ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα
Κυριακή (21/5)
  • Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Ι. Καμπανέλλη, θα πραγματοποιηθεί στις 22/5 στην Εθνική Λυρική Σκηνή
    Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Ι. Καμπανέλλη, θα πραγματοποιηθεί στις 22/5 στην Εθνική Λυρική Σκηνή
    Τελευταία βδομάδα της ομαδικής έκθεσης χαρακτικής, που φιλοξενείται στο χώρο τέχνης «ΗΩΣ» (Χέυδεν 38Α, πλ. Βικτωρίας). Παρουσιάζουν έργα τους δεκατρείς νέοι χαράκτες. Οι: Ε. Διονυσοπούλου, Αικ. Ιωαννίδου, Στ. Καλαποθαράκου, Φ. Λιβιτσάνου, Μ. Λίτινα, Ε. Μιχαλάκη, Γ. Μουντεάν, Α. Μπάκαλου, Ι. Μισίου, Γρ. Νιόλης, Αικ. Παπαδημητροπούλου, Π. Πασιπουλαρίδου, Σ. Ρόκκος.
  • Δεκατρία μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από 12 χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Γαλλία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Αργεντινή, Μαλαισία, Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό, Ελλάδα), συμμετέχουν στο συνέδριο των Σχολείων - Μελών του Διεθνούς Δικτύου Berklee, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως τις 27 του Μάη στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».
Δευτέρα (22/5)
  • Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - Παράρτημα Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36, Πασαλιμάνι), εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Χαδούλη. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 του Ιούνη, θα παρουσιαστούν έργα της τελευταίας δεκαετίας.
  • Στο δημιουργό της «Αυλής των θαυμάτων» και τον ποιητή του «Ασματος ασμάτων», τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, είναι αφιερωμένη η σημερινή (9μμ) μουσική παράσταση, που διοργανώνει ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο μουσικό κομμάτι συμμετέχουν οι: Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Θεοδοσία Στίγκα, Λυδία Αγγελοπούλου, Γιάννης Γεωργιάδης, Νατάσα Αγγελοπούλου. Τα κείμενα θα αποδώσουν οι: Δημήτρης Παπαγιάννης, Εύα Κοταμανίδου.
Τρίτη (23/5)
  • Τελευταίες μέρες (θα διαρκέσει έως τις 27 του Μάη) της έκθεσης έργων γλυπτικής της Μαρίας Κυπριανού, στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ». Το μορφοπλαστικό λεξιλόγιό της κινείται μεταξύ παραστατικών και αφηρημένων τύπων, σχηματοποίησης και υπαινικτικών μορφωμάτων.
  • Ο Φ. Μπεντέρ, θα διευθύνει την «Καμεράτα» (24/5)
    Ο Φ. Μπεντέρ, θα διευθύνει την «Καμεράτα» (24/5)
    Στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών «Το Εργοστάσιο» (Πειραιώς 256), φιλοξενείται η έκθεση «Ελληνική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα». Περιλαμβάνει 113 παραδειγματικά έργα που σημάδεψαν την πορεία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας.
Τετάρτη (24/5)
  • Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) ομαδική έκθεση. Παρουσιάζονται έργα συνεργατών της γκαλερί, καθώς και έργα από τη συλλογή της με θέμα την ανθρώπινη μορφή. Δημιουργίες των: Αλεξίου, Δασκαλάκη, Ζαμπούρα, Ζησίου, Στεφάνου, Ράτσικα, Μαρκίδη, Στρατάκη κ.ά.
  • Ολοκληρώνεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής ο «Κύκλος Κιθάρας». Την Καμεράτα διευθύνει ο Γάλλος φλαουτίστας και μαέστρος Φιλίπ Μπεντέρ. Μαζί του ο Ιάκωβος Κολανιάν.
  • Σήμερα (8.30μμ), σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα ερμηνεύσει, στο Μέγαρο Μουσικής, την αριστουργηματική «Τουρανγκαλίλα Συμφωνία» του Ολιβιέ Μεσιάν, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Πέμπτη (25/5)
  • Σήμερα (7μμ) στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η κύρια γιορταστική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5), έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Μαχαιρίδη. Τίτλος της «Ταξίδι στο χρόνο και τους τόπους του Αιγαίου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 του Ιούνη.
  • Ο Φάνης Μεζίνης και η Κρινιώ Νικολάου ενώνουν από σήμερα τις «δυνάμεις» τους και για τέσσερις νύχτες θα μας χαρίσουν στο «Χάουζ οφ Αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή), τα τραγούδια τους.
Παρασκευή (26/5)
  • Ο Φ. Μεζίνης και η Κρ. Νικολάου φιλοξενούνται στο «Χάουζ οφ αρτ» (από 25/5)
    Ο Φ. Μεζίνης και η Κρ. Νικολάου φιλοξενούνται στο «Χάουζ οφ αρτ» (από 25/5)
    Στην γκαλερί «Δημόκριτος» (Δημοκρίτου 24), συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Γιακουμάκη. Οι αναφορές του καλλιτέχνη πηγάζουν κυρίως από την αρχαία ελληνική και κελτική παράδοση.
  • Εως και τις 30 του Μάη, στο Θέατρο «Φούρνος» (9.30μμ), φιλοξενείται ο συνθέτης και ερμηνευτής Κίρτζουελ. Με την άρπα του, θα παρουσιάσει ένα καινούριο πρόγραμμα σε ρυθμούς τζαζ, φλαμέγκο και ελεύθερων συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών, βασισμένο στους τελευταίους δίσκους του.
Σάββατο (27/5)
  • Γιορτάζοντας τα 25 χρόνια εκδοτικής «ζωής» του, το σερραϊκό περιοδικό «ΓΙΑΤΙ» διοργανώνει σήμερα (8.30μμ) στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), εκδήλωση με ομιλητή τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το πανηγυρικό τεύχος.
  • Σήμερα (8μμ) στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41), η Κρίστη Καραχάλιου και η Ράνια Τουτουντζάκη θα παρουσιάσουν έργα Μπαχ, Σούμαν, Μότσαρτ, Ραχμάνινοφ και Σοστακόβιτς.

Εργο του Γιώργου Χαδούλη (22/5)
Εργο του Γιώργου Χαδούλη (22/5)

Νεανικό ρεμπέτικο «σπουδαστήριο»

Προϊόν μακροχρόνιας και συστηματικής μελέτης και εργασίας μιας ομάδας νέων, μαθητών Λυκείου από την Ηλιούπολη, είναι το νέο CD σε τίτλο «Ρεμπέτικη Εστουδιαντίνα»

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν το 1999 στους θαλάμους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ η έκδοσή τους σε CD έγινε με την οικονομική βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Ηλιούπολης. Η επιμέλεια είναι του Πάνου Σαββόπουλου. Τα 19 τραγούδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή περιγράφουν την πορεία της Ρεμπέτικης ιστορίας. Από τα Μικρασιατικά Αττικά λαϊκά, στα ονομαζόμενα ρεμπέτικα της ανώνυμης δημιουργίας. Από τη σμυρναίικη περίοδο των ρεμπέτικων, στην κλασική ρεμπέτικη περίοδο, που φαίνεται να εμπνέει περισσότερο τα μέλη της «Ρεμπέτικης Εστουδιαντίνας», αλλά και στη λαϊκή περίοδο. Πολλά από τα τραγούδια εμφανίζονται πολύ σπάνια στη δισκογραφία των επανεκδόσεων. Μερικά από αυτά μάλιστα είναι εξαιρετικά δύσκολα στην εκτέλεσή τους. Οι νεαροί όμως μουσικοί και τραγουδιστές τα καταφέρνουν θαυμάσια, διατηρώντας με σεβασμό το ύφος και το ήθος που αρμόζει στην ερμηνεία αυτών των τραγουδιών.

Τα μέλη του συγκροτήματος γνωρίζονται από το Δημοτικό Σχολείο, τότε που άρχισαν να ασχολούνται με τα ρεμπέτικα, αλλά και τα παραδοσιακά τραγούδια με τη βοήθεια του δασκάλου μουσικής Νίκου Καραχάλιου. Από το 1993 αποτελούν συγκροτημένο μουσικό σύνολο και ανήκουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης. Ο τραγουδιστής Θοδωρής Μέρμηγκας έχει τιμηθεί δύο φορές με το πρώτο βραβείο στο τραγούδι, όπως και ο αδελφός του Νίκος επίσης δύο φορές με το πρώτο βραβείο στο λαγούτο, σε πανελλήνιους διαγωνισμούς του υπουργείου Παιδείας.

Η μουσική αυτή ομάδα ερμηνεύει το «ιδιόρρυθμο» αυτό κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης με γνήσιο αίσθημα και αληθινή αγάπη. Το ρεμπέτικο τραγούδι αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο, μιας στάση ζωής, που και σήμερα έχει αμεσότητα, πάθος, παράπονο, ποίηση και ζωντάνια. Ευχή όλων είναι η «Ρεμπέτικη Εστουδιαντίνα» να εμπνεύσει και άλλους νέους. Μπορεί να είναι μαθητές, αλλά με τα προσόντα που διαθέτουν κατάφεραν όχι μόνο να μην προδώσουν την πολύτιμη παράδοση του συγκεκριμένου είδους, αλλά αντίθετα να αναδείξουν τις αρετές του με τη δροσιά, την τρυφερότητα και την αγνότητα που το προσέγγισαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ