ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ συμπαραστάτης του οργανωμένου ποντιακού κινήματος σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του

Στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Πλατιά διακινήθηκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Κυριακή
Πλατιά διακινήθηκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Κυριακή
Με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στις 19 Μάη, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη «Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων». Θυμίζει ότι το ΚΚΕ έχει στηρίξει τόσο στο Ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και στα Ευρωενωσιακά όργανα τη θέση ότι ο διωγμός των Ποντίων αποτελεί Γενοκτονία. Και καλεί το λαό και τη νεολαία να υψώσουν φραγμό και να καταδικάσουν κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης της γενοκτονίας.

Σημειώνει μεταξύ άλλων πως: «Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Μέσα σε όλα αυτά, οι ξεριζωμένοι εκείνης της περιόδου είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση - ακόμα και το μίσος - μιας μερίδας "εθνικοφρόνων" γηγενών (...) Οι απόγονοι αυτών, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και άλλες φασιστικές οργανώσεις, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν σήμερα να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού. Γι' αυτό, το σύνολο του ποντιακού πληθυσμού πρέπει να τους απομονώσει».

Καλεί το λαό και τη νεολαία να ψάξει και να μάθει την ιστορική αλήθεια, ότι «οι κομμουνιστές έδωσαν τότε μια τιτάνια μάχη, καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων στη λογική του "διαίρει και βασίλευε". (...) Το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω της διεθνιστικής και ταξικής αντίληψής του, ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε ειλικρινά δίπλα στους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή».

Καλεί παράλληλα το λαό σε επαγρύπνηση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως «Αποδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν προσφέρει στους λαούς καμία ασφάλεια, αντίθετα τους εμπλέκει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις», αλλά και αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που παίρνει ενεργά μέρος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα στην Ελλάδα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους.

«Mαζί με το λαό και τη νεολαία της πόλης να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης από επιτήδειους αστούς δημαγωγούς και εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων που αξιοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη γενοκτονία», σημειώνει και καταλήγει: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος (...) Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης (...)», καλώντας τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού της περιοχής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Η ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μοιράστηκε πλατιά και βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τους παρευρισκόμενους και στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Παρευρέθηκε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συνοδευόμενος από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Νίκο Νατζμέ, Μιχάλη Μπέλλα και Θανάση Σγούρο.

Νωρίτερα, ο Σ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε πλατιά εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμαριά, όπου εγκαταστάθηκε μεγάλο κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού μετά τον ξεριζωμό, συνοδευόμενος από τον Βικέντιο Αντωνάκη, υποψήφιο δήμαρχο Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Δαμιανό Παπαδόπουλο, Ελένη Μπακιρλή, Τιτίκα Δελιγκά, Σόνια Μελανεφίδου και Σοφία Εξαδακτύλου. Στη διάρκεια της περιοδείας μοιράστηκε και η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλαμαριάς για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή

Το ΚΚΕ ήταν και είναι συμπαραστάτης του οργανωμένου ποντιακού κινήματος σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του, ήταν το προγραμματικό αποκούμπι των ξεριζωμένων Ποντίων και ανέπτυξε βαθύτατους δεσμούς, τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας χτες στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Αναφέρθηκε στις αιτίες του γενικευμένου αιματοκυλίσματος, σημειώνοντας ότι ο ιμπεριαλισμός οδηγούσε την ανθρωπότητα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αστικές τάξεις με σφαγές, εθνοκαθάρσεις και βίαιες εκτοπίσεις πληθυσμών δημιουργούσαν τα εθνικά αστικά κράτη. Πρόσθεσε ότι αυτό έπραξε η τουρκική αστική τάξη που ήταν σε ανταγωνισμό με το ελληνικό κεφάλαιο, το οποίο χρησιμοποίησε αδίστακτα τους Πόντιους σαν αντιπερισπασμό για τις επιδιώξεις του στη Μικρά Ασία και έπειτα τους εγκατέλειψε, και την πλήρωσαν η φτωχολογιά και ο λαός. Και υπενθύμισε ότι μόνο η νεαρή τότε σοβιετική εξουσία βοήθησε όπως μπορούσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο πογκρόμ που δέχτηκαν οι Πόντιοι πρόσφυγες από τους πατριδοκάπηλους, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τους δοθεί συγχωροχάρτι. Υπογράμμισε πως και σήμερα οι ανταγωνισμοί αστικών τάξεων στην περιοχή δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς και αναφέρθηκε στη Συρία και στα καραβάνια των προσφύγων.

Καταλήγοντας, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει παντού την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ