ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνος δρόμος η συνέχιση του οργανωμένου αγώνα

Τα τεράστια προβλήματα και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν μετέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά της Βόρειας Εύβοιας και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν, μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, μετέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το απόγευμα της Παρασκευής.

Τόνισαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, τα ψίχουλα που δόθηκαν για αποζημιώσεις και από τα οποία εξαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων, την έλλειψη εισοδήματος για δεκάδες οικογένειες ρετσινάδων, αγροτών, κτηνοτρόφων, τις πρόσθετες δυσκολίες που προκαλεί η εκτίναξη της ακρίβειας σε βασικά λαϊκά αγαθά, στην Ενέργεια και στα καύσιμα. Ιδιαίτερα στάθηκαν στην ανάγκη προστασίας του δάσους που απέμεινε, αλλά και στην άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αναφέροντας τις ζημιές που προκάλεσε μία ήπια σχετικά βροχόπτωση που εκδηλώθηκε στην περιοχή στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας.

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες επεσήμανε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το «πρόγραμμα απασχόλησης στον καθαρισμό και για την αναγέννηση του δάσους», που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και είναι άγνωστο ακόμα και το πότε θα αρχίσει.


Στο μεγάλο πλήγμα που έχουν υποστεί οι συκοπαραγωγοί από τη «Μήδεια» αλλά και από την πυρκαγιά του Αυγούστου αναφέρθηκε ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι χάθηκε το 45% της παραγωγής και τονίζοντας ότι από την κυβέρνηση δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική στήριξη.

Στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας αναφέρθηκε ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα 50 ευρώ που δόθηκαν προκαταβολή για αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς, και από τα οποία εξαιρέθηκαν δεκάδες μικροπαραγωγοί, δεν αξίζουν ούτε όσο ένας τενεκές λάδι, ενώ επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της περιοχής, μετά την καταστροφή του δάσους, την απαγόρευση της βόσκησης, την τεράστια αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και την έλλειψη οποιασδήποτε στήριξης από την κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των κοπαδιών τους. Αναφέρθηκε ακόμα στις ζημιές που προκάλεσε η τελευταία πλημμύρα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες της περιοχής.

Ιδιαίτερες αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι μετά την πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα έκανε ο Αντώνης Ρούσσος από τον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων «Αγγελής Γοβιός».

Τις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, την έλλειψη πρόληψης για την προστασία του δάσους που απέμεινε, αλλά και τη δυσκολία επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής σημείωσε ο Αποστόλης Πατούλιας από την Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δάσος που έχει απομείνει, χωρίς καθαρισμό, χωρίς δρόμους πρόσβασης και αντιπυρικές ζώνες, τόνισε ο Δημήτρης Μπαλατσός, κάτοικος της περιοχής, πυροσβέστης και δασονόμος, επισημαίνοντας επίσης τις επιπλέον δυσκολίες που προκαλεί το γεγονός της ύπαρξης ιδιωτικών δασών, όπου δεν μπορεί να έχει παρέμβαση το Δασαρχείο.

Στις ελλείψεις σε προσωπικό, στην υποχρηματοδότηση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους της περιοχής αναφέρθηκε ο Διαμαντής Κουτσουφλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Βόρειας Εύβοιας, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος αγωνίζεται για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αλλά και για τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τις επιπτώσεις για τους εμπόρους και επαγγελματίες από τις καταστροφές που υπέστησαν οι ρετσινάδες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι επεσήμανε ο Κώστας Χαλατσάς από τον Εμπορικό Σύλλογο Μαντουδίου, τονίζοντας παράλληλα ότι στην τραγική αυτή κατάσταση ήρθε να προστεθεί η εκτίναξη του κόστους του ρεύματος.

Στον αγώνα που δίνουν μαθητές και γονείς της Βόρειας Εύβοιας ενάντια στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων αναφέρθηκε η Αργυρώ Μοσχούτα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει γραπτή βεβαίωση του υπουργείου Παιδείας.

Στα σοβαρά προβλήματα των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου αναφέρθηκε η Κατερίνα Μαμούχα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροβιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο λαός «παραδέρνει ανάμεσα στα ταξίματα της κυβέρνησης, στα οράματα του Μπένου, στις χορηγίες ιδιωτών και στις ΜΚΟ», ενώ πρόσθεσε ότι δεν δίνονται αποζημιώσεις για τις ζημιές, όσοι έχασαν τα σπίτια τους και μένουν σε ενοίκιο δεν έχουν πάρει ούτε το επίδομα ενοικίου και «παρακαλάμε να έρθει ένας δάσκαλος».

Την ανάγκη να επισκευαστούν τα γήπεδα που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά και να στηριχθούν οικονομικά οι αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής τόνισε ο Σπύρος Σπάρταλης, εκπροσωπώντας αθλητικούς συλλόγους του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, ο οποίος στην παρέμβασή του εστίασε στο ζήτημα των καμένων σπιτιών και στις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών. Τόνισε μάλιστα ότι για τα σπίτια που κάηκαν και έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» η επιδότηση είναι μόλις 144 ευρώ το τετραγωνικό, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν επισκευαστεί μόλις 4 από τα 300 συνολικά σπίτια που κάηκαν και χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα». Αναφερόμενος στο ζήτημα των ελαιοπαραγωγών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν αποζημιώθηκαν, ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για πάνω από 130.000 δέντρα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν τα δηλώνουν στο ΟΣΔΕ, καθώς από το 2016 έχουν απενταχθεί από τις επιδοτήσεις της ΕΕ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των φορέων

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποκατάσταση της περιοχής, ο οποίος - εννιά μήνες μετά τις πυρκαγιές - όπως έχει αποδειχθεί δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, ενώ δεν καταπιάνεται καν με το επείγον θέμα των αποζημιώσεων. Επίσης σημείωσε πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το δάσος είναι μηδαμινό, αφού όχι μόνο αφέθηκε να καεί αλλά και τώρα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για το κομμάτι που διασώθηκε, μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί για την Πυροσβεστική και για τους δήμους της περιοχής, ενώ η κυβερνητική αυστηρότητα εξαντλείται στην απαγόρευση της βόσκησης!

Ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε ακόμα τις μεγάλες καθυστερήσεις για τα αναγκαία για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία περιορίστηκαν μόνο σε κάποια αντιδιαβρωτικά, ενώ σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, αλλά και με ένα πλήρως εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο, με τους μαθητές της περιοχής να έχουν μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, τη στιγμή που τα σχολεία τους συγχωνεύονται, ενώ σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές Υγείας της περιοχής. Συγκεκριμένα καυτηρίασε το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας πλημμύρισε, ενώ δεν υπάρχει μαιευτήριο στην περιοχή και οι έγκυες αναγκάζονται να μεταβούν στην Χαλκίδα ή την Αθήνα.

Ο Δ. Κουτσούμπας ναφέρθηκε στα δίκαια αιτήματα των φορέων της περιοχής, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, όπως:

- 100% αποζημιώσεις για κάθε καταστροφή κατοικίας - καλλιεργειών - κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Πλήρης αποκατάσταση της τοπικής οικονομίας, άμεσα μέτρα προστασίας.

- Πρόγραμμα 15ετούς απασχόλησης για τους ρητινοκαλλιεργητές, καθώς είναι οι μόνοι κατάλληλοι να εργαστούν στο δάσος, τη στιγμή που το 7ετές πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ αποκλείει περίπου 200. Αμεσος καθαρισμός του δάσους, τόσο των καμένων περιοχών όσο και του κομματιού που δεν έχει καεί.

- Να μειωθεί στα 5 χρόνια η 10ετής απαγόρευση βόσκησης που έχει εξαγγελθεί, να μοιραστούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, να παρθούν μέτρα ενάντια σε φαινόμενα σκανδάλων και πλιάτσικου.

- Για τους ελαιοπαραγωγούς, να ενταχθούν στις αποζημιώσεις και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να διευρυνθούν τα κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης, που κινούνται στην κατεύθυνση των περικοπών.

- Για τους συκοπαραγωγούς, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί από τις καταστροφές των δέντρων τους από τη χιονόπτωση της «Μήδειας» και εξαιρέθηκαν από τη «μη επιστρεπτέα», να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση.

- Για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση, να διασφαλιστούν μελισσοτροφές για τα επόμενα 5 χρόνια. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που τους τσακίζει, με τον υπερδιπλασιασμό της τιμής της ζάχαρης και την εκτόξευση του κόστους μετακινήσεων.

- Για τους εμπόρους, πολλοί εκ των οποίων έχουν μείνει εκτός των «μέτρων αρωγής», με τους γνωστούς «κόφτες», να δοθεί οριζόντια ενίσχυση, να απαλλαγούν από ασφαλιστικές εισφορές, χρέη, τέλη, λογαριασμούς, να επιδοτηθεί η επαγγελματική στέγη.

Για όλα τα παραπάνω ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε στους εκπροσώπους των φορέων ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σειρά Ερωτήσεων και Αναφορών στη Βουλή, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει, καλώντας ταυτόχρονα στη συνέχιση του οργανωμένου αγώνα, που πρέπει να δυναμώσει και να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για τη διεκδίκηση όλων των μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης του λαού της περιοχής, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ