ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Μαραθώνιος πολιτικών διαβουλεύσεων για εξεύρεση συμβιβασμού

ΣΚΟΠΙΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Η εξεύρεση κάποιου συμβιβασμού στην ενδοαστική αντιπαράθεση που εξελίσσεται με σφοδρότητα εδώ και καιρό στην ΠΓΔΜ, αν και επιδιώκεται, δεν φαίνεται πως θα επιτευχθεί πολύ σύντομα. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε χτες από τις μαραθώνιες συνομιλίες, διάρκειας 10 ωρών, που πραγματοποιήθηκαν στο Στρασβούργο ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ηγέτη του κόμματος SDSM), Ζόραν Ζάεβ, τον επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιόχαν Χαν, και τρεις ευρωβουλευτές που έχουν αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή»: Ο Σλοβάκος Εντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Σλοβένος Ιβο Βαγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών, οι οποίοι είναι εισηγητές για τα Βαλκάνια.

Σε δελτίο Τύπου που εξεδόθη, χτες, μετά το πέρας των συνομιλιών στο Στρασβούργο, χαιρετίζονται οι «ειλικρινείς συζητήσεις» και εκφράζεται η πεποίθηση για τη συνέχισή τους με στόχο «συμφωνία προς το συμφέρον όλων των πολιτών και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από την κρίση με διεθνή στάνταρντ». Ο επίτροπος της ΕΕ, από την πλευρά του, χαιρέτισε «τις ειλικρινείς συνομιλίες» σε ζητήματα - κλειδιά, τονίζοντας ως κοινό συμπέρασμα «τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών».

Πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων, ΜΙΑ, αναφέρουν ότι το βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ Γκρούεφσκι και Ζάεβ είναι το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου. Ο Γκρούεφσκι το απέρριψε ως «απαράδεκτο» και πρότεινε τη συγκρότηση «ομάδων εργασίας» που θα προωθήσουν πρόοδο «μέσω των αρμόδιων θεσμών».

Νέες επισημάνσεις Λαβρόφ

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι δυτικές χώρες κινούν τα νήματα της κρίσης που μαστίζει τα Σκόπια επειδή αντιτίθενται στην πρόθεση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να μελετήσει τα σχέδια για πέρασμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας («Turkish Stream») από την ΠΓΔΜ με στόχο τον ανεφοδιασμό της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με ρωσική Ενέργεια.

Ο Λαβρόφ μιλώντας στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις Αλβανών στο Κουμάνοβο και η ταραχώδης πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ πυροδοτούνται από δυτικές χώρες που προσπαθούν να εμποδίσουν τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στην Ευρώπη. Κατηγόρησε Αλβανούς πολιτικούς (χωρίς να τους κατονομάσει) ότι χρησιμοποιούνται από άλλες δυνάμεις για να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ, ώστε η τελευταία είτε να κινηθεί στην κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης «είτε να αποσχιστεί και να διαλυθεί με προσάρτηση των εδαφών της από την Αλβανία και τη Βουλγαρία».

Με βέτο απειλεί η Αλβανία

Εν μέσω της κρίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, υποδαύλισε για άλλη μία φορά την κατάσταση στα Σκόπια, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εκτός και εάν «βελτιώσει τις επιδόσεις στο σεβασμό των δικαιωμάτων» της αλβανικής μειονότητας.

Ο Ράμα απηύθυνε την παραπάνω «προειδοποίηση» στη διάρκεια εκδήλωσης στα Τίρανα, που είχε διοργανώσει η αμερικανική πρεσβεία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών.

Ερευνα στο Κόσσοβο για την επίθεση στο Κουμάνοβο

Η ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε χτες την έναρξη έρευνας για τους Κοσσοβάρους Αλβανούς που συνελήφθησαν στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης που έγινε προ ημερών στο Κουμάνοβο της δυτικής ΠΓΔΜ. Οπως έγινε γνωστό, οι πρώτες ανακριτικές ενέργειες, που αφορούν την υπόθεση, άρχισαν πριν από τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, λόγω υποψιών πως κάποια άτομα σχεδίαζαν εγκληματικές πράξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, στην Πρίστινα, συγγενείς των ενόπλων που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο έκαναν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της κυβέρνησης του Κοσσόβου, ζητώντας από τις αρχές της ΠΓΔΜ να παραδώσουν τις σορούς των οικείων τους.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεων και ... παζαριών συνέχεια

Ενας από τους Ρώσους τραυματίες που κρατούν οι ουκρανικές δυνάμεις
Ενας από τους Ρώσους τραυματίες που κρατούν οι ουκρανικές δυνάμεις
Η υπόθεση των δύο Ρώσων στρατιωτών, που κρατούνται νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο του Κιέβου, κυριαρχεί στην αντιπαράθεση που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τους δύο στρατιωτικούς Αλεξάντερ Αλεξάντροφ και Γιεβγκένι Γιεροφέγιεφ, που εμφανίζει ως μέλη των ειδικών δυνάμεων, «για τρομοκρατική δράση με βάση το άρθρο 258-3 του ποινικού κώδικα της Ουκρανίας». Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας επιμένει ότι οι συγκεκριμένοι Ρώσοι πολίτες δεν είναι εν ενεργεία στρατιώτες και δε στοιχειοθετείται η κατηγορία της ουκρανικής πλευράς για παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, η ρωσική κυβέρνηση ζητάει η διπλωματική αποστολή της να έχει πρόσβαση στους κρατούμενους και στη συνέχεια να απελευθερωθούν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε ότι οι συλληφθέντες στα περίχωρα του Λουγκάνσκ, στις 17 Μάη, δεν είναι εν ενεργεία και πρόσθεσε ότι «η ηγεσία της Ενωσης Βετεράνων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων καλεί το υπουργείο Αμυνας να ζητήσει επίσημα από το επιτελείου του ουκρανικού στρατού να σταματήσει τα βασανιστήρια που οδηγούν σε δήθεν ομολογίες». Επίσης, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι «στη διάρκεια των συγκρούσεων, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες και μέλη των εθελοντικών ταγμάτων έχουν συλληφθεί σε ρωσικό έδαφος και έχουν αντιμετωπιστεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και προσφέρθηκε σε τραυματίες η απαραίτητη ιατρική αγωγή».

Την ίδια ώρα, και ο λεγόμενος Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη της πολιτοφυλακής της ΛΔ ως εθελοντές και κατήγγειλε ότι έχουν υποστεί βασανισμό.

Χτες, επίσης, σημειώθηκαν μάχες, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας με βάση τη συμφωνία του Μινσκ, αλλά και για τη μεταφορά βαρέος οπλισμού και από τις δύο πλευρές κοντά στη γραμμή του μετώπου. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι οι πολιτοφύλακες και η Ρωσία ετοιμάζουν νέες επιθέσεις το καλοκαίρι και οι πολιτοφύλακες ότι μεταφέρονται συστοιχίες πυραύλων κοντά στους θύλακες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχουν. Χαρακτηριστικό, πάντως, του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ukrinform», δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει μέρος της Αμερικανο-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής ασπίδας, προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η ρωσική απειλή». Επίσης, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τη λεγόμενη στρατιωτικο-τεχνική συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ ανακοινώθηκε και επίσημα ότι 11 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ περιθάλπουν σε νοσοκομεία τους 108 τραυματίες στρατιώτες του ουκρανικού στρατού.

Πάντως, την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), της Ρωσίας και επιβλέπει ο ΟΑΣΕ. Χτες, έγιναν συναντήσεις των υποομάδων για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού ζητήματος, ωστόσο δε διέρρευσε απολύτως τίποτε. Επιβεβαιώνεται από πολλά στοιχεία ότι η κατάσταση είναι απολύτως ρευστή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απέσυραν τελικά το ρατσιστικό πρόγραμμα συγκοινωνιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο συρτάρι αναγκάστηκε χτες να βάλει η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τα σχέδια εφαρμογής τρίμηνου πιλοτικού ρατσιστικού προγράμματος για τη δημιουργία ξεχωριστών λεωφορειακών γραμμών για Παλαιστίνιους και Εβραίους έποικους στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Το ρατσιστικό σχέδιο περί λεωφορείων «μόνον για Παλαιστίνιους», που θα θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Δυτική Οχθη από χώρους δουλειάς στο Ισραήλ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης της σοσιαλδημοκρατικής «Σιωνιστικής Ενωσης» αλλά ακόμη και μεταξύ βουλευτών, πρώην στελεχών του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», που μίλησαν ανοιχτά για σχέδιο που θυμίζει καθαρά την εποχή του ρατσιστικού παλιού καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Ισαάκ Χέρτζογκ, καταδίκασε το σχέδιο ρατσιστικών διακρίσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου τονίζοντας ότι «η απόφαση για ξεχωριστές δημόσιες συγκοινωνίες Παλαιστινίων και Εβραίων είναι μη απαραίτητη ταπείνωση, που λεκιάζει το ισραηλινό κράτος και τους πολίτες του». Η αρχηγός του ισραηλινού αριστερού κόμματος Μέρετζ, Τζάχαβα Γκαλ Ον, σχολίασε το σχέδιο του υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιαλόν λέγοντας: «Ετσι είναι το απαρτχάιντ. Δεν υπάρχει εύσχημος ή καλύτερος τρόπος να το χαρακτηρίσω. Τα ξεχωριστά λεωφορεία για Εβραίους και για Παλαιστίνιους αποδεικνύουν ότι η δημοκρατία και η κατοχή δεν μπορούν να συνυπάρξουν». Το σχέδιο αποδοκιμάστηκε ακόμη και από τον Γιδεόν Σάαρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», που προειδοποίησε ότι «θα βλάψει την εικόνα του Ισραήλ διεθνώς».

Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν και από δεκάδες άλλους βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, σε βαθμό που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να διατάξει την απόσυρση του ρατσιστικού πιλοτικού προγράμματος τρίμηνης διάρκειας που είχε ετοιμάσει ο υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, με υποτιθέμενο στόχο τη «μείωση» «τρομοκρατικών ή βίαιων επιθέσεων» κατά Εβραίων εποίκων που καταπατούν τα παλαιστινιακά εδάφη.

  • Ενας Παλαιστίνιος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε ομάδα Ισραηλινών συνοριακών φρουρών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας ελαφρά δύο εξ αυτών, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ