ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Συνδυασμένα μέτρα σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε πρώτο πλάνο η διεύρυνση της αντιλαϊκής φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» με τους συντελεστές

Σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα» επεκτείνεται πλέον η υπό εξέλιξη διαβούλευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Τα παζάρια σε επίπεδο «Brussels Group» αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το τέλος της βδομάδας, με τη συγκυβέρνηση να προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Γιούρογκρουπ, μέχρι τα τέλη Μάη, προκειμένου να καταγραφούν οι συγκλίσεις και η «πρόοδος» που έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τα ζητήματα του ΦΠΑ, τα Εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το δημοσιονομικό κενό σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και την «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους.

Είναι φανερό ότι η επίθεση του κεφαλαίου είναι απόλυτα ενταγμένη σε ένα ενιαίο πλαίσιο και στρατηγική, ανεξάρτητα από το όποιο χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα, η «ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» αποτελεί το προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή ή όχι της πλευράς του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης προς το ελληνικό αστικό κράτος και βέβαια με το νέο μνημόνιο που θα το συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δοθεί σε αυτό.

Ειδικότερα:

-- Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η μάζα των αντιλαϊκών φόρων που συγκεντρώνονται μέσω του ΦΠΑ. Ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των συντελεστών και τις μετατάξεις των εμπορευμάτων, απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση των φόρων στη λαϊκή κατανάλωση, όπως απόλυτα δεδομένη είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με ένα ορισμένο σενάριο, θα διαμορφωθούν οι εξής συντελεστές: 7%, 14% και 23%. Μάλιστα, τα σενάρια προβλέπουν, εκτός από τις αναπροσαρμογές στους συντελεστές, και μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών στη νέα κλίμακα.

-- Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι κυβερνητικές πηγές, προλειαίνοντας το έδαφος, κάνουν λόγο για τον περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», σηματοδοτώντας, επί της ουσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα με τις προτεραιότητες και της Κομισιόν.

-- Δεδομένη θεωρείται - άλλωστε ομολογείται πλέον και από τη συγκυβέρνηση - η μονιμοποίηση και όλων των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης, «μνημονιακής», περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αλώβητο διατηρείται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ για το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο περαιτέρω διόγκωσης, ως «εφεδρεία» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι αποσύρονται οι όποιες υποσχέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η «διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αφορά στους τρόπους αποδέσμευσης των τραπεζών από επισφαλή δάνεια, προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δισ. ευρώ (από 80 δισ. προηγουμένως). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδας ήταν η αύξηση του ορίου κατά 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο (χωρίς «κούρεμα») το ύψος των εγγυήσεων επί των οποίων χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών».

Εξάλλου, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων στο τελευταίο πεντάμηνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καθώς και ότι δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12 - 18 μήνες. Ακόμη, αναφέρεται σε «μεγάλη πιθανότητα» επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Αντιλαϊκές διεργασίες

«Δεν μπορώ να αποκλείσω μια ελληνική χρεοκοπία», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε κοινή συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» και τη «Les Echos». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το (υφιστάμενο) πρόγραμμα, δεν έχει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι, ενώ έχει πει πολλές φορές πως δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα», υπενθυμίζοντας δηλαδή προγενέστερες δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης - και του Γ. Βαρουφάκη - ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέα δανειακή σύμβαση.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στους «Νew York Times», υποστήριξε ότι έχει καταγράψει τις συνομιλίες στο Γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας. Ερωτηθείς χτες σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν»...

Πάει «περίπατο» και η 13η σύνταξη...

«Περίπατο» πάει, τελικά, και η 13η σύνταξη για το 2015 που είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και είχε κάνει προεκλογική σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ...

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση άρχισε να «μαζεύει» την προεκλογική της εξαγγελία, διαρρέοντας πριν από λίγες μέρες ότι η 13η σύνταξη θα είναι τελικά ένα επίδομα, το οποίο θα δινόταν με εισοδηματικά κριτήρια και μέχρι το ποσό των 500 ευρώ και όχι μέχρι τα 700 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Τώρα, αυτή χάνεται για το 2015, μετατίθεται στα λόγια για το 2016 ...και βλέπουμε. Τα σχετικά «αποκαλυπτήρια» έκανε χτες ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη, συνδέοντας μάλιστα και τη 13η σύνταξη, όπως και τον ΕΝΦΙΑ, με τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» και το κατά πόσο θα υπάρξει υπέρβαση των στόχων, ενώ την ίδια στιγμή προσπάθησε να εκβιάσει για την αποδοχή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας από το λαό, λέγοντας ότι «όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και τρώει χρόνο, αυτό αφαιρεί δυνατότητες από τη χώρα»...

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., περιοδεία στο «Ωνάσειο» Νοσοκομείο με επικεφαλής τον Γ. Κρητικό, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Αύριο, Παρασκευή, η ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Βόλου προγραμματίζει συγκέντρωση στον πεζόδρομο του Δημαρχείου Ν. Ιωνίας, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Αντ. Κούρτη, μέλος του ΤΓ Βόλου του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 23/5, εκδήλωση για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Κερατσίνι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Δ. Ξεκαλάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 24/5, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟ ιδιωτικών υπαλλήλων, λογιστών και καθαριστριών, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), θα μιλήσει ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στα ύψη το χρέος, στερεύουν τα διαθέσιμα

Στα 312,7 δισ. ευρώ καταγράφεται ο όγκος του κρατικού χρέους στο τέλος του Μάρτη 2015, έναντι 324,1 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκέμβρη 2014. Η εμφανιζόμενη μείωση είναι αποτέλεσμα της επιστροφής ποσού ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), από τα αδιάθετα κεφάλαια που προορίζονται για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, με βάση τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Στο τέλος του Μάρτη 2015, περιορίστηκαν στα 796,5 εκατ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Στη συνέχεια, η συγκυβέρνηση προχώρησε στην αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, με βασικό στόχο την αποπληρωμή των δόσεων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως επίσης προβλέπεται στην αντιλαϊκή συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής του Φλεβάρη.

ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Υποχώρηση 6,3% στην εσωτερική αγορά

Ρυθμό υποχώρησης 6,3% εμφανίζει ο «δείκτης κύκλου εργασιών» (τζίρος) της βιομηχανίας στην εγχώρια αγορά το μήνα Μάρτη του 2015, σε σχέση με το Μάρτη του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία, ο τζίρος των ελληνικών βιομηχανιών στις αγορές του εξωτερικού καταγράφει αύξηση 1,3%, ενώ συνολικά (εσωτερικό και εξωτερικό) σημειώνεται πτώση 2,9%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ