ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
«Ιερές» μπίζνες στη Μονή Τοπλού

Eurokinissi

Ανυποχώρητος από τη θέση του για την τουριστική επένδυση στη Μονή Τοπλού στο Νομό Λασιθίου Κρήτης, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, παραμένει ο βρετανικός οίκος «Minoan Group», δείχνοντας να μην τον απασχολεί ούτε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αλλά ούτε και οι κινητοποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια των κατοίκων των περιοχών Σητείας και Παλαικάστρου. Η ακύρωση της περιβαλλοντικής μελέτης ασφαλώς καθυστερεί τις σχετικές διαδικασίες, αλλά δε συνιστά από μόνη της οριστική ακύρωση της επένδυσης. Είναι ζήτημα πριν απ' όλα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Κρήτης, η αγγλική εταιρεία επανέρχεται δριμύτερη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την επένδυση, τροποποιώντας και προσαρμόζοντας τη ΜΠΕ στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού θεωρεί ότι αυτές δεν ακυρώνουν το έργο στο σύνολό του. Βέβαια, ακόμη και αν γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις στη ΜΠΕ, απαιτείται συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Τι θα γίνει, όμως, στην περίπτωση που καταρτιστεί «φωτογραφίζοντας» τις επιδιώξεις της στην περιοχή; Τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης.

Η αγγλική εταιρεία φαίνεται, μάλιστα, διατεθειμένη να προχωρήσει σε μηνύσεις, οι οποίες δε θα γίνουν στην Ελλάδα, αλλά θα υποβληθούν στα κράτη, στα οποία έχουν την έδρα τους οι μέτοχοι! Οι μετοχές της «Minoan Group» είναι εδώ και δύο χρόνια εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν οι επενδυτικοί οίκοι Henderson Global Investors Ltd (10%), Ρ.D. Rady (5,6%) και Dynamic Smartcap (5,5%). Τα δημοσιεύματα αναφέρουν, επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις για την επένδυση από το αμερικάνικο Κογκρέσο στην ελληνική κυβέρνηση, επειδή ένας από τους βασικούς μετόχους της «Minoan Group» είναι Αμερικάνος με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις...


Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι το «πράσινο φως» για την επένδυση είχαν δώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, στις 6/7/1998, της σύμβασης παραχώρησης χρήσεως γης και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με ΚΥΑ στις 6/11/06), ενώ είχαν συμφωνήσει και τοπικοί παράγοντες του ΣΥΝ. Στην έκταση 26.914 στρεμμάτων (που εξασφάλισε η «Minoan Group» προ δέκα ετών περίπου από το ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ») προβλέπεται να γίνουν 5 πολυτελή ξενοδοχεία με δυναμικότητα 2.500 κλινών, «χωριά» παραθεριστικών κατοικιών (474 βίλες και 495 διαμερίσματα), τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Το ΚΚΕ, με επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες εκατοντάδων πολιτών της περιοχής, του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης και μαζικών φορέων όλων των νομών του νησιού, ζήτησε την ακύρωση όχι μόνο της ΜΠΕ, αλλά συνολικά της επένδυσης και, ταυτόχρονα, την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου της Μονής Τοπλού προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, την προώθηση εναλλακτικών μορφών εσωτερικού τουρισμού.



Λαμπρινή ΠΙΤΑΚΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ