ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αύριο η «πρεμιέρα» των εργασιών

Στις 10 το πρωί, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Από την προηγούμενη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα
Από την προηγούμενη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα
Σε 60 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κόμματα απ' όλο τον κόσμο που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην 4η ετήσια διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, στην Αθήνα, από τις 22 έως και τις 24 του μήνα. Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στο θέμα «Οι κομμουνιστές και το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείονται από την «ατζέντα» των συζητήσεων άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά και επίκαιρα.

Τους εκπροσώπους των κομμάτων θα υποδεχτεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αύριο στις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία και θα ανοίξει τις εργασίες με ομιλία της.

Οι τριήμερες συζητήσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, μια και οι εξελίξεις μετά την κινητοποίηση στο Γκέτεμποργκ και στη Γενεύη αλλά και αυτής που έπεται στη Γένοβα, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου αναζωπυρώνεται η φωτιά του πολέμου, έρχονται να υπογραμμίσουν την επικαιρότητα αυτής της συνάντησης και την ανάγκη να στεφθούν με επιτυχία οι στόχοι της για παραπέρα ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του συντονισμού της δράσης.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ενίσχυση του ρόλου της εργατικής τάξης και των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, στους μεγάλους αγώνες κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των διεθνών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, ανταλλάσσοντας απόψεις και μεταφέροντας «εικόνες» από την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες προέλευσής τους.

Ταυτόχρονα, θα αναζητηθούν μορφές συνεργασίας για την ανάπτυξη της δράσης στους τόπους δουλιάς και για το συντονισμό της πάλης στις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η μεγάλη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλες τις ηπείρους θα αποτελέσει και μια ευκαιρία ανάπτυξης της διεθνιστικής αλληλεγγύης ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια, ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στο «σχέδιο Κολομβία» και στη σύνοδο των «8» στη Γένοβα, όπως και γενικά ενάντια στον αυταρχισμό και στα άλλα κατασταλτικά μέτρα, που στόχο έχουν τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης εκδίδεται και το δεύτερο τεύχος του Διεθνούς Δελτίου, το οποίο θα περιλαμβάνει υλικά της προηγούμενης, στα αγγλικά και στα ρωσικά. Παράλληλα, το ΚΚΕ έχει ήδη ετοιμάσει μια βιντεοταινία, στις ίδιες γλώσσες, με στιγμιότυπα από εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, καθώς και από την πολύμορφη δράση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και των κομμουνιστών. Η ταινία θα μοιραστεί στους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να πάρουν μια μικρή γεύση από τα δρώμενα στη χώρα μας.

Εχουν δηλώσει συμμετοχή

Τα κόμματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι τα εξής, κατ' αλφαβητική σειρά των χωρών προέλευσής τους:

1) Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου

2) Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

3) Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού Αλγερίας

4) Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας

5) Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

6) Εργατικό Κόμμα Βελγίου

7) Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

8) Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ»

9) Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

10) Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

11) Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

12) Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

13) Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

14) Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

15) Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

16) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

17) Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

18) Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

19) Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (μαρξιστικό)

20) ΤΟΥΝΤΕΧ (Ιράν)

21) Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

22) Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ-Κουρδιστάν

23) Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

24) Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία)

25) Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

26) Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

27) Κομμουνιστική Επανίδρυση (Ιταλία)

28) Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

29) Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

30) Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας

31) ΦΑΡΚ - ΕΠ, Κολομβία

32) Κόμμα Εργατών Κορέας

33) Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

34) ΑΚΕΛ, Κύπρος

35) Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

36) Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

37) Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

38) Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

39) Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

40) Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

41) Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

42) Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

43) Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

44) Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

45) Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

46) Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας

47) Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

48) Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

49) Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

50) Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

51) Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

52) Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

53) Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν

54) Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

55) Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

56) Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

57) Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΠ), Τουρκία

58) Κόμμα Σοσιαλιστικής Εξουσίας - ΚΚ (SIP)

59) Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας-Μοραβίας

ΨΗΦΙΣΗ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ»
Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις

Αμείωτες συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, αλλά και εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ψήφιση του «τρομονόμου» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

- Την αντίθεσή του στον «τρομονόμο» εκφράζει σε ψήφισμά του, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας, στο οποίο επισημαίνεται: «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε, και ψηφίστηκε τελικά μέσα από πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το νέο νόμο κατά του οικονομικού οργανωμένου εγκλήματος της τρομοκρατίας. Ο νόμος αυτός, όπως καταγγέλθηκε από επιστημονικούς, νομικούς φορείς και πρόσωπα, από μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου και του κοινωνικού κινήματος, δεν έρχεται για να καλύψει κενά της υπάρχουσας νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας, αλλά κυρίως να θεσπίσει κανόνες και διατάξεις που αλλάζουν το νομικό καθεστώς στη χώρα μας, με κίνδυνο να περιοριστούν και να συρρικνωθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες του λαού.

Ο νόμος αυτός, που ουσιαστικά υπαγορεύτηκε και είναι αποτέλεσμα των συνεχών πιέσεων των ΗΠΑ, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και οι διατάξεις του άπτονται όλων των πλευρών της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου και η εφαρμογή του στην πράξη θα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους πολίτες.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας, ιδιαίτερα ευαίσθητο στα ζητήματα της ελευθερίας και της δημοκρατικής δράσης, εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο νόμο κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος της τρομοκρατίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή».

- Τη βαθύτατη ανησυχία τους για το μέλλον των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, «που ο λαός μας έχει κατακτήσει με αγώνες και θυσίες», εκφράζουν σε ψήφισμά τους ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πέτρας Λέσβου.

«Ο νόμος, που ψηφίστηκε στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση στοιχειωδών δημοκρατικών εγγυήσεων και ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση ξένων απαιτήσεων, που επιθυμούν την αδιατάραχτη επιβολή των σχεδίων τους και των επιδιώξεών τους σ' ολόκληρο τον κόσμο. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο νόμο αυτό και ζητάμε την άμεση απόσυρσή του», σημειώνεται ενδεικτικά στο συγκεκριμένο ψήφισμα.

- Την πρόθεση των μελών της να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπούν οι συνέπειες από την εφαρμογή του «τρομονόμου» στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, την πολιτική δράση, τις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις, κάνει σαφή με ανακοίνωσή της η Ενωση Μεταπτυχιακών και Υπ. Διδακτόρων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Επίσης καταδικάζει την πρωτοφανή απόπειρα συρρίκνωσης και στέρησης ουσιαστικών δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών του ελληνικού λαού, καταγγέλλοντας πως αυτή είναι «καθοδηγούμενη από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλα διεθνή κέντρα αποφάσεων, τα οποία επί της ουσίας έχουν στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και τις όποιες προσπάθειες των λαών να καθορίσουν τις τύχες τους πέρα από "προστάτες" και επικυρίαρχους».

Εξάλλου προειδοποιεί πως με την υλοποίηση του «τρομονομοθετήματος» κινδυνεύουν να αναβιώσουν μετεμφυλιακές καταστάσεις, να ζήσουμε και πάλι φαινόμενα πολιτικών και κοινωνικών διώξεων που θα προέρχονται από «καλή» χρήση του «τρομονόμου», επειδή «κάποιοι σκέφτηκαν λάθος» ή «αποφάσισαν να σώσουν τον κόσμο»...

Και η Ενωση Μεταπτυχιακών και Υπ. Διδακτόρων καταλήγει: «Γνωρίζουμε καλά ποιοι είναι οι τρομοκράτες για τους κρατούντες. "Τρομοκράτες" είναι όσοι αντιστέκονται ή δε βολεύουν στα συμφέροντα πολυεθνικών και μονοπωλίων. Είναι οι λαοί που παλεύουν, όπως οι Κούρδοι, οι Σέρβοι, οι Παλαιστίνιοι και χιλιάδες άλλοι».

Το σημερινό πρόγραμμα των ξένων αντιπροσωπειών

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με μάχιμους συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργάτες οικοδόμους, θα έχουν σήμερα όσοι εκπρόσωποι κομμάτων έχουν ήδη αφιχθεί στην Αθήνα.

- Στις 11 το πρωί θα συναντηθούν με τη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και αμέσως μετά τη μεταξύ τους συζήτηση, θα επισκεφτούν εργοτάξιο μεγάλου έργου της Αττικής Οδού ή του ΜΕΤΡΟ.

- Το βράδυ, στις 7 μ.μ., θα παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της συνιστώσας του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, στην Αίθουσα Λογιστών για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά συστήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ