ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ενταση και ανησυχία μετά την κατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους

Η στιγμή της κατάρριψης του drone, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA
Η στιγμή της κατάρριψης του drone, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου κατασκοπευτικού αεροπλάνου (drone), τύπου «RQ-4 Global Hawk», προχώρησε χτες το πρωί το Ιράν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παραβίαση του ιρανικού εναέριου χώρου, κοντά στα Στενά του Χορμούζ, καθώς πετούσε στις 4.05 π.μ. πάνω από τη νότια ιρανική επαρχία Χουρμουζγκάν. Ο Ιρανός στρατηγός των «Φρουρών της Επανάστασης», Χοσεΐν Σαλαμί, έσπευσε να παρατηρήσει πως πρόκειται για «ξεκάθαρο μήνυμα στην Αμερική», με την επισήμανση ότι η Τεχεράνη «δεν θέλει πόλεμο με καμία χώρα, αλλά είναι πλήρως εξοπλισμένη να αμυνθεί απέναντι σε ξένη επιθετικότητα». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ για οικονομική τρομοκρατία και κατασκοπευτικές επιχειρήσεις σε βάρος της χώρας του.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το αεροσκάφος πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο και χαρακτήρισαν την κατάρριψη «απρόκλητη επίθεση». Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε πρώτη αντίδραση σχολίασε στο «Twitter» πως η κατάρριψη ήταν «πολύ μεγάλο λάθος». Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε πως «σύντομα» θα δουν αν θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι «θα είχε μεγάλη διαφορά» αν το αμερικανικό αεροσκάφος ήταν επανδρωμένο, καταλήγοντας: «Το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος... Θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Ενδιαφέρον είχε και η αντίδραση της Νάνσι Πελόσι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος. Είπε πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να είναι απερίσκεπτες» μπροστά στην κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν και εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θέλει πόλεμο, ούτε ο αμερικανικός λαός». Παρ' όλα αυτά, δικαιολόγησε τις προκλήσεις των ΗΠΑ στον Περσικό, λέγοντας πως η χώρα της «πρέπει να είναι ισχυρή και στρατηγική στην προστασία των συμφερόντων της».

Ανησυχία σε Μόσχα και Βρυξέλλες

Το ίδιο διάστημα, οι νέες εξελίξεις στον Περσικό αναπόφευκτα προκάλεσαν έντονη ανησυχία και σε άλλες δυνάμεις.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου «ανοιχτή γραμμή με τους πολίτες», προειδοποίησε κατά της πρόκλησης πολέμου στον Περσικό Κόλπο εκτιμώντας ότι θα ήταν «το λιγότερο καταστροφικός για την περιοχή». «Το Ιράν είναι σιιτική χώρα... Οι άνθρωποι είναι ικανοί να φτάσουν στα άκρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τη χώρα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίστηκε επίσης ανήσυχη, αν και συγκρατημένη. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανέφερε, συμφώνησαν ότι «δεν συμφέρει κανέναν μία στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή και διεθνώς». Υποστήριξε επίσης ότι για την ΕΕ «παραμένει σημαντικό να διατηρήσουμε την πλήρη συμμόρφωση του Ιράν» στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή με τις χώρες - μέλη της ΕΕ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα», κατέληξε η Μογκερίνι.

Ο Σαουδάραβας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, από το Λονδίνο όπου βρέθηκε (μαθαίνοντας παράλληλα την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις πωλήσεις όπλων στη χώρα του), εξέφρασε έντονη ανησυχία, λέγοντας ότι το Ριάντ «δεν επιδιώκει στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν» αλλά και ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με άλλες συμμαχικές χώρες για να σταματήσει την «επιθετική συμπεριφορά» του. Δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει τη νέα πυραυλική (πλην αναίμακτη) επίθεση των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών Χούτι σε σταθμό αφαλάτωσης της Σαουδικής Αραβίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, προσπερνώντας το γεγονός πως η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έχουν καταστρέψει την Υεμένη με την ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιούν σε βάρος της από το 2015.

ΣΥΡΙΑ
Αιχμές Μοάλεμ κατά Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πεποίθηση ότι «σύντομα» θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιπες περιοχές της Συρίας που σήμερα είναι υπό τον έλεγχο τρομοκρατών, εξέφρασε χτες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, σε συνέντευξη που έδωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Μαγιαντίν».

«Δεν επιτεθήκαμε ποτέ σε κανέναν! Θέλουμε να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Η τρομοκρατία θα τελειώσει πολύ σύντομα», τόνισε ο Μοάλεμ. Σε επόμενο σημείο σχολίασε τη δράση δυνάμεων του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα πως «δεν θα καταλήξουμε σε στρατιωτικές συγκρούσεις με την Τουρκία». «Το θέμα αυτό είναι διαφορετικό από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Συρία «γιατί δεν είμαστε στο Μεσαίωνα». Ερωτηθείς για την πιθανότητα συμμετοχής Τούρκων αξιωματούχων πιθανώς ως «παρατηρητών» σε επόμενους γύρους ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που είναι γνωστές ως «διαδικασία της Αστάνα» εμφανίστηκε, εμμέσως πλην σαφώς, αντίθετος. «Αυτό είναι δική τους υπόθεση και απόφαση... Εμείς σχετιζόμαστε με Ρώσους φίλους και Ιρανούς αδελφούς και δεν αντιμετωπίζουμε την τουρκική πλευρά», είπε με νόημα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να καταγγείλει τη στάση δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν, όπως είπε, την εφαρμογή αποφάσεων που λαμβάνονται στη διαδικασία της Αστάνα και οι οποίες σχετίζονται με την εξεύρεση πολιτικής λύσης τερματισμού του πολέμου.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα τόνισε πως το Πεκίνο παίζει εποικοδομητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη Συρία, ιδιαίτερα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι ο ρόλος της Κίνας είναι θετικός και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο στο Λονδίνο, η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών, Αντριου Μάρισον, που, ως αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, είχε καλέσει τη Ρωσία και τη Συρία να σταματήσουν «τις αεροπορικές επιδρομές σε αμάχους στο Ιντλίμπ». Στην ανακοίνωση καλείται η βρετανική κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τη ρητορική των κατηγοριών» και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξάλειψη της τρομοκρατίας και στην εγκαθίδρυση της ειρήνης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συριακού και ρωσικού στρατού στο Ιντλίμπ είναι απάντηση στις προβοκάτσιες και επιθέσεις «τρομοκρατών» σε υποδομές αμάχων και άοπλο πληθυσμό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση της Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα μέλη των Βρετανών Συντηρητικών καλούνται μέσα στις επόμενες βδομάδες να επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του νυν, Τζέρεμι Χαντ, με τις ενδοαστικές κόντρες να παραμένουν αμείωτες και το πολιτικοοικονομικό σκηνικό ρευστό.

Οι τελευταίες ψηφοφορίες, από τις οποίες προέκυψαν οι δύο τελικοί υποψήφιοι, ανέδειξαν τον Τζόνσον πρώτο με 160 ψήφους σε σύνολο 313 Συντηρητικών βουλευτών και τον Χαντ δεύτερο με 77 ψήφους. Ο νικητής θα γίνει γνωστός τέλη Ιούλη, μέσα από τη μακρά διαδικασία ψηφοφορίας των περίπου 160.000 εγγεγραμμένων μελών του Συντηρητικού Κόμματος. Θα αντικαταστήσει έτσι την απερχόμενη αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που συνάντησε δυσκολίες στην υπόθεση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε τους διεκδικητές της αρχηγίας των Συντηρητικών ότι σε περίπτωση Βrexit (με ή χωρίς συμφωνία με την ΕΕ) η χώρα «θα κινδυνεύσει να κατατμηθεί» και να χάσει τη Σκοτία, ενώ ο επόμενος πρωθυπουργός δεν θα έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα κεφάλαια για να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται. Ο Χάμοντ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα του 2016, προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει για την οικονομία της χώρας του ένα Brexit δίχως συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,75% και προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός των γενικότερων ανησυχιών για το Brexit με τις «διεθνείς εμπορικές εντάσεις» έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ιμάμογλου

Την Κυριακή θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης, αναμέτρηση που έχει από την πρώτη στιγμή αποκτήσει ευρύτερα χαρακτηριστικά. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για κρίσιμο αστικό - βιομηχανικό κέντρο στο σταυροδρόμι Ανατολής - Δύσης, αλλά και γιατί φέρνει στην επιφάνεια βαθιές ενδοαστικές αντιθέσεις αλλά και διεργασίες που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Δημοσίευμα της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Ahval» μετέδωσε ότι η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Konda» εμφάνισε τον Εκρέμ Ιμάμογλου (του σοσιαλδημοκρατικού CHP που στηρίζουν όμως και τ' άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) να προπορεύεται με 54% έναντι 45% του Μπιναλί Γιλντιρίμ (του κυβερνώντος ΑΚΡ που στηρίζει και το εθνικιστικό ΜΗΡ).

Αλλη έρευνα της εταιρείας «Metropoll» έδινε στον Ιμάμογλου προβάδισμα 10 μονάδων από τον Γιλντιρίμ.

Πάντως, ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ANAR Ιμπραχήμ Ουσλού υποστήριζε την περασμένη βδομάδα ότι οι δύο υποψήφιοι εξακολουθούν να κονταροχτυπιούνται με πολύ παρόμοια ποσοστά.

Χτες, ο πρόεδρος του ΑΚΡ και της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξε ότι «στις δημοσκοπήσεις υπάρχουν σκοπιμότητες. Διεξάγονται κατόπιν εντολών. Η αληθινή έρευνα θα γίνει την Κυριακή, αυτή θα δώσει τα πιο ιδανικά αποτελέσματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ