος Λάρισας, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται σε νηπιαγωγεία του κέντρου της πόλης.

Ειδικότερα: Το 18ο και το 38ο Νηπιαγωγείο χρειάζονται 3 επιπλέον αίθουσες, καθώς έχουν εγγράψει 120 νήπια και προνήπια και οι υπάρχουσες αίθουσες μπορούν να καλύψουν τη φοίτηση 54. Δύο επιπλέον αίθουσες χρειάζονται το 13ο Νηπιαγωγείο που έχει εγγράψει 111 και οι αίθουσές του καλύπτουν 78 και το 55ο Νηπιαγωγείο που έχει εγγράψει 85 και οι αίθουσές του καλύπτουν 44. Μία επιπλέον αίθουσα χρειάζονται το 11ο και 34ο Νηπιαγωγεία που έχουν εγγράψει 101 και οι αίθουσές τους καλύπτουν τη φοίτηση 88, το 29ο Νηπιαγωγείο που έχει εγγράψει 91 και οι αίθουσές του καλύπτουν 66 και το 8ο Νηπιαγωγείο που έχει εγγράψει 116 και οι αίθουσές του καλύπτουν 94.

Λύσεις - μπαλώματα προτείνει η αναπληρώτρια διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, εκτιμώντας πως στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες όπως να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα (να γίνουν 25άρια), να αναζητηθούν αίθουσες σε δημοτικά σχολεία κ.ά.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων τονίζει ότι «η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό» και παραθέτει τα αιτήματά της για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί στην Προσχολική Αγωγή, δίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», που καταγγέλλει ότι με τη λήξη των εγγραφών στον δήμο Αχαρνών «90 νήπια και προνήπια αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, ενώ 40 μαθητές έχουν κριθεί "επιλαχόντες", το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο»!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στο πλευρό γονέων και εκπαιδευτικών

Σε δήλωσή του, για την απαράδεκτη κατάσταση με τις εγγραφές των νηπίων στα νηπιαγωγεία της χώρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Καθημερινά ενημερωνόμαστε για εκατοντάδες περιπτώσεις παιδιών τεσσάρων και πέντε ετών, που οι οικογένειές τους δεν ξέρουν ακόμα σε ποιο νηπιαγωγείο θα πάνε. Ακόμα χειρότερα, πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να γραφτούν σε νηπιαγωγεία μακριά από την περιοχή τους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη, ψυχοφθόρα και αντιπαιδαγωγική.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη, που, ενώ ψήφισε το μέτρο για την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής, δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση, ούτε πήρε κανένα μέτρο για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πρόσφατη, άλλωστε, είναι η κατάπτυστη απόφαση για τοποθέτηση προκάτ για νήπια και προνήπια ακόμα και σε χώρους Γυμνασίων και Λυκείων. Ομως, έτσι υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, στρώνει το έδαφος για στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση ακόμα και για τα νηπιαγωγεία.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει τα αιτήματα των οργανώσεων των γονέων, των εκπαιδευτικών, των γυναικών για άμεσο πρόγραμμα ίδρυσης και ανέγερσης νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων και για μαζικούς διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org