ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν θα επιτρέψουν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης - Περιφέρειας για παλιές και νέες χωματερές

Αστυνομία εμπόδισε την είσοδο μελών του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ στο κτίριο του Συνδέσμου, την ώρα που μέσα γινόταν η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή

Η αστυνομία δεν επιτρέπει στα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ να μπουν στο κτίριο του ΕΔΣΝΑ!
Η αστυνομία δεν επιτρέπει στα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ να μπουν στο κτίριο του ΕΔΣΝΑ!
«

Ούτε στο Θριάσιο, ούτε στη Φυλή - Να κλείσει τώρα η χωματερή». Με ξεκάθαρο τρόπο χτες, για άλλη μια φορά, τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τους καταστροφικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - Περιφέρειας, κατά την κινητοποίηση που διοργάνωσαν το πρωί έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ στο Νέο Ψυχικό. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και μαζικοί φορείς των συγκεκριμένων περιοχών.

Παράλληλα, κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στη διασταύρωση των Λεωφόρων Φυλής και Θηβών.

Σχεδόν με το «καλημέρα» της συγκέντρωσης, η αστυνομία εμπόδισε την είσοδο στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ σε μέλη του ΔΣ. Το γεγονός κατήγγειλε ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Οπως δήλωσε, οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Βασίλη Κόκκαλη, παρεμπόδισαν και δεν επέτρεψαν την είσοδο στα γραφεία του οργανισμού στα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, Θοδωρή Σκολαρίκο και Θοδωρή Χαμαλίδη, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία και την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς χτες είχε προγραμματιστεί η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Από τη συγκέντρωση
Από τη συγκέντρωση
Παράλληλα, καταγγέλθηκε η παρουσία εντός του κτιρίου των γραφείων του ΕΔΣΝΑ διμοιρίας της ΥΜΕΤ, η οποία μπήκε από την πίσω πόρτα. Ζητήθηκε δε να αποχωρήσει η αστυνομική δύναμη. Επίσης, σε τηλεφωνική παρέμβαση που έκανε ο Θ. Σκολαρίκος στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, σχετικά με την παρουσία της αστυνομικής δύναμης στον χώρο, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ απάντησε λέγοντας ότι αυτή είναι για την ασφάλεια των εργαζομένων! Επιπρόσθετα, ο Θ. Σκολαρίκος ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ.

Κάλεσμα για τις 5 Ιούνη

Στην κινητοποίηση μίλησαν επίσης ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, o Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φυλής και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, και η Δημοφίλη Χαλκιώτη εκ μέρους των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, διεκδικώντας «να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Καμία επέκταση - καμία νέα χωματερή. Διαχείριση απορριμμάτων σε όφελος του λαού». Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Ούτε στο Θριάσιο, ούτε στη Φυλή - Να κλείσει τώρα η χωματερή», «Μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάμε για ζωή - Να κλείσει τώρα η χωματερή» και «Εδώ, εδώ, με αγώνα μαζικό - Γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους συγκεντρωμένους να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη μεγάλη κινητοποίηση στις 5 Ιούνη.«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους»

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Γ. Πρωτούλης μιλά στους συγκεντρωμένους
Ο Γ. Πρωτούλης μιλά στους συγκεντρωμένους
Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μίλησε στους συγκεντρωμένους.

«Είμαστε - επισήμανε - στο ίδιο έργο θεατές. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε αυτήν την πόρτα, σε αυτά εδώ τα στενά, για τον ίδιο λόγο και μας αντιμετωπίζουν ακριβώς με την ίδια συμπεριφορά. Την ίδια εικόνα, περίπου τις ίδιες συνθήκες, ζήσαμε και τον Αύγουστο. Οταν σε μία εν κρυπτώ διαδικασία, χωρίς καν να ενημερωθούν ούτε καν τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, με πολιτική συμφωνία, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην κυβέρνηση, της περιφερειάρχη Ρ. Δούρου με τον καινούργιο περιφερειάρχη που είχε εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές, τον Γ. Πατούλη και με διάφορα "εξαπτέρυγα", γνωστά, που τους στηρίζουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισαν να ανοίξουν αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή, τι να κάνουν, να προκηρύξουν διαγωνισμό για τη δημιουργία μίας νέας τεράστιας χωματερής για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια στην ίδια περιοχή, στον ίδιο χώρο, που λειτουργεί μέχρι τώρα η χωματερή, πρώτα των Λιοσίων, μετά της Φυλής, εδώ και 60 χρόνια, δηλαδή.

Και όχι μόνο αυτό. Αποφάσισαν να επεκτείνουν τη χωματερή που ήδη υπάρχει. Να την μεγαλώσουν, να την πλατύνουν, να την σηκώσουν και να φτιάξουν μια τεράστια χωματερή ακριβώς στην ίδια περιοχή. Γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα (σ.σ. χτες) εδώ. Μετά από παλινωδίες, μετά από την ίδια την πίεση των φορέων, των σωματείων της περιοχής, μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια, από τον Αύγουστο, από την ορκωμοσία, ακόμα, της νέας περιφερειακής διοίκησης μέχρι σήμερα, καθυστέρησε αυτή η διαδικασία. Και εκμεταλλεύτηκαν ακόμα και την καραντίνα, την πανδημία, δηλαδή, ότι ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι του για λόγους υγείας - και με τις κυβερνητικές αποφάσεις - εκμεταλλεύτηκαν αυτήν τη διαδικασία για να περάσουν πάλι μέσα στη νύχτα, χωρίς να ενημερωθεί κανένας, χωρίς να συζητηθεί πουθενά, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα αντίλογου για όλα αυτά τα θέματα, πέρασαν ένα νομοσχέδιο νύχτα, που δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να στήνονται χωματερές, ακόμα και δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και σε ζώνες απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος - σε λίγες μέρες θα τους δείτε να δείχνουν, τάχα, την ευαισθησία τους για το περιβάλλον - όχι μόνο να γεμίζουν τα βουνά ανεμογεννήτριες, αλλά να φέρουν και το καινούργιο "φρούτο", τη δυνατότητα εργοστασίων καύσης, αυτής της καρκινογόνας διαδικασίας.

Και "πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις", έρχονται πάλι, με την ίδια εν κρυπτώ διαδικασία, με μαφιόζικες μεθόδους, να περάσουν, ξανά, έναν διαγωνισμό, να ανοίξουν υποτίθεται τους διαγωνισμούς, λες και δεν ξέρουμε ποιες εταιρείες θα πάρουν το διαγωνισμό... Δύο είναι. Τις αποφάσεις τις υπογράφουν συγκεκριμένοι εργολάβοι. Αυτοί είναι μέσα τώρα. Τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ δεν τους επιτρέπουν να μπούνε, αλλά οι εκπρόσωποι των εταιρειών είναι μέσα. Γι' αυτό και έχουν βάλει την αστυνομία και τα ΜΑΤ από το πρωί να τους φυλάξουν μην πάθουν τίποτα... οι εκπρόσωποι των εταιρειών. Αυτοί είναι που κάνουν κουμάντο. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που κάνουν κουμάντο, κερδοσκοπούν, κερδοφορούν από τον καρκίνο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση"», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης, «δεν έμεινε μόνο στην πολιτική καταγγελία. Με έναν ογκωδέστατο φάκελο κάναμε μηνυτήρια αναφορά και την καταθέσαμε ενάντια σε κάθε υπεύθυνο για να αναζητήσουν και τα δικαστήρια, όχι φυσικά τις πολιτικές ευθύνες, αλλά ακόμα και ποινικές ευθύνες που υπάρχουν γι' αυτό το έγκλημα που συνεχίζεται. Δεν μπορεί ο κόσμος να πεθαίνει από τον καρκίνο και όλα να είναι μέλι - γάλα. Την καταθέσαμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρουσία του εισαγγελέα Περιβάλλοντος. Μας έχουν ενημερώσει ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει. Παρότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, και ενώ γνωρίζουν ότι αυτό το έγκλημα που συντελείται τώρα, δηλαδή η νέα χωματερή - 8.000.000 κυβικά μέτρα χωρητικότητας - φτιάχνεται στην ίδια περιοχή και μάλιστα σε ζώνη απόλυτης προστασίας. Βλέπετε ποια είναι η εικόνα. Είναι μπροστά μας. Η αστυνομία να προστατεύει τους εκπροσώπους των εταιρειών - δεν πας να κάνεις μήνυση... Συμπέρασμα: Χρειάζεται η εργατική - λαϊκή πάλη, ο λαός μόνο μπορεί να επιβάλει λύση με τον αγώνα του. Εδώ είμαστε και θα συνεχίσουμε. Δεν μας κολλάει τίποτα, ούτε ιός ούτε καραντίνα. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org