ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Πέφτουν οι «υπογραφές» για τα μνημόνια διαρκείας

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής επίθεσης για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κλειδώσουν στο σημερινό Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής επίθεσης για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κλειδώσουν στο σημερινό Γιούρογκρουπ
Το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» για τα επόμενα χρόνια, η επιμήκυνση των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και βέβαια το «τυπικό» κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» του τρέχοντος μνημονίου αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ με στόχο το «πακετάρισμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας για την ελληνική οικονομία. Οι εκκρεμότητες που απομένουν αφορούν τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων για το κρατικό χρέος καθώς και το ύψος του «κεφαλαιακού αποθέματος» («μαξιλάρι ασφαλείας») που θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωζώνη (μέσω αδιάθετων υπολοίπων του τρέχοντος μνημονίου) και από τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συγκεντρώσει το ελληνικό κράτος. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο πλαίσιο της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει νωρίς το πρωί σήμερα, προκειμένου να προετοιμάσει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Με προπομπό την «έκθεση συμμόρφωσης»

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε χτες τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης», με την οποία επιβεβαιώνεται η παραπέρα κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με στόχο, βέβαια, την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ άλλων, γίνεται σαφής αναφορά στην πλήρη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις «μεταρρυθμίσεις» του 3ου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, και με τη «βούλα» της Κομισιόν, επιβεβαιώνεται ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το «μισθολογικό κόστος» θα «πρέπει να διασφαλιστεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «θα είναι επίσης σημαντικό να εφαρμοστεί το πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό, το οποίο θεσπίστηκε το 2012 σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4172/2013».

Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η μονιμότητα των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης περιόδου και βέβαια με ρητή αναφορά στις περικοπές των συντάξεων (από το 2019) και του αφορολόγητου ορίου (από το 2020). Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν».

Η έκθεση κάνει εκτεταμένες αναφορές στις κάθε είδους αντιλαϊκές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου και, όπως ήταν αναμενόμενο, επικυρώνει την ολοκλήρωση του κύκλου με τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός ανάκαμψης για φέτος αναμένεται στο 1,9%, με ενίσχυση στο 2,3% για την ερχόμενη διετία, αλλά και με νέα επιβράδυνση στο 1,8% το 2022.

Διευρυμένη αντιλαϊκή ατζέντα

Παράλληλα, η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει:

-- Τη «θεματική» για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης με κυρίαρχα ζητήματα την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τα παζάρια γύρω από τις διεργασίες για την «τραπεζική ένωση» στην Ευρωζώνη, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 29 Ιούνη.

-- Την παρουσίαση και «ανταλλαγή απόψεων» αναφορικά με την έκθεση αξιολόγησης που ετοιμάζει η πλευρά του ΔΝΤ για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Σε αυτήν αναμένεται να αποτυπωθεί και η «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, όπως αυτή θα υπολογισθεί μετά την οριστικοποίηση των αποφάσεων από το Γιούρογκρουπ. Οπως έχει γίνει γνωστό, η φετινή έκθεση του ΔΝΤ επικεντρώνει στο μείγμα της πολιτικής και των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες για την προστασία της Ευρωζώνης από μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω έρχονται να θωρακίσουν το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής και στην περίπτωση της Ελλάδας. Ετσι, ο ΕSM, και μάλιστα ως ο μεγαλύτερος δανειστής του ελληνικού κράτους, θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» της επόμενου περιόδου. Επίσης, ρόλο και παρουσία στο «πρόγραμμα» της λεγόμενης «επόμενης μέρας» θα έχει και η πλευρά του ΔΝΤ, η παρουσία και οι γνωματεύσεις του οποίου συμβάλλουν στην αξιόπιστη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τη σκοπιά των «αγορών» και των «επενδυτών».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα εξεταστεί και το «επικαιροποιημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος» στην Ισπανία. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη η ενημέρωση προς τους υπουργούς Οικονομικών αναφορικά με τα πορίσματα της 4ης εποπτικής αποστολής στην Κύπρο «μετά το πρόγραμμα». Θυμίζουμε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει «ενισχυμένο πλαίσιο» (όπως αυτό που θα εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδας). Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται παγίως, μέχρις ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι μηχανισμοί κρατικών διασώσεων.

Με την ατζέντα του ΣΕΒ

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση αναφορικά με το «αναπτυξιακό σχέδιο», που παρουσίασε η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι «σηματοδοτεί μια πρόοδο σε σύγκριση με παλιότερα», ωστόσο συμβάλλοντας στη συμπλήρωση των σχεδιασμών τονίζει: «Για πολλά από αυτά είτε οι δράσεις που περιλαμβάνονται δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε οικονομικά χρήσιμο χρόνο ή, σε άλλες περιπτώσεις, αυτές προτείνονται σε συνέχεια μιας αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης που είναι εξιδανικευμένη σε σχέση με την πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο ΣΕΒ επαναφέρει τη θέση του για τον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι «οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να μεταφέρεται αυτόματα μέσω της υποχρεωτικής διαιτησίας και της επεκτασιμότητας σε όλη την οικονομία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης».

Μάλιστα, ο ΣΕΒ συνδέει τα παραπάνω με τους στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου αναφορικά με την «ανάγκη μείωσης του μεριδίου της κατανάλωσης ως ποσοστού του ΑΕΠ» καθώς και με «τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος με αύξηση των εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ