ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοντά στα παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης

Με νέους που παρακολουθούν το «στεγνό» πρόγραμμα αντιμετώπισης εξαρτήσεων «Θησέας» και το θεραπευτικό προσωπικό, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟΑ

«Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν όλα αυτά τα παιδιά που είναι στις πιάτσες, απεξαρτηθούν; Θα αρχίσουν να διεκδικούν, να απαιτούν. Αυτό δε συμφέρει...».

«Μας φοβούνται. Δε μας θέλουν "καθαρούς" γιατί ξέρουν ότι θα εξεγερθούμε».

«Οσοι υπηρετούν το σύστημα, μας θέλουν εξαρτημένους από ναρκωτικά για να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Να δουλεύουμε 10ωρα σαν τους σκλάβους, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς διαμαρτυρία».

«Εγώ στο σχολείο "κόλλησα" με τα ναρκωτικά. Ποια πρόληψη; Ούτε σωστή ενημέρωση δεν έχουμε».

«Το σύστημα μπορεί να βάλει φωτιά και να μας κάψει. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να μην καούμε».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, τον αγώνα για ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις, πλήρως συνειδητοποιημένα για το «ποιος φταίει» και έχοντας ζήσει στο πετσί τους την αποτυχία της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κάνουν «ένα βήμα μπροστά»!

Με αυτούς τους νέους που παρακολουθούν το «στεγνό» πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων «Θησέας» στην Καλλιθέα καθώς και το θεραπευτικό προσωπικό, συζήτησε χθες το μεσημέρι, ο Κώστας Μαρκέτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Τάνια Καραλή, πρόεδρος του παραρτήματος Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, στο πλαίσιο των συναντήσεων - που έχει προγραμματίσει η Οργάνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη - με θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους.

Για την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα «στεγνά» προγράμματα, την αποτελεσματικότητά τους, το ρόλο της Τέχνης ως θεραπευτική προσέγγιση, αλλά και για τη «μηδενική αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων υποκατάστασης που διαφημίζονται σαν τη λύση που δεν είναι», μίλησε ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει καθαρές θέσεις για το θέμα των ναρκωτικών, που στηρίζει σταθερά τα "στεγνά" προγράμματα και το δείχνει έμπρακτα».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια και χρηματοδοτείται από το δήμο Καλλιθέας. Ομως, τα προβλήματα που δημιουργούνται (χαμηλή χρηματοδότηση μόλις 185.000 ευρώ το χρόνο, έλλειψη προσωπικού, αντί για 10 θεραπευτές υπάρχουν μόνο 6, κτιριακές υποδομές) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος επανειλημμένα έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Υγείας, το μόνο που έχουν εισπράξει είναι αδιαφορία.

«Εμείς βάζουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Πολεμάμε, παλεύουμε για να ανατρέψουμε τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Και οι αιτίες δε χωρίζονται σε σκληρές και μαλακές. Γιατί είναι το ίδιο σύστημα που γεννά την ανασφάλεια, την ανεργία και όλα όσα δυσκολεύουν τη ζωή μας. Οι κομμουνιστές δε λέμε πολλά λόγια. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία, μια άλλη εξουσία, λαϊκή», σημείωσε ο Κώστας Μαρκέτης μετά τη συνάντηση.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη Λιβαδειά, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και εξορμήσεις με τις θέσεις και τη διακήρυξη του ΕΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα, από τα 26 Παραρτήματα του φορέα.

Χτες, λοιπόν, στο Ζάππειο της Λιβαδειάς, οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν «Flamenko» από τη σχολή χορού της Μαρίας Τσαλούκη, παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βοιωτίας, ενώ συνεχίστηκε και χτες η λειτουργία της έκθεσης φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ έχουν ως εξής:

  • Τη Δευτέρα 23 του Ιούνη, στο Νέο Δημοτικό Θέατρο, στις 8.30 το βράδυ: Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς - Ομιλος Φίλων Θεάτρου: «Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί», του Μπ. Μπρεχτ.
  • Την Τρίτη 24 του Ιούνη, στο Twins' Sport Club, στις 8.30 το βράδυ, ποδοσφαιρικός αγώνας.

Την ίδια στιγμή το Παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα διοργανώνει το 3ο Αθλητικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θέατρο, χορό και παιδικό ποδόσφαιρο. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, στην Πάνω Πλατεία, στις 8.30 μ.μ. με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων και παιδικό ποδόσφαιρο. Το Παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Πάτρα πραγματοποιεί βδομάδα ανοιχτής δράσης, 22-28 του Ιούνη, που περιλαμβάνει εξορμήσεις στα προσφυγικά και στο πανεπιστήμιο, συζητήσεις, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ

Στιγμιότυπο από τις προχτεσινές εκδηλώσεις στη Λιβαδειά
Στιγμιότυπο από τις προχτεσινές εκδηλώσεις στη Λιβαδειά
Παράλληλα, πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Κερατσίνι - Πλατεία Λαού, στις 7 το απόγευμα: Graffiti, ροκ συναυλία με τους «Γυμνά Καλώδια», «Εμμονο Γκρίζο» και «Οναρ».

Τη Δευτέρα 23 του Ιούνη, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται:

Θεσσαλονίκη - Θέατρο Γης: Συναυλία (Μαχαιρίτσας, Κατσιμίχας, Κούτρας, Σταρόβας, Καζούλλης, Ξυδούς, Κωνσταντόπουλος). Συμμετέχει η Ομάδα Κρουστών της «Ιθάκης».

Πύργος: Ενημερωτικό περίπτερο του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα.

Πολιτιστικό Στέκι «ΔΙΑΒΑΣΗΣ» (Σταυροπούλου 29, Αθήνα): Εγκαίνια έκθεσης αφίσας, σε συνεργασία με τον Τομέα Πρόληψης και τα ΤΕΙ Γραφιστικής με τίτλο «Οι νέοι οραματίζονται την πρόληψη».

Τετάρτη 25 του Ιούνη

Θεσσαλονίκη:

  • Ημερίδα της «Ιθάκης» με θέμα «Οργανισμοί Κοινωνικής Φροντίδας: Το αίτημα για αποτελεσματικότητα», στο Μέγαρο Μπίλη, στις 5 το απόγευμα.
  • Ραδιοφωνική εκπομπή πρωινής ζώνης στο ραδιοφωνικό σταθμό του Κιλκίς «Ράδιο Επιλογές» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Κιλκίς «Νηρέας» και την «ΑΝΑΔΥΣΗ» του ΚΕΘΕΑ.

Αγ. Νικόλαος - Ιεράπετρα - Σητεία: Ενημέρωση και διανομή φυλλαδίων σε «στέκια» χρηστών, δημόσιες υπηρεσίες και παραλίες. Ενημερωτικό περίπτερο σε κεντρική πλατεία στον Αγ. Νικόλαο και δημιουργία graffiti σε συνεργασία με εθελοντές.

Πασαλιμάνι: Εργαστήρι εικαστικών - κατασκευή πανό, ποδηλατικός γύρος Πειραιά, επίδειξη δεξιοτεχνίας bmx, Χορευτική παράσταση Capoeira, Κύκλος Κρουστών.

Ναύπακτος: Ενημερωτικό περίπτερο του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ στην πλατεία Μπότσαρη.

Πάτρα: Ενημερωτικό περίπτερο του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Ηράκλειο: Θεατρική παράσταση από το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου με τίτλο «ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ».

Αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα θα γίνουν μέχρι τις 7 του Ιούλη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναντήσεις με θεραπευτικές κοινότητες

Στο πλαίσιο της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ προγραμματίζει το επόμενο διάστημα μια σειρά από συναντήσεις με τις θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων και τους συλλόγους των οικογενειών τους, συγκεκριμένα:

-- Μεθαύριο Δευτέρα 23/6 στις 9.30 π.μ. το ΚΕΘΕΑ στο Παγκράτι θα επισκεφτεί κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου.

-- Την Τρίτη 24/6 στις 11 π.μ. στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ (Εξάρχεια, Τσαμαδού 7) η Εύα Μελά. Την ίδια μέρα, στις 5 μ.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη θα επισκεφτεί την κοινότητα ΔΙΑΒΑΣΗ (Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής).

-- Την Τετάρτη 25/6 στις 11 π.μ. στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ (Χαρβούρη 1, Μετς) η Λιάνα Κανέλλη.

Την ίδια μέρα, κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη, θα επισκεφτεί στις 5 μ.μ. τη Μονάδα απεξάρτησης τοξικομανών 18 ΑΝΩ και στις 6 μ.μ. την ίδια μέρα συνάντηση με τον σύλλογο γονέων 18 ΑΝΩ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ