ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΝΟΣ
Καταστολή σε βάρος του λαού που αντιδρά στις «πράσινες» μπίζνες

Απρόκλητη και άγρια αστυνομική επίθεση στη χτεσινή συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Με απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των κατοίκων της Τήνου, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, απάντησε χτες η κυβέρνηση.

Η αστυνομία, σε ρόλο εργολάβου και υπερασπιστή των «επενδυτών», επιτέθηκε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψει τα εκσκαφικά μηχανήματα και τις μπουλντόζες στην περιοχή Πράσσα.

Το αποτέλεσμα του πρωτοφανούς για τους κατοίκους του νησιού κρατικού αυταρχισμού ήταν η διακομιδή στο Κέντρο Υγείας έξι διαδηλωτών, ενώ άλλοι δέκα σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και συνελήφθησαν! Χαρακτηριστικό της βίαιης καταστολής είναι πως παρότι οι κάτοικοι αποχωρούσαν από το χώρο, οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να τους χτυπούν και να τους σπρώχνουν με τις ασπίδες.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Αννα Μαραβέλια, δημοτική σύμβουλος Τήνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τη μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από άλλα νησιά, άλλωστε, είχε καταγγείλει εδώ και μέρες η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τήνου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τη βία και την καταστολή για να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε νέα της ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό να αντιπαλέψει την πολιτική που «αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον».

Αμεση ήταν η αντίδραση του λαού της Τήνου στην αστυνομική επέμβαση, αφού αργά χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων, την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το νησί και να σταματήσουν οι εργασίες για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση Πράσσα. Το κάλεσμα για τη νέα κινητοποίηση υπέγραφαν αιρετοί, το Σωματείο Λιμενεργατών Τήνου και ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Αννα Μαραβέλια και ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποίησε και συνάντηση με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και τον αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τις συλλήψεις και την καταστολή.

Η αστυνομία σε ρόλο προστάτη του «επενδυτή»
Η αστυνομία σε ρόλο προστάτη του «επενδυτή»
Σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στον τηνιακό λαό προχώρησε την ίδια ώρα χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κυκλάδων, με συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης Σύρου.

Την κρατική καταστολή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, εκφράζοντας «αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Τήνου» ενάντια «στην εγκατάσταση 100 και πλέον ανεμογεννητριών».

Λ. Νικολάου - Αλαβάνος: «Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης»

Σε δήλωσή του από την Τήνο για το όργιο καταστολής στο νησί, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρει:

«Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη βρίσκομαι στο νησί της Τήνου, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Καταγγέλλω την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν στην Τήνο και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αγριότητας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και τη σύλληψη 10 κατοίκων του νησιού. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τήνου είναι δίκαιες, γιατί αντιπαλεύουν την πολιτική που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον. Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου».

Από την απογευματινή συγκέντρωση στο αστυνομικό τμήμα
Από την απογευματινή συγκέντρωση στο αστυνομικό τμήμα
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μπει φραγμός στις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Ορος

Ακόμα και το χιλιοκαμένο Πάνειο Ορος, ψηλά πάνω από το Λαγονήσι στην Ανατολική Αττική, μπαίνει στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων, που με τις πλάτες της κυβέρνησης σχεδιάζουν την εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Πρόκειται για σχεδιασμό που προωθείται ήδη και πρόσφατα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σαρωνικού. Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Σαρωνικού του ΚΚΕ αναδεικνύει τους κινδύνους για το βουνό από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που θα αλλάξουν ριζικά τη μορφολογία και την αισθητική της περιοχής. Αυτή η δραστηριότητα, τονίζει, προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις με στόχο την «απελευθέρωση» - δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση - της Ενέργειας, ώστε να επενδύσουν κερδοφόρα τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η ΚΟ Σαρωνικού σχολιάζει τις «διαφωνίες» που εξέφρασαν με αυτούς τους σχεδιασμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη της ΝΔ, στο όνομα τάχα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντάς τις προσχηματικές. Πιο συγκεκριμένα, και σχετικά με την εισήγηση του δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία «ενεργειακών κοινοτήτων» σημειώνει ότι είναι επικίνδυνη, αφού ουσιαστικά είναι «συνεταιριστικός "φερετζές" για τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ. Με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης μπάζουν τις επιχειρήσεις στον τομέα των ΑΠΕ από την πίσω πόρτα, με σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια και επιδοτήσεις, και στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις του κόσμου για τα αιολικά πάρκα πετώντας το τυράκι της αντιμετώπισης της "ενεργειακής φτώχειας", την προώθηση της "κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας". Δηλαδή λένε ότι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Ορος, αλλά θα μπορούσε κάποιο άλλο μέρος του δήμου να αξιοποιηθεί ώστε μονοπωλιακοί όμιλοι να επιδοτηθούν με ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές και οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας να πληρώνουν το ρεύμα χρυσό», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

Και προσθέτει: «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η ύπαρξη μιας μονάδας παραγωγής Ενέργειας σε μια περιοχή αντιστοιχεί και σε φθηνό ρεύμα για το λαό. Η πραγματικότητα αποδεικνύει, για παράδειγμα, ότι στην πόλη του Λαυρίου υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Αττική αλλά οι διακοπές ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες του Λαυρίου είναι εκατοντάδες. Η ΚΟ Σαρωνικού του ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για φθηνό ρεύμα, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος, και για να μπει φραγμός στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Πάνειο Ορος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τη νέα κατάρρευση ανεμογεννήτριας στη Νότια Εύβοια

Ερώτηση σχετικά με το νέο περιστατικό κατάρρευσης τμημάτων ανεμογεννήτριας (ρότορας και πτερύγια) στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη, αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Τονίζοντας στην Ερώτησή τους ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι το πρώτο καθώς μόλις τον περασμένο Γενάρη είχαμε ανεμογεννήτριες να σπάνε από τον αέρα αρκετά κοντά στο χωριό Κατσαρώνι Καρύστου, οι δύο βουλευτές σημειώνουν την «εύλογη ανησυχία σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας, όπου αιολικά πάρκα υπάρχουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως το Μαρμάρι, τα Κόσκινα αλλά και σε περιοχές που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν νέα». Επισημαίνουν μάλιστα ότι τα δύο πάρκα όπου σημειώθηκαν τα περιστατικά κατάρρευσης ανεμογεννητριών βρίσκονται σε λειτουργία, «πράγμα που πιθανόν θέτει σε κινδύνους και τους εργαζόμενους της συντήρησης των αιολικών πάρκων».

Τονίζουν επίσης: «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και δίνει το "δικαίωμα" στους μονοπωλιακούς ομίλους να ξεσαλώνουν». Προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη χειρότερη με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση: «Για να μην υπάρξουν άλλα τέτοια επικίνδυνα περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Για να τιμωρηθούν οι εν λόγω εταιρείες για τη συμπεριφορά τους. Για να υποχρεώσει τις εταιρείες που λειτουργούν ήδη αιολικά πάρκα να τα αποσύρουν και να αποκαταστήσουν τον περιβάλλοντα χώρο μόλις συμπληρώσουν το χρόνο ζωής τους. Για να υιοθετηθεί το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας της Καρύστου για κανένα νέο αιολικό πάρκο στα όρια του δήμου. Για να μην αναπτυχθούν αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες έως τώρα περιοχές, όπως τα Κοτίλαια Ορη και η Δίρφυς. Για την αποφασιστική μείωση της τιμής του ρεύματος και την κατάργηση του λεγόμενου "πράσινου τέλους" (ΕΤΜΕΑΡ) από τους λογαριασμούς ρεύματος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την Τήνο

Σε ανακοίνωσή του για την αστυνομική καταστολή στην Τήνο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Να σταματήσει τώρα η καταστολή και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που έστειλε η κυβέρνηση στην Τήνο.

Η κυβέρνηση αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο νησί για αυτόν το λόγο.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Τήνου και των άλλων νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι αντιπαλεύουν την πολιτική που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το άγριο χτύπημα των διαδηλωτών από την αστυνομία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας την καταστολή και ζητώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org