ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μέρα δράσης με πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και κινητοποίηση στη Βουλή

Με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας

Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Το Σωματείο σχεδιάζει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προκηρύσσει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ. Εχει παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να σχεδιάσουν πρωτοβουλίες και δράσεις στους χώρους τους.

Αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα δράσης και την κινητοποίηση έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία στη «Mellon» και τη «First Data». Την περασμένη Κυριακή, το κλαδικό και τα δύο επιχειρησιακά Σωματεία προχώρησαν σε διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της μέρας δράσης. Συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 5.30 μ.μ. και συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Βουλή έχει αποφασίσει και η Σωματειακή Επιτροπή στην PDS, ενώ πρωτοβουλίες όπως εξορμήσεις και συσκέψεις σχεδιάζονται και σε άλλες πόλεις.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, τους τελευταίους δύο μήνες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, η τηλεργασία έχει προστεθεί ως μια ακόμα «ελαστική» μορφή δουλειάς στο ψηφιδωτό των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες, στις εισπρακτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν από το σπίτι αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα, όπως την καταπάτηση του ωραρίου με καθημερινές υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, το «σβήσιμο» των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον ελεύθερο χρόνο, τη δουλειά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, τις συνθήκες απομόνωσης από τους συναδέλφους τους.

«Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα "έκτακτα" μέτρα κυβέρνησης - τραπεζιτών - εργοδοτών που ήρθαν για να μείνουν, όπως αυτό της τηλεργασίας, της μετακίνησης των εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καμιά διασφάλιση των δικαιωμάτων τους», υπογραμμίζει το Σωματείο. Παράλληλα, καταγγέλλει τα σχέδια των εργοδοτών για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων μετά το κύμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τη δουλειά από το σπίτι, επισημαίνοντας ότι «είναι προ των πυλών η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις».

Σε εφαρμογή όλο το φάσμα των αντεργατικών ρυθμίσεων

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη μέρα δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τον χώρο εργασίας και το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στη Βουλή.

Χτες το απόγευμα προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του, συζητώντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και την οργάνωση της απάντησής τους.

Η εργοδοσία αξιοποιεί το σύνολο των αντεργατικών μέτρων και ρυθμίσεων με τα οποία έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της η κυβέρνηση: Οι συμβάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων έχουν ανασταλεί από τις αρχές Απρίλη, ενώ για τους περισσότερους η αναστολή συνεχίζεται μέχρι το τέλος του Μάη. Μπαίνοντας σε τροχιά σταδιακής επαναλειτουργίας της επιχείρησης, η επιχείρηση κάλεσε μέρος των εργαζομένων να δουλέψουν από το σπίτι, επικαλούμενη την τήρηση των αποστάσεων στο χώρο δουλειάς. Παράλληλα φαίνεται πως έχει στα σκαριά τόσο την επιβολή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας όσο και την πραγματοποίηση απολύσεων. Στην τελευταία επικοινωνία με το Σωματείο, την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να θέσουν το προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία. Οσον αφορά τις απολύσεις, ισχυρίστηκαν πως «δεν αλλάζει κάτι», δηλαδή θα συνεχιστούν με βάση την «αξιολόγηση» των εργαζομένων.

Υπερωρίες, αλλαγές στις βάρδιες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», το Σάββατο 23/5, στις 6 μ.μ., στο χώρο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως).

Τη μέρα δράσης, αντιπροσωπείες του Σωματείου θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι), για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά.

Με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε τηλεργασία από τις πρώτες βδομάδες της επιδημίας, το Σωματείο αναδεικνύει μια σειρά επιπτώσεις της δουλειάς από το σπίτι. Τα ωράρια «ξεχειλώνουν» από τις καθημερινές υπερωρίες, από τα αιτήματα που δέχονται οι εργαζόμενοι να δουν mail και να διευθετήσουν ζητήματα ανά πάσα ώρα και στιγμή, από τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα που έχει επίσης αυξηθεί. Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι αλλαγές στις βάρδιες, από πρωί σε βράδυ και το αντίστροφο, που ανατρέπουν το πρόγραμμα των εργαζομένων. Η δουλειά γίνεται πιο κουραστική, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν στο σπίτι τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (καρέκλες και γραφεία), δουλεύουν στις μικρές οθόνες των laptop, ενώ η οικιακή σύνδεση που χρησιμοποιούν δεν εξασφαλίζει πάντα καλή ποιότητα επικοινωνίας με τους πελάτες της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου για στάση εργασίας την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της στάσης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τη μη καταβολή μισθού από την εργοδοσία σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες, κατόπιν σύστασης του ΕΟΔΥ, απαιτώντας την καταβολή της μισθοδοσίας τους.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διήμερο παρεμβάσεων σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ

Διήμερο παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 25 και 26 Μάη, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, που ήδη ξεδιπλώνεται με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο.

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων, αλλά και ο αντικειμενικός φόβος που υπάρχει, μας αφοπλίζουν ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εργοδοσία για να ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Με περιοδείες και εξορμήσεις στέλνει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να πληρώσουν τη νέα κρίση. «Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο», τονίζει.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους «με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση, με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές». Η επιστροφή στη δουλειά φέρνει επίσης τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, με ανύπαρκτους χώρους διαλείμματος.

Ενδεικτικά: Στον εκδοτικό όμιλο «MM Publications» η εργοδοσία, μετά την εφαρμογή της τηλεργασίας και τη χορήγηση αδειών, προχωρά τώρα σε απολύσεις. Σε μια σειρά από καταστήματα («Αttica», «Νotos», «Hondos», όμιλος «Inditex») μεγάλο μέρος των εργαζομένων συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους και, την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοί τους που επέστρεψαν «λιώνουν στη δουλειά». Παράλληλα, οι εταιρείες προετοιμάζουν το έδαφος για την εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις. Στα «Hondos» η εργοδοσία «επέβαλε μειωμένο ωράριο» και «έκοψε» ρεπό. Στα «Αttica» οι ταμίες δουλεύουν χωρίς προστατευτικά τζάμια και γάντια, ενώ το διάλειμμα των εργαζομένων γίνεται με τα χίλια ζόρια ...στο χώρο του πεζοδρομίου. Μια σειρά επιχειρήσεων («Jumbo», «Leroy Merlin») προχώρησαν σε άρση της αναστολής εργασίας μέρους των εργαζομένων για να προετοιμάσουν τα καταστήματα, ενώ στους υπόλοιπους «χρέωσαν άδειες». Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», η εργοδοσία «εντελώς αυθαίρετα πλήρωσε μέρος του μισθού σε εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δικαιούνταν άδεια λόγω πανδημίας».

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του στα νύχια της εργοδοσίας», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και προσθέτει: «Να δυναμώσει η μεταξύ μας αλληλεγγύη. Μαζί με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους που βρίσκονται στην ίδια θέση, πρέπει να επιστρέψουμε το λογαριασμό που μας ετοιμάζουν!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ