ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Πολυεργαλείο» στα χέρια του κεφαλαίου με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στο στόχαστρο

Eurokinissi

Νέες μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις στους μισθούς και εκτίναξη της «ευελιξίας», χρήμα με ουρά για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φοροαπαλλαγές για να τονωθεί ο τζίρος τους, μέτρα για την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση και «υγειονομικά πρωτόκολλα» - λάστιχο, κατά τις απαιτήσεις του τουριστικού κεφαλαίου, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία, τον τουρισμό και την εργασία, που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του και «εξειδίκευσαν» οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού.

Στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, στρώνοντας το έδαφος για να αποδεχτεί ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα, μίλησε για «μία παγκόσμια οικονομική κρίση που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές», προσθέτοντας ότι «ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος», μεταξύ άλλων γιατί «η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση», κλάδους της περιβόητης «εξωστρέφειας» της ελληνικής οικονομίας, για την οποία οι ίδιοι καυχιόνταν παλαιότερα πως τάχα «θωρακίζει» την καπιταλιστική οικονομία.

Ζητώντας, ουσιαστικά, τάξη και πειθαρχία στα νέα μέτρα που φέρνει για να πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση, είπε ότι «πολύτιμα όπλα» της κυβέρνησης είναι «η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και πολιτεία. Αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο». Αλλωστε, και σε άλλο σημείο του διαγγέλματος, επέμεινε για στοίχιση του λαού στα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, προκειμένου - όπως είπε - να «νικήσουμε» «στον πόλεμο της οικονομίας»: «Θα πρέπει», τόνισε, «να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα (...) Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης», πρόσθεσε, ρίχνοντάς το βέβαια στις πλάτες των εργαζομένων και καλώντας τους να το επωμιστούν.

Ενώ, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει και «φθινοπωρινό σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης», έδωσε τις βασικές γραμμές του τωρινού τους σχεδιασμού, όπως θα «τρέξει» στους καλοκαιρινούς μήνες, με εκτιμώμενο ύψος των κυβερνητικών παρεμβάσεων τα 24 δισ., εδραζόμενες σε τρεις πυλώνες - «στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας».

Μηχανισμός «εξανδραποδισμού» των εργασιακών δικαιωμάτων

Ο πρώτος «πυλώνας» του κυβερνητικού σχεδίου, που ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε και «κλειδί» του, αφορά το υποτιθέμενο «έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση», το οποίο αποτελεί μηχανισμό μείωσης των μισθών των εργαζομένων και μαζικής μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Με τα εν λόγω μέτρα, στο όνομα της «προστασίας της απασχόλησης», δίνονται νέα όπλα στο κεφάλαιο για να συμπιέσει στο έπακρο την τιμή της εργατικής δύναμης και να «απογειώσει» παραπέρα την «ευελιξία», στην προσπάθειά του να φορτώσει και τη νέα οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο νέος «μηχανισμός στήριξης» του κεφαλαίου προβλέπει τη μείωση των εργατικών μισθών κατά 20%, σε καθεστώς υποαπασχόλησης κατά 50% του πλήρους ωραρίου, με το κράτος να αναλαμβάνει να πληρώνει ένα μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Ετσι, εργαζόμενος με πλήρες ωράριο και ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, με την εφαρμογή του «μηχανισμού» από 1η Ιούνη θα αναγκαστεί να δουλεύει μέχρι και τις μισές ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση ο εργοδότης θα καταβάλλει 400 ευρώ και το κράτος άλλα 240 ευρώ (μέχρι το 60% του υπόλοιπου ποσού). Ο συνολικός μισθός μειώνεται στα 640 ευρώ και ο εργάτης θα έχει απώλεια 160 ευρώ το μήνα.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι μόνιμης ενίσχυσης των επιχειρήσεων - στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας - από το κράτος, που τελικά μέσω της φορολογίας θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, ενώ με μαθηματική ακρίβεια θα αποδειχθεί εφαλτήριο για παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τον μηχανισμό αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, και αυτές που θα παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία, καθώς η μόνη προϋπόθεση είναι «να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ».

Ο μηχανισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης, καθώς όπως ανακοινώθηκε θα ισχύει «έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί».

Και, βέβαια, μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγονται οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η εργοδοσία, μετά από ένα 6μηνο που θα έχει επιβάλει μαζικά μερική απασχόληση και θα δίνει τον μισό μισθό, θα επαναφέρει εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης το 100% του μισθού και την πλήρη απασχόληση.

Αλλωστε, δίπλα στον νέο «μηχανισμό» για τις επιχειρήσεις παραμένει σε ισχύ και το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλη. Συγκεκριμένα, για τον τρέχοντα μήνα όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν μπορούν παράλληλα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Ταυτόχρονα, στους κλάδους του Τουρισμού, της Εστίασης, των Μεταφορών, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού μπορούν να διατηρούν έως και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή μέχρι και τον Ιούλη, και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν με το ποσό των 534 ευρώ το μήνα.

Η ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων δεν περιορίζεται στα παραπάνω, καθώς ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων με μερική απασχόληση. Ως «κίνητρο επαναπρόσληψης» το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Για τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό, που τελικά δεν θα προσληφθούν και οι οποίοι περίμεναν αυτό το εισόδημα μερικών μηνών ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους ολόκληρο το χρόνο, η κυβέρνηση περιορίζεται στο γλίσχρο εποχικό επίδομα των 400 ευρώ, μέχρι και το Σεπτέμβρη. Για να συνεχίσει όμως αυτό να καταβάλλεται και τους επόμενους μήνες, θα πρέπει ο εποχικά εργαζόμενος στην τουριστική επιχείρηση να έχει τουλάχιστον 50 ένσημα, κάτι που αφήνει εκτός χιλιάδες.

Τέλος, στη μοίρα τους έχουν εγκαταλειφθεί το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 500.000 μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι δεν πήραν ούτε ευρώ όλους τους προηγούμενους μήνες και θα συνεχίσουν και τους επόμενους, εν μέσω κρίσης, να μην έχουν καμία στήριξη, και χωρίς ελπίδα να βρουν κάπου εργασία. Αυτό καθώς η κυβέρνηση περιορίζεται στην επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες και μόνο για όσους το επίδομα λήγει το Μάη.

Φοροαπαλλαγές για «αναζωογόνηση της κατανάλωσης»

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά φοροαπαλλαγές, «ιδίως στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην Εστίαση και στον Πολιτισμό».

Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. «Θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση», είπε ο πρωθυπουργός, κοπτόμενος τάχα για ...τα μπάνια του λαού, την ώρα που πρεμούρα τους είναι να δουλέψουν οι τουριστικοί και άλλοι συναφείς όμιλοι.

Ανήγγειλε άλλωστε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, «για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», ώστε να αυξήσει την πελατεία τους, με ενίσχυση από το κρατικό ταμείο.

Στον ίδιο καμβά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά. «Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση, τονώνουν την αγοραστική δύναμη αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του Τουρισμού και της Εστίασης», τόνισε, προσθέτοντας ότι γι' αυτούς παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι και η μείωση ενοικίου κατά 40%. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απώλεια εισοδήματος από το μέτρο.

Μειώνεται ακόμα η προκαταβολή φόρου, όπου το ακριβές ποσοστό «θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα».

Με τους ίδιους στόχους, και το βλέμμα στο «να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών», ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και «ενήμερων δανειοληπτών» που επλήγησαν από τον κορονοϊό, λίγο πριν από την «επέλαση» στα λαϊκά σπίτια που θα προβλέπει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Χρήμα με ουρά στους επιχειρηματικούς ομίλους, ο λογαριασμός στο λαό

Πυλώνας τρίτος του κυβερνητικού σχεδίου, «η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων», όπως ο ίδιος είπε. Μέσα στο Μάη δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις «που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισ.

Ενεργοποιείται επίσης το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, «κινητοποιώντας» 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2020. «Οι επιχειρήσεις θα έχουν έτσι τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων», σημείωσε, με το βλέμμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις «στρατηγικές επενδύσεις», και ενώ αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες θα συνεχίσουν να βουλιάζουν στα χρέη, για τα οποία οι ανακοινώσεις αφορούν μια προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και δόσης δανείων συγκεκριμένων κλάδων έως το Σεπτέμβρη.

Πάνω απ' όλα η «υγεία» του τουριστικού κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο τουριστικό κεφάλαιο, πέρα από όλα τα παραπάνω, με στόχο να βάλει στο χέρι «μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη φέτος τουριστική πίτα», οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προβλέπουν η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει 15 Ιούνη, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία (από 1η Ιούνη θα ανοίξουν ξενοδοχεία πόλης, κάμπινγκ κ.λπ.), αλλά και οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, σε πρώτη φάση αποκλειστικά στο «Ελ. Βενιζέλος» και από 1η Ιούλη στα αεροδρόμια και της υπόλοιπης χώρας.

Σαν να εξαφανίστηκε η πανδημία, στους επισκέπτες θα γίνονται «δειγματοληπτικά» τεστ (ένα χαλαρό μέτρο που επιλέγουν, αντί για υποχρεωτικά τεστ, στις χώρες προέλευσης και στην Ελλάδα, ώστε να μην αποθαρρύνονται τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα) και θα τηρούνται «τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα».

Σε ό,τι αφορά αυτά, η κυβέρνηση μιλάει για ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των τουριστικών προορισμών, με ελέγχους, με γιατρούς συνεργαζόμενους με κάθε κατάλυμα, με κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης κρουσμάτων και άλλα τέτοια, που προφανώς αφορούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και κάλυψης των τεράστιων κενών του.

Ηθελε κι άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Ανεπαρκές» βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ το πακέτο μέτρων στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Την κατηγορεί για «δύο μήνες ανυπαρξίας, που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία», αλλά και ότι επιβάλλει «πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων», κρύβοντας ότι πρόκειται για απαραίτητα συστατικά κάθε συνταγής διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
«Συμπληρωματικές δεσμεύσεις» στα μνημόνια διαρκείας για το λαό

Τη μονιμοποίηση και επέκταση του αντεργατικού οπλοστασίου για να ανακάμψει το εγχώριο κεφάλαιο από την καπιταλιστική κρίση προαναγγέλλει η 6η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε χτες, παράλληλα με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει την κυβέρνηση ΝΔ, κλείνοντας με συνοπτικές διαδικασίες την 6η λεγόμενη μεταμνημονιακή «αξιολόγηση», δείχνοντας ταυτόχρονα στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την επόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις που δημιούργησε η έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δικές της αναληφθείσες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Παραπέρα - με φόντο και τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης - σκιαγραφεί τις συμπληρωματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, με στόχο, όπως λένε, «την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών».

Μεταξύ άλλων, οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν δράσεις για τη «βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα», «βελτίωση και εκσυχρονισμό στο εργατικό δίκαιο», στη «λειτουργία της δικαιοσύνης», στην Εκπαίδευση κ.α., χωρίς για την ώρα να υπάρχουν αναφορές στην εξειδίκευση των συμπληρωματικών παρεμβάσεων. «Η κινητοποίηση πόρων για την ενίσχυση των προσπαθειών σε τομείς που έχουν επηρεαστεί από προηγούμενες καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα είναι σημαντική για τη στήριξη της εμπιστοσύνης και τη στήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης», επισημαίνεται στην έκθεση.

Mε βάση και τα παραπάνω, η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ, προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αναφορικά με την επιστροφή κερδών από ακούρευτα κρατικά ομόλογα, που αναμένεται να επικυρωθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

«Πογκρόμ» για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ειδικό πλαίσιο της έκθεσης γίνεται λόγος για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια στον υπό διαμόρφωση πτωχευτικό κώδικα, που με τη σειρά του έρχεται να κλιμακώσει τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς για τα χρέη της λαϊκής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνεται ότι το νέο πλαίσιο θα έχει τις προδιαγραφές της Οδηγίας της ΕΕ 1023/2019 σχετικά με την «προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών». Σε αυτήν τη βάση θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μετά την «απαλλαγή» τους από τα χρέη, λόγω πλειστηριασμών και τυχόν «κουρέματος». Επιβεβαιώνεται, ακόμη, η δυνατότητα πώλησης και ενοικίασης της πρώτης κατοικίας (sale and lease back), σύμφωνα με την οποία, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον πιστωτή και στη συνέχεια θα γίνεται νοικάρης στο σπίτι του.

Σε ό,τι αφορά το προσωρινό καθεστώς της κρατικής επιδότησης για «κόκκινα» αλλά και για ενήμερα δάνεια, σε δανειολήπτες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, γίνεται λόγος για ποσοτικά κριτήρια, συγκεκριμένα για το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, την αξία του ακινήτου και το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου.

Παραπέρα, η έκθεση αποκαλύπτει πως θα είναι απαραίτητο να περιληφθούν «ισχυρές διασφαλίσεις» (για τις τράπεζες) όπως η επιστροφή της επιδότησης, προφανώς σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν καταβάλλει το τμήμα της δόσης που του αναλογεί με στόχο την πειθαρχία στις πληρωμές και βέβαια για τη διευκόλυνση των τραπεζών στην προσπάθεια περιορισμού της μάζας με τα νέα «κόκκινα» δάνεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η τρέχουσα κρίση επηρεάζει τους σχεδιασμούς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δείχνοντας στην κατεύθυνση αλλαγών στην υπάρχουσα στοχοθεσία, ενώ θα επηρεαστεί και ο ρυθμός της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», καθώς μεταξύ άλλων διαπιστώνεται η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας ενσωματώνονται και οι πρόσφατες Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων, η βύθιση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 αναμένεται στο 9,7%, ενώ για το 2021 αναμένεται ανάκαμψη 7,9%.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η επίπτωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μεγάλη, λόγω της βαρύτητας του τουρισμού καθώς και του υψηλού μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020

Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε χτες την έκθεση με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι φετινές δημοσιονομικές κατευθύνσεις έχουν ποιοτικό χαρακτήρα και αποκλίνουν από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά, ως αποτέλεσμα της γενικής ρήτρας διαφυγής», και ως εκ τούτου θεωρεί πως εξαιτίας της «αβεβαιότητας» «στην παρούσα φάση, δεν θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την υπαγωγή κρατών - μελών στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος».

Σε ό,τι αφορά βέβαια την «επόμενη μέρα», τονίζεται: «Οταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων»...

Επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Συζήτησαν την εξέλιξη της πανδημίας και «εξέφρασαν την προσδοκία για σύντομη αποκατάσταση των συνδέσεων Ελλάδας - Ιταλίας, λαμβάνοντας υπόψιν πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Επίσης συμφώνησαν ότι η πρόταση Μέρκελ - Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης «κινείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας» που είχαν αναλάβει και οι ίδιοι με συνυπογραφή στο κείμενο για την αναζήτηση «κοινής ευρωπαϊκής λύσης» χρηματοδότησης της ευρωενωσιακής οικονομίας. Επεσήμαναν δε ότι «η πρόταση αυτή πρέπει να αποτελεί την αφετηρία και για την πρόταση που θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη (καπετάν Γιώτη), η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του Κόμματος οργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στον Αη-Λια στο Παλιοζογλώπι την Κυριακή 24 Μάη, στις 10.30 π.μ. Ομιλητής θα είναι ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει η Μαρίνα Φυτσιλή, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητάνε νέες θυσίες απ' το λαό για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το διάγγελμα Μητσοτάκη σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας:

«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ζητούσε θυσίες απ' το λαό για να μην καταρρεύσει το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Σήμερα ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της "δίκαιης κατανομής των βαρών", για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το περιβόητο κυβερνητικό σχέδιο για τον Τουρισμό αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτόν το στόχο έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στις Μεταφορές, με αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερη "ευελιξία" και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη. Το ίδιο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι - πέρα απ' τα νέα βάρη που γέννησε η κρίση - θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της "εξωστρέφειας" που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον Τουρισμό σε "ατμομηχανή" της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, ειδικά στον κλάδο του Τουρισμού, που πανηγύριζαν για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή και αυτοαπασχολούμενος δεν θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. Απαλλαγή και "κούρεμα" χρεών για τα λαϊκά στρώματα.

Οι εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο και ρεαλιστικό το δρόμο ριζικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση, που προβάλλει μέσα απ' την πανδημία και τη χρεοκοπία του συστήματος. Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ