ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2015
Σελ. /24

Διαβάστε στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία»:

-- Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χτεσινή απεργία και τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας.

-- Αποστολή του «Ριζοσπάστη» στη Σύρο. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους στο Νεώριο.

-- Σύγχρονα δουλεμπορικά στον κλάδο του Τουρισμού.

-- Ιστορικό: Η μεγάλη απεργία στο Ηράκλειο της Κρήτης το καλοκαίρι του 1935.

-- Κασσάνδρα Χαλκιδικής: Χωρίς ακτινολογικό, αξονικό τομογράφο και πνευμονολόγο μια περιοχή με χιλιάδες εργάτες μεταλλείων!

-- Τα αποτελέσματα του τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
Απεργούν πάνω από ένα μήνα για τα δεδουλευμένα

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη Γενική τους Συνέλευση και στις συναντήσεις που είχε το επιχειρησιακό σωματείο με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

(Του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).--

Περιοδεία πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας στο Νεώριο της Σύρου. Αφορμή στάθηκε ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι - βρίσκονται ήδη στην πέμπτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων - διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών. Πρακτικά, είναι απλήρωτοι για όλο το 2015.

Τα Ναυπηγεία Σύρου, όπως και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ιδιωτικοποιήθηκαν πριν περίπου από 20 χρόνια από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο ανήκουν σήμερα στον Ομιλο Ταβουλάρη.

Σήμερα στο Νεώριο Σύρου απασχολούνται περίπου 170 μόνιμοι και 100 έκτακτοι εργαζόμενοι. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται είναι απαράδεκτες. Οποιος διασχίσει τις εγκαταστάσεις, αντιλαμβάνεται ότι η υγεία και η ασφάλεια είναι έννοιες άγνωστες. Τα υλικά διασκορπισμένα εδώ κι εκεί, ενώ στους εργαζόμενους δεν παρέχονται στοιχειώδη μέσα προστασίας, όπως φόρμες και παπούτσια εργασίας, γάλα, τα απαραίτητα διαλείμματα, χώροι ξεκούρασης και εστίασης. Οι τουαλέτες βρίσκονται κι αυτές σε άθλια κατάσταση.

Η εργοδοσία, παρόλο που τόσα χρόνια καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, σήμερα εμφανίζεται αδιάλλακτη στο αυτονόητο: Να καταβάλλει τα δεδουλευμένα. Χαρακτηρίζει αυθαίρετα τον αγώνα τους «παράνομο» - ακόμα και τα δικαστήρια έχουν κρίνει το αντίθετο - και τους εκβιάζει ότι αν δεν γυρίσουν στη δουλειά δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων

syros today

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Δε λέει, όμως, τι έγινε με τα έσοδα που είχε από τη δουλειά που έκαναν οι εργάτες τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015, όταν στο ναυπηγείο επισκευάστηκαν περίπου 27 πλοία, αλλά τους άφησε απλήρωτους. Ουσιαστικά, τους ζητά να δουλέψουν τζάμπα.

Χρειάζεται ενιαίος αγώνας

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου πραγματοποίησε δύο συναντήσεις. Μία με το επιχειρησιακό Σωματείο και ακόμα μία με το Σωματείο των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω εργολάβου στο ναυπηγείο. Ακόμα, μίλησε στη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε τη μέρα της περιοδείας.

Στις συναντήσεις αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, αλλά και τα πολλά προβλήματα που είναι κοινά σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας. Μέσα από την κουβέντα με το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, φάνηκε πώς η εργοδοσία μεθοδεύει τη διαίρεση των εργαζομένων προκειμένου να τους κρατάει αποδυναμωμένους.

Στη Γενική Συνέλευση μίλησε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου. Χαιρέτισε τον αγώνα των εργαζομένων σημειώνοντας πως η επιτυχία ή η αποτυχία μιας μάχης επηρεάζει και τους άλλους χώρους δουλειάς ενός κλάδου. Στη βάση αυτή είναι αναγκαία η έκφραση έμπρακτης στήριξης των αγώνων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Από τη συνάντηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής με το επιχειρησιακό Σωματείο
Από τη συνάντηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής με το επιχειρησιακό Σωματείο
Στην ίδια κατεύθυνση, κάλεσε τους εργαζόμενους να δουν και να κρίνουν με διαφορετική ματιά τις εξελίξεις στον κλάδο τους. Τόνισε ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι κάτι ενιαίο και ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, είτε είναι σε διαφορετικά ναυπηγεία, είτε σε διαφορετική ειδικότητα, είτε απασχολούνται με διαφορετική σχέση εργασίας. Το ζητούμενο είναι - συνέχισε - με ποιο τρόπο οι εργαζόμενοι θα παλέψουν ενωμένοι για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Είπε ότι η ύπαρξη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα και περιέγραψε την πορεία ενοποίησης των σωματείων του κλάδου που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Ο στόχος που υπηρετεί αυτή η ενοποίηση είναι να αναπτύσσονται οι αγώνες σε ενιαία βάση, εξήγησε, και συνέχισε λέγοντας:

«Οταν κάποιος εργοδότης τα βάζει με τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης να ξέρει ότι τα βάζει με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Ετσι, οι εργοδότες δεν μπορούν να ποντάρουν στο "διαίρει και βασίλευε" και οι εργαζόμενοι θα δίνουν τη μάχη με καλύτερους όρους». Διευκρίνισε, τέλος, ότι το Συνδικάτο δεν ήρθε να καταργήσει τα επιχειρησιακά, αλλά να ενώσει και να βάλει τις κοινές ανάγκες των εργαζομένων πάνω από τις τυχόν ιδιαιτερότητες.

Να αξιοποιηθεί η θετική πείρα

Η ναυπηγική βιομηχανία, επισήμανε σε άλλο σημείο, συνδέεται με πάρα πολλά πράγματα: Με το συνάλλαγμα που μπαίνει στη χώρα μας, με άλλους κλάδους, όπως η αμυντική βιομηχανία και η χαλυβουργία. Από την άλλη, η Ελλάδα είναι μια χώρα με εκατοντάδες κατοικήσιμα νησιά, με τεράστιες ανάγκες σε ακτοπλοϊκές μεταφορές και συγκοινωνίες. Αυτές οι τεράστιες ανάγκες απαιτούν για την κάλυψή τους μια ανάλογη μεγέθους ναυπηγική βιομηχανία.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, απέναντί τους οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους, τη στρατηγική που υπηρετεί την κερδοφορία των καπιταλιστών και στη βάση αυτή παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις. Τέτοιες αποφάσεις οδήγησαν επί της ουσίας στο κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ενός επιχειρησιακού σωματείου, αλλά ολόκληρου του κλάδου, όπως είπε ο Σ. Πουλικόγιαννης.

Συνοψίζοντας, επισήμανε ότι αν οι εργαζόμενοι δεν παλέψουν όλοι μαζί, πέρα από τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν σε κάθε χώρο δουλειάς, θα είναι σαν το μαρτύριο του Σίσυφου. Τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της ενιαίας δράσης είπε: «`Η θα πεινάσουμε όλοι μαζί ή θα φάμε όλοι μαζί. Ετσι πρέπει να το δούμε. Μια γροθιά και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για όλους. Η Ιστορία έχει δείξει ότι πιο πολλές μπουκιές θα φάμε αν είμαστε όλοι μαζί. Θα πάμε πολύ πιο μακριά».

Στη συνέλευση μίλησε, επίσης, ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μέσα από ζωντανά παραδείγματα έδειξε πώς οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού κρατούν τους εργαζόμενους διαιρεμένους, μιλώντας, για παράδειγμα, για διαφορετικά συμφέροντα μόνιμων και εκτάκτων.

Από την άλλη ανέδειξε ότι με σωστά προσανατολισμένη δουλειά είναι δυνατόν να υπάρξει κοινή δράση και ο αγώνας να φέρει αποτελέσματα. Οπως έγινε, για παράδειγμα, με την παρέμβαση του Συνδικάτου στους εργολαβικούς εργάτες του Ναυπηγείου Ελευσίνας, που στήριξαν την απεργία των μονίμων και βοήθησαν να πάρουν αυτά που διεκδικούσαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ