ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Στο επίκεντρο ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναφερόμενος στην Κίνα, είπε ότι προκάλεσε «παγκόσμια μαζική δολοφονία»

Τις πολλαπλά επικίνδυνες για τους λαούς συνέπειες της κυρίαρχης πολιτικής - που υπηρετεί το κέρδος των λίγων και εγκαταλείπει την Υγεία στους νόμους της αγοράς ακόμα και εν μέσω πανδημίας - αποκαλύπτει η συζήτηση που δυναμώνει διεθνώς για τις συνταγές και τα μέτρα αντιμετώπισης της Covid-19.

Αυτό ανέδειξαν και οι διήμερες εργασίες της 73ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που ολοκληρώθηκαν προχτές - μέσω τηλεδιάσκεψης - όπου κυριάρχησε η παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία, ενόψει και της νέας κρίσης που θα ξεσπάσει ακόμα πιο σκληρή από αυτή του 2008, ενώ ήδη ξεδιπλώνονται σκληρές γεωπολιτικές και επενδυτικές κόντρες μεταξύ εχθρών και φίλων, με φόντο βαθιές αντιθέσεις που προϋπήρχαν, αλλά και με δεδομένο ότι η πανδημία γέννησε νέες «ευκαιρίες» για την απορρόφηση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, σε βάρος φυσικά δισεκατομμυρίων εργαζομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - επίσημο τελικό κείμενο της απόφασης δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - εκφραζόταν ικανοποίηση για την «ομοφωνία» με την οποία «υιοθετήθηκε η απόφαση, με τη συνχορηγία πάνω από 130 χωρών (σ.σ. εισηγητικά τη στήριξαν τα μέλη της ΕΕ, αλλά και Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Τουρκία κ.τ.λ.)». Αυτή καλεί «σε ένταση των προσπαθειών για τον έλεγχο της πανδημίας», όπου βέβαια «προσπάθειες» σημαίνει ό,τι υπαγορεύουν οι ανάγκες και τα περιθώρια εξυπηρέτησης των μονοπωλίων και όχι τα συμφέροντα των λαών και οι τεράστιες δυνατότητες της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου. Εκφράζει αόριστα προσδοκία για την «ισότιμη πρόσβαση και τη δίκαιη διανομή των απαραίτητων τεχνολογιών και προϊόντων που αφορούν τον τομέα της Υγείας και την αντιμετώπιση του ιού», που βέβαια δεν μπορούν να διασφαλιστούν όταν η Υγεία αποτελεί εμπόρευμα και πεδίο δράσης των μονοπωλίων.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - καλεί «σε μια ανεξάρτητη και περιεκτική αξιολόγηση της παγκόσμιας απάντησης (σ.σ. που δόθηκε στο ξέσπασμα και την εξάπλωση της πανδημίας), περιλαμβανομένης, αλλά χωρίς να εξαντλείται σε αυτή, της επίδοσης του ΠΟΥ». Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στην Κίνα και τις δικές της ευθύνες, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως εδώ και βδομάδες έλεγε ότι επιδίωκε η Ουάσιγκτον, αλλά και σύμμαχοί της όπως οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας (που μάλιστα εισηγητικά στήριξε το κείμενο που τελικά εγκρίθηκε).

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο είχε δηλώσει ότι «η Ρωσία αντιτίθεται στις έρευνες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα σχετικά με την ανταπόκρισή τους στη θανατηφόρα πανδημία του κορονοϊού».

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Η αντιπαράθεση πάντως για την προέλευση της πανδημίας συνεχίζεται, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, με φόντο την ευρύτερη αναμέτρηση των δύο (και άλλων) που εξετάζουν τις αναδιατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε πάλι για την «ανικανότητα» του Πεκίνου να διαχειριστεί τον νέο κορονοϊό, την οποία συνέδεσε με μια «παγκόσμια μαζική δολοφονία», σε νέες δηλώσεις που έκανε με τις συνηθισμένες αντιφάσεις. Την περασμένη βδομάδα ο Τραμπ σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμα και διακοπή των σχέσεών της με την Κίνα, ενώ στις αρχές της βδομάδας, επιμένοντας ότι ο ΠΟΥ είναι «μαριονέτα της Κίνας», απείλησε με διακοπή επ' αόριστον της αμερικανικής συνδρομής στον ΠΟΥ, συμπληρώνοντας και ότι «θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του Οργανισμού». Μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ είναι βέβαια μέρος μιας συνολικότερης επαναδιαπραγμάτευσης της συμμετοχής των ΗΠΑ σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέχρι και το ΝΑΤΟ) και επανέρχεται, ενώ δυναμώνει συνολικά μια συζήτηση για την ανάγκη «αλλαγών στον ΠΟΥ», που δεν τροφοδοτούν μόνο οι ΗΠΑ.

Πάντως, ενδεικτική της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - Κίνας είναι και η αμερικανική ετοιμότητα για νέες κυρώσεις κατά κινεζικών επιχειρήσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ότι «έχει στοχεύσει στρατηγικά και με ακρίβεια τις αγορές ημιαγωγών από τη "Huawei", οι οποίες προέρχονται άμεσα» από την αμερικανική τεχνογνωσία, προμηνύοντας νέους περιορισμούς κατά του κινεζικού κολοσσού. Η «Huawei» αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αυθαίρετη και ολέθρια», εκτιμώντας ότι «θα έχει συνέπειες σε μεγάλο αριθμό βιομηχανιών στον κόσμο». Ο πρόεδρος της «Huawei» Γκουό Πινγκ δήλωσε ότι «αναπόφευκτα θα υπάρξουν επιπτώσεις στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σύντομα». Επίσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι «η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών» και ότι «η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τις κακόβουλες πράξεις τους», περιγράφοντας τους αμερικανικούς περιορισμούς ως «σοβαρή απειλή για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

Τέλος, ενδεικτικά είναι και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει προτάσεις για «τερματισμό της εξάρτησης από την Κίνα για τα ορυκτά σπάνιων γαιών που είναι κρίσιμα για την κατασκευή πυραύλων και πυρομαχικών, υπερηχητικών όπλων και ηλεκτρονικών σκληρυμένων με ακτινοβολία, πραγματοποιώντας στοχευμένες επενδύσεις».

ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου

Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Μασσαλία
Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Μασσαλία
Με σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση των καπιταλιστών», την περασμένη Τρίτη έγινε στη Μασσαλία μηχανοκίνητη διαδήλωση την οποία οργάνωσε, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, το Εργατικό Κέντρο της περιοχής (CGT 13 - Bouches du Rhone). Ηταν η πρώτη μαζική κινητοποίηση που έγινε στην περιοχή από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, σε μια περίοδο που στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της, το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα επίπεδα και μεγαλώνει, έτσι, και η αξία άμεσης και αποφασιστικής οργάνωσης της λαϊκής πάλης.

Στη σχετική του ανακοίνωση το ΕΚ σημειώνει πως οι καπιταλιστές «δεν έχουν παρά μόνο ένα μόνο θέμα στο νου, να σώσουν ένα σύστημα που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να πλουτίζουν με το μόχθο των άλλων, να αρπάζουν την τεράστια πλειοψηφία του παραγόμενου πλούτου». Καταγγέλλει τον πακτωλό επιδοτήσεων και άλλων μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση τρέχει ξανά να προστατέψει τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, ετοιμάζοντας νέα λεηλασία των λαϊκών αναγκών και κατακτήσεων, υπογραμμίζοντας πως «για άλλη μια φορά δημόσια χρήματα, δηλαδή τα δικά μας, χρησιμοποιούνται για να "κοινωνικοποηθεί" η χασούρα ενώ τα κέρδη των πολλών αυξάνονται».

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εργαζόμενοι και σε άλλους χώρους, π.χ. στο δίκτυο διανομής Τύπου (βλ. σχετικό θέμα) αλλά και στην Υγεία. Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Ντε Πελεγκρίν» έχουν προειδοποιήσει για απεργία από αύριο 22 Μάη, διεκδικώντας επαρκή μέτρα ασφαλείας, ορολογικά τεστ, επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Επίσης, διεκδικούν το πριμ των 1.500 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τους «αποτελεσματικούς» εργαζόμενους, καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή πως η όποια «αναποτελεσματικότητα» των εργαζομένων οφείλεται στις ελλείψεις που έχουν οι δημόσιες δομές Υγείας. Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις υγειονομικών σε νοσοκομεία σε Τουλούζη, Ρον και Παρίσι.

Κινητοποιήσεις γίνονται και στην Ιταλία, όπου χτες 20 Μάη η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB - μέλος της ΠΣΟ) καλούσε σε μέρα πανιταλικής δράσης. Σήμερα Πέμπτη η USB καλεί σε απεργία τους εργάτες γης, τους οποίους οι μεγαλοαγρότες και βιομήχανοι των Τροφίμων είναι έτοιμοι να ξεζουμίσουν ακόμα πιο άγρια για να μειώσουν τη χασούρα που υπέστησαν και να κερδίσουν χαμένο έδαφος. Αύριο Παρασκευή η Ενωση καλεί σε απεργία σε κλάδους όπως η αποκομιδή - διαχείριση απορριμμάτων και το Μέταλλο, ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα σε κολοσσούς όπως η «Arcelor Mittal». Στις 16 Μάη οργανώθηκαν αγωνιστικές διαμαρτυρίες εργαζομένων στον Τουρισμό, ενάντια στη νέα αντεργατική επέλαση που επιταχύνει η προσπάθεια του ιταλικού κεφαλαίου να εξασφαλίσει μέρος της τουριστικής «πίτας» ενόψει του καλοκαιριού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποκαλύψεις για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων στα γηροκομεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπό την απειλή τερματισμού της χρηματοδότησης οι διευθυντές εκατοντάδων γηροκομείων στην Αγγλία υποχρεώθηκαν να δεχθούν ηλικιωμένους ασθενείς από νοσοκομεία μολονότι είχαν διαγνωστεί ως φορείς του Covid-19, ή δεν είχαν υποβληθεί καν σε τεστ ανίχνευσής του. Οι απειλές αυτές αποκαλύφθηκαν μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του δικτύου BBC, σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι θάνατοι πολλών χιλιάδων ηλικιωμένων που ζούσαν ως οικότροφοι σε γηροκομεία. Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφεται ακόμη πως η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας γνώριζε, πριν από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις 23 Μάρτη, για κρούσματα της πανδημίας σε τουλάχιστον 250 οίκους ευγηρίας και είχε ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση, «ξεχνώντας» να ενημερώσει σχετικά τις διοικήσεις των γηροκομείων. Επιπλέον, ο καθηγητής Μάρτιν Γκριν, καταθέτοντας σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αποκάλυψε ότι σε οίκους ευγηρίας μεταφέρθηκαν ακόμη και ασθενείς που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, διαψεύδοντας την κυβέρνηση πως τάχα έχουν λυθεί τα εκεί προβλήματα με τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Το θέμα των διαγνωστικών ελέγχων και των ανεπαρκών μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων Covid-19 έδωσε αφορμή για κονταροχτυπήματα, χτες το μεσημέρι, στη Βουλή των Κοινοτήτων ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και τον αρχηγό των Εργατικών (της αξιωματικής αντιπολίτευσης), Κέιρ Στάρμερ.

Παράλληλα, η «Rolls Royce» χτες αποκάλυψε σχέδια για την απόλυση 9.000 εργαζομένων (πάνω από το 1/5 του προσωπικού που απασχολεί παγκοσμίως) μετά την «καθήλωση» των περισσότερων αεροπλάνων παγκοσμίως. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως στόχος είναι η ετήσια εξοικονόμηση 1,3 δισ. στερλινών και πως οι περισσότεροι από αυτούς που θα βρεθούν στο δρόμο εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις που αφορούν κυρίως τον μη στρατιωτικό κλάδο. Δεν απέκλεισε ακόμη και το κλείσιμο εργοστασίων προκειμένου να προσαρμοστεί στη μικρότερη αγορά που αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί λόγω της κρίσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ