ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΙΝΤΛ»
Γυρνάει στη δουλειά η απολυμένη μωρομάνα

Σημαντική κατάκτηση των ταξικών δυνάμεων η επανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης που διώχτηκε στις 26 Μάη επειδή αρνήθηκε να δουλέψει πέρα από το νόμιμο ωράριο

Από τον αποκλεισμό του «Λιντλ» στην Ελευσίνα το περασμένο Σάββατο
Από τον αποκλεισμό του «Λιντλ» στην Ελευσίνα το περασμένο Σάββατο
Μια ακόμα σημαντική κατάκτηση στη μάχη ενάντια στις απολύσεις κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις. Χτες, η πολυεθνική των σούπερ μάρκετ «Λιντλ» (LIDL) ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη της μωρομάνας Βασιλικής Κουσκούτη, η οποία στις 26 Μάη απολύθηκε από το κατάστημα της Ελευσίνας, επειδή αρνήθηκε να δουλέψει πέραν του νόμιμου ωραρίου, αλλά και γιατί συνέβαλε στις προσπάθειες ενίσχυσης του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου.

Η απόλυση είχε γίνει διά του εκπροσώπου της εταιρείας, επιθεωρητή πωλήσεων, Γιώργου Τσιριγώτη. Αμεσα κινητοποιήθηκε τόσο το επιχειρησιακό σωματείο όσο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Με τη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκαν τρεις συμβολικοί αποκλεισμοί στο κατάστημα της Ελευσίνας. Η τελευταία κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, οπότε και οι ταξικές δυνάμεις προχώρησαν στον αποκλεισμό οχτώ καταστημάτων της πολυεθνικής πανελλαδικά. Συγκεκριμένα στις περιοχές Ελευσίνα, Αγ. Δημήτριο, Πευκάκια, Δραπετσώνα, Π. Κοκκινιά, Ρέντη, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Η επαναπρόσληψη της εργαζόμενης επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της συνεπούς ταξικής δράσης και δημιουργεί νέα προοπτική συσπείρωσης στον κλάδο του εμπορίου. Ερχεται σε συνέχεια ανάλογων κατακτήσεων σε χώρους δύσκολους, όπως η πολυεθνική «Καρφούρ» και η αυτοκινητοβιομηχανία «Ρενό», καταδεικνύοντας το μόνο δρόμο που μπορούν και πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι στην αναμέτρηση με την εργοδοσία και τα κόμματά της, που δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Και στην περίπτωση των «Λιντλ», στόχος της εργοδοσίας ήταν να κερδίσει τα μέγιστα από τη δουλειά της μωρομάνας, η οποία όταν αντέδρασε απολύθηκε.

Η νέα κατάκτηση, συστατικό στοιχείο της οποίας ήταν η ταξική αλληλεγγύη, δημιουργεί νέα αυξημένα καθήκοντα για το κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί καλεί σε γενική συνέλευση των εργαζομένων, με θέμα τις επικείμενες εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου (πλ. Μητροπόλεως 10, Αθήνα).

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Απεργιακή κλιμάκωση σε οικοδόμους και ιδιωτική Υγεία

Με εντατικούς ρυθμούς η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα προετοιμάζουν στα γιαπιά και τα εργοτάξια την επιτυχία της κινητοποίησης στις 25 του Ιούνη. Μια μέρα πριν, η απεργία της ΟΣΝΙΕ

Με συγκεκριμένο και καθημερινό σχέδιο δράσης, οι κλαδικές Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις επόμενες μέρες τη μάχη των Συμβάσεων, απαιτώντας μισθούς και μεροκάματα στο ύψος των πραγματικών αναγκών, σαν ελάχιστη ασπίδα προστασίας των εργαζομένων από την πολιτική της ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα.

Τόσο οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, όσο και οι προχτεσινές μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε περισσότερες από 40 ακόμα πόλεις, φανέρωσαν τη συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση για την κοροϊδία που υφίστανται οι εργαζόμενοι από τους βιομήχανους, τα κόμματά τους και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να πλατύνει η συσπείρωση των δυνάμεων εκείνων που διεκδικούν μισθούς και δικαιώματα με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Μετά τους Λογιστές και τους εργαζόμενους στο Φάρμακο, η απεργιακή σκυτάλη περνάει στις 24 του Ιούνη στους εργαζόμενους της ιδιωτικής Υγείας, οι οποίοι διοργανώνουν και απεργιακές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις. Ενώ μια μέρα μετά, στις 25 του Ιούνη, απεργούν πανελλαδικά οι οικοδόμοι, με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας. Η συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Ηδη, στα μεγάλα εργοτάξια όλης της χώρας, εξορμούν στελέχη της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων, καλώντας τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, να νεκρώσουν την άλλη Τετάρτη τα γιαπιά και τα μεγάλα έργα. Να απαιτήσουν, παράλληλα, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τελευταίο το νόμο Πετραλιά, που εκτός όλων των άλλων αυξάνει τα ελάχιστα ένσημα που απαιτεί το ΙΚΑ για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πετώντας χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους έξω από στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας.

Για την παρουσίαση των αιτημάτων των οικοδόμων, με ιδιαίτερη αναφορά στους εργάτες που δουλεύουν στην κατασκευή του Μετρό, το Συνδικάτο της Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την Τρίτη, στις 12.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Παράλληλα με τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία συνεχίζουν την πάλη τους και οι εργατοϋπάλληλοι των άλλων κλάδων:

  • Η Ομοσπονδία Φαρμάκου έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη νέας απεργίας σε ανοιχτή ημερομηνία, μετά την απεργία στις 2 του Ιούνη.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών διοργανώνει συγκέντρωση στις 26 του Ιούνη στην Αθήνα (7 μ.μ., γραφεία της Ομοσπονδίας).
  • Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει αποφασίσει συγκέντρωση για τις 26 του Ιούνη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία στον ΣΕΒ.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Κραυγή αγωνίας για το δικαίωμα στην εργασία

Μαζική και δυναμική η πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα χτες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Η κυβέρνηση τους αγνόησε και δεν καταδέχτηκε, ούτε καν, να συναντηθεί μαζί τους! Εκατοντάδες εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και των άλλων προνοιακών προγραμμάτων, απ' όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και επιδίωξαν να συναντηθούν με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών. Δε βρέθηκε κανείς! Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, συνειδητά αδιαφόρησε για χιλιάδες εργαζόμενους που τους εξαναγκάζει να δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις, ενώ εξυπηρετούν ηλικιωμένους και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Εργαζόμενοι απλήρωτοι, που ζουν στην εργασιακή ανασφάλεια, αφού η κοινοτική χρηματοδότηση των προγραμμάτων τελειώνει τον Αύγουστο!

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μια απάντηση στον εμπαιγμό των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια τους εκμεταλλεύονται και τους κοροϊδεύουν, «εξασφαλίζοντάς» τους μόνο διαρκή ανασφάλεια. Με τη συγκέντρωσή τους, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που έληξε χτες, διεκδίκησαν κρατική δωρεάν «Βοήθεια στο Σπίτι», μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, παραβρέθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και τόνισε: «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα που κάνετε αυτό το 48ωρο πανελλαδικά. Αυτό που ζητάμε μαζί με εσάς είναι να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυτό σημαίνει, για εμάς, να παλέψουμε να ενταχθείτε σε ένα δημόσιο καθολικά σύστημα Υγείας, να εξασφαλίζονται οι μισθοί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην εξαρτώνται απ' τα διάφορα προγράμματα ή τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που έχουν όλα ημερομηνίας λήξης».

Οι εργαζόμενοι μετά τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το ψήφισμα αιτημάτων στους εκπροσώπους των κομμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ