ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση χτες για τα ολοήμερα σχολεία

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πάρτε τα απ' τις τράπεζες και δώστε στα σχολεία», «οι εκπαιδευτικοί δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «τέρμα πια στην κοροϊδία, κάλυψη κενών σε όλα τα σχολεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Γονείς και εκπαιδευτικοί ζήτησαν να παρθεί πίσω τώρα η Υπουργική Απόφαση για τα Ολοήμερα, κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από αυτά, να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων και να αποσυρθεί η τροπολογία που καταργεί Τμήματα Ενταξης και το άρθρο που κλείνει νηπιαγωγεία.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα Υπουργική Απόφαση καταργείται επί της ουσίας η πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των δημοτικών σχολείων, αφού τίθεται ως προϋπόθεση «στο ολοήμερο πρόγραμμα να γράφονται και να φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας».

Γονείς και εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στην κατάργηση και συγχώνευση πολλών νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και στις τροπολογίες που καταργούν τα Τμήματα Ενταξης. «Σήμερα - αναφέρεται στο ψήφισμα που επιδόθηκε στα κόμματα στη Βουλή - που η ανεργία μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες και με τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται στο 26%, έρχεται με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να ζητά πιστοποιητικά εργασίας για να γραφτούν τα παιδιά τους στα εναπομείναντα πια ολοήμερα τμήματα, αφού προηγουμένως έχει καταργήσει και την πρωινή ζώνη 7 - 8. Αραγε, πόσοι γονείς θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στις 8 το πρωί και να τα παίρνουν στη 1.15 μ.μ. και πόσοι ακόμα θα οδηγηθούν να χάσουν και αυτή την ελαστική εργασία που έχουν, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις "εξορθολογιστικές" δεσμεύσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης;», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Κάλεσμα συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση είχαν απευθύνει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Με ισχυρή «Αγωνιστική Ενότητα» απαντάμε στα οξυμένα προβλήματά μας!

Μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων - Μηχανικών» στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου την πραγματοποίηση των εκλογών στη σχολή που ανέδειξαν την ΑΓ.ΕΝ. σε πρώτη δύναμη. Στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Τετάρτη 18 Μάη, ψήφισαν 185 σπουδαστές, η Αγωνιστική Ενότητα πήρε 171 ψήφους και συγκέντρωσε το σύνολο των 7 εδρών του ΔΣ, ενώ υπήρξαν και 8 άκυρα και 6 λευκά.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΓ.ΕΝ. χαιρετίζει τους σπουδαστές που συμμετείχαν στις εκλογές και στήριξαν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της και σημειώνει: «Είναι μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης! Με νέες δυνάμεις να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη σχολή και τη ζωή μας! Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής μάχης με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους στη σχολή, πραγματοποιήθηκαν εκλογές και ανέδειξαν την ΑΓ.ΕΝ. σε πρώτη δύναμη! (...)

Το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι οι σπουδαστές παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων, τόσο μέσα στη σχολή όσο και μέσα στα καράβια! Η προσπάθεια και οι πρακτικές που για άλλη μια φορά προσπάθησαν να αξιοποιήσουν οι εφοπλιστές και η ΔΑΠ σε βάρος των σπουδαστών, έπεσαν στο κενό».

Η παράταξη καλεί τους σπουδαστές που δε συμμετείχαν στις εκλογές να σκεφτούν: «Οσοι καλούν σε αποχή, είναι αυτοί που θέλουν οι σπουδαστές να είναι στη γωνία, παθητικοί παρατηρητές των εξελίξεων, για να περνάει ανεμπόδιστα η πολιτική που οδηγεί και τη ναυτική εκπαίδευση στην απαξίωση και στην κατάσταση που ζούμε καθημερινά στη σχολή. Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη, στον αγώνα βρίσκεται η νίκη!».

Τέλος, η ΑΓ.ΕΝ. σημειώνει ότι με νέες δυνάμεις, μαχητικά, θα μπει μπροστά «για την οργάνωση του συλλόγου, για όλα τα προβλήματα που αφορούν τις σπουδές μας, αλλά και για να είναι ο σύλλογος ζωντανός, με διάφορες δραστηριότητες».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70χρονα του ΔΣΕ, οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν την Κυριακή 29/5, στις 11 π.μ., στα Τρόπαια Αρκαδίας, εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την παιδαγωγική ακαδημία του ΔΣΕ, που λειτούργησε το 1948 στο πλαίσιο της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ομιλία από την Κυριακή Καμαρινού, διδάκτορα Κοινωνιολογίας.
  • Θεατρικό αναλόγιο για το Λαϊκό Διδασκαλείο βασισμένο σε μαρτυρίες της εποχής, από θεατρική και μουσική ομάδα της Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν έκθεση με αρχειακά υλικά για το Λαϊκό Διδασκαλείο και βιβλιοπωλείο.

Μπροστά στη σημαντική αυτή εκδήλωση, οι Οργανώσεις Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.ά. που προηγούνται ή ακολουθούν.

Η ΚΟ Πελοποννήσου οργανώνει, μια μέρα πριν, το Σάββατο 28 Μάη 2016, εκδήλωση τιμής στο διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, Πάνο Γεωργόπουλο, στο χωριό του, Κερπινή Αρκαδίας. Θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου του Κόμματος για τον Πάνο Γεωργόπουλο και άλλους σκοτωμένους Κερπινιώτες αγωνιστές και ομιλία από την Στέλλα Χρηστέα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη θα λειτουργήσει κατασκήνωση των Οργανώσεων Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βυζίκι Γορτυνίας, με παρουσίαση της έκδοσης για το Λαϊκό Διδασκαλείο, εκθέσεις και παραδοσιακό γλέντι.

Δεκαήμερο εκδηλώσεων των Οργανώσεων Δυτικής Ελλάδας

Επιπλέον, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ ξεκινά από αύριο, 22 Μάη, ένα πλούσιο δεκαήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Λαϊκό Διδασκαλείο. Το πρόγραμμα έως την ερχόμενη Τρίτη περιλαμβάνει:

  • Κυριακή 22/5, στις 8.30 μ.μ., στο Λαϊκό Θέατρο στην Πάτρα, οι ΚΟΒ Μετάλλου, Τηλεπικοινωνιών, Τροφίμων - Ποτών, Χαρτιού προβάλλουν την ταινία «Ο πρώτος δάσκαλος» του Α. Κοντσαλόφσκι.
  • Την ίδια μέρα, στη Ζάκυνθο, η ΚΟΒ Βόρειας Πόλης προβάλλει την ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα», στην αίθουσα του ΕΚΖ, στις 8 μ.μ.
  • Δευτέρα 23/5, η ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Το σχολείο και ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στις 8 μ.μ., με ομιλητή την Γιαννοπούλου Βάσω.
  • Τρίτη 24/5, η ΚΟΒ Παιδαγωγικού Πάτρας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου και ο ρόλος του δασκάλου μέσα και από το έργο μεγάλων παιδαγωγών», στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159), στις 7 μ.μ. Συντονίστρια: Κωστοπούλου Δήμητρα, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Καλούν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) συμμετέχει στην εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, δρομολογώντας λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 29 Μάη, στις 7 π.μ., από την Ομόνοια. Πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα 6974278797 και 6981782935.

Σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο καλεί και η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που οργανώνει διήμερη εκδρομή στις 28 - 29 Μάη, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει και επίσκεψη στο μνημείο των εκτελεσμένων από το στρατοδικείο Τρίπολης. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα γραφεία της ΤΟ Εκπαιδευτικών και στο τηλέφωνο 210.5282.582, μέχρι την Τρίτη 24/5.

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Οργανώσεις του ΚΚΕ προγραμματίζουν παρουσιάσεις της πρότασης του Κόμματος για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας:

  • Δευτέρα 23 Μάη, στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας (Κουκούλι). Ομιλητής: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τρίτη 24 Μάη, στο Πέραμα, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3). Ομιλήτρια: Θεώνη Δρόσου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
  • Τετάρτη 25 Μάη, στην Κέρκυρα, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Φαληράκι. Ομιλητής: Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζει και η ΟΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκδήλωση της ΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μάη στα Τρόπαια Αρκαδίας.

  • Κυριακή 22 Μάη, στην Καλαμάτα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα της Φιλαρμονικής. Ομιλητής: Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει και η έκθεση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου.
  • Κυριακή 22 Μάη, στη Σπάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλήτρια: Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τετάρτη 25 Μάη, στην Κόρινθο, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο. Ομιλητής: Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ