ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η μεγάλη πορεία ειρήνης

Στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Κόδρα

Από την περσινή πορεία ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την περσινή πορεία ειρήνης στη Θεσσαλονίκη
Αύριο, Κυριακή 22 του Μάη, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη πορεία ειρήνης που διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης, όπου πριν από 42 χρόνια δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της ειρήνης.

Ο φιλειρηνικός λαός της Θεσσαλονίκης και η νεολαία, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή πορεία, θα τιμήσουν τον τιτάνιο αγώνα των λαών στη νίκη κατά του φασισμού και θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Θα τιμήσουν τους λαϊκούς αγωνιστές που θυσιάστηκαν στην υπόθεση της υπεράσπισης της ειρήνης. Θα καταγγείλουν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ενέπλεξαν τη χώρα μας σ' αυτά.

Με τη στάση που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Γ΄ Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, θα καταδικάσουν τις προσπάθειες για παραπέρα αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και θα απαιτήσουν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες, όλο τον εργαζόμενο λαό και τη νέα γενιά να στρατευτούν μαζικά στο κίνημα ειρήνης, στον αγώνα ενάντια στον ευρωαμερικανικό ιμπεριαλισμό. Να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή πορεία και βαδίζοντας στα βήματα του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, να ενισχύσουν το μέτωπο αντίστασης στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό της κατοχής και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Να δηλώσουν αγωνιστικά τη συμπαράστασή τους σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό και να απαιτήσουν απεμπλοκή της Ελλάδας από τους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα.

Σε μαζική συμμετοχή στην πορεία ειρήνης καλεί και το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
«Δε θα σας ανεχθούμε άλλο!»

Πραγματοποιήθηκε χτες μαχητικό αντιΝΑΤΟικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο ενάντια στην παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού Ναυτικού «αντιτρομοκρατικού» κέντρου εκπαίδευσης που ετοιμάζουν στη Σούδα, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στα Χανιά μετά από κάλεσμα της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, με αφορμή και την άσκηση του ΝΑΤΟ «SEA DAY» που ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας με την παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η συγκέντρωση έγινε στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, γυναίκες και νεολαία έδωσαν μαχητικό «παρών», καταγγέλλοντας τόσο την παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στον τόπο τους όσο και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επιτρέπουν, παρέχοντας κάθε είδους διευκόλυνση, στους ιμπεριαλιστές να συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι σε χώρα προτεκτοράτο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Λιονής, μέλος της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι η ύπαρξη των βάσεων στο νησί και σε συνδυασμό με τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, κάνουν την Ελλάδα συνυπεύθυνη για το αιματοκύλισμα πολλών λαών ανά την υφήλιο. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που έδωσε βροντερό "παρών" με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του χανιώτικου λαού ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά και παλιότερα, συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για το διώξιμο των αμερικανικών βάσεων από τον τόπο μας.

Ο ιμπεριαλισμός και τα όργανά του, πρόσθεσε, σχεδιάζουν μαύρο μέλλον για τους λαούς. Η απεμπλοκή από αυτούς και η πάλη για εξουσία Λαϊκή, είναι ο πραγματικός μονόδρομος για το λαό μας και για κάθε λαό. Και κατέληξε: Σήμερα δηλώνουμε στους ιμπεριαλιστές και τους εκπροσώπους τους ότι δε θα σας ανεχτούμε άλλο! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Αμέσως μετά η συγκέντρωση με κόκκινες σημαίες και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα πραγματοποίησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νέες αντιπολεμικές δραστηριότητες

Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.

-- Στην Καβάλα, σήμερα, Σάββατο 21 του Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει Εκθεση Αντιπολεμικής Φωτογραφίας και Εκθεση Αφίσας στον πεζόδρομο της πόλης, στη συμβολή των οδών Π. Μελά και Μ. Αλεξάνδρου (10 π.μ. - 3 μ.μ.). Η Εκθεση Φωτογραφίας περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες: Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ. Αύριο, Κυριακή 22 του Μάη, γίνεται Αγώνας Δρόμου με αφετηρία την πλατεία Καπνεργάτη στις 10 το πρωί.

-- Στο Κιλκίς, αύριο, Κυριακή 22 του Μάη, διοργανώνει καραβάνι ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από το Δημοτικό Κήπο και θα καταλήξει στο στρατόπεδο Αργυρούπολης.

-- Στην Κατερίνη, αύριο, Κυριακή 22 του Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει Πορεία Ειρήνης, με αφετηρία την Παραλία της πόλης, στις 6 το απόγευμα.

-- Στη Λάρισα, Πορεία Ειρήνης, αύριο, Κυριακή 22 του Μάη, στις 6.30 μ.μ., από τη Γιάννουλη στην πρωτεύουσα του νομού.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, αύριο, Κυριακή 22 του Μάη στις 7 μ.μ., διοργανώνει πορεία από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου διοργανώνουν την Κυριακή 29 του Μάη την 22η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη. Η Κερασίτσα είναι η γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση-πορεία διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας στις 29 του Μάη, στις 10.30 π.μ. στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου και θα καταλήξει στη στρατιωτική ΝΑΤΟική βάση των ΑΒΑΚΣ.

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο στον Γρηγόρη Λαμπράκη

H Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, 42 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, την Τετάρτη 25 Μάη στις 6 μ.μ. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης, με την παρουσία τους, να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Πλήθος τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Κατά τη χτεσινή μέρα, μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σημειώθηκε στο Αιγαίο. Συνολικά, 44 τουρκικά μαχητικά μπήκαν παράνομα στο ελληνικό FIR και σε 18 περιπτώσεις παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μάλιστα, 12 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένοι και σημειώθηκαν 4 εμπλοκές, όταν τα ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Μήνας Ειρήνης στην Κοκκινιά

Ολοκληρώνεται ο Μήνας Ειρήνης, που συνδιοργάνωσαν οι φορείς της Κοκκινιάς με τον Αθλητικό Οργανισμό (ΑΟΔΝ), υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 24 Μάη, στις 8 μ.μ., με τον αγώνα μπάσκετ στο γήπεδο «Καραμπίνη» ανάμεσα στον ΑΟΔΝ και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ